TEMAT: Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz.

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 20 Wrz 2025 07:40 #883253

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13721
Od wczoraj przesiewam przez sito kompost. Wykorzystam go do nawożenia ziemi na odcinku gdzie będę sadził czosnek jak też do usypania kopczyków przy różach, powojnikach, winoroślach, ... .
Wskazane jest przesiewanie ziemi kompostowej przez sito przed jej użyciem. Pozbywamy się w ten sposób nie przerobionych części jak też wyłapujemy robactwo jak pędraki, ... . Wczoraj upolowałem najmniej 30 pędraków .
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, Nimfa, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 20 Wrz 2025 12:30 #883256

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13721
A dziś upolowałem w czasie przesiewania kompostu na 2 taczki 28 pędraków.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, Nimfa

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 24 Wrz 2025 16:38 #883455

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3464
Krecik stary wrote:
Milenko!! Mam 2 komory większą na codzienne dokładki i mniejszą w której kończę stary kompost.Teraz odsłaniam wierzch dużej komory a spód wrzucam do małej.To co zostaje z dużej pozostawiam w niej do następnego roku dokładając cały czas nowy wkład.I tak w kółko.Kompostuję ogród zawsze jesienią.A że tak robię od pewnie 30 lat to jest zawsze kompost gotowy i ten co się przerabia.Czasem jakieś pozostałości gałązek czy liści wrzucam ponownie do dużego zbiornika.Ten wkład który jest na dnie już częściowo skompostowany przez rok teraz będzie się kisił do następnej jesieni.To tyle wyjaśnień. :coffe: :coffe: :bye: :bye:

Kreciku, rozumiem jak to robisz :flower2: I w tym wątku Ciebie zapytam - jak duży masz ten 'duży' kompostownik? Nie wiem czy dałabym radę wyjąć całość z mojego...a pomoc rzadko bywa. Ja swój przerobiony kompost wrzucam do worków, też go głównie używam jesienią, ale też w sezonie wykorzystuję do sadzonek itp
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, Nimfa
Wygenerowano w 0.320 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum