TEMAT: Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 12 Gru 2021 18:32 #785238

  • Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1693
  • Otrzymane dziękuję: 10203
Zakwas się robi.
20211212_102232.jpg



Adam, zakupiłam dociski. Na słój weszło mi pięć sztuk; fajnie się sczepiają - dzięki :)
20211212_182216.jpg
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti, Szczypiorek, zwykły chłop, Babcia Ala


Zielone okna z estimeble.pl

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 12 Gru 2021 18:46 #785241

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1452
  • Otrzymane dziękuję: 7790
Myślałem że są do małych słoików i nóżkami w kierunku nakrętki ale jak widać można je zastosować inaczej :funnyface:
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 12 Gru 2021 18:47 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zygowa

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 12 Gru 2021 18:56 #785244

  • Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1693
  • Otrzymane dziękuję: 10203
O, to może ja źle je wpięłam. Ale tak się dobrze "wbiły".

I tak, są raczej do małych słoików. Ale fajnie się sczepiają ze sobą i do słojów złożone po kilka sztuk są oki ;)
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Ostatnio zmieniany: 12 Gru 2021 19:02 przez Zygowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): zwykły chłop, Babcia Ala

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 12 Gru 2021 21:33 #785276

  • bozenak
  • bozenak's Avatar
Zakwas buraczany robiłam w tym roku po raz pierwszy-identycznie ja ogórki kiszone. Zalewałam solanką zrobioną na przegotowanej letniej wodzie lub na wodzie źródlanej. Wychodzi bez różnicy - super smaczny i klarowny. Wszyscy się nim delektujemy, łącznie z wnukami, które go wręcz uwielbiają. moja synowa twierdzi, że dzięki temu dzieci nie chorują. Z takich kiszonych buraków robię też barszcz, oczywiście dodaję jeszcze surowe buraki ale bez dodatku octu tylko zakwas. Zupa przepyszna. Ja nie zlewam zakwasu> robię w słoikach i przechowuję tak jak ogórki. Jak na razie wszystkie słoiki ok. Niżej zamieszczam zdjęcie, trochę słaba jakość - wygląda, że jest trochę mętny. W rzeczywistości jest bardzo klarowny i ma piękny kolor. Polecam wszystkim.
Załączniki:

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 05 Mar 2022 15:55 #795887

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3561
  • Otrzymane dziękuję: 30029
Dwa plastikowe baniaczki z kapustą kiszona całą zimę były w stawie.Dzisiaj jeden wyjęliśmy. Dobry sposób na przechowanie.Kapustka super.


20220305_075138.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Zygowa, zwykły chłop, JaKasiula

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 05 Mar 2022 17:04 #795905

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 5627
  • Otrzymane dziękuję: 26621
Jeszcze trzeba mieć staw :rotfl1:, ja nawet sadzawki nie mam :(
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 05 Mar 2022 17:05 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): koma, zwykły chłop, JaKasiula

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 14 Gru 2022 18:35 #818931

  • Miragoral
  • Miragoral's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 871
  • Otrzymane dziękuję: 5136
Też ostatnio zrobiłam kiszone buraki jak ogórki w słoju 3 litrowym. Zalałam solanką i zakręciłam słoik. Po 10 dniach przelałam zakwas do słoików i wstawiłam do lodówki. Zaraz nastawiłam następny.
Zakwas nie musi wcale oddychać. Wcześniej, gdy tylko przykrywałam gazą, codziennie rano i wieczorem zdejmowałam pianę i czasem zdarzała się pleśń. Obawiam się zostawiania zakwasu z burakami, bo niestety buraki wypływają i mogą pokryć się pleśnią.
Spróbuję po ukiszeniu zostawić z burakami ale w mniejszym słoiku.
Pozdrawiam
Mirka
Za tę wiadomość podziękował(a): zwykły chłop

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 14 Gru 2022 23:10 #818949

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1842
  • Otrzymane dziękuję: 6122
Ja przykryłam ściereczka i spleśniał. Musiałam wylać. Dzisiaj kupiłam buraki i zrobię nowy. Tym razem zakręcę słoik. Obciążam woreczkiem strunowym wypełnionym wodą, bo nie mam takich sprytnych krążków. Z buraków po zlaniu płynu robię "bigos". Kolor jest nieciekawy, ale smak bardzu dobry.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, zwykły chłop

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 21 Cze 2023 10:25 #835766

  • Michałk_91
  • Michałk_91's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 67
  • Otrzymane dziękuję: 77
W jaki sposób przechowujecie ogórki kiszone? Niestety w piwnicy mam zbyt wysoka temperaturę ponad 20 stopni przez nie da się zahamować procesu kiszenia...
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 21 Cze 2023 21:19 #835818

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1452
  • Otrzymane dziękuję: 7790
Można zapasteryzować przerywając proces kiszenia, tu co prawda była rozmowa o małosolnych ale zasada ta sama
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...ii?start=1566#771088
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 21 Cze 2023 21:29 #835820

  • Michałk_91
  • Michałk_91's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 67
  • Otrzymane dziękuję: 77
Pasteryzacja raczej nie wchodzi w grę.

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 21 Cze 2023 22:11 #835826

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7807
  • Otrzymane dziękuję: 51683
Ja dzisiaj kisiłam kalarepę i ostatnią zeszłoroczną czarną rzodkiewkę.

IMG_6911.jpg

Jutro jeszcze chcę ukisić seler.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.360 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum