TEMAT: <ID>Ekologiczne środki ochrony roslin

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 03 Sty 2016 13:00 #421165

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15810
  • Otrzymane dziękuję: 53341
Ten jest na pewno czysty

techlandlab.pl/sklep/weglan-wapnia/
czy wyłącznie tymianek właściwy ?

Tak. Thymus vulgaris. Zawartość jednak tymolu i karwakrolu w ziołach jest b. zmienna. Tak na prawdę nigdy nie wiemy, ile tych składników jest w ziołach ponieważ zależy to od wielu rzeczy. Wiemy tylko, że minimalne stężenie tymolu zdolne do niszczenia drobnoustrojów to 0,2 g/l . W warunkach domowych nie jesteśmy w stanie określić czy w preparacie z ziół osiągnęliśmy to minimalne stężenie. Zainteresowanych odsyłam do podręcznika dla studentów farmacji
5e1559a98d612d1bb34547b59bb3f70b.jpeg


Aspiryna czyli kwas acetylosalicylowy jak sama nazwa wskazuje jest pochodną kwasu salicylowego znanego środka bakterio- i grzybobójczego. Pochodne tego kwasu mają jednak większą skuteczność niż sam kwas salicylowy. Ponadto aspiryna rozkłada się na kwas salicylowy i kwas octowy więc mimo rozkładu nie traci właściwości p. grzybiczych jako, że oba produkty rozpadu również posiadają właściwości zwalczania grzybów i bakterii. Ponadto aspiryna wskutek rozkładu utrzymuje kwaśne środowisko działa więc stabilizująco na roztwór do oprysku.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, rozalia, pszczelarz5, MaciekMM


Zielone okna z estimeble.pl

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 03 Sty 2016 13:06 #421166

  • Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Posty: 7158
  • Otrzymane dziękuję: 44026
Aniu do OW wykorzystuję ocet jabłkowy 6 % kupowany w sklepie po niecałe 2 zł za 1/2 l.Owszem robiłem sam taki ocet,ale do użytku domowego,ponieważ nie umiałem ustalić jego %.Dopiero później Mietek podał sposoby do prawidłowego obliczania procentowego własnego octu.Jednak ze względu na octówki jak i cenę sklepową zrezygnowałem z tej produkcji.Co do HT pierwszy raz również używaliśmy po 2 paczki oregano i tymianku.Teraz używam czystego tymolu sklepowego. :flower1: :drink1:
Pozdrawiam Józek!!
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, grzesiek59, Adasiowa, Emalia112, emilka79

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 03 Sty 2016 13:23 #421168

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Odpisuję od razu, ponieważ obawiam się o zniknięcie postu, tak jak to miało miejsce przed chwilą z wpisem Krecika ?!

Chłopaki :) Ale macie tempo odpowiadania :bravo:

Józiu, zdążyłam doczytać - dziękuję; przeglądając cały wątek zwróciłam uwagę na wykorzystywanie w początkowych fazach doświadczenia suszonych ziół, stąd moje pytanie :) Dziękuję również za wyjaśnienie "sprawy" octu jabłkowego ( dotychczas stosowałam go wyłącznie do celów kulinarnych i kosmetycznych ) ....
Octówki ... czyli muszki owocowe gustujące w naszym occie ;-)?

Mietku - o to właśnie chodziło - mam na myśli gatunek tymianku .... jak i źródło nabycia węglanu - widzę światełko w tunelu :)
Obawiam się, że wspomniany przez Ciebie podręcznik i zawarte w nim treści przerosną moje możliwości ( jestem tylko biologiem :oops: ... ), ale jestem wdzięczna za propagowanie książki ...
Jeśli dobrze zrozumiałam, aspiryna ma za zadanie dodatkowo wspomóc bakterio- i grzybobójcze działanie tymolu ?
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Krecik stary

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 03 Sty 2016 13:28 #421169

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15810
  • Otrzymane dziękuję: 53341
Adasiowa wrote:
ale nie do końca jestem pewna, czy zalewa, którą traktuję jabłka jest prawidłowa - na 1 litr wody 4 łyżki cukru ?

Zapewne ta ilość dodawanego cukru jest za mała. Fermentacja octu przebiega dwuetapowo. Najpierw wytwarza się z cukru alkohol etylowy i dopiero ten alkohol bakterie kwasu octowego przerabiają na ocet. Jeżeli interesowałaby Cię dokładnie zależność między ilością cukru a stężeniem uzyskiwanego octu to mogę Ci to wyliczyć.

www.e-biotechnologia.pl/Artykuly/Fermentacja-octowa/
Ostatnio zmieniany: 03 Sty 2016 13:34 przez pomodoro.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, rozalia

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 03 Sty 2016 14:20 #421176

  • Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Posty: 7158
  • Otrzymane dziękuję: 44026
Aniu pierwszy mój post sam szybciutko skasowałem,ponieważ niepotrzebnie pogrubiłem druk części mojej wy powiedzi.To samo napisałem ponownie,zmieniając tylko trochę tekst. :garden1: :drink1:
Pozdrawiam Józek!!
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 03 Sty 2016 14:21 #421177

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Tak było ! ( patrz: Twój link ). Po nastawieniu jabłek na ocet, w początkowym okresie "produkcji" najbardziej wyczuwalny był zapach alkoholu; mniej więcej po 2 tygodniach stania w ciepłym i ciemnym miejscu płyn przybrał typowo octowy aromat. W międzyczasie na powierzchni pojawił się specyficzny osad, jakby lekka piana, którą zielarze określają mianem "matki", później zniknął. Teraz ocet jest klarowny i ma całkiem sympatyczny zapach i smak :)

Mietku, byłabym wdzięczna za te wyliczenia .... jeśli masz odrobinę czasu, to ... poproszę :) Nie wiem, czy wpływ na wszelkie obliczenia będą miały same jabłka - mniej lub bardziej słodkie, ale to chyba niezbyt istotne ?
No i mówimy o normalnym, białym cukrze, a nie jakimś brązowym czy miodzie ;-)

Józiu - osobiście nie widzę nic złego w pogrubieniu tekstu - przynajmniej od razu rzucił mi się w oczy ;-)

Panowie - czy w Waszych spiżarkach kuszą oczy przetwory z pomidorów ????
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 03 Sty 2016 14:23 przez Adasiowa.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 03 Sty 2016 15:42 #421208

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15810
  • Otrzymane dziękuję: 53341
! etap reakcji

sacharoza + woda = alk. etylowy + dwutlenek węgla

Równanie reakcji:

C12H22O11 + H2O = 4[ C2H5OH ] + 4 [ CO2]^

wstawiając w równanie ciężary molowe dowiadujemy się, że z 342 g sacharozy otrzymujemy 184 g alkoholu etylowego. Nas będzie interesować zależność odwrotna tzn dla otrzymania 184 g alkoholu etylowego potrzebujemy 342 g sacharozy/ cukru buraczanego /.

II etap reakcji

alkohol etylowy + tlen = kwas octowy + woda

Równanie reakcji:

C2H5OH + O2 = CH3COOH + H2O

analogicznie podstawiając ciężary molowe dowiadujemy się, że z 46 g alkoholu otrzymujemy 60 g kwasu octowego 100 %-ego.

Jeśli chcemy otrzymać ocet 6 % to w każdym litrze tego octu jest 60 g kwasu octowego. Jak widać z równania II tą ilość kwasu octowego otrzymujemy z 45 g alkoholu etylowego. Z równania I zaś dowiadujemy się, że aby otrzymać 46 gram alkoholu etylowego musimy dodać do każdego litra wody cukru w ilości :

46 x 342/ 184 = 85,5 g

Praktycznie 90 gram ponieważ cukier nie jest 100 %

Jeśli chcemy otrzymać inne stężenie octu musimy ilość cukru przeliczyć indywidualnie

Zważyłem mnie więcej 4 łyżki cukru. Dla octu 6 % ta ilość wystarcza, dla 10 % jest za mała
Ostatnio zmieniany: 03 Sty 2016 15:52 przez pomodoro.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 03 Sty 2016 15:49 #421215

  • Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3339
  • Otrzymane dziękuję: 10035
Ja odrazu przepisuję do zeszytu (czuję się jak na lekcji chemii) - w razie "3 stopnia zasilania" kajecik z notatkami jak znalazł. Mieciu - :thanks:
Ostatnio zmieniany: 03 Sty 2016 15:49 przez Marzenka.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Adasiowa, Marysia80

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 03 Sty 2016 16:24 #421231

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Czyli na reakcję octową wpływa tylko woda i cukier, a jabłka czy jak w moim przypadku piołun to tylko dodatki nie mające znaczenia dla procentowości octu. Ponieważ mój napój ma mieć stężenie 0,1% octu używam ocet z Bied.. bo do mojego nie mam procentowego zaufania.
Czyli Mieciu jeszcze raz. 9 dkg cukru l wody i dodatków typu piołun jabłka bez znaczenia. Jak coś źle rozumuje to mnie popraw, bo od lutego znowu codziennie będę piła.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 03 Sty 2016 17:37 #421262

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15810
  • Otrzymane dziękuję: 53341
Wartość odżywcza
Jabłko
(w 100g produktu ze skórką[1])
Wartość energetyczna
52 kcal = 218 kJ
Białka 0,26 g
Węglowodany 13,81 g
Tłuszcze 0,17 g
Błonnik 2,4 g


Jak widzisz trzeba by było teoretycznie wyciągnąć sok z co najmniej 0,7 kg jabłek by uzyskać 90 gram cukrów
Ostatnio zmieniany: 03 Sty 2016 17:42 przez pomodoro.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Adasiowa, Emalia112

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 03 Sty 2016 19:17 #421296

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Jako były uczeń i były nauczyciel jestem pod wrażeniem przejrzystości i jasności wykładu .. gdyby chemia była tak prowadzona na wszystkich szczeblach nauczania, to założę się, że ludzie pałaliby większą chęcią nauki tejże.
Mietku - super, dziękuję bardzo.

Rozpisałam sobie jeszcze raz podane równania - w pierwszym etapie procesu faktycznie w całym słoju pojawiały się bąbelki gazu, a gdy płyn zaczął pachnieć octem, CO2 już nie było - słój z jabłkami jest przykryty grubą lnianą ściereczką, aby zapewnić dostęp powietrza i ochronić przed owocówkami.
Nie ukrywam, że przeliczanie procentowości roztworów było i będzie moją "piętą achillesową", więc zdaję się całkowicie na wiedzę Mietka ...

Sprawdzę jeszcze, jaki typ węglowodanów występuje w jabłkach; przyjęłam, że sacharoza jest w burakach...

Jeszcze raz dziękuję za pożyteczną lekcję :)


Emalko, myślę sobie, że teoretycznie powinno uwzględnić się zawartość cukrów w owocach wykorzystywanych do produkcji domowej octu, wszak niektórzy robią taki ocet owocowy np. z winogron, no, ale do OW potrzebny jest jabłkowy :)
W zasadzie powinniśmy zbadać każde jabłko pod kątem zawartości cukru: i tego prostego, i złożonego ... bez przesady ;-)

p.s. mam nadzieję, że nie pijesz tego octu w ramach kuracji odchudzającej ?! I na dodatek z Bied ... ?! Do wiosny daleko, masz czas na produkcję własnego, zdrowszego ...
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 07 Sty 2016 09:08 #422334

  • kuhara
  • kuhara's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 571
  • Otrzymane dziękuję: 1498
Adasiowa wrote:
... wszak niektórzy robią taki ocet owocowy np. z winogron, no, ale do OW potrzebny jest jabłkowy :)

Ja zrobiłem ocet jabłkowo/gruszkowy 30%/70%. Naprawdę musi być jabłkowy, a nie może być np. z winogron? Myślałem, że chodzi o to żeby nie był spirytusowy.
Pozdrawiam, Krzysiek
Temat został zablokowany.

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 07 Sty 2016 12:54 #422378

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15810
  • Otrzymane dziękuję: 53341
W temacie octu wkradło się chyba drobne nieporozumienie.

Otóż wszystkie rodzaje octu spożywczego są otrzymywane wyłącznie metodą fermentacyjną zatem są równie ekologiczne. Utarło się mniemanie, że ocet spirytusowy to jakby "sztuczny ocet". Chodzi o to, że octy owocowe są dla naszych potrzeb bardziej przydatne. Różnią się one w stylu win" bukietem smaku i zapachu ". Rodzaj owocu nie ma tu znaczenia.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Krecik stary

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 09 Sty 2016 13:56 #423133

  • zielonaplaneta
  • zielonaplaneta's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 208
  • Otrzymane dziękuję: 163
pomodoro wrote:
Adasiowa wrote:
ale nie do końca jestem pewna, czy zalewa, którą traktuję jabłka jest prawidłowa - na 1 litr wody 4 łyżki cukru ?

Zapewne ta ilość dodawanego cukru jest za mała. Fermentacja octu przebiega dwuetapowo. Najpierw wytwarza się z cukru alkohol etylowy i dopiero ten alkohol bakterie kwasu octowego przerabiają na ocet. Jeżeli interesowałaby Cię dokładnie zależność między ilością cukru a stężeniem uzyskiwanego octu to mogę Ci to wyliczyć.

www.e-biotechnologia.pl/Artykuly/Fermentacja-octowa/

Nie czytałem całości ale nie fermentujemy jabłek w kawałkach z dodatkiem cukru tylko robimy moszcz i jego fermentujemy . Pozdro :)
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 12 Sty 2016 09:05 #424244

  • kuhara
  • kuhara's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 571
  • Otrzymane dziękuję: 1498
zielonaplaneta wrote:
Nie czytałem całości ale nie fermentujemy jabłek w kawałkach z dodatkiem cukru tylko robimy moszcz i jego fermentujemy . Pozdro :)
Ja użyłem jabłek i gruszek w kawałkach (mielone "pod butem") i ocet wyszedł całkiem ok. Nawet mi parę butelek skonfiskowano w celach spożywczych. Cukier dodałem w ilości jak z przepisu na wino.
Mam nadzieję, że mój ocet nadaje się do oprysków.
Pozdrawiam, Krzysiek
Ostatnio zmieniany: 12 Sty 2016 09:06 przez kuhara.
Temat został zablokowany.

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 12 Sty 2016 09:33 #424250

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Ja zrobiłam z obierek i ogryzków pozostałych po przetworach , ale dodawałam wszystko "na oko" i nie umiałam policzyć sobie procentów potem więc zużyłam do przetworów. . Sałatki wyszły OK jeszcze dzisiaj je jemy.
Temat został zablokowany.

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 12 Sty 2016 09:49 #424255

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15810
  • Otrzymane dziękuję: 53341
kuhara wrote:
Mam nadzieję, że mój ocet nadaje się do oprysków.

A oznaczyłeś procenty ?
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara

<ID>Ekologiczne środki ochrony roslin 12 Sty 2016 20:24 #424490

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Emalko, zazwyczaj robię ocet jabłkowy z nieobranych jabłek, pokrojonych na plastry razem z komorą nasienną ( nie udał się jedynie z papierówek ); ten, który robiłam ostatnio ma już prawie 4 miesiące i sprawdza się w celach spożywczych: przetworach, sałatkach, napojach. Całkiem możliwe, że posłuży także do produkcji OW :), zwłaszcza że, jak pisał Mietek, 4 łyżki cukru na 1 l wody wystarczą, aby uzyskać ocet 6%.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.755 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum