• Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Coś do chleba

Coś do chleba 04 Sie 2016 14:21 #494775

  • nelu-pelu
  • nelu-pelu's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • na pewno się uda!
  • Posty: 237
  • Otrzymane dziękuję: 198
Jestem 'mało mięsna', ale na ten widok pociekła mi ślinka...
pozdrawiam Nela
Moje metamorfozy
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz, Biotit


Coś do chleba 04 Sie 2016 16:36 #494796

  • Kerstin2309
  • Kerstin2309's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Hoya - moja miłość.
  • Posty: 6437
  • Otrzymane dziękuję: 2016
Ave wrote:
Bajka....
nie mam pojęcia co to znaczy "peklowanie na sucho" i te proporcje, ani co to emulsja ze skór.. ale i tak bajka... :drool:

No ja też bym to chciała wiedzieć, bo w tej dziedzinie to ja raczej mało oświecona jestem. A boczuś? Pychotnie apetyczny widok! Mniam, mniam! :yummi: :yummi: :yummi:

Biotit, ja nie mam pojęcia o peklowaniu i nawet jakbym chciała zrobić taki boczek po zakupieniu np. szynkowaru, to podanie takich proporcji jak: 17g/kg nic mi nie mówi. Czego 17 gram? Proszę opisz jak przygotowujesz ten boczek od początku do końca, bo nie każdy tu jest w tej dziedzinie specjalistą, a skoro już nas skusiłeś i wprowadziłeś nasze ślinianki w mega ruch, to teraz uzupełnij przepis do końca, bardzo proszę. :)
Pozdrawiam. Dobrego dnia.
Ostatnio zmieniany: 04 Sie 2016 16:51 przez Kerstin2309.
Za tę wiadomość podziękował(a): Biotit

Coś do chleba 04 Sie 2016 17:24 #494804

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 445
  • Otrzymane dziękuję: 506
Wiedziałem , że tak będzie.
Chyba mnie zmusiłyście , abym założył oazowy wątek.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, otojolka, zanetatacz, kokolidek

Coś do chleba 04 Sie 2016 17:33 #494809

  • Kerstin2309
  • Kerstin2309's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Hoya - moja miłość.
  • Posty: 6437
  • Otrzymane dziękuję: 2016
Osz, jak ja się cieszę! :dance: Niech Cię uściskam. :hug: Wreszcie właściwa decyzja!! :bravo: :bravo:
Pozdrawiam. Dobrego dnia.
Ostatnio zmieniany: 04 Sie 2016 17:33 przez Kerstin2309.

Coś do chleba 04 Sie 2016 18:18 #494821

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8538
  • Otrzymane dziękuję: 12230
Żabulka - :thanks: :thanks: :thanks:
Pisałam już o tym boczku w wątku Kokolidka .... ale coś mi się wydaje, że nareszcie będziemy mieć właściwego człowieka na właściwym miejscu.
Piotruś - czekamy :idea1: i nieśmiało proszę o coś warzywnego :oops:
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Coś do chleba 04 Sie 2016 18:39 #494824

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 579
  • Otrzymane dziękuję: 460
Piotrze


cid_F4657192A3654FF2BDD1B55F55859F39AllaHP-5.gif
Pozdrawiam Ala
Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
— A. Sapkowski

Coś do chleba 04 Sie 2016 19:15 #494826

  • Kerstin2309
  • Kerstin2309's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Hoya - moja miłość.
  • Posty: 6437
  • Otrzymane dziękuję: 2016
Adasiowa wrote:
Żabulka - :thanks: :thanks: :thanks:
Anuś wstań, ja też jestem tylko człowiekiem. :whistle: :happy:

Piotruś (Adasiowa wykapowała twoje imię, hahaha) teraz już nie masz innego wyjścia: musisz założyć wątek. Obiecałeś!!! A ja czekam!! I nie tylko ja!! :) :teach: :devil1: :devil1:
Pozdrawiam. Dobrego dnia.
Ostatnio zmieniany: 04 Sie 2016 19:39 przez Kerstin2309.

Coś do chleba 07 Sie 2016 06:20 #495310

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 445
  • Otrzymane dziękuję: 506
Witam i już wyjasniam:

17g/kg to mieszanka soli niejodowanej i peklosoli 50:50

Emulsja ze skór wieprzowych: skóry wieprzowe gotujemy w b.malej ilości wody, po ok 1h, jak są miękkie blenderujemy, chłodzimy.
Kroimy w cienkie paski i przekładamy paski boczku.

Moje przyprawy to świeżo mielony pieprz biały i suszony własnoręcznie robiony czosnek.

Czy teraz już jest wszytko jasne?
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): Kgolebiowski, kermit1968

Coś do chleba 07 Sie 2016 07:52 #495320

  • Kerstin2309
  • Kerstin2309's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Hoya - moja miłość.
  • Posty: 6437
  • Otrzymane dziękuję: 2016
Biotit wrote:
Witam i już wyjasniam:

17g/kg to mieszanka soli niejodowanej i peklosoli 50:50

Z tego zapisu odczytuję że ma być w sumie na 1 kg mięsa 17g tej mieszanki czyli soli niejodowanej z peklosolą w proporcji pół na pół? Dobrze zrozumiałam?
Pozdrawiam. Dobrego dnia.
Ostatnio zmieniany: 07 Sie 2016 07:54 przez Kerstin2309.

Coś do chleba 07 Sie 2016 09:22 #495331

  • Biotit
  • Biotit's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 445
  • Otrzymane dziękuję: 506
Tak. Dodam jeszcze , że boczek "bezżebrowy" znajduje się w tylnym odcinku świnki. Tam również znajdują się bezżebrowe żeberka.
Na Woli do woli

pozdrawiam Piotr
Za tę wiadomość podziękował(a): Kerstin2309, kokolidek, kermit1968

Coś do chleba 19 Lut 2017 15:04 #524177

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8538
  • Otrzymane dziękuję: 12230
Zapraszam do spróbowania dwóch past do pieczywa: lekkich, sycących i bardzo zdrowych, ale przede wszystkim smacznych :)
Od razu zaznaczam, że są typowo wegetariańskie.

HUMMUS - czyli pasta z ciecierzycy i sezamu

1 szklanka suchej ciecierzycy
5-6 łyżek stołowych pasty tahini
sok z 1/2 cytryny
1-2 łyżki oliwy lub oleju
1-2 łyżki lodowatej wody
sól, pieprz
natka pietruszki

W dzień poprzedzający robienie humusu musimy namoczyć cieciorkę; rano najpierw dokładnie płuczemy ziarna, a potem zalewamy zimną wodą z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej - zostawiamy na całą noc. Na drugi dzień nasionkom zmieniamy wodę, płuczemy, zalewamy świeżą wodą, dodajemy ponownie 1 łyżeczkę sody i gotujemy do miękkości ( około 1-1,5 godziny ) zbierając pianę !!! Nie solimy!!! Po ugotowaniu bardzo starannie odsączamy na sitku.

Pastę tahini robi się bajecznie prosto: łuskane ziarenka sezamu prażymy na suchej, teflonowej patelni na złoty kolor. Po wystudzeniu mielimy ( u mnie - w młynku do kawy ), kilkakrotnie przerywając pracę miksera - zbieramy powstającą pastę ze ścianek i miksujemy ponownie aż do momentu uzyskania "maślanej", lśniącej konsystencji - w ten sposób unikamy dodania oleju do tahini; ziarna sezamu są wystarczająco bogate w tłuszcz, wystarczy dostatecznie je utrzeć.

Miksujemy blenderem ugotowaną ciecierzycę, dodajemy tahini, sok z cytryny, olej oraz stopniowo lodowatą wodę - powstanie puszysta, pachnąca, odpowiednio gęsta masa, którą doprawiamy wg uznania: solą, pieprzem, ostrą papryką, czosnkiem lub inną ulubioną przyprawą. Osobiście dodaję tylko sól i posiekaną natkę pietruszki.

PASTA Z PAPRYKI I ORZECHÓW

Może być zarówno smarowidłem do pieczywa, jak i "pesto" do makaronu :)

2 czerwone, duże słodkie papryki
1 mała cukinia ( naprawdę malutka )
1 ząbek czosnku lub pół cebuli
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki łuskanego słonecznika
1 łyżka oleju
szczypta chili
1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
sól do smaku

Orzechy zalewamy wodą i odstawiamy na godzinkę.

Papryki musimy upiec w piekarniku, aby obrać je ze skórki ( pieczemy 40-50 minut w 200 stopniach , aż skórka zrobi się niemal czarna; wtedy wyjmujemy z piekarnika, wkładamy do foliowego worka i studzimy; skórka odchodzi wówczas z łatwością ).
Cukinię ścieramy na tarce, na grubych oczkach i razem z posiekaną cebulą odparowujemy na suchej patelni. Zawartość patelni musi być naprawdę "sucha".

Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę; jeśli wyda się nam zbyt płynna, dodajemy odrobinę tartej bułki. Możemy oczywiście zaostrzyć smak pasty, dodając świeżą ostrą papryczkę lub sporo czarnego pieprzu.

Na zdjęciu od lewej: pasta z papryki oraz humus.

"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Kerstin2309, Łatka, BlueAnna

Coś do chleba 19 Lut 2017 17:17 #524206

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Cogito ergo sum
  • Posty: 1729
  • Otrzymane dziękuję: 1881
Śliczne pasty.U mnie humus zawsze z czosnkiem i wrzucam wszystko i blenduję.Mam po kokardki zabawy z gotowaniem.Był w tamtym tygodniu,mniam
Kobieta z miasta ,która nie widzi świata poza wsią.
…………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………

Coś do chleba 24 Wrz 2017 16:48 #566040

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 217
  • Otrzymane dziękuję: 128
Dawno mnie tu jest było... Dziś zrobiłam domowe masło ze śmietanki 30% wyszło mi 282 g

Coś do chleba 24 Wrz 2017 17:58 #566047

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 217
  • Otrzymane dziękuję: 128
Widzę, że coś reszta zaginęła więc podaje przepis jeszcze raz:


DSC_1551-2.jpg

śmietanka u mnie 30% b2szt po 300g

przybory kuchenne:

coś do ubicia śmietany – robot kuchenny, mikser, zakręcany słoik lub butelka
ok. 2 szkl. (0,5 l) zimnej wody (do wypłukiwania pozostałości maślanki)
duża miska
sito
Masło przełożyłam na folię spożywczą i uformowałam. Włożyłam do lodówki do schłodzenia.
Smacznego! :)
Ostatnio zmieniany: 24 Wrz 2017 18:00 przez Esti.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, Betula

Coś do chleba 24 Wrz 2017 20:20 #566086

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Marki/W-wa
  • Posty: 589
  • Otrzymane dziękuję: 709
Esti wrote:
śmietanka u mnie 30% b2szt po 300g
...
coś do ubicia śmietany

Śmietana czy śmietanka? Robiłam już masło ze śmietany zebranej z mleka kupionego od rolnika. Ale nie zawsze mam możliwość kupienia. Robienie ze śmietany produkowanej przez mleczarnie uprościłoby mi sprawę. Ale czego użyć - śmietany czy śmietanki? Czy wyjdzie z obu?
I jeszcze jedno. Teraz prawie wszystkie śmietany i śmietanki mają w składzie karagen. Nie wpływa to na smak i właściwości masła?
Pozdrawiam
Bea

Coś do chleba 24 Wrz 2017 20:59 #566105

  • tilia66
  • tilia66's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1462
  • Otrzymane dziękuję: 1571
Ja robię ze śmietany 30% z kartonika np.Łaciata :)
Zielonajagoda w ogrodzie.

Pozdrawiam Iwona.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

Coś do chleba 24 Wrz 2017 22:33 #566154

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 217
  • Otrzymane dziękuję: 128
Kupiłam w biedzie śmietanę kremowk e 30% bo nie było 36% smakuje jak dobre masło
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

Coś do chleba 03 Paź 2017 16:38 #567618

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 366
  • Otrzymane dziękuję: 380
Przepis pochodzi ze strony Gotuj skutecznie,albo coś podobnego.W oryginale jest pierś z indyka,ale ja tym razem zrobiłam z indyczego udźca.
Pierś z indyka-800g
1 łyżka oleju na dno naczynia.
Na marynatę:
olej-1 łyżka
ocet balsamiczny-1 łyżka
czerwona mielona papryka-1 łyżka
pieprz ziołowy-1 łyżeczka
sól-1 łyżeczka
musztarda-1 łyżeczka
majonez-2 łyżeczki
cebula 1 średnia drobno pokrojona
czosnek-2 lub 3 ząbki
Robić od razu w naczyniu,w który będzie się piekło.
Na dno naczynia wlać łyżkę oleju i ułożyć natarte marynatą mięso.Wstawić do lodówki na kilka godzin,a najlepiej na noc.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i wstawić mięso w naczyniu w którym się marynowało.Przykryć pokrywką i piec przez 40 minut.Następnie polać sosem i piec bez przykrycia 30 minut.Wyjąc z piekarnika przykryć i dać odpocząć 10 minut.
Udziec oczyściłam z błon i chrząstek posmarowałam marynatą i ciasno zwinęłam.Aby się nie rozleciał zawiązałam sznurkiem i spięłam wykałaczkami.Robiłam w naczyniu żaroodpornym.
Nie używam majonezu,a więc go nie dodawałam.Z piersi także wychodzi smaczne,bo nie jest suche.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kerstin2309, Betula

  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: TeBe, pszczelarz5
Wygenerowano w 1.665 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum