TEMAT: Z piekła rodem.

Z piekła rodem. 15 Wrz 2017 22:06 #564903

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11977
  • Otrzymane dziękuję: 7307
Parę dni temu zerwałam pierwszy dojrzały owoc Nagiej Jolokii, który sprezentowała mi Ania Adasiowa :hug: Cudne z niej drzewko ze słodko wyglądającymi bombeczkami.

Kawałeczek odkroiłam, spróbowałam, bez szczególnych bolesnych doznań, po prostu ostra papryka. Posiekałam więc resztę i dodałam do sosu pomidorowego z 5 kg pomidorów. Cóż, jutro muszę kupić kolejne 5 kg, żeby trochę rozcieńczyć i złagodzić ostrość :happy: :happy:

6 małych słoiczków napełniłam jednak tym ostrym sosem, jak mi się ktoś ciężko narazi, dostanie na obiad :happy: :happy:


Z piekła rodem. 15 Wrz 2017 22:21 #564912

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 6922
  • Otrzymane dziękuję: 7366
Nigdy nie podaje ile papryki ostrej, to bardzo ryzykowne. Wyobraź sobie w przepisie trzy papryczki Chilli to dajesz trzy Naga Jolika. I smacznego.
Amerykańskie receptury są na bazie Jalapeno, azjatyckie Thai Hot, Europejski Serrano. Rożnica w ostrości tych papryk jest kilkakrotna.

Z piekła rodem. 15 Wrz 2017 22:22 #564913

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9407
  • Otrzymane dziękuję: 13931
Lojalnie uprzedzałam :evil:
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Z piekła rodem. 15 Wrz 2017 22:30 #564917

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11977
  • Otrzymane dziękuję: 7307
To trzeba samemu sprawdzić :happy: Problemu nie ma, będzie więcej słoików z sosem :happy: do tego jeszcze trochę słodkiej papryki, kabaczek, może jeszcze jakiś kalafiorek i będzie pyszniutkie jedzenie zimą , odrobinę grzejące :happy: :happy:

Z piekła rodem. 23 Wrz 2017 22:09 #565982

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11977
  • Otrzymane dziękuję: 7307
Piekielne te papryczki nie są, tylko delikatnie ostre, ale są pyszne :) Papryczki nadziewane serem Feta.
Czereśniowe papryczki należy pozbawić nasion, robiąc jak najmniejszy otwór. Najlepiej wykroić czubkiem noża ogonek, a resztę ze środka wyskrobać trzonkiem łyżeczki. Po środka również posługując się trzonkiem łyżeczki nakładam twardy serek typu greckiego.

papryka-nadziewana-1.jpg


Na dno słoika wrzucam kilka listków bazylii i cząbru. Układam ciasno papryczki jedna na drugiej. Zalewam oliwą z oliwek lub olejem słonecznikowym. Zakręcam słoik, pasteryzuję 30 min. Antipasti gotowe. Prawda, że proste :happy:

Wystarczą 3 doniczki z papryczką czereśniową na balkonie, żeby zrobić co kilka dni jeden słoik takich pyszności :) Dodatkowy bonus, to zachwyt sąsiadki, że pięknie wygląda taka dziwna roślinka w skrzynce :happy:
Za tę wiadomość podziękował(a): BOROWKA1, zeberka363, Betula

Z piekła rodem. 13 Paź 2017 19:08 #569469

  • Mamena
  • Mamena's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Wszystko jest możliwe, wystarczy chcieć.
  • Posty: 368
  • Otrzymane dziękuję: 370
Kochani, przerabiam właśnie ostrą papryką i nie mogę się zdecydować ile octu jabłkowego 6% dać do zalewy. Nie przepadam za mocnymi zalewami, ale ostatnio moje wychodzą za słabe.
Jakie robicie proporcje do ostrej papryki?
Wszystko jest możliwe, wystarczy chcieć.

Z piekła rodem. 13 Paź 2017 20:00 #569483

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9407
  • Otrzymane dziękuję: 13931
Mamma, robisz marynowaną ostrą paprykę ? Pytam, ponieważ do zalewy dla papryk słodkich dodaję na 500ml octu jabłkowego 6% na 2,5l wody, 3 łyżki soli i około 30 dkg cukru - zalewa jest łagodna i raczej słodka, dlatego możesz zmniejszyć ilość cukru.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamena

Z piekła rodem. 13 Paź 2017 20:14 #569489

  • Mamena
  • Mamena's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Wszystko jest możliwe, wystarczy chcieć.
  • Posty: 368
  • Otrzymane dziękuję: 370
Aniu, na Ciebie zawsze można liczyć :kiss3: Bardzo lubimy ostre papryki marynowane.
Wszystko jest możliwe, wystarczy chcieć.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Z piekła rodem. 15 Paź 2017 11:28 #569792

  • Kgolebiowski
  • Kgolebiowski's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 117
  • Otrzymane dziękuję: 18
Czy można prosić o przepis na marynowaną ostrą paprykę ?

Z piekła rodem. 15 Paź 2017 11:35 #569797

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 499
  • Otrzymane dziękuję: 443
Witam Kgolebiowski może spróbuj tu coś znajdziesz ;forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...-przetwory-z-papryki
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Ostatnio zmieniany: 15 Paź 2017 14:52 przez pszczelarz5.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kgolebiowski

Z piekła rodem. 15 Paź 2017 11:42 #569801

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 499
  • Otrzymane dziękuję: 443
A i na tej stronie coś fajnego znajdziesz ;forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...iekla-rodem?start=54
poz krzyś :coffe: :bye:
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Za tę wiadomość podziękował(a): Kgolebiowski

Z piekła rodem. 15 Paź 2017 12:17 #569807

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 6922
  • Otrzymane dziękuję: 7366
Papryka marynowana z...
A ja dziśiaj robię cyklanterę z ostrą papryka Padronon 1;1;1 marynowane
1 część cyklantera pokroić usunać nasiona( w młodej nie trzeba) odstawic na 1/2 godz
1 papryki Padron, Jalpeno, albo Serrano, albo Czeresniowa albo Hot Banana.
pokroić w krążki posolić odstawić na 1/2 godz
1 część cebuli pokroić posolić odstawić na 1/2 godz
Przyprawy jakie kto lubi ja daje kolendrę, gorczycę, nasiona estragonu
Przygotować zalewę
1 szklanka octu 6%
4 szklanki wody
1/2 szklanka cukru
To jest bardzo lekka zalewa
Warzywa odsączyć wymieszać, ladować do słoików 2/3 słoika ułożone luźno zalać gorącą zalewą 1cm nad warzywami, pasteryzować 20 -25 minut od chwili wrzenia ( słoiki 0,4) większe słoiki dłużnej.
Tak można marynować także sama paprykę, jest dobra na pizzę lub do domowych hamburgerów.



!
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, pszczelarz5, Betula

Z piekła rodem. 01 Gru 2017 08:37 #577139

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 6922
  • Otrzymane dziękuję: 7366
Guacamole czyli pasta z awokado z chilli.
2 przejrzałe awokado
sok z 1/2 cytryny
1 papryczka chili typu lemon drop. albo jak tam kto chce jeżeli nie mamy świeżej papryczki to moze być 1/2 łyżka oleju habanero.
Ponieważ jest to podstawowa meksykańska potrawa to kolendra i czosnek, ale to już w/g uznania.
Ja dodaje jeszcze 3 łyżki pure z pieczonej dyni. Rozdrabniamy i mieszamy wszystko widelcem, nie mikserem.
Niektórzy dodają tez drobno siekana cebulę, ale wtedy trzeba zaraz zjeść. Nie nadaje sie taka pasta na odłożenie na potem. Bez cebuli moze postać w lodówce dwie doby. Dłużej nie próbowała. Tak ja robię,
a to oryginalny meksykański przepis.
składniki
2 dojrzałe awokado
1/2 łyżeczki koszernej soli
1 łyżka świeżego soku z limonki lub soku z cytryny
2 łyżki na 1/4 szklanki mielonej czerwonej cebuli lub cienko pokrojonej zielonej cebuli
1-2 serrano chiles, łodygi i nasiona usunięte, zmielone lub posiekane nożyczkami
2 łyżki kolendry (liście i delikatne łodygi), drobno posiekane
Szczypta świeżo startego czarnego pieprzu
1/2 dojrzałego pomidora, nasiona i miazga usunięte, posiekane,
Ostatnio zmieniany: 01 Gru 2017 08:45 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia

Z piekła rodem. 01 Gru 2017 13:38 #577153

  • Kerstin2309
  • Kerstin2309's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Hoya - moja miłość.
  • Posty: 6723
  • Otrzymane dziękuję: 2172
Podrzucę jeszcze ten przepisik, bo chyba go nie podawałam a jest wypróbowany i świetny:

SWEET CHILI SAUCE.

Składniki:

1 szklanka wody
½ szklanki octu ryżowego (może być też ocet jabłkowy lub ocet winny)
½ szklanki cukru
2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka suszonego, mielonego czosnku
6 sztuk – czerwone papryczki chili
¼ łyżeczki soli

Do zagęszczenia:

ok. ½ szklanki wody
2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej/skrobi ziemniaczanej


Płuczemy papryczki i odcinamy tylko ogonki, kroimy drobniej wraz z pestkami i wrzucamy do blendera kielichowego, wlewamy ½ szklanki wody, dodajemy ząbki czosnku i dokładnie miksujemy.
Do rondelka wlewamy ½ szklanki wody, ocet ryżowy, cukier, jeśli nie mieliśmy świeżego czosnku to mielony czosnek, sól i doprowadzamy do wrzenia, mieszamy do rozpuszczenia cukru. Wlewamy zmiksowane papryczki, całość gotujemy przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
W szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną z ½ szklanki wody i powoli wlewamy do sosu cały czas mieszając. Doprowadzamy sos do wrzenia i gotujemy powoli przez 1 minutę, cały czas mieszając. Jeśli sos za gęsty lekko go rozrzedzamy wodą.


Ten azjatycki słodki sos chili można przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy, jednak jego zawartość może się rozwarstwić, ale to normalne zjawisko, nie oznacza że sos się popsuł, wystarczy potrząsnąć kilkakrotnie słoikiem z sosem tuż przed użyciem, a jego zawartość ponownie powróci do właściwego stanu. Smacznego!
Ja go używam do wędlin i mięs (tych z grilla też) zamiast ostrego, pikantnego ketchupu - jest rewelacyjny!!
PS: Tylko ostrożnie z jego nakładaniem, bo pali w podniebienie. :idea1: :)


DSC_0262-3.jpg
Ostatnio zmieniany: 01 Gru 2017 15:35 przez Kerstin2309.
Za tę wiadomość podziękował(a): Emalia112, rozalia, pszczelarz5

Moderatorzy: TeBe, pszczelarz5
Wygenerowano w 0.145 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum