TEMAT: Z piekła rodem - przepisy na potrawy z ostrą papryką

Z piekła rodem - przepisy na potrawy z ostrą papryką 15 Wrz 2017 22:06 #564903

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 13038
  • Otrzymane dziękuję: 8177
Parę dni temu zerwałam pierwszy dojrzały owoc Nagiej Jolokii, który sprezentowała mi Ania Adasiowa :hug: Cudne z niej drzewko ze słodko wyglądającymi bombeczkami.

Kawałeczek odkroiłam, spróbowałam, bez szczególnych bolesnych doznań, po prostu ostra papryka. Posiekałam więc resztę i dodałam do sosu pomidorowego z 5 kg pomidorów. Cóż, jutro muszę kupić kolejne 5 kg, żeby trochę rozcieńczyć i złagodzić ostrość :happy: :happy:

6 małych słoiczków napełniłam jednak tym ostrym sosem, jak mi się ktoś ciężko narazi, dostanie na obiad :happy: :happy:


Z piekła rodem - przepisy na potrawy z ostrą papryką 15 Wrz 2017 22:21 #564912

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8218
  • Otrzymane dziękuję: 9648
Nigdy nie podaje ile papryki ostrej, to bardzo ryzykowne. Wyobraź sobie w przepisie trzy papryczki Chilli to dajesz trzy Naga Jolika. I smacznego.
Amerykańskie receptury są na bazie Jalapeno, azjatyckie Thai Hot, Europejski Serrano. Rożnica w ostrości tych papryk jest kilkakrotna.

Z piekła rodem - przepisy na potrawy z ostrą papryką 15 Wrz 2017 22:22 #564913

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 13353
  • Otrzymane dziękuję: 23108
Lojalnie uprzedzałam :evil:
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Z piekła rodem - przepisy na potrawy z ostrą papryką 15 Wrz 2017 22:30 #564917

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 13038
  • Otrzymane dziękuję: 8177
To trzeba samemu sprawdzić :happy: Problemu nie ma, będzie więcej słoików z sosem :happy: do tego jeszcze trochę słodkiej papryki, kabaczek, może jeszcze jakiś kalafiorek i będzie pyszniutkie jedzenie zimą , odrobinę grzejące :happy: :happy:

Z piekła rodem - przepisy na potrawy z ostrą papryką 23 Wrz 2017 22:09 #565982

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 13038
  • Otrzymane dziękuję: 8177
Piekielne te papryczki nie są, tylko delikatnie ostre, ale są pyszne :) Papryczki nadziewane serem Feta.
Czereśniowe papryczki należy pozbawić nasion, robiąc jak najmniejszy otwór. Najlepiej wykroić czubkiem noża ogonek, a resztę ze środka wyskrobać trzonkiem łyżeczki. Po środka również posługując się trzonkiem łyżeczki nakładam twardy serek typu greckiego.

papryka-nadziewana-1.jpg


Na dno słoika wrzucam kilka listków bazylii i cząbru. Układam ciasno papryczki jedna na drugiej. Zalewam oliwą z oliwek lub olejem słonecznikowym. Zakręcam słoik, pasteryzuję 30 min. Antipasti gotowe. Prawda, że proste :happy:

Wystarczą 3 doniczki z papryczką czereśniową na balkonie, żeby zrobić co kilka dni jeden słoik takich pyszności :) Dodatkowy bonus, to zachwyt sąsiadki, że pięknie wygląda taka dziwna roślinka w skrzynce :happy:
Za tę wiadomość podziękował(a): Danuta, BOROWKA1, zeberka363, Betula

Z piekła rodem - przepisy na potrawy z ostrą papryką 13 Paź 2017 19:08 #569469

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Wszystko jest możliwe, wystarczy chcieć.
  • Posty: 726
  • Otrzymane dziękuję: 1189
Kochani, przerabiam właśnie ostrą papryką i nie mogę się zdecydować ile octu jabłkowego 6% dać do zalewy. Nie przepadam za mocnymi zalewami, ale ostatnio moje wychodzą za słabe.
Jakie robicie proporcje do ostrej papryki?
Wszystko jest możliwe, wystarczy chcieć.

Z piekła rodem - przepisy na potrawy z ostrą papryką 13 Paź 2017 20:00 #569483

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 13353
  • Otrzymane dziękuję: 23108
Mamma, robisz marynowaną ostrą paprykę ? Pytam, ponieważ do zalewy dla papryk słodkich dodaję na 500ml octu jabłkowego 6% na 2,5l wody, 3 łyżki soli i około 30 dkg cukru - zalewa jest łagodna i raczej słodka, dlatego możesz zmniejszyć ilość cukru.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma

Z piekła rodem - przepisy na potrawy z ostrą papryką 13 Paź 2017 20:14 #569489

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Wszystko jest możliwe, wystarczy chcieć.
  • Posty: 726
  • Otrzymane dziękuję: 1189
Aniu, na Ciebie zawsze można liczyć :kiss3: Bardzo lubimy ostre papryki marynowane.
Wszystko jest możliwe, wystarczy chcieć.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Z piekła rodem - przepisy na potrawy z ostrą papryką 15 Paź 2017 11:28 #569792

  • Kgolebiowski
  • Kgolebiowski's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 145
  • Otrzymane dziękuję: 23
Czy można prosić o przepis na marynowaną ostrą paprykę ?

Z piekła rodem - przepisy na potrawy z ostrą papryką 15 Paź 2017 11:35 #569797

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 577
  • Otrzymane dziękuję: 631
Witam Kgolebiowski może spróbuj tu coś znajdziesz ;forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...-przetwory-z-papryki
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Ostatnio zmieniany: 15 Paź 2017 14:52 przez pszczelarz5.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kgolebiowski

Z piekła rodem - przepisy na potrawy z ostrą papryką 15 Paź 2017 11:42 #569801

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 577
  • Otrzymane dziękuję: 631
A i na tej stronie coś fajnego znajdziesz ;forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...iekla-rodem?start=54
poz krzyś :coffe: :bye:
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Za tę wiadomość podziękował(a): Kgolebiowski

Z piekła rodem - przepisy na potrawy z ostrą papryką 15 Paź 2017 12:17 #569807

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8218
  • Otrzymane dziękuję: 9648
Papryka marynowana z...
A ja dziśiaj robię cyklanterę z ostrą papryka Padronon 1;1;1 marynowane
1 część cyklantera pokroić usunać nasiona( w młodej nie trzeba) odstawic na 1/2 godz
1 papryki Padron, Jalpeno, albo Serrano, albo Czeresniowa albo Hot Banana.
pokroić w krążki posolić odstawić na 1/2 godz
1 część cebuli pokroić posolić odstawić na 1/2 godz
Przyprawy jakie kto lubi ja daje kolendrę, gorczycę, nasiona estragonu
Przygotować zalewę
1 szklanka octu 6%
4 szklanki wody
1/2 szklanka cukru
To jest bardzo lekka zalewa
Warzywa odsączyć wymieszać, ladować do słoików 2/3 słoika ułożone luźno zalać gorącą zalewą 1cm nad warzywami, pasteryzować 20 -25 minut od chwili wrzenia ( słoiki 0,4) większe słoiki dłużnej.
Tak można marynować także sama paprykę, jest dobra na pizzę lub do domowych hamburgerów.



!
Za tę wiadomość podziękował(a): Danuta, Adasiowa, Armasza, pszczelarz5, Betula

Z piekła rodem - przepisy na potrawy z ostrą papryką 01 Gru 2017 08:37 #577139

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8218
  • Otrzymane dziękuję: 9648
Guacamole czyli pasta z awokado z chilli.
2 przejrzałe awokado
sok z 1/2 cytryny
1 papryczka chili typu lemon drop. albo jak tam kto chce jeżeli nie mamy świeżej papryczki to moze być 1/2 łyżka oleju habanero.
Ponieważ jest to podstawowa meksykańska potrawa to kolendra i czosnek, ale to już w/g uznania.
Ja dodaje jeszcze 3 łyżki pure z pieczonej dyni. Rozdrabniamy i mieszamy wszystko widelcem, nie mikserem.
Niektórzy dodają tez drobno siekana cebulę, ale wtedy trzeba zaraz zjeść. Nie nadaje sie taka pasta na odłożenie na potem. Bez cebuli moze postać w lodówce dwie doby. Dłużej nie próbowała. Tak ja robię,
a to oryginalny meksykański przepis.
składniki
2 dojrzałe awokado
1/2 łyżeczki koszernej soli
1 łyżka świeżego soku z limonki lub soku z cytryny
2 łyżki na 1/4 szklanki mielonej czerwonej cebuli lub cienko pokrojonej zielonej cebuli
1-2 serrano chiles, łodygi i nasiona usunięte, zmielone lub posiekane nożyczkami
2 łyżki kolendry (liście i delikatne łodygi), drobno posiekane
Szczypta świeżo startego czarnego pieprzu
1/2 dojrzałego pomidora, nasiona i miazga usunięte, posiekane,
Ostatnio zmieniany: 01 Gru 2017 08:45 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Danuta, rozalia

Z piekła rodem - przepisy na potrawy z ostrą papryką 01 Gru 2017 13:38 #577153

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8371
  • Otrzymane dziękuję: 3089
Podrzucę jeszcze ten przepisik, bo chyba go nie podawałam a jest wypróbowany i świetny:

SWEET CHILI SAUCE.

Składniki:

1 szklanka wody
½ szklanki octu ryżowego (może być też ocet jabłkowy lub ocet winny)
½ szklanki cukru
2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka suszonego, mielonego czosnku
6 sztuk – czerwone papryczki chili
¼ łyżeczki soli

Do zagęszczenia:

ok. ½ szklanki wody
2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej/skrobi ziemniaczanej


Płuczemy papryczki i odcinamy tylko ogonki, kroimy drobniej wraz z pestkami i wrzucamy do blendera kielichowego, wlewamy ½ szklanki wody, dodajemy ząbki czosnku i dokładnie miksujemy.
Do rondelka wlewamy ½ szklanki wody, ocet ryżowy, cukier, jeśli nie mieliśmy świeżego czosnku to mielony czosnek, sól i doprowadzamy do wrzenia, mieszamy do rozpuszczenia cukru. Wlewamy zmiksowane papryczki, całość gotujemy przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
W szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną z ½ szklanki wody i powoli wlewamy do sosu cały czas mieszając. Doprowadzamy sos do wrzenia i gotujemy powoli przez 1 minutę, cały czas mieszając. Jeśli sos za gęsty lekko go rozrzedzamy wodą.


Ten azjatycki słodki sos chili można przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy, jednak jego zawartość może się rozwarstwić, ale to normalne zjawisko, nie oznacza że sos się popsuł, wystarczy potrząsnąć kilkakrotnie słoikiem z sosem tuż przed użyciem, a jego zawartość ponownie powróci do właściwego stanu. Smacznego!
Ja go używam do wędlin i mięs (tych z grilla też) zamiast ostrego, pikantnego ketchupu - jest rewelacyjny!!
PS: Tylko ostrożnie z jego nakładaniem, bo pali w podniebienie. :idea1: :)


DSC_0262-3.jpg
Rośliny domowe moją pasją. A zwłaszcza hoje!!



Pozdrawiam. Krystyna.
Ostatnio zmieniany: 01 Gru 2017 15:35 przez Forumowa Żabula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Michał, Danuta, Emalia112, rozalia, pszczelarz5

Z piekła rodem - przepisy na potrawy z ostrą papryką 26 Lip 2018 16:03 #619803

  • majmaj
  • majmaj's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 117
  • Otrzymane dziękuję: 109
Dzień dobry :woohoo:

Z racji że zbliża się sezon dodaje od siebie przepisy - mam je od kilku lat zapisane na PC i co roku je wykorzystuje :evil:

Sos z ananasem, pyszny na kanapki jak i do mięs. Bardzo mocno czuć paprykę.

Papka:

10 papryczek chili- jaką chcecie ostrość takie odmiany.
3 ząbki czosnku
2-3 cm kawałek świeżego imbiru
1 puszka ananasów w zalewie (po odsączeniu 340g)
świeżo wyciśnięty sok z 1 limonki
50 ml białego octu
1 łyżeczka soli
3-4 łyżki cukru (do smaku). Ja dałem brązowy


W blenderze posiekałem papryki (ja brałem całe z pestkami), czosnek oraz imbir. Następnie dodałem ananasy odsączone wczesniej z zalewy i jeszcze raz posiekałem. Otrzymaną papkę przekładamy do zwilżonego wodą garnka a nastepnie dolewamy zalewę z ananasów,wyciśnięty sok z limonki oraz ocet. Całośc gotujemy. Kiedy sos zacznie wrzeć, dodajemy cukier i gotujemy jeszcze parę minut w zależności od upodobań w gęstości sosu. Na koniec rozlewamy sos do wcześniej wyparzonych słoików. Zakręcamy słoiki, odwracamy i odstawiamy do zassania. Za radą starszych domowników przykrywamy słoiki dodatkową ręcznikiem albo ścierką aby dłużej stygły.


A tu sosik z kiszonych papryk, dodaje że dla smakoszy kiszonych warzyw - smak dość mocno wyczuwalny:



Pozdrawiam. :coffe:
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Danuta, Adasiowa, Betula

Z piekła rodem - przepisy na potrawy z ostrą papryką 23 Sie 2018 15:35 #622992

  • tgrzebien
  • tgrzebien's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Tomek
  • Posty: 237
  • Otrzymane dziękuję: 83
Chcę w weekend zrobić coś ala antipasti. Jest tutaj w temacie przepis z mascarpone, ale ja chciałem zrobić z fetą i serkiem śmietankowym. Czy ktoś może już takie robił, ale żeby przetrwały dłuższy czas tzn. kilka miesięcy? W internecie sporo przepisów, ale we wszystkich jest że pasteryzacja nic nie daje i serek i tak się psuje po jakimś krótkim czasie ;/ Może to zależy od użytego serka? Ma ktoś może sprawdzony przepis na takie ostre papryczki nadziewane fetą i serkiem śmietankowym? Poratujcie :)
Wynik badania gleby z 30.04.2018r. pH: 7,78, N-NO3: 15, N-NH4: <5, P: 30, K: 12, Ca: 1275, Mg: 72, Cl: <10, zasolenie 0,15.
Wykonanie wg zaleceń: 0,4 kg/10 m2 siarczanu potasu + 0,4 kg/10 m2 superfosfatu wzbogaconego + 0,4 kg/10 m2 saletry amonowej + torf kwaśny około 30 l/10 m2.
Po wysadzeniu podlewane nawozem z Biedry do pelargonii 3ml/l kranówki.

Z piekła rodem - przepisy na potrawy z ostrą papryką 23 Sie 2018 15:58 #622993

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 13353
  • Otrzymane dziękuję: 23108
Spokojnie możesz robić; u mnie ostatni słoik stoi nie ruszony w lodówce od ubiegłego roku.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Z piekła rodem - przepisy na potrawy z ostrą papryką 23 Sie 2018 17:03 #622996

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8218
  • Otrzymane dziękuję: 9648
Ja zawsze używam ser sałatkowy typu greckiego z Biedronki albo z Mlekowity. Trzyma się długo, no nie tak długo jak Ani , bo w marcu już zwykle ostatni słoik, ale sadzę że gdyby nie łakomstwo mojej rodziny to byłby do dzisiaj dobry.

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.160 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum