• Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Śliwka w roli głównej !

Śliwka w roli głównej ! 08 Sie 2024 22:11 #863827

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 7330
  • Otrzymane dziękuję: 34490
I od czasu do czasu przewietrz piekarnik by uwolnić parę wodną.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa


Zielone okna z estimeble.pl

Śliwka w roli głównej ! 06 Wrz 2025 14:14 #882826

  • Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1220
  • Otrzymane dziękuję: 3775
JaNina wrote:
Kasiu, ja suszyłam, później je wędziłam i na koniec wylądowały w słoiczkach w oleju. Do bigosu jak znalazł.
I na słodko robiłam. Takie suszone, moczyłam w rozpuszczonej czekoladzie i miałam smaczne czekoladowe przekąski ;)
Niestety uwędzić nie mam gdzie, ale każdego roku suszę w piekarniku. Na 'blaszce' z prętami czyli ruszcie (mam takie dwa) kładę papier do pieczenia (przyznam szczerze że boki przypinam 4 szpilkami ;) - to ważne iloma, bo taką samą ilość mam wypiąć :lol: )

Śliwki układam brzuszkami w dół, włączam piekarnik na noc na ok 60-70C, zostawiam lekko uchylone drzwiczki a rano już są ususzone, nie na wiór. Prądu zużywa się naprawdę niewiele, sprawdziłam. Najwięcej prądu żre suszarka taka piętrowa jak do grzybów, masakra :evil:

Suszonych w oleju nie próbowałam, ale kto wie.. swoje trzymam w dużym słoju, zazwyczaj jest to przekąska. W ubiegłym roku suszyłam jakieś ooogromne śliwki TOPHIT z warzywniaka, suszone były wyśmienite. Niestety słoik pusty więc już się rozglądam w zieleniakach, bo śliwy nie mamy
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa

Śliwka w roli głównej ! 06 Wrz 2025 15:23 #882828

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3673
  • Otrzymane dziękuję: 8087
Roma wrote:
Śliwki zapiekane w boczku to bardzo dobra ciepła zakąska

Składniki:
10 suszonych śliwek kalifornijskich,
10 plasterków wędzonego boczku,
3 kromki chleba,
2 łyżki masła,
Lat temu dużo a może i więcej był w telewizorku serial kilinarny "Dwie grube Damy" gdzie był prezentowany przepis o nazwie "Diabły na koniach" . Śliwki suszone najpierw były moczone w mocnej herbacie do momentu aż "nabiorą ciała", następnie były faszerowane kawałkiem uduszonej drobiowej wątróbki , szczyptą chili i ew. soli, owijane boczkiem i pieczone.


Kiedyś obowiązkowe na stole a dzisiaj już zapomniane śliwki w occie robione w inny sposób. Potrzebne są śliwki typu węgierki niezbyt dojrzałe i jeszcze twarde, z tych większych odmian. Trzeba je wydrylować, podzielić na połówki i ułożyć w słoju czy w czym kto ma. Następny krok to przygotowanie zalewy z octu i wody z dodatkiem goździków i ew. innych korzeni, co kto lubi. Zagotowaną i ostudzoną zalewamy śliwki tak aby je pokryła i zapominamy na jakieś 2-3 tygodnie. Octu w zalewie powinno być tyle aby gotowy produkt zawierał go ok. 2%. Aby policzyć ile potrzeba octu, ważymy śliwki, wsypujemy do słoja i wlewamy tyle przegotowanej wody aby je pokryła. Odlewamy wodę i jej wagę sumujemy z wagą śliwek. Zawartość octu w przetworze ma być 2% czyli 1/50 obj. ( czystego kwasu octowego). Ponieważ dysponujemy octem o stężeniu 10% , otrzymany wynik ważenia dzielimy przez 5 i tyle dolewamy octu 10%. Np. śliwek i wody co je pokryła mamy 3,5 kg więc 3,5:5= 0,7 czyli trzeba dolać 0,7 litra octu 10% ale wcześniej o tyle samo trzeba zmniejszyć ilość wody, którą odlaliśmy ze śliwek Czy to jest jasne? :idea1:
Po upływie min 2 tygodni odlewamy aromatyczny ocet śliwkowy a owoce układamy w mniejszych słoikach hojnie przesypując cukrem. Śliwki wytworzą swój aromatyczny i słodki syrop kurcząc się ok. 2 krotnie. Są o wiele lepsze niż t ciapowate ze starych przepisów.
Ostatnio zmieniany: 06 Wrz 2025 15:28 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, Klarkia25

Śliwka w roli głównej ! 07 Wrz 2025 19:07 #882861

  • Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1220
  • Otrzymane dziękuję: 3775
KaLo zaciekawił mnie Twój przepis na śliwki, chyba zrobię na próbę ze 4 słoiczki. Mam pytanie - po zlaniu zalewy octowej upychać śliwki dość mocno w słoiku? i rozumiem, że przesypuję cukrem warstwowo, tak? Przyjąć wagowo 1:1 (śliwki:cukier) czy to za dużo ?

Jakie przyprawy dajesz do zalewy octowej? Nigdy nie robiłam z octem, nie wiem co by pasowało, a chciałabym żeby wyszły takie bardziej korzenne.

A i jeszcze takie głupie pytanie - śliwki po wyjęciu pestki mają być w 'całości' czy połówki?
Pozdrawiam, Milena

Śliwka w roli głównej ! 07 Wrz 2025 23:38 #882867

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3673
  • Otrzymane dziękuję: 8087
Śliwki połówki bo łatwiej układać, takie nie całkiem dojrzałe, twarde żeby się nie rozciapały no i takie duże, dorodne bo w cukrze mocno się kurczą. Nie ubijać za mocno. :wink2: Można też zrobić tak, że cukrzenie przeprowadzić w jakimś większym naczyniu a potem przełożyć do mniejszych słoików. Nadmiar syropu można wymieszać z pierwszym octem i używać jako doskonałą przyprawę do sosów, mięs , sałatek, majonezów itp . Typowe korzenie to goździk i ew. cynamon ale kto lubi może dodać wanilię , ziele angielskie, kardamon a nawet chili lub pieprz. Jest sporo przepisów w sieci. Ja preferuję goździki , no może z ociupinką cynamonu. Jak dostanę odpowiednie śliwki to może spróbuję goździka z kardamonem. Ponieważ obliczanie ilości octu w stosunku do ilości owoców pewnie nie dla wszystkich był zrozumiały, odnalazłem oryginalny przepis z 1999 roku.

IMG_20250907_232523.jpg


Ja cukru daję tyle aby było 25-30% w stosunku do owoców. Taka dawka ma właściwości konserwujące. A śliwki na prawdę muszą być jeszcze twarde. :idea1: Wtedy aż chrupią w czasie gryzienia. :yummi:
Ostatnio zmieniany: 07 Wrz 2025 23:55 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): zwykły chłop, lusinda, Klarkia25

Śliwka w roli głównej ! 07 Wrz 2025 23:52 #882868

  • Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1220
  • Otrzymane dziękuję: 3775
Dziękuję KaLo
edit: Twój przepis jest dla mnie zrozumiały i według niego zrobię :)
Pozdrawiam, Milena
Ostatnio zmieniany: 08 Wrz 2025 00:56 przez Klarkia25.
Za tę wiadomość podziękował(a): lusinda

Śliwka w roli głównej ! 07 Wrz 2025 23:56 #882869

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3673
  • Otrzymane dziękuję: 8087
Smacznego :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): lusinda, Klarkia25

Śliwka w roli głównej ! 08 Wrz 2025 00:15 #882872

  • lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1886
  • Otrzymane dziękuję: 13278
Konfitury już zrobione, na drzewach u znajomej coś tam jeszcze wisi kwaskowatego, więc może uda mi się zrobić kilka słoiczków. W tym roku mam czas na nowości i jeżeli rodzinka akceptuje - robię. :rotfl1:

Kalo, dziękuję za przepis.
Pozdrawiam Ewa

Nowy rok, kolejne wyzwania, spełnianie najróżniejszych marzeń!!!
Za tę wiadomość podziękował(a): zwykły chłop, Klarkia25

Śliwka w roli głównej ! 08 Wrz 2025 10:42 #882878

  • Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1220
  • Otrzymane dziękuję: 3775
Śliwki już kupiłam w warzywniaku :) Odm. Empress, wieczorkiem będę działać :bye:
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): lusinda

Śliwka w roli głównej ! 08 Wrz 2025 21:20 #882897

  • Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1220
  • Otrzymane dziękuję: 3775
KaLo śliwki nastawione :) zalewa mętna bo sypnęłam orzeszków pinii, i nie żałowałam przypraw

liwki8.09.jpg
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): zwykły chłop

Śliwka w roli głównej ! 13 Wrz 2025 10:14 #883038

  • Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1220
  • Otrzymane dziękuję: 3775
Dzisiaj po 5 dniach zalewa jest w pięknym rubinowym kolorze, paćka się nie zrobiła więc chyba już tak zostanie. W słoju jest 1,6 kg śliwek i 1,4 kg wody z octem. Zalewa jest jak dla mnie bardzo octowa z korzennym posmakiem

liwkiwoc.13.9.jpg
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): zwykły chłop

Śliwka w roli głównej ! 14 Wrz 2025 20:54 #883081

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3673
  • Otrzymane dziękuję: 8087
Wiele przepisów, które wykorzystuję koryguję pod swój smak. Raz dodam czegoś mniej lub więcej albo dodaję coś nowego lub z czegoś rezygnuję. To normalne. Jeżeli śliwki będą smakować to za rok zmniejszysz ilość octu :) albo dosłodzisz :woohoo: aby były jeszcze smaczniejsze.
Ostatnio zmieniany: 14 Wrz 2025 20:55 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): lusinda, Klarkia25

Śliwka w roli głównej ! 14 Wrz 2025 21:18 #883084

  • lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1886
  • Otrzymane dziękuję: 13278
Próbuję zdobyć odpowiednie śliwki, bo chcę wypróbować Twój przepis Kalo. Jutro jeszcze spróbuję u sąsiadki. Masz rację, ja też koryguję wszystkie przepisy pod swoją rodzinę.

Podzielę się jeszcze jednym spostrzeżeniem: stare przepisy ponad 30-letnie z zeszytu mojej siostry, mają dużo mniej cukru i octu.
Z drugiej strony, mój ojciec robił zalewę do grzybów 1:1, w której czuć było tylko ocet; ja robię zalewę 1:8 i można na raz zjeść taki słoiczek grzybów, są pyszne.
Pozdrawiam Ewa

Nowy rok, kolejne wyzwania, spełnianie najróżniejszych marzeń!!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Klarkia25

Śliwka w roli głównej ! 14 Wrz 2025 21:33 #883086

  • Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1220
  • Otrzymane dziękuję: 3775
KaLo ja je ocenię dopiero jak wyjmę z syropu cukrowego, na razie się macerują. Chyba się nie pomyliłam - wg Twojego przepisu odlałam 0,6l wody i tyle samo dolałam octu 10%, no to zalewa musi być octowa. Zasypię je cukrem w słoju, prawdopodobnie będą tak stać ze 2-3 miesiące do otrzymania syropu.
Ewuniu śliwki, tak jak KaLo pisał, muszą być b.twarde, bo się rozpadną w takiej zalewie
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): lusinda

Śliwka w roli głównej ! 14 Wrz 2025 21:44 #883088

  • lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1886
  • Otrzymane dziękuję: 13278
Tak wiem, ostatnio miałam takie wielkie pyszne, ale bałam się je użyć bo były średnio miękkie i pyszne - no cóż pożarłam je wszystkie. :rotfl1:

Jeśli chodzi o ocet, to do wszystkich sosów używam swojego octu malinowego, bardzo wzbogaca smak i nie czuć "octu w occie". Mam już 4,5l octu malinowego. Jutro może zbiorę kolejne malinki i nastawię kolejny. Lemoniada z tego octu jest przepyszna. :yummi:


20250914_214101.jpg
Pozdrawiam Ewa

Nowy rok, kolejne wyzwania, spełnianie najróżniejszych marzeń!!!

Śliwka w roli głównej ! 14 Wrz 2025 22:40 #883094

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3673
  • Otrzymane dziękuję: 8087
Klarkia25 wrote:
KaLo ja je ocenię dopiero jak wyjmę z syropu cukrowego, na razie się macerują. Chyba się nie pomyliłam - wg Twojego przepisu odlałam 0,6l wody i tyle samo dolałam octu 10%, no to zalewa musi być octowa.
Po lewej stronie mamy 2,8 kg nieoctu i 60 ml czystego kwasu octowego co daje 60:2800 x100=2%. Możesz wyjąć jedną śliwkę i spróbować czy już jest wystarczająco kwaśna. Jeżeli uznasz, że wystarczy to odlej ocet i pomieszaj owoce z cukrem wiedząc, że cukier odciągnie część octu jednocześnie słodząc całość więc odczuwanie kwasowości będzie całkowicie inne.
Takie śliwki, które się rozpaćkają można zblendować i dodawać do sosów, marynat, nacierać mięsa przed pieczeniem.
PS. Ważne! Śliwki powinny stać w b. chłodnym miejscu i należy je doglądać ponieważ stężenie octu ok.2% jest dość słabe, nastaw może zacząć fermentować i śliwki zmiękną. Może lepiej trzymać się oryginalnego przepisu z książki i nie moczyć śliwek dłużej niż 2-3 doby.
Ostatnio zmieniany: 14 Wrz 2025 22:51 przez KaLo.

Śliwka w roli głównej ! 14 Wrz 2025 22:48 #883095

  • Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1220
  • Otrzymane dziękuję: 3775
KaLo wrote:
Możesz wyjąć jedną śliwkę i spróbować czy już jest wystarczająco kwaśna.
Tak właśnie zrobiłam przed chwilą :) sam ocet :rotfl1: bo mi wyszło 0,8l wody/0,6l octu, czyli prawie 1:1
Śliwki przed chwilą odcedziłam, przełożyłam do słoja przesypując cukrem, śliwek miałam ok 1,5 kg, dałam 0,5 kg cukru
Pozdrawiam, Milena

Śliwka w roli głównej ! 14 Wrz 2025 22:59 #883096

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3673
  • Otrzymane dziękuję: 8087
Przepis książkowy to 2,5 kg śliwek, dwie szklanki( 250ml?) octu 10% =500ml i dwie niepełne szklanki wody - załóżmy 400 ml co daje 50:3400 = 1,5% trochę słabszy.


Zielone okna z estimeble.pl

  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.385 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum