TEMAT: Głąbiki krakowskie i inne dziwne mało znane

Głąbiki krakowskie i inne dziwne mało znane 11 Sie 2014 17:03 #290856

  • Malkar
  • Malkar's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 608
  • Otrzymane dziękuję: 433
Zapraszam do dzielenia się przepisami

Posadziłam pierwszy raz głąbiki krakowskie czyli sałatę łodygową.
Co z nich zrobić oprócz ukiszenia? A potem zupę z ukiszonych?
Pan Bóg, gdy świat stworzył, najpierw se na uciechę ogródek założył.
Pozdrowienia dla wszystkich. Małgorzata

A u mnie w ogrodzie


Głąbiki krakowskie i inne dziwne mało znane 11 Sie 2014 18:09 #290874

  • Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1296
  • Otrzymane dziękuję: 1291
Ja robiłam zblanszowane (dosłownie pół minuty) i potem przesmażone krótko na maleńkiej ilości oleju, z pieprzem syczuańskim i imbirem - przyprawy dają ciekawy smak i jako przekąska było to całkiem dobre. Dodawałam też głąbiki do innych warzyw robionych z patelni - generalnie smaku wyrazistego, takiego swojego nie mają, więc komponują się ze wszystkim, ale efekt kolorystyczny świetny.
Zapraszam
Mania Zieleni

Głąbiki krakowskie i inne dziwne mało znane 11 Sie 2014 21:14 #290942

  • Malkar
  • Malkar's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 608
  • Otrzymane dziękuję: 433
Próbowałam dzisiaj na surowo cienkie końcówki pędu, dało się schrupać, chociaż tak jak piszesz, nie miały wyraźnego smaku.
Młode liście głąbików wymieszałam z sałatą masłową,pomidorami, zielonym ogórkiem- była surówka do obiadu. Starsze liście wydają mi się co nieco gorzkie.

Teraz inne "dziwo" - musztardowiec
Liście mają ostry smak musztardy sarepskiej. Jadłam je na kanapkach, dodawałam do surówki z kapusty pekińskiej. I zrobiłam popisowe danie:

Rolada z kurczaka nadziewana musztardowcem

Na kanwie jakże modnego dania- pierś z kurczaka ze szpinakiem.
Pierś z kurczaka rozkroiłam wzdłuż starając się uzyskać jak największy płat mięsa. Lekko roztłukłam tłuczkiem, posmarowałam olejem, posoliłam i odstawiłam na trochę.
Pokrojone liście musztardowca podusiłam z cebulką i czosnkiem na maśle. Cebuli było sporo. Doprawiłam solą, pieprzem, dodałam białego sera (kupiłam w Biedronce włoski biały ser, taki do krojenia na plastry- zapomniałam nazwy)
Posmarowałam tym plaster mięsa, zwinęłam roladę, obwiązałam nitką, gdzie trzeba było spięłam jeszcze wykałaczką.
Obsmażyłam na maśle, podlałam troszkę wodą i poddusiłam do miękkości.

No niechwaląc się, wyszło bardzo dobre.
Ale nigdy nie jadłam piersi z kurczaka ze szpinakiem, więc może nie mam porównania.
Pan Bóg, gdy świat stworzył, najpierw se na uciechę ogródek założył.
Pozdrowienia dla wszystkich. Małgorzata

A u mnie w ogrodzie
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, nati6

Głąbiki krakowskie i inne dziwne mało znane 10 Paź 2014 12:54 #304679

  • Malkar
  • Malkar's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 608
  • Otrzymane dziękuję: 433
Cyklantera- inne dziwo
Posiałam nasiona, na szczęście wyrosła mi tylko jedna roślina. Zebrałam z niej 2 (dwa) wiadra owocków. No i nie wiem co z nimi teraz zrobić. Smakiem na surowo mnie nie zachwycają. Młodziutkie zielone da się schrupać.
Ktoś miał? Pomysły macie?
Pan Bóg, gdy świat stworzył, najpierw se na uciechę ogródek założył.
Pozdrowienia dla wszystkich. Małgorzata

A u mnie w ogrodzie

Głąbiki krakowskie i inne dziwne mało znane 21 Lis 2014 12:58 #315153

  • Aleksandra
  • Aleksandra's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 718
  • Otrzymane dziękuję: 336
Małgosiu, cyklantera to bardzo wartościowa roślina. W necie można także o niej poczytać pod nazwą Achocha. Można te owocki chrupać na surowo, w sałatkach. Można je kisić lub co ciekawsze faszerować i dusić. Można też je faszerować serem ala feta i tak jak małe papryczki marynować lub zalewać je olejem z przyprawami.
Ja dostałam niedawno nasionka od koleżanki i w przyszłym roku planuję przetestować ją kulinarnie :P
Ostatnio zmieniany: 21 Lis 2014 12:59 przez Aleksandra.

Głąbiki krakowskie i inne dziwne mało znane 23 Lis 2014 21:51 #315797

  • Malkar
  • Malkar's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 608
  • Otrzymane dziękuję: 433
Wiem, w necie są informacje. Ale jakoś mało mnie przekonują.
Zamarynowałam kilka słoików na próbę, jeszcze nie jedliśmy.
W każdym razie na wiosnę będę rozdawać nasiona, bo zebrałam ich sporo.
Pan Bóg, gdy świat stworzył, najpierw se na uciechę ogródek założył.
Pozdrowienia dla wszystkich. Małgorzata

A u mnie w ogrodzie

Głąbiki krakowskie i inne dziwne mało znane 11 Kwi 2015 21:38 #357103

  • Aleksandra
  • Aleksandra's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 718
  • Otrzymane dziękuję: 336
Malkar, i jak smakowała marynowana cyklantera ? Po 15-tym podobno można wysiewać nasiona na rozsadę.

Dzisiaj kupiłam w Auchen SORGO. Wygląda prawie jak kasza gryczana, ale prawie robi różnicę ;) Ciekawa roślina. Szukałam w necie przepisu na nią. Na razie wiem, że trzeba namoczyć na noc a potem gotować przez 40 minut. Ciekawa jestem jej smaku. Może ktoś ma jakieś smakowite przepisy na jej zastosowanie ?
Za tę wiadomość podziękował(a): Malkar

Głąbiki krakowskie i inne dziwne mało znane 11 Kwi 2015 23:53 #357172

  • Malkar
  • Malkar's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 608
  • Otrzymane dziękuję: 433
Marynowana cyklandera smakuje trochę jak korniszony. Ale dla mnie za kwaśne. Nie znoszę octu, w kuchni używam tylko winnego lub jabłkowego w małych ilościach. A do marynaty niestety trzeba dać ocet i ile by go dać, to dla mnie zawsze za kwaśne.
Pan Bóg, gdy świat stworzył, najpierw se na uciechę ogródek założył.
Pozdrowienia dla wszystkich. Małgorzata

A u mnie w ogrodzie
Za tę wiadomość podziękował(a): Aleksandra

Głąbiki krakowskie i inne dziwne mało znane 12 Lut 2017 23:37 #522962

  • Malkar
  • Malkar's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 608
  • Otrzymane dziękuję: 433
Ha, kupiłam nasionka, nazwa fajnie brzmiała- marek kucmerka. Cóż muszę wysiać a potem będę myśleć z czym to zjeść.
Pan Bóg, gdy świat stworzył, najpierw se na uciechę ogródek założył.
Pozdrowienia dla wszystkich. Małgorzata

A u mnie w ogrodzie
Ostatnio zmieniany: 12 Lut 2017 23:50 przez Malkar.

Moderatorzy: TeBe, pszczelarz5
Wygenerowano w 0.097 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum