TEMAT: Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz.

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 20 Wrz 2025 07:40 #883253

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14412
Od wczoraj przesiewam przez sito kompost. Wykorzystam go do nawożenia ziemi na odcinku gdzie będę sadził czosnek jak też do usypania kopczyków przy różach, powojnikach, winoroślach, ... .
Wskazane jest przesiewanie ziemi kompostowej przez sito przed jej użyciem. Pozbywamy się w ten sposób nie przerobionych części jak też wyłapujemy robactwo jak pędraki, ... . Wczoraj upolowałem najmniej 30 pędraków .
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, Nimfa, lusinda, Borowska

Zielone okna z estimeble.pl

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 20 Wrz 2025 12:30 #883256

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14412
A dziś upolowałem w czasie przesiewania kompostu na 2 taczki 28 pędraków.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, Nimfa

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 24 Wrz 2025 16:38 #883455

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6471
Krecik stary wrote:
Milenko!! Mam 2 komory większą na codzienne dokładki i mniejszą w której kończę stary kompost.Teraz odsłaniam wierzch dużej komory a spód wrzucam do małej.To co zostaje z dużej pozostawiam w niej do następnego roku dokładając cały czas nowy wkład.I tak w kółko.Kompostuję ogród zawsze jesienią.A że tak robię od pewnie 30 lat to jest zawsze kompost gotowy i ten co się przerabia.Czasem jakieś pozostałości gałązek czy liści wrzucam ponownie do dużego zbiornika.Ten wkład który jest na dnie już częściowo skompostowany przez rok teraz będzie się kisił do następnej jesieni.To tyle wyjaśnień. :coffe: :coffe: :bye: :bye:

Kreciku, rozumiem jak to robisz :flower2: I w tym wątku Ciebie zapytam - jak duży masz ten 'duży' kompostownik? Nie wiem czy dałabym radę wyjąć całość z mojego...a pomoc rzadko bywa. Ja swój przerobiony kompost wrzucam do worków, też go głównie używam jesienią, ale też w sezonie wykorzystuję do sadzonek itp
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, Nimfa

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 27 Sie 2026 20:10 #897491

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 18439
Kompost przewaliliśmy latem trzy razy. No jest całkiem nieźle, dziś jeszcze raz został przekręcony i przygotowany do zimy.
Mam stertę, która czeka pod czosnek i cebulę. U sąsiadki mam do wybrania kurzak, który dołączy do kompostu.

Dzień ciężkiej fizycznej pracy: ułożyłam kolejną pryzmę przekładańca kompostowego. :tongue2: :devil1:

Mam pytanie: czy ktoś przetestował kompostowanie liści w czarnych workach? Jeśli tak, proszę o informacje. :P
Pozdrawiam
Ewa

" Życie, to jedna
Wielka przygoda."
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 27 Sie 2026 22:14 #897495

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6471
Ewuniu a zależy Tobie żeby to były worki? Liści zapewne masz/będziesz mieć/ dużo.
Już kiedyś wspominałam, że mam najbardziej prymitywne kompostowniki jakie można sobie wyobrazić ;) - wbite 4 pręty otoczone miękką siatką ocynkowaną (heksagonalna pleciona), koniec siatki przywiązany do pręta na kokardkę :rotfl1: - otwieram na całą szerokość 1ścianki. Super wygodny w obsłudze ;) Teraz, jak już bakterie i grzyby są w nich 'na start', to kompostowanie trwa b. szybko

Powiem Ci szczerze, że darowałabym sobie worki.. Ile czasu liście będą musiały leżakować w workach tego nie wiem, ale zapewne trzeba będzie koło nich chodzić, moczyć itp.. No i worek raczej jednorazowy, odpad.
Ale wiesz, to moja subiektywna opinia
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, lusinda

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 28 Sie 2026 07:36 #897497

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64126
Monty Don pokazywał kiedyś jak się kompostuje liście w workach.
Po napełnieniu worków, porobił w nich widłami dziury. Na spodzie i po bokach. Następnie liście podlał, żeby były mokre, ale żeby nadmiar wody wypłynął przez dziury. Nie pamiętam tylko jak długo się przerabiały. Ważne, żeby miały wilgoć.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, lusinda

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 28 Sie 2026 07:57 #897499

• Rumianek
  • Rumianek's Avatar
  • Gold Boarder
  • działkowiczka z Warszawy
  • Otrzymane dziękuję: 1158
Ja tak robię i liście muszą leżeć co najmniej rok. Z całego wora robi się może 1/8 na dnie. Ale fajna ta ziemia liściowa i tak :)
Kamila
Za tę wiadomość podziękował(a): Ina, lusinda

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 28 Sie 2026 09:05 #897500

• Ina
  • Ina's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 239
Zgadzam się z Rumianek :) Ekspansywne chwasty wkładam do worków i zostawiam otwarte niech deszcz do nich pada. Taką przefermentowaną pulpę rozkładam pod rośliny(czas to pół roku). Natomiast liście pakuję mocno do podziurawionych worków i polewam je Mocznikiem. Dobrze gdyby stały w półcieniu. Z tego co zauważyłam to liście na początku łapią jakiegoś grzyba bo są białe. Jednak potrzebują rok aby była z nich pulchna masa. Wtedy aż miło pachną :)
Za tę wiadomość podziękował(a): owsianka, lusinda

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 28 Sie 2026 10:30 #897502

• Rumianek
  • Rumianek's Avatar
  • Gold Boarder
  • działkowiczka z Warszawy
  • Otrzymane dziękuję: 1158
tak właśnie :) i ten grzyb to chyba prawidłowo, bo z tego co gdzieś czytałam, liście rozkładają właśnie grzyby, inaczej niż normalną "masę kompostową" którą rozkładają chyba (?) głownie bakterie
Kamila
Za tę wiadomość podziękował(a): Ina

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 22 Wrz 2026 22:56 #898573

• Pysiu
  • Pysiu's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 357
Witam
znalazłem wyjaśnienie obszernego tematu jakim jest zakładanie pryzmy kompostowej i kompostowania na gorąco w YT

wydaje się, że autorka filmu zna się na tym temacie i wiele ciekawych informacji przekazuje .
Polecam gorąco w ten zimny dzień wrześniowy.
Mieszkaniec Warmii
Za tę wiadomość podziękował(a): Miragoral, doras, Borowska

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.391 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum