• Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Coś do chleba

Coś do chleba 02 Sie 2015 19:40 #393202

  • Kerstin2309
  • Kerstin2309's Avatar
  • Offline
  • Posty: 5885
  • Otrzymane dziękuję: 1730
Ten oto przepis na ''Mięsko bez pieczenia'' mam od pewnej Kasi z innego forum. Sprawdziłam go i mogę stwierdzić że wart jest wykonania. :yummi:

Cała receptura podana jest na 2 kilogramowy kawałek mięsa ( w całości).
Oto przepis:

2 kg mięsa - schab, karczek lub szynka
2 litry wody
1/3- 1/2 szklanki soli (według kawałka mięsa; jeśli kawałek jest płaski, jak w przypadku schabu, można dać mniej
1 łyżka cukru
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
5 ząbków czosnku (dużych)
2 łyżki majonezu

Inne przyprawy: Liść laurowy, ziele angielskie, kolendra, lub inne według swojego uznania


WIECZOREM w dużym garnku wymieszać wodę ze wszystkimi przyprawami i majonezem. Majonez rozbić trzepaczką na małe kuleczki, natomiast czosnek pokroić w kawałki. Całość zagotować i ostudzić.

Do całkowicie zimnej zalewy dodać kawał mięsa.

Doprowadzić do wrzenia i gotować ..... 5 minut.
Przykryty pokrywką garnek z mięsem pozostawić na całą noc.

RANO znów doprowadzić do wrzenia i gotować mięso następne i ostatnie 5 minut.

Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie, wyjmujemy mięso i ...... gotowe!

Można w czasie " leżakowania " w zalewie mięso obracać, ale nie jest to konieczne, bo i tak wychodzi super!!!

RADA: Jak mam grubszy kawałek mięsa, to wtedy gotuję dwa razy po 10 minut.



POMYSŁOWA ROLADA SEROWA.

50 dkg sera żółtego salami (lub innego łatwotopliwego sera)
40 dkg pieczarek
1 cebula
sól, pieprz z młynka
2 łyżki + 1/2 łyżeczki masła
1 pęczek natki pietruszki
kilka małych pomidorków

Żółty ser zawinąć w folię aluminiową i włożyć do wrzącej wody na około 30 minut. Pieczarki dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem, kilka całych odłożyć do dekoracji, pozostałe zaś drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę lub drobno posiekać. Mocno rozgrzać na patelni 2 łyżki masła, podsmażyć na nim pieczarki i cebulę (na małym
ogniu), nie przerywając mieszania. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Natkę umyć, osuszyć, posiekać. Wrzucić do pieczarek i cebuli, przemieszać. Ser wyjąć z folii(wcześniej należy się upewnić czy jest on już miękki). Następnie rozwałkować go na duży prostokąt przez warstwę folii przezroczystej. Posmarować przygotowanym farszem grzybowo-cebulowym. Ostrożnie zwinąć roladę, włożyć na ok. 1-1,5 godz. do lodówki. Pokroić w ok. 1-centymetrowe plastry. Odłożone pieczarki usmażyć na 1/2 łyżeczki masła i ułożyć je na roladzie.Danie udekorować cząstkami pomidora.

SMACZNEGO!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Bozi


Coś do chleba 09 Sie 2015 23:19 #394776

  • Kerstin2309
  • Kerstin2309's Avatar
  • Offline
  • Posty: 5885
  • Otrzymane dziękuję: 1730
Wczoraj robiony karczek, dzisiaj już używany do kanapek i do porcji mięsa na obiad. 1/3 karczku już jest zjedzona. Mięsko jest pyszne, miękkie. U mnie wszyscy się nim zajadają. Gdybym go nie pilnowała, to by znikło tego samego dnia: całe 2 kilo mięcha!! :happy: Uwierzcie mi, że gdy pierwszy raz je robiłam, to na prawdę nie dowierzałam że wystarczy mu 5-10 minut gotowania od chwili zawrzenia wody z przyprawami. Robię go bardzo często i zazwyczaj stosuję opcję 10 minutowego gotowania. Naprawdę jest PYYYYYSZNE! Polecam. :yummi: :yummi: :yummi:


misko1.jpg


misko2.jpg


misko3.jpg


misko4.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): viola

Coś do chleba 10 Sie 2015 09:59 #394812

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Online
  • gg 9117859
  • Posty: 10941
  • Otrzymane dziękuję: 6429
W jakiej temperaturze powinno pozostawać mięso pomiędzy gotowaniami? Wstawiacie je do lodówki, czy po prostu zostaje na kuchence? A jeśli zostaje, to czy w takie upalne noce, jak teraz też można takie mięso przygotowywać?

Coś do chleba 10 Sie 2015 12:51 #394833

  • Kerstin2309
  • Kerstin2309's Avatar
  • Offline
  • Posty: 5885
  • Otrzymane dziękuję: 1730
Mięso między gotowaniami ma pozostać w zalewie w garnku (przykryte pokrywką) i stygnąć wraz z zalewą w której leży. Można mięsko w międzyczasie obracać podczas jego stygnięcia, ale i bez tego wychodzi dobre). U nas teraz też są upały i jak widzisz mięsku nic się nie stało. Dopiero po drugim gotowaniu mięska, jak ono wraz z zalewą ZUPEŁNIE OSTYGNIE, to je dopiero wtedy wyjmujemy z zalewy, przekładamy na talerz i chowamy do lodówki. Następnego dnia lub w dniu wyjęcia mięska tylko że wieczorową porą można już je jeść. U nas już w tej chwilce prawie go nie ma, zostało przez z nas z rozkoszą pochłonięte.

Coś do chleba 15 Wrz 2015 15:10 #402033

  • Kerstin2309
  • Kerstin2309's Avatar
  • Offline
  • Posty: 5885
  • Otrzymane dziękuję: 1730
To może jeszcze zapodam pastę, którą robię jak jestem w sytuacjach awaryjnych. W lodówce u mnie zawsze jest dyżurna puszka ze szprotami lub sardynkami w oleju.

1 puszka sardynek w oleju
2-3 jajka ugotowane na twardo
1 cebula mała
przyprawy wg uznania

Rozgniatam jajka i sardynki widelcem, potem dodaję cebulkę pokrojoną w drobną kostkę (dobrze jest cebulę wcześniej posolić lekko i zostawić tak na trochę, aż zmięknie - będzie delikatniejsza). Następnie dodaję pieprz i odrobinę papryki ostrej.
I gotowe, można zajadać.
Jak ktoś chce to lub lubi to można dodać łyżkę majonezu do tej pasty - ale to już wedle gustu.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Coś do chleba 20 Wrz 2015 22:41 #403159

  • Kerstin2309
  • Kerstin2309's Avatar
  • Offline
  • Posty: 5885
  • Otrzymane dziękuję: 1730
ROLADA Z MIĘSA MIELONEGO Z FARSZEM JAJECZNYM

Składniki:

800g mięsa mielonego (polecam łopatkę wieprzową)
1 surowe jajko
1 sucha bułka
sól, pieprz, majeranek, Vegeta
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
mleko do namoczenia bułki

Składniki nadzienia:

4 jajka ugotowane na twardo
świeża natka pietruszki i koperek
1 łyżka majonezu
sól,pieprz
(opcjonalnie można dodać ok. 50g sera żółtego startego na tarce, ale ja nie daję, bo wypływa podczas pieczenia)

Składniki dodatkowe:

kawałki masła
bułka tarta
folia spożywcza

Przygotować farsz:

Jajka obrać i pokroić w kostkę , dodać sól,pieprz,majonez i posiekaną natkę pietruszki z koperkiem. Wymieszać.

Przygotować masę mięsną:

Bułkę namoczyć w mleku, pozostawić aż zmięknie, odcisnąć. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na maśle. Mięso mielone włożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, jajko, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, majeranek, Vegetę i wyrobić na gładką masę. Folię spożywczą rozłożyć na blacie, posypać obficie bułką tartą. Zwilżyć ręce wodą, masę mięsną wyłożyć na płat foli formując prostokąt, lekko docisnąć.

Mięso pokryć równomiernie farszem jajecznym, zostawiając jeden koniec bez farszu. Za pomocą foli zwinąć roladę. Lekko docisnąć.
Roladę włożyć do naczynia, lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu rolady położyć kawałki masła, wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec w temp. 200 stopni ok. 50-60 minut.
Wyjąć z piekarnika, chwilkę poczekać aby rolada ''odpoczęła'' i pokroić w plastry. Podawać jako danie obiadowe lub na zimno z dowolnym sosem.

Życzę Smacznego! :yummi:
Ostatnio zmieniany: 20 Wrz 2015 22:42 przez Kerstin2309.

Coś do chleba 15 Paź 2015 07:39 #407918

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Online
  • Posty: 277
  • Otrzymane dziękuję: 245
Wczoraj w Tesco kupiłam bardzo ciekawą książkę Domowy wyrób wędlin (15 zł).
Oprócz przepisów jest trochę teorii.Dowiedziałam się np.,żeby raczej nie używać cukru pudru, oraz po co dodaje się proszek do pieczenia i Coca Colę - o czym nie wiedziałam.Jest to tłumaczenie z niemieckiego,a więc z rejonu o podobnych do naszych smakach.Poza tym jest ładnie wydana z dużą ilością zdjęć.
Wiem,że wszystko można znaleźć w Internecie,ale szukanie w książce zajmuje jednak mniej czasu.

Coś do chleba 20 Sty 2016 19:28 #427085

  • skorpion
  • skorpion's Avatar
  • Offline
  • Trzeba z żywymi naprzód iść po życie sięgać nowe .
  • Posty: 293
  • Otrzymane dziękuję: 176
Przeczytałam na forum o szynkowarze,już kupiony i pierwsza wędlina zrobiona ,wszystkim smakowała.

Coś do chleba 21 Sty 2016 19:47 #427397

  • skorpion
  • skorpion's Avatar
  • Offline
  • Trzeba z żywymi naprzód iść po życie sięgać nowe .
  • Posty: 293
  • Otrzymane dziękuję: 176
U mnie szynkowar też chyba będzie używany często,jutro pekluje następną porcje.

Coś do chleba 09 Lut 2016 12:01 #433482

  • PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Offline
  • Posty: 390
  • Otrzymane dziękuję: 543
Wędliny dojrzewające


12698987_993973657366144_1598620317_o-2.jpg


Tym razem poza polędwiczką wieprzową zrobiłam też karkówkę.
Postępowanie w zasadzie jest takie same, w zależności od wielkości kawałka mięsa wydłuża się czas trzymania go zasolonego w lodówce (aż przestanie puszczać sok) i suszenia, w moim przypadku na karniszu przy oknie.
Więc jeśli chodzi o polędwiczki wieprzowe to tak:
-nacieramy, umytą i osuszoną polędwiczkę solą najlepiej nie jodowaną, ale jak nie ma innej to też się nada. Ja użyłam kamiennej, ok 2 płaskie łyżeczki.
-w małej misce wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na noc. Po tym czasie zlewamy wodę którą puściło mięso, delikatnie osuszamy i wcieramy przyprawy. Tu mamy pole do popisu, co kto lubi. Ja robiłam te na zdjęciu z kozieratką mieloną, czosnkiem niedźwiedzim, słodką wędzoną papryką a polędwiczka do tego dostała mieloną kolendrę.
-Polędwiczke wieszam na sznurku, bez żadnych osłon typu pończocha.
- codziennie sprawdzam czy zapach jest odpowiedni i nie pojawia się pleśń.
-polędwiczka po 5 dniach nadaje się do jedzenia, ale jest jeszcze lepsza jak poleży trochę w lodówce.

Z karkówką było tak samo, tylko 4 dni leżała w lodówce (1 kg kawałek) codziennie obracam 2 razy i zlewam wodę. Tydzień wisi na karniszu, a po tygodniu na 3 dni do lodówki. Oczywiście im dłużej leży tym jest lepsza .

Smacznego!
Ostatnio zmieniany: 04 Sie 2016 16:42 przez Kerstin2309.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kerstin2309, Adasiowa, Emalia112, Zbyszko46

Coś do chleba 10 Lut 2016 09:35 #433765

  • Bożka
  • Bożka's Avatar
  • Offline
  • Posty: 1032
  • Otrzymane dziękuję: 311
To ja podzielę się z Wami na mięsko dojrzewające które zapożyczyłam z pewnego bloga kulinarnego. Jest naprawdę smaczne. Polecam
Na razie robiłam tylko ze schabu środkowego.

Około 1,5 kg schabu środkowego.
Myjemy, osuszamy i nacieramy cukrem. Zawijamy w folię i zostawiamy w lodówce na 16 godzin.
Po tym czasie mięso płuczemy z cukru i nacieramy solą. Zawijamy w folię i zostawiamy w lodówce na 24 godziny.
Po tym czasie płuczemy z soli i nacieramy ulubionymi przyprawami. Zawijamy w folię i zostawiamy w lodówce na 24 godziny.
Rozwijamy z foli. Umieszczamy w pończosze lub zawijamy bandażem i wieszamy na kilka dni (tak około 5) do wysuszenia.

I to wszystko. Wygląda dość skomplikowanie i pracochłonnie ale..........warto.

Coś do chleba 10 Lut 2016 09:47 #433774

  • PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Offline
  • Posty: 390
  • Otrzymane dziękuję: 543
Bożka znam podobny sposób, tylko bez zawijania w folii. Jeśli chodzi o cukier to z jego użyciem robi moja teściowa. Ja znalazłam przepis bez cukru. I tak zrobiłam, bo każdy słodki posmak w mięsie mi nie pasuje. No więc pewnego wieczoru zaczęłyśmy degustować (robiłyśmy w tym samym czasie). No i wyszło na to że ten bez cukru lepszy. Także, teściowa powiedziała że w cukrze też już robić nie będzie. ;)
Ostatnio zmieniany: 04 Sie 2016 16:43 przez Kerstin2309.

Coś do chleba 10 Lut 2016 10:46 #433799

  • PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Offline
  • Posty: 390
  • Otrzymane dziękuję: 543
Ja tylko polędwiczki nie wsadzam w pończoche. a pozostałe tak. W lodówce lezakują już "nago" ;)

Coś do chleba 10 Lut 2016 12:30 #433846

  • Bożka
  • Bożka's Avatar
  • Offline
  • Posty: 1032
  • Otrzymane dziękuję: 311
Kiedyś robiłam bez cukru ale wychodziło mi bardzo słone i bardzo suche, tak suche że zwykły nóż tego nie ogarniał i musiałam w sklepie prosić o pokrojenia na maszynie. Ale o smaku sie nie dyskutuje, kazdy lubi to co lubi. Mi smakuje :think:

Coś do chleba 24 Mar 2016 10:27 #448634

  • rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Offline
  • Posty: 3285
  • Otrzymane dziękuję: 1240
Coś z Hanutkowa :)







Wszystkie są z szynkowara :) A pierwsza to jajo na twardo otoczone mielonką z zielonym pieprzem :)
Ostatnio zmieniany: 04 Sie 2016 12:51 przez Hiacynta. Powód: połączenie treści 2 postów
Za tę wiadomość podziękował(a): pamelka, Bożka

Coś do chleba 04 Sie 2016 12:05 #494755

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Posty: 410
  • Otrzymane dziękuję: 416
Boczek 1kg, odcinek tylni (bezżebrowy) peklowany na sucho (17g/kg), łączony emulsją ze skór wieprzowych, natarty czosnkiem i świeżo zmielonym pieprzem, parzony 5h w temp 75 C:


IMG_8953.jpg


IMG_8955.jpg


smacznego.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): Ave, nelu-pelu, kokolidek

Coś do chleba 04 Sie 2016 13:02 #494765

  • Ave
  • Ave's Avatar
  • Offline
  • Posty: 842
  • Otrzymane dziękuję: 386
Bajka....
nie mam pojęcia co to znaczy "peklowanie na sucho" i te proporcje, ani co to emulsja ze skór.. ale i tak bajka... :drool:
Ewa
Ostatnio zmieniany: 04 Sie 2016 13:04 przez Ave.
Za tę wiadomość podziękował(a): Biotit

Coś do chleba 04 Sie 2016 13:08 #494767

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
  • Offline
  • Posty: 511
  • Otrzymane dziękuję: 365
Dokładnie tak, jak napisała Ewa :thanks: :thanks:
Pozdrawiam Ala
Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
— A. Sapkowski
Za tę wiadomość podziękował(a): Biotit

  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: TeBe
Wygenerowano w 0.388 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum