• Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Parowar - przepisy

Parowar - przepisy 08 Sie 2020 11:30 #724241

  • newrom
  • newrom's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1347
  • Otrzymane dziękuję: 1936
Parowar się zepsuł że brakuje foty "na gotowo"? :-)
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek


Zielone okna z estimeble.pl

Parowar - przepisy 08 Sie 2020 12:22 #724244

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2007
  • Otrzymane dziękuję: 14350
Czekam na męża i dzieci z obiadem.

U mnie obiad zawsze o 14. Więc po 14 lub chwilę przed możesz spodziewać się zdjęcia
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, Bobka

Parowar - przepisy 08 Sie 2020 13:11 #724247

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3102
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Gotowanie na parze to super sprawa, ja generalnie to warzywa gotuję w ten sposób, potem wystarczy odrobina masła i sól, cóż więcej potrzeba :)
Smacznego.
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek, Bobka

Parowar - przepisy 08 Sie 2020 14:09 #724253

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2007
  • Otrzymane dziękuję: 14350
Wyglądają smacznie :fly:
IMG_20200808_140759.jpg


Rodzina stwierdziła, że smaczne.
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Ostatnio zmieniany: 08 Sie 2020 14:33 przez Szczypiorek.
Za tę wiadomość podziękował(a): aga, ewakatarzyna, newrom, Bobka, JaKasiula

Parowar - przepisy 09 Sie 2020 15:12 #724444

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2007
  • Otrzymane dziękuję: 14350
Dzisiaj na obiad zrobiłam kotleciki z parowaru
IMG_20200809_150727.jpg


Pół kilograma mięsa z indyka zmieniłam w maszynce, dodałam trochę ugotowanego ryżu, starałam małą cukinię, przyprawy, jajko i dwie łyżki bułki tartej.

Uformowałam kotleciki i parowałam 40 minut.

Wyszło pyszne
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka

Parowar - przepisy 29 Paź 2020 15:17 #732670

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2007
  • Otrzymane dziękuję: 14350
Witam i odkurzam wątek.

Niestety pierwszy stopień otyłości sama sobie sprawiłam i od dziś parowar w ruchu.

Na początek ryż z jabłkami.

Ryż i wodę umieściłam w przeznaczonym do tego pojemniku i paruję pół godziny.
Ja dałam 3/4 szklanki ryżu.

W międzyczasie kroję jabłka i paruję 10 minut w pojemniku pod ryżem.

Mieszam ryż i jabłka, dodaję cynamon, jogurt naturalny.

Smacznego
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): zielonajagoda, CHI, Zygowa, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula

Parowar - przepisy 30 Paź 2020 08:42 #732732

  • Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 7017
  • Otrzymane dziękuję: 25588
Agnieszko witaj :flower1: z parowara jedliśmy parę lat po operacji poważnej męża w układzie pokarmowym .Skorzystałam i ja na tym ponieważ kompletnie nie była naruszona wątroba i inne narządy .Na początku popełniliśmy błędy nie przygotowując dużo wcześniej produktów do parowara. A trzeba je przyprawić dzien wcześniej ,umieć potem połączyć z warzywami itd .Teraz jak opuścilismý trochę na rzecz lekko smazonego to znów zawirowania w układzie pokarmowym .Parowar w pewnym wieku i w dbałości o zdrowie piwinien być używany jak szczoteczka do zębów :wink2: bardzo często
i codziennie :bravo: :idea1:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
*************************************************************************
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): zielonajagoda, Szczypiorek, JaKasiula

Parowar - przepisy 01 Lis 2020 14:24 #733025

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2007
  • Otrzymane dziękuję: 14350
Mój dzisiejszy obiad
IMG_20201101_131652.jpg


Jeden większy ziemniak, mieszanka trio warzywne i jeden udzik z kurczaka zamarynowane dzień wcześniej w jogurcie.

Do jogurtu dodałam ulubione przyprawy, natarłam udziki z kurczaka i umieściłam w chłodnym miejscu.

Ziemniaki i udzik umieściłam w dolnym pojemniku.
Czas parowania 25 minut, w górnym mieszankę warzywną na 15 minut.

Zjadłam z burakami z własnej działki.

Było pyszne!
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobka, JaKasiula

Parowar - przepisy 01 Lis 2020 15:03 #733032

  • JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3808
  • Otrzymane dziękuję: 20306
U mnie też buraczki :devil1:, z wlasnego warzywnika najlepsze :yummi:
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek, Bobka

Parowar - przepisy 03 Lis 2020 07:22 #733193

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2007
  • Otrzymane dziękuję: 14350
Dzisiaj na śniadanie jajka z parowaru.

Do miseczek wbiłam po jednym jajku i wstawiłam do parowaru.
Parowałam 10 minut, ale po 8 minutach byłyby jak na miękko.

Można dać szynkę na spód miseczki lub trochę masła. Na wierzchu posypać solą ziołową, pieprzem cytrynowym lub innymi przyprawami.

IMG_20201103_071149.jpg


Wyszły naprawdę pyszne.
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): zielonajagoda, JaKasiula

Parowar - przepisy 03 Lis 2020 14:46 #733232

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2007
  • Otrzymane dziękuję: 14350
Ponieważ nie chodzę do pracy mam czas i obiad również był z parowaru.

Zupa dyniowa z parowaru.

Pierś z kurczaka
Ziemniaki 1 duży lub dwa srednie
Marchewka
Pietruszka
Kawałek pora i selera
Szczypiorek

Pierś z kurczaka doprawić ulubioną przyprawą,
Ziemniaki i włoszczyznę pokroić w kostkę.
Parować pół godziny.

Następnie wszystko przełożyć do garnka, zalać gorącym bulionem i gotować na małym ogniu.

Po 15 minutach zupa jest gotowa.
Posypać szczypiorkiem, ja dzisiaj dodałam pokrojoną papryczkę chili.

Pychotka
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): JaKasiula

Parowar - przepisy 04 Lis 2020 13:30 #733344

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2007
  • Otrzymane dziękuję: 14350
Dzisiaj na obiad pampuchy, czyli drożdżowe kluski na parze.

IMG_20201104_132234.jpg


Pół kilo mąki
2 jajka
3 łyżki masła
Szczypta soli i cukru
30 g drożdży

Drożdże rozpuścić w mleku, jak zaczną pracować dodać resztę składników.
Wyrabiać ręką około 5 minut.

Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.

Rozwałkować ciasto na grubość około 2 centymetry i wykrawać szklanką kółka.

Przykryć ściereczką do podwojenia i parować w parowarze 10 minut.

U mnie do wyboru że śmietaną i cukremlub podgrzybkami w śmietanie.

Smacznego
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): zielonajagoda, anaka, JaKasiula

Parowar - przepisy 06 Lis 2020 13:15 #733536

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2007
  • Otrzymane dziękuję: 14350
IMG_20201106_130534.jpg


Knedle z mięsem.

Ciasto jak na knedle.

Nadzienie
Cebula
40 dag mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
Przyprawy sól, pieprz, majeranek.

Cebulę przesmażyć, dodać mięso z przyprawami.
Odstawić do wystygnięcia.
Do zimnego dodać jajko i bułkę tartą.

Z ciasta formować placuszki, w środek wkładać mięso i kręcić kulki.

Gotować
- w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia
- parować w parowarze około 20 minut.

Podaję z przesmażoną cebulką lub sosem grzybowym.

Smacznego
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): zielonajagoda, anaka, JaKasiula

Parowar - przepisy 22 Lis 2020 12:11 #735353

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2007
  • Otrzymane dziękuję: 14350
Codziennie parowar w użyciu.

Na szybko robię pół ziemniaka, mieszankę mrożoną warzywną i czasem kawałek mięsa.

Dzisiaj robię kaszę z soczewicą papryką i natką.

W pojemniku na ryż ugotowałam oddzielnie 100 g kaszy, następnie zieloną soczewicę, bo ją lubią najbardziej.

W salaterkę wkładam ugotowaną kaszę dzisiaj jęczmienną, soczewicę, paprykę czerwoną, u mnie konserwową i natkę pietruszki.

Doprawiamy do smaku.
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): zielonajagoda, JaKasiula

Parowar - przepisy 22 Lis 2020 12:30 #735354

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2007
  • Otrzymane dziękuję: 14350
IMG_20201122_122708.jpg
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): zielonajagoda, ewakatarzyna, JaKasiula

Parowar - przepisy 22 Lis 2020 19:52 #735437

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3102
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Smakowite dania, zdrowe i dietetyczne, super
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

Parowar - przepisy 23 Lis 2020 04:20 #735469

  • Szczypiorek
  • Szczypiorek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 2007
  • Otrzymane dziękuję: 14350
Dziękuję, staram się :hearts:
Pozdrawiam serdecznie Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): zielonajagoda


Zielone okna z estimeble.pl

  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.398 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum