Mówisz i masz
ale ku przestrodze wstawiam równocześnie fragment tekstu dotyczący spożywania ciast przez diabetyków.
Czy diabetyk może pozwolić sobie na spożycie ciasta?
Zanim odpowiemy na to pytanie, kilka słów o podstawach odżywiania w cukrzycy. Dieta osób chorych na cukrzycę opiera się na zasadach zdrowego, prawidłowego żywienia, które dotyczą populacji ogólnej. Dlatego też każdy diabetyk powinien regularnie spożywać zbilansowane posiłki, nie eliminując żadnej z podstawowych grup składników odżywczych. Na wartość glikemii poposiłkowej największy wpływ wywierają węglowodany. Dlatego diabetyk musi zwracać uwagę na jakość spożywanych węglowodanów oraz kontrolować ich ilość w całej diecie i w poszczególnych posiłkach oraz dbać o odpowiedni dobór przekąsek pomiędzy głównymi posiłkami.
Podstawową zasadą diety w cukrzycy jest ograniczenie do minimum spożycia żywności zawierającej łatwo przyswajalne węglowodany proste, takie jak glukoza, fruktoza czy sacharoza (cukier stołowy).
Opisane powyżej ogólne zalecenia dietetyczne dla osób chorujących na cukrzycę, dostępne w literaturze, bardzo często nie uwzględniają istniejących różnic pomiędzy dwoma typami cukrzycy.
(
tekst pochodzi ze strony cukrzyca.mp.pl/dietaiwysilek/show.html?id=112622)
Ciasto z jabłkami orzechowo-kukurydziane
Składniki:
pół szklanki zmielonych orzechów włoskich (50 g),
pół szklanki mąki kukurydzianej (5 łyżek),
4 jajka,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
300 g jabłek (2 średnie),
1 łyżeczka soku z cytryny,
szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania:
Białka należy ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie należy stopniowo dodawać żółtka i ubijać. Mąkę kukurydzianą, zmielone orzechy włoskie i proszek do pieczenia należy razem wymieszać. Na koniec połowę wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać.
Wcześniej obrane jabłka należy pokroić w dużą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Następnie należy obsypać je mąką kukurydzianą z orzechami włoskimi i proszkiem do pieczenia, powoli dodawać ciasto i mieszać. Tak przygotowaną masę należy przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 180°C.
Ciasto z owocami dla diabetyka
Składniki:
500 g jabłek,
500 g gruszek,
200 g orzechów włoskich (posiekane),
6,5 łyżki oleju rzepakowego,
6 czubatych łyżek mąki żytniej,
5 łyżek śmietany kremówki 18%,
5 łyżek mleka 2%,
3 jajka,
1,5 łyżki fruktozy,
szczypta soli i cynamonu.
Sposób przygotowania:
Mąkę należy ubić z jajkami, 6 łyżkami oleju oraz 1 łyżką fruktozy. Następnie należy dodawać po łyżce mleka i śmietany oraz szczyptę soli i ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji. Potem należy wsypać posiekane orzechy.
Tortownicę należy posmarować olejem (0,5 łyżki), po czym jej dno wyłożyć jabłkami i gruszkami pokrojonymi w ćwiartki, które posypujemy fruktozą i cynamonem. Następnie należy polać owoce wcześniej przygotowanym ciastem. Ciasto należy piec w piekarniku wcześniej rozgrzanym do 200°C przez 40 minut.
Odpowiedni dobór składników ciasta sprawia, że również cukrzycy mogą delektować się „słodkościami”.