TEMAT: Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz.

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 22 Gru 2022 22:39 #819380

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 62659
Nie chcę reklamować, więc na PW :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

Zielone okna z estimeble.pl

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 25 Gru 2022 23:04 #819490

• Pysiu
  • Pysiu's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 352
A może na konto pr.
Pozdrowienia
Mieszkaniec Warmii

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 26 Gru 2022 08:15 #819491

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 62659
Wysłałam 22.12. Odbierz prywatną wiadomość :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Pysiu

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 29 Gru 2022 20:08 #819614

• Pysiu
  • Pysiu's Avatar
  • Expert Boarder
Dziękuję :thanks:
Mieszkaniec Warmii

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 18 Kwi 2023 22:43 #829318

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 5994
Metoda Berkley`a jest stosunkowo bardzo prostą metodą zawierającą 3 główne fazy:

Usypanie pryzmy kompostowej
Pozostawienie jej na 4 dni bez ruszania
Po 4 dniach zaczynamy proces obracania materii. Przez następne 14 dni, co drugi dzień powtarzamy obracanie materiały z wewnątrz na zewnątrz i odwrotnie.

Czy ktoś z was robił tą metodą kompost? Ja w tamtym roku to robiłem, ale już po tygodniu miałem dość przerzucania.
Dzisiaj znowu utworzyłem kompost na wysokość metra i trochę, ale nie wiem czy trzeba tak przerzucać co dwa dni czy wystarczy kilka razy pod rząd i zostawić... Pamiętam, że długo był gorący w tamtym roku, ale też zacząłem w upalny czerwiec i nie wiem czy ma to coś wspólnego, czy może po prostu wynikało to z proporcji N:C
Pozdrawiam, Grzesiek.
Ostatnio zmieniany: 18 Kwi 2023 22:44 przez Grzebuła.

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 06 Cze 2023 22:34 #834393

• janzlubina
  • janzlubina's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13
Witajcie, mam problemy z umieszczeniem w odpowiednim miejscu mojego wątku, więc robię jak potrafię. a więc ,moi drodzy: mam kompostownik 2 komorowy, średnio sobie z nim radzę.Dzisiaj zauważyłem na skarpie rowu dość dużo wyki, chyba dzikiej. zamierzam w najbliższym czasie skosić ją i zrobić z niej kompost. Tylko mam watpliwości, czy lepiej do kompostownika dać swieżo skoszoną wykę, przesypac kompostem który dojrzewa, czy : najpierw wykę podsuszyć i dopiero kompostować. Gdyby to miała być podobna sytuacja do skoszonej trawy, to już wiem. najpierw posuszam. A czy wyke podobnie potraktować. bardzo mi się ta wyka podoba i chciałbym ja uszlachetnic mój kompost. Co radzicie. dziękuję. Janek

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 07 Cze 2023 17:39 #834474

• seebbek
  • seebbek's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 55
Możesz ja podsuszyć przed kompostowaniem możesz też spróbować kompostować świeżą na gorąco z dodatkiem np skoszonej trawy. Ważne żeby przed wydaniem nasion

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 08 Cze 2023 16:43 #834603

• doras
  • doras's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 855
Przeczytałam tu w wątku, że na kompost można wrzucać m.in. rozdrobnione wytłaczanki po jajkach i rolki z papieru toaletowego. Czy po rozdrobnieniu trzeba je jakość namoczyć, czy po prostu takie suche wrzucić?
Pozdrawiam, Dorota

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 08 Cze 2023 18:36 #834613

• seebbek
  • seebbek's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 55
Możesz wrzucić i polać z konewki na pewno to przyspieszy rozkład, wcześniej dostaną wilgoci.
Za tę wiadomość podziękował(a): renmanka, doras

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 23 Cze 2023 22:56 #836046

• Pysiu
  • Pysiu's Avatar
  • Expert Boarder
Osobiście uważam i wiem to, że papier to sama chemia i lepsze byłyby np: trociny z tartaku,spróchniałe drzewa z lasu słoma ze zbutwiałych szpulek porozrzucanych po miedzach na wsi, zrębki drzewne w myśl zasady węgiel (brązowe) na przekładkę z azotem (zielone).
Pozdrawiam
Mieszkaniec Warmii

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 23 Cze 2023 23:08 #836048

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 36945
Papier to nie sama chemia tylko celuloza, szary papier jest wolny od chemii, biały był bielony chlorem.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 23 Cze 2023 23:08 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 28 Cze 2023 19:06 #836578

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6713
Jesienią zeszłego roku likwidowałam uprawy w skrzynkach balkonowych. Rośliny były zdrowe i postanowiłam zrobić kompost w wiaderku.Jako suche elementy posłużyły mi rozdrobnione wytłoczki do jajek, a jako przyspieszacz gotowy preparat do kompostu.I każda warstwę przekładałam lekko ziemią ze skrzynek.Wiosną dokładałam jeszcze resztki surowych warzyw i owoców. Kilka dni temu wysypałam zawartość 10 litrowego wiaderka i mam ok. 5 litrów kompostu. Nierozłożone resztki posłużą mi do już nastawionego nowego kompostu. Nic nie śmierdziało, a much nie było bo wiadro miałam w worku z włókniny.
IMG_20230627_075803.jpg

IMG_20230627_074431.jpg

IMG_20230627_075743.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Zygowa, Babcia Ala

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 17 Wrz 2023 19:32 #843137

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6713
W tym sezonie materiał na kompost razem z "kompostownikiem" walądował w śmietniku. Zaczęłam dodawać nieprzekompostowane zeszłoroczne resztki i od razu pojawiły się ziemiórki w ogromnej ilości. W zeszłym roku były tylko resztki warzyw, a właściwie to obierki z nich (oprócz ziemniaków) i wytłoczki do jajek. Może to przypadek, ale to połączenie świetnie zdało egzamin.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zygowa

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 21 Mar 2024 22:07 #853704

• Pysiu
  • Pysiu's Avatar
  • Expert Boarder
Cześć Wam,
w tym sezonie wiosennym (luty) jak i w poprzednich stosowałem przekładaniec warstwowy a mianowicie: zeszłoroczny kompost trzy razy przerzucony, warstwowo przekładam ze słomą z chochołów zimowych tegorocznych(słoma wilgotna i trochę przegniła) i polewam każdą warstwę gnojówką z pokrzywy i prawdziwą z obory tak trochę z konewki. Po około dwóch tygodniach przypadkowo grzebnąłem na sztych widłami i okazało się, że warstwy do których dotarłem były zarobaczone w dużym stopniu co mnie miło zaskoczyło, ponieważ taki stan odkrywałem poprzednio dopiero w maju.Słoma w większości w maju jest już przerobiona przez pracowite dżdżownice kalifornijskie, które kiedyś kilka lat temu zaszczepiłem na "chudym kompoście" .
Polecam tą metodę zainteresowanym.
Zdrówka.
Mieszkaniec Warmii
Za tę wiadomość podziękował(a): Ewelina83

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 20 Wrz 2025 07:40 #883253

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14229
Od wczoraj przesiewam przez sito kompost. Wykorzystam go do nawożenia ziemi na odcinku gdzie będę sadził czosnek jak też do usypania kopczyków przy różach, powojnikach, winoroślach, ... .
Wskazane jest przesiewanie ziemi kompostowej przez sito przed jej użyciem. Pozbywamy się w ten sposób nie przerobionych części jak też wyłapujemy robactwo jak pędraki, ... . Wczoraj upolowałem najmniej 30 pędraków .
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, Nimfa, lusinda

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 20 Wrz 2025 12:30 #883256

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14229
A dziś upolowałem w czasie przesiewania kompostu na 2 taczki 28 pędraków.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, Nimfa

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 24 Wrz 2025 16:38 #883455

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5322
Krecik stary wrote:
Milenko!! Mam 2 komory większą na codzienne dokładki i mniejszą w której kończę stary kompost.Teraz odsłaniam wierzch dużej komory a spód wrzucam do małej.To co zostaje z dużej pozostawiam w niej do następnego roku dokładając cały czas nowy wkład.I tak w kółko.Kompostuję ogród zawsze jesienią.A że tak robię od pewnie 30 lat to jest zawsze kompost gotowy i ten co się przerabia.Czasem jakieś pozostałości gałązek czy liści wrzucam ponownie do dużego zbiornika.Ten wkład który jest na dnie już częściowo skompostowany przez rok teraz będzie się kisił do następnej jesieni.To tyle wyjaśnień. :coffe: :coffe: :bye: :bye:

Kreciku, rozumiem jak to robisz :flower2: I w tym wątku Ciebie zapytam - jak duży masz ten 'duży' kompostownik? Nie wiem czy dałabym radę wyjąć całość z mojego...a pomoc rzadko bywa. Ja swój przerobiony kompost wrzucam do worków, też go głównie używam jesienią, ale też w sezonie wykorzystuję do sadzonek itp
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, Nimfa

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.388 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum