Kłącze ciemnobrązowe,stosunkowo grube i długie, rozgałeziające sie. Liście róznej długosci ok 100 cm ( ale odnotowano również o długości ponad 300 cm ) tworzące lekki trójkąt.
Rośnie w klimacie strefy umiarkowanej, w jasnych i suchych , najlepiej piaszczystych lasach, rzadziej na terenach otwartych i w niższych partiach gór . Rozmnaża się przez pełzające kłącza i zarodniki, które umieszczone są na brzegu liścia , osłonięte szczątkową zawijką i zagiętym brzegiem blaszki liściowej
Paproć jest jadalna: 100g zawiera 0,43 g białka, 0.39g tłuszczy, 3,6 g węglowodanów, 0.45g kwasów organicznych oraz witaminy. Ze skrobi zawartej w korzeniu przygotowywano karmel i ciasteczka.
Niestety badania naukowe pokazują, że orlica może mieć właściwości rakotwórcze. (W 1970 roku, w górach środkowej Japonii naukowcy zbadali związek między jedzeniem orlicy i rakiem przełyku. U mężczyzn ryzyko wzrosło 2,1 razy a u kobiet 3,7 razy.)