TEMAT: Bo ukisić można wszystko

Bo ukisić można wszystko 08 Sie 2017 23:13 #559616

  • Szymek
  • Szymek's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 180
  • Otrzymane dziękuję: 212
To czy ogórki małosolne pod otwartym wiekiem, jak nastaw na ocet, się kisi, czy octuje?


Bo ukisić można wszystko 09 Sie 2017 00:05 #559620

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 6922
  • Otrzymane dziękuję: 7366
Kisi się , ąle mie przechowasz tych ogórków. Kiedyś zaprzyjaźniony właściciel kwaszarni ogórków dzierżawił u nas stawy i zatapiał tam beczki z ogórkami. jako dzieci byliśmy ciekawe po co topi , to mówił nam by się nie zoctowały.
Ostatnio zmieniany: 09 Sie 2017 00:06 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Szymek

Bo ukisić można wszystko 11 Sie 2017 13:50 #559985

  • Szymek
  • Szymek's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 180
  • Otrzymane dziękuję: 212
Jeśli chodzi o fasolkę szparagową, to nie polecam. Pierwszy mój kiszonkowy wynalazek, który ani mnie, ani mojej Pani nie smakował. Do tego długo się to kisi, trzeba trochę cukru, bo fasolka ma go w sobie mało, a po osmozie kiedy się fasolki skurczą, to wypływają ponad zalewę, przez co czernieją i pewnie zaczynają gnić. Lepiej ugotowaną i z bułką tartą zapasteryzować na zimę.
Czekam teraz na aromatyczne cebulki zaprawione ostrą papryką ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Bo ukisić można wszystko 12 Sie 2017 08:49 #560086

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 9406
  • Otrzymane dziękuję: 13928
Szymku, dziękuję za opinię na temat fasolki :) Ale te cebulki 'na ostro" .... intrygujące; mamy przepis ?
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Bo ukisić można wszystko 12 Sie 2017 14:58 #560113

  • Horti
  • Horti's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 440
  • Otrzymane dziękuję: 623
Emalia112 wrote:
Chce zrobić tak jak ocet jabłkowy czy oocty ziołowe.Ja w maju nastawiłam ocet z estragonu i dopiero wczoraj go zlewałam i jeszcze musi postać bo nie jest idealnie klarowny. Fermentacja jest w otwartym słoiku przykrytym tylko gazą.
Emalko,czy mogłabyś zdradzić przepis na ocet z estragonu? :garden1: :)
Dotychczas tylko wkładałam gałązki do octu winnego, a na grządce estragon szaleje. Zbiera się do kwitnienia, czy jeszcze mogę go wykorzystać?
Pozdrawiam,
Dorota

Bo ukisić można wszystko 12 Sie 2017 17:32 #560130

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 6922
  • Otrzymane dziękuję: 7366
Ja go nastawiłam tak jak ocet jabłkowy !/3 słoja był pocięty młody estragon słój byl 5 litrowy to dałam 3 łyżki cukru , długo nie chciał kwaśnieć to dodałam dwie garście zmiażdżonych winogron takich ze sklepu bo to maj. Do tej pory dwa razy go zlewałam gdzieś za tydzień będę zlewać trzeci. Ale do sałatek już go używam. No i piję dwa razy dziennie po pół łyżeczki do wody.
Za tę wiadomość podziękował(a): Horti, Szymek

Bo ukisić można wszystko 12 Sie 2017 17:57 #560133

  • Szymek
  • Szymek's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 180
  • Otrzymane dziękuję: 212
Adasiowa wrote:
Szymku, dziękuję za opinię na temat fasolki :) Ale te cebulki 'na ostro" .... intrygujące; mamy przepis ?
Przepisu brak. Zrobiłem podobnie jak z ogórkami kiszonymi. Na spód słoja ostre papryki, potem małe cebulki a na to woda z solą i wygotowanymi przyprawami. Docisłem giętkim plastykiem, by cebule nie wypływały i szczelnie zakręciłem. Nastaw z przed tygodnia:

IMG_20170812_174906.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Bo ukisić można wszystko 12 Sie 2017 22:13 #560179

  • Horti
  • Horti's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 440
  • Otrzymane dziękuję: 623
Emalko, dziękuję bardzo. :bye: Srawdzę jak działa starszy estragon, są młode jabłka, spróbuję klasycznie.
Pozdrawiam,
Dorota
Za tę wiadomość podziękował(a): Emalia112

Bo ukisić można wszystko 14 Sie 2017 17:33 #560399

  • Dino_saur
  • Dino_saur's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 113
  • Otrzymane dziękuję: 189
Ha, kiszona fasolka szparagowa... Wygląda na to, ze ten przetwór nie jest taki prosty do wykonania i tak smaczny jak w literaturze piszą.
No cóż, trochę moje ego czuje się trochę lepiej, bo wstyd mi było, że fasolki szparagowej ukisić nie umiem :oops:
Teraz więc jest nowy level dla kiszczakowych graczy - smaczny kiszony przetwór z fasolki szparagowej. Kto w to wchodzi? Ja spróbuję, ale dopiero za rok bo moja Marvel of Venice skończyła owocowanie.
Slowly and steady wins the race...

Pozdrawiam
Zbyszek

Bo ukisić można wszystko 14 Sie 2017 17:50 #560400

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 9406
  • Otrzymane dziękuję: 13928
Uwielbiam szparagówkę pod każdą postacią. Wchodzę w to :)
Zdradzisz już teraz szczegóły, czy mamy czekać do przyszłego sezonu ?
Śledzę Twoje poczynania pilnie i z przyjemnością, jestem pod wrażeniem wiedzy tutaj zamieszczonej, więc chętnie dołączę do grona kiszących, choć startować będę z tego niższego poziomu ;-)
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Bo ukisić można wszystko 15 Sie 2017 17:54 #560493

  • Szymek
  • Szymek's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 180
  • Otrzymane dziękuję: 212
Jak poczytałem w sieci, to wielu się udało ukisić i nawet zachwalają, a w przepisach wzmieniają, by fasolkę wrzucić do wrzącej wody i pogotować 3 do 5 minut. I nie zapominajmy o dodatku cukru.

Bo ukisić można wszystko 15 Sie 2017 20:38 #560522

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 108
  • Otrzymane dziękuję: 69
Nie wiem czy było w temacie,rydze da się kisić i inne grzyby,
innych nie jadłem, rydze smakują dziwacznie,jak śledzie w occie.

Bo ukisić można wszystko 05 Paź 2017 22:21 #568071

  • Malkar
  • Malkar's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 608
  • Otrzymane dziękuję: 433
Co tu tak cicho? Jak Wasze kiszonki?
Dzisiaj nastawiłam do kiszenia czosnek, kupiłam czerwoną (modrą jak kto woli) kapustę i pory. To będzie do przerobienia w sobotę, bo jutro nie dam rady. Mam inne zajęcia i zebranie.
Przed laty popełniłam jeszcze taką kiszonkę, ale nie pamiętam jak smakowała.

Kwaszonka z warzyw mieszanych
2 kg kapusty białej
1 kg marchewki,
30 dkg selera,
20 dkg pietruszki korzeń,
2 pory,
5 dkg soli.
Kapustę poszatkować, korzeniowe zetrzeć na tarce, pory pokroić. Wymieszać z solą, ubić ciasno w garnku, nakryć, obciążyć czymś ciężkim.Trzymać w ciepłym miejscu aż minie okres burzliwej fermentacji.

Tyle przepis ze starego zeszytu.
Pan Bóg, gdy świat stworzył, najpierw se na uciechę ogródek założył.
Pozdrowienia dla wszystkich. Małgorzata

A u mnie w ogrodzie
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, Betula

Bo ukisić można wszystko 19 Paź 2017 20:43 #570426

  • Malkar
  • Malkar's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 608
  • Otrzymane dziękuję: 433
Znalazłam w necie przepis na kiszoną botwinkę. Robił ktoś z Was? Nie wiem czy warto się w to bawić. Botwinkę jeszcze mam- zasiałam więcej buraczków, żeby starczyło dla rodziny córki a oni nie jedzą botwinki.
Pan Bóg, gdy świat stworzył, najpierw se na uciechę ogródek założył.
Pozdrowienia dla wszystkich. Małgorzata

A u mnie w ogrodzie

Bo ukisić można wszystko 19 Paź 2017 20:51 #570429

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 9406
  • Otrzymane dziękuję: 13928
Małgosiu, botwinki może nie, ale kisiłam musztardowca ( liście ) - i powiem Ci, że było warto. Zupa a'la szczawiowa, ale zupełnie nieszkodliwa dla nerek, wyszła rewelacyjna. Myślę, że kiszona botwinka będzie strzałem w "10". Koniecznie zdaj relację z pracy :)

Ja natomiast poszukuję osoby, która podpowiedziałaby, jak zakisić dynię ( kostki z dyni ) - właściwie chodzi o zalewę... Kupiłam na próbę parę takich kostek - są pyszne
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

Bo ukisić można wszystko 19 Paź 2017 21:29 #570444

  • Malkar
  • Malkar's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 608
  • Otrzymane dziękuję: 433
Gdzieś widziałam przepis na kiszona dynię, tylko gdzie to było :think:
Pan Bóg, gdy świat stworzył, najpierw se na uciechę ogródek założył.
Pozdrowienia dla wszystkich. Małgorzata

A u mnie w ogrodzie

Bo ukisić można wszystko 19 Paź 2017 21:31 #570446

  • danaa
  • danaa's Avatar
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Posty: 36
  • Otrzymane dziękuję: 79
Znalazłam coś takiego.
Jest to przepis Olgi Smile

Kiszona dynia

"Nie wiem czy wiecie ale kiszona dynia z cynamonem, goździkami jest pyszna. Kiszona dynia sama w sobie ma smak charakterystyczny, słodki, aromatyczny, korzenny, jest mniej kwaśna i mniej słona niż ogórki kiszone. Jednak ma swój urok i to zdecydowanie. Ta kiszona dynia, którą widzicie na zdjęciu powstała u mnie w styczniu. Właściwie dwa słoiki, jeden zjedliśmy w ciągu miesiąca, drugi stał sobie spokojnie w lodówce nie przeszkadzając nikomu. Wyjęłam go, żeby sprawdzić jak się trzyma po jakimś czasie i przyznaję – świetnie! Do czego pasuje kiszona dynia? Do kanapek, do sałatek i surówek, do past na chleb również, myślę, że sok dodany do gotowanego gulaszu wieprzowego lub drobiowego również będzie świetny. Gdy rozpoczyna się sezon dań z dynia u mnie pod dostatkiem, a ty jakie najbardziej dyniowe przysmaki lubisz? Ja zupy, pasztety, placki to tak tradycyjnie i bardziej nowocześnie uwielbiam kiszonki i dania w occie. Nie mogę się zdecydować, czy lepsza jest dynia w occie czy kiszona dynia – a Ty, co byś wolała?

KISZONA DYNIA

KISZONA DYNIA – SKŁADNIKI:

3 kg dynia
1/2 główki czosnku
kilka baldachimów kopru (polecam go ususzyć w sezonie)
kawałek korzenia chrzanu
1 laska cynamonu
6-8 goździków
1 anyż gwiazdkowy (opcja ja lubię)
3 litry wody
3 łyżki soli kamiennej (czasami trochę więcej)
kilka łyżek soku z kiszonki lub przekrojony na pół ogórek kiszony (lubię dodawać celem zaszczepienia mimo, że nie ma takiej konieczności)
KISZONA DYNIA – PRZEPIS:

Dynie myję, i jeśli ma miękką skórkę jak Hokkaido to od razu i kroję w kostkę.
Główkę czosnku przekrawam na pół w poprzek.
Dynie i przyprawy wkładam razem z koprem i kawałkami korzenia chrzanu do słoja. Zalewam wodą zimną wymieszaną z solą, dodaję sok z ogórków lub przekrojonego ogórka.
Przykrywam talerzem, dociskam aby wszystkie kawałki dyni były zanurzone.
Zostawiam w cieple na 2-5 dni do kiszenia. Gdy są już dobra zakręcam mocno i wstawiam do lodówki.
Kiszona dynia jest świetna, warto z nią poszaleć!"
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Bo ukisić można wszystko 19 Paź 2017 21:38 #570448

  • Malkar
  • Malkar's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 608
  • Otrzymane dziękuję: 433
Hmmm, dyni mam pod dostatkiem, trzeba spróbować.
Pan Bóg, gdy świat stworzył, najpierw se na uciechę ogródek założył.
Pozdrowienia dla wszystkich. Małgorzata

A u mnie w ogrodzie

Moderatorzy: TeBe, pszczelarz5
Wygenerowano w 0.128 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum