Może to trochę za wcześnie, ale jak już wyciągnęłam z ziemi kłącza Gloriozy Rotszylda, to postanowiłam ją dzisiaj posadzić do ziemi. Ponieważ ma piękne, egzotyczne kwiaty, pomyślałam, że może kogoś zainteresować. Mam ją trzeci rok. W pierwszym roku nie kwitła, bo też kupione kłącza były nie najlepszej jakości, w ubiegłym roku miała już kilka kwiatów, no, a w tym ....zobaczymy.
Kłącza wyglądają tak.
Kwiat wygląda tak.
A opis jest taki.
Glorioza z łaciny Gloriosa (wspaniała, pełna chwały). Najpopularniejsza Glorioza Rotszylda – Gloriosa rothschildiano. Nazywana też pysznokwiatem. Jest pnączem pochodzącym z Afryki i Azji. Należy do roślin liliowatych z rodziny zimowitowatych.
Miejsce uprawy – mieszkanie, balkon, taras, ogród.
Stanowisko – jasne i bardzo ciepłe. Najlepsze warunki gdy temp. jest 20 -30 o C , a podłoże ma 18 do 20 o C.
Glorioza wyrasta z kłączy o kształcie walcowatym do wysokości 2-3 m. Kłącza są jednoroczne tzn. po zakończeniu wegetacji obumierają, a roślina odtwarza się przez kłącza potomne, które sadzimy do ziemi w marcu -początku kwietnia. Kłącza są trujące ponieważ zawierają kolchicynę.
Podłoże – mieszanka torfu z kompostem, ziemią ogrodową i przekompostowaną korą o pH 5-6, czyli lekko kwaśne. Do tak przygotowanego podłoża dodaję trochę Azofoski lub nawozu wolno działającego. Zamiast nawozu można dać trochę obornika granulowanego.
Sadzenie – kłącza układamy płasko na głębokości ~4-6 cm i przysypujemy ziemią.
Podlewanie – Umiarkowanie do pokazania się młodych roślin. W czasie wegetacji podlewamy systematycznie aż do zakończenia kwitnienia, potem ograniczamy podlewanie, a gdy liście zaczynają zasychać przestajemy podlewać.
Nawożenie – Po ~miesiącu od wschodów nawozimy co 10 dni nawozem wieloskładnikowym do roślin kwitnących. Według mnie najlepiej nawozić z każdym podlewaniem, ale 1/4 dawki nawozu przewidzianej przepisem producenta. Wraz z zakończeniem kwitnienia kończymy nawożenie.
Przechowywanie kłączy – po zaschnięciu liści pnącze powinno się przyciąć, delikatnie wyjąć z podłoża i po obeschnięciu przechowywać w trocinach
w temp. ~10 o C. Ja przechowuję w doniczce, w której roślina rosła w suchej ziemi przez całą zimę.
Kwiaty – Mają ~10 cm i wyrastają z kącików liści i są w różnych kolorach
w zależności o gatunku. Niektóre mają faliste brzegi. Kwiaty Gloriozy Rotszylda są w kolorze czerwonym z żółtym brzegiem.
Kwitnienie - od czerwca do jesieni. Kwiaty są trwałe, kwitną kilka tygodni
i rozwijają się stopniowo.
Liście – dosyć duże, eliptyczne z wąsem, który oplata podporę.