• Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Obiady i kolacje z OAZĄ

Obiady i kolacje z OAZĄ 12 Wrz 2016 22:31 #501328

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Marki/W-wa
  • Posty: 589
  • Otrzymane dziękuję: 709
Widzę, że tajska kuchnia jest tu bardzo popularna. U mnie dziś też było czerwone curry. Pastę robię sama. Blenduję czosnek, imbir, ostrą papryczkę z oliwą. Na suchej patelni podgrzewam utarte w moździerzu przyprawy (kolendrę, kozieradkę, czarnuszkę, gałkę muszkatołową, kardamon, pieprz i kurkumę) aż zaczną intensywnie pachnieć. Dodaję zblendowaną pastę a potem mleko kokosowe. Dodaję kurczaka i pokoleji warzywa, zaczynając od najtwardszych. Daję też liście kafiru i 2 łodygi lekko rozgniecionej trawy cytrynowej i grzyby mun. Doprawiam sosem sojowym, sosem rybnym i ostrygowym. Podaję z ryżem.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): otojolka, kokolidek


Obiady i kolacje z OAZĄ 12 Wrz 2016 23:39 #501338

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11703
  • Otrzymane dziękuję: 7070
Mnóstwo pomidorów, fasola też już dojrzewa, czyli dwa najważniejsze składniki na czorbę, zupę południowo-wschodnich sąsiadów :)

Potrzeba 1/2 kg drobnej fasoli, olej, 2 cebule, posiekane, 2-2,5 l wody, 2 marchewki, 1 ziemniaczek, 1 łyżka (mięty o pikantnym bazyliowym posmaku lub zwykłej, 1 łyżeczka czubrycy, 4 pomidory lima lub inne mięsiste, bardzo drobno posiekane, 2 łyżki posiekanej lekko pikantnej papryki, pieprz, odrobina soli.
Namoczoną fasolę gotować, gdy będzie się robić miękka, dodać marchew i ziemniaczek.
W tym czasie lekko zeszklić na patelni cebulkę, dodać do niej paprykę i pomidory.
Zawartość patelni dorzucić do garnka z fasolą. Dodać przyprawy - czubricę, miętę, sól pieprz.

Jeszcze ciekawszy wariant tej zupy mają Czuwasze i Baszkirzy. A mianowicie dodają zamiast mięty kiszone młode liście podagrycznika :happy: Już się cieszę, wiosną będę mieć mnóóóstwo barszkirskiej przyprawy do czorby :happy:
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

Obiady i kolacje z OAZĄ 25 Wrz 2016 10:45 #503137

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Marki/W-wa
  • Posty: 589
  • Otrzymane dziękuję: 709
U mnie dziś na obiad piersi z kaczki w pomarańczach. Do tego pieczone ziemniaki i jarzynka z marchewki na ciepło z chili i cynamonem. Po pieczeniu wczoraj szarlotki zostały mi białka z jajek, więc córka zrobi na deser pavlową.
Przepis na piersi z kaczki wrzuciłam do wątku "Kaczki, kury i inne pierzaste"
W Biedrze jest promocja na kaczki - 8zł za kilogram. Kupiłam więc dwie. Piersi wykroiłam na obiad. Z udek, skórek i tłuszczu z boków i kuperka kaczki zrobię rillettes, czyli pyszne smarowidło do pieczywa - taki smalczyk z kawałkami mięsa. Z korpusu i skrzydełek ugotuję rosół. Będzie on na jutrzejszy obiad. Rosół z kaczki jest bardzo tłusty. Przez noc się schładza, tłuszcz zastyga na wierzchu. Przed podgrzaniem zbieram tłusz z wierzchu i dodaję do rilltes.
Przepis na rilletes podam później, bo zarobiona jestem. W międzyczasie robię lutenicę do słoików.
Pozdrawiam
Bea

Obiady i kolacje z OAZĄ 03 Paź 2016 14:10 #504269

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 6578
  • Otrzymane dziękuję: 6776
IMG_20161003_1347511.jpg

Dziś na obiad zupa dyniowa i papryka nadziewana mieloną wołowina z rosoły + ser mozzarellą + odrobina pokrojonego drobno boczku. papryka typu Ramiro ma cienkie ścianki.

IMG_20161003_1239581.jpg
Ostatnio zmieniany: 03 Paź 2016 14:11 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Adasiowa, minohiki

Obiady i kolacje z OAZĄ 03 Paź 2016 22:42 #504380

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Marki/W-wa
  • Posty: 589
  • Otrzymane dziękuję: 709
U mnie dziś na obiad był kurczak teriyaki z ryżem i marchewką z chili i cynamonem. Przepis na kurczaka wstawiłam do wątku: "Kaczki, kury i inne pierzaste"
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Adasiowa

Obiady i kolacje z OAZĄ 10 Gru 2016 14:01 #513733

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 6578
  • Otrzymane dziękuję: 6776
Skończyły się papryczki więc nadziewam pieczarki. Łatwy szybki obiad.

IMG_20161210_1234571.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Kerstin2309, Adasiowa

Obiady i kolacje z OAZĄ 10 Gru 2016 19:11 #513755

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11703
  • Otrzymane dziękuję: 7070
Polecam też placki dyniowe :)

Utartą dynię miesza się z 2 jajami, odrobiną mąki i przyprawami :)
Wariant korzenny, nieco piernikowy świetnie pasuje do białego serka na kolację. Z kolei dodając pikantnych przypraw uzyskamy placki nadające się jako dodatek do obiadowego gulaszu.

placki-dyniowe.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Kerstin2309, Adasiowa, minohiki, Betula

Obiady i kolacje z OAZĄ 17 Gru 2016 11:38 #514590

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 6578
  • Otrzymane dziękuję: 6776
Zwykle w saobotę mam talerz resztek mięs i wędlin z całego tygodnia. W lecie robiłam z tego leczo z papryki, albo cukinia. Teraz bigos z włoskiej kapusty.
Mała główka włoskiej kapusty (ok 1kg)
60 dkg wędlin, mięs , boczku co tam kto ma ( ja mam dzisiaj czwartkowego kurczaka)
3 spore cebule
olej najlepiej paprykowy, estragonowy lub co tam kto sobie zrobił.
słoik sosu pomidorowego ja mam dziś pomidorowo paprykowy chili ( 0,33l)
Kapustę szatkujemy i podgotowujemy w malej ilości wody ( włoska szybko staje się miękka)
cebulę kroimy na krążki i z olejem ( ja lubię duzo oleju wiec daję pół szklanki), wędliną, dusimy 10-15 min. Mieszamy wszystko z kapustą. Jeszcze z dziesięć minut dusimy razem, pod koniec dodając sos pomidorowy. Jak ktoś soli to można i gotowe.
Wykonanie nie ma prawa trwać dłuzej jak pół godziny ( przy sosie ze słoika) Jak nie mamy sosu to można do duszenia cebuli dodać pomidory bez skórki.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kerstin2309, Armasza, pszczelarz5

Obiady i kolacje z OAZĄ 01 Lut 2017 17:42 #520987

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11703
  • Otrzymane dziękuję: 7070
Podejrzałam pyszny obiadek, który przygotowała Planta :)planta wrote:
Swoja droga zamerykanizowalam sie i rozleniwilam. Zamiast kupowac czosnek w glowkach, kupilam juz obrany, w tej samej cenie! :lol:

DSCN9977-2.jpg


Czosnek i cebule podsmazylam z przyprawami prowansalskimi. Do tego dodalam mielona wolowine z wieprzowina, i jak przepis na musake mowil, dusilam okolo 20 minut z puszka przecieru pomidorowego.

DSCN9979-2.jpg


W miedzyczasie obralam i pokroilam baklazany na polcentymetrowe plastry, posolilam i zostawilam, zeby puscily sok:

DSCN9978-2.jpg


I jak przepis mowil, jak pokryly sie sokiem, wytarlam kazdy z osobna papierowymi recznikami i obsmazylam z obu stron, okolo minuty na strone;

DSCN9980.jpg


A potem byl przekladaniec jak lazania: baklazany, mieso i tak do skonczenia skladnikow. Na wierzch szklanke sosu pomidorowego i duuuzo startego sera. Ja uzylam meksykanskiej mieszanki czterech rodzajow sera, w tym mozarelly.

Po dwoch godzinach na wysokije temperaturze w wolnowarze (slowcooker, crookpot), jako ze piekarnika niet, wygladalo zachecajaco:

IMG_2380.jpg


I z dwoch baklazanow, kilograma miesa, jednej duzej cebuli i startego sera wyszlo jedzenia na dobre dwa dni dla nas wszystkich :evil:

Ta dziewczyna oprócz tego, że jest świetnym remontowcem, wspaniale gotuje :) Zobaczcie sami:
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...rii?start=144#520560

Obiady i kolacje z OAZĄ 08 Lut 2017 12:55 #522257

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Marki/W-wa
  • Posty: 589
  • Otrzymane dziękuję: 709
Ponieważ ograniczam mięso w diecie, a za oknem mróz, to w takie dni świetnie się u mnie sprawdzają na obiad zupy na bazie warzyw strączkowych. Dziś gotuję włoską ribolitę. Przepis w wątku z zupami: forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...zupy?start=36#522256
Nie dawałam chleba, bo akurat nie miałam czerstwego, za to został mi ryż z sushi robionego na wczorajszą kolację więc dodałam. Już taka sknera jestem, że nic się nie może zmarnować ;)
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Obiady i kolacje z OAZĄ 19 Lut 2017 19:17 #524235

  • minohiki
  • minohiki's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 196
  • Otrzymane dziękuję: 287
Kanapeczki na kolację:

Wersja I
2 "utostowane" cienkie kromki z bułki wieloziarnistej,
smarujemy cienką warstwą dżemu porzeczkowego,
na to warstwa serka z ziołami,
paski z ogórka,
paski z cykorii,
plasterki sera Coulommiers,
plasterki pomidora,
pieprz, ja dałem kolorowy:

wersjaI640x270.jpg


Wersja II
2 "utostowane" cienkie kromki z bułki wieloziarnistej,
serek ziołowy,
paski cykorii,
plasterki gruszki (klapsa) z zalewy octowej,
plasterki sera Coulommiers,
pieprz,
odrobina mielonej białej herbaty jaśminowej "Cesarska Perła":


wersjaII640x315.jpg


Smacznego :drink1: .

Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Obiady i kolacje z OAZĄ 22 Kwi 2017 19:28 #536650

  • minohiki
  • minohiki's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 196
  • Otrzymane dziękuję: 287
Szparagi z bagietką czosnkową z pastą z ciecierzycy, pieczarek i suszonych pomidorów.

20170422_174242640x360.jpg


Pasta z ciecierzycy:
1,5 szklanki suchej ciecierzycy, ugotować wg przepisu na opakowaniu,
1 szklanka orzechów,
500g pieczarek,
150g suszonych pomidorów w oleju (waga po odcedzeniu)

Ugotowaną ciecierzycę i orzechy dwa razy przemielić.
Ciecierzycę i orzechy zmielić (kładąc na zmianę) z ugotowanymi wcześniej i wystudzonymi pieczarkami oraz pomidorami.
Całość wymieszać, dodając tyle oleju od pomidorów, aby powstała "smarowalna" pasta.

Smacznego.
ps. całość - mimo wielkiego zdziwienia - smakowała mojemu, nad podziw, wybrednemu dziecku.

Ostatnio zmieniany: 22 Kwi 2017 19:29 przez minohiki.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Obiady i kolacje z OAZĄ 22 Kwi 2017 20:22 #536663

  • Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 1869
  • Otrzymane dziękuję: 1316
Dziękuję za przepisy. :)
Zawsze chciałam zrobić jakieś pasty warzywne, ale niesprawdzonych przepisów się obawiam.Wpisujcie kochani fajne przepisy.Na pewno zostaną wykorzystane.
Za tę wiadomość podziękował(a): minohiki

Obiady i kolacje z OAZĄ 27 Maj 2017 18:09 #544223

  • minohiki
  • minohiki's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 196
  • Otrzymane dziękuję: 287
Kotlety sojowe z "piekielnym" sosem :tongue2: :oops: :yummi: :
20170527_173813800x450.jpg


Kotlety sojowe gotujemy, od chwili wrzucenia na wrzątek, 7 minut.
Ja gotowałem na kostce bulionu warzywnego i łyżeczce oleju.
Ugotowane kotlety odcedzamy.
Sos:
Do garnka władamy: 1 łyżkę węgierskiej pasty paprykowej, 1 łyżkę zieleniny z oleju
(przepis na zieleninę z oleju: do oleju po suszonych pomidorach dodaję słuszną porcję suszonej natki pietruszki i suszonego kopru, uzupełniam słoik olejem lub oliwą)
1 łyżkę oleju / oliwy, 3 pokrojone w drobną kosteczkę suszone pomidory, 2 łyżki sosu węgierskiego, 1 łyżkę sosu słodko-kwaśnego }całość gotujemy na sporym ogniu do zredukowania, do połowy objętości.
Przykręcamy ogień, wkładamy kotlety na krótką chwilę.
Podajemy.
Smacznego

Dałem spróbować kawałek mojemu najmłodszemu dziecku - zjadło.
Potem zapytało mamusi: skąd tata miał kotlety.
Dałem jej kawałek suchego kotleta sojowego.
Pluła nim dosyć daleko :blink:

Pozdrawiam.

Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Emalia112

Obiady i kolacje z OAZĄ 28 Cze 2017 23:25 #551545

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 6578
  • Otrzymane dziękuję: 6776
Kurczak z bakłażanami i pieczarkami.
Miałam dwie spore nogi z kurczaka gotowane z rosołu, których nikt nie chciał jeść. oddzieliłam miesi od kosci obsypalam kari i odstawiłam
Dwa obrane bakłażany pokroiłam w drobna kostkę, trzy spore ząbki czosnku zmiażdżyłam, 1 cukinia pokrojona w zapałkę. 30 dkg pieczarek obranych pokrojonych.3 łyżki dżemu, 3 łyżki dobrego octu winnego. (Ja miałam poziomkowi estragonowy) Papryczki chilli ile? to już indywidualnie.3/4 szklanki oleju Smazymy na oleju czosnek dodajac w odstepie 10-5 minutowym bakłażany, cukinie, pieczarki, dżem, chilli, mięso dodajemy pare łyżek wody (5-7) jeszcze chwile dusimy, na koniec dodając ocet.jeszcze chwilę dusimy cały czas mieszając. Solimy lub nie i gotowe
IMG_0012-8.jpg
Ostatnio zmieniany: 28 Cze 2017 23:26 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, annakaja

Obiady i kolacje z OAZĄ 14 Wrz 2017 23:23 #564800

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 6578
  • Otrzymane dziękuję: 6776
Jestem zdecydowanie poprykożercą
Papryka faszerowana wersja vege (plnena paprika Kapia)
Papryki jak papryki zwyczajnie ucinamy koniec usuwamy nasiona. i wnętrze wypełniamy farszem.
Farsz
1 szklanka ugotowanych ziemniaków pure
1 szklanka ugotowanej fasoli czerwonej ja daje z puszki.
1 szklanka tartego sera Toffu ( ja Toffu nie lubię, wiec daje zwyczajnie Gouda)
1/2 szklanki posiekanej cebuli
papryczka chili drobno posiekanaa
2 łyzki przypraw jakie kto lubi, ja daję kłosowiec, kmin rzymski i carri
1/4 szklanki oleju.

Sos pomidorowy, jadłam też z beszamelem, dobre, ale pomidorowy lepszy.

Na patelni podsmażamy na oleju cebulę gdy lekko zarumieni sie dodajemy ziemniaki, chwilę smażymy, dodajemy fasole i dalej smażymy dodajac przyprawy i chilli, jak ktoś soli to też. Odstawiamy do miski i czekamy by nie było takie gorące. Gdy lekko przestygnie łączymy z tartym serem, widelcem mieszając rozgniatamy co niektóra fasolę.
Wypełniamy farszem papryki (8-12). Układamy na blaszce,do piekarnika na 10-15 min po tym czasie zalewamy sosem i pieczemy jeszcze 10 minut. Jaa daję sos gładki, ale chyba moze być też inny. Podajemy to oczywiście z knedlami, ale ja knedli nie lubię, wiec dziś zrobiłam z plackami dyniowymi.
Ostatnio zmieniany: 14 Wrz 2017 23:25 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza

Obiady i kolacje z OAZĄ 15 Wrz 2017 08:20 #564820

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8538
  • Otrzymane dziękuję: 12231
Dziękuję Emalko za wege przepis ...Faktycznie, Tofu jest bardzo specyficznym serem, nie każdemu smakuje ( mnie nie ), ale można wykorzystać też żółty ser wędzony, albo oscypek - ważne, aby był to ser "konkretny". A skoro fasola, to fajnie będzie komponował się także cząber.
Bardzo smakowicie się czyta :hug:
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: TeBe, pszczelarz5
Wygenerowano w 0.434 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum