TEMAT: Bo ukisić można wszystko

Bo ukisić można wszystko 19 Paź 2017 21:54 #570453

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9093
  • Otrzymane dziękuję: 13293
Bingo! Dana, dziękuję Ci pięknie :kiss3:
Malkar, to co ;-)? Próbujemy ? U mnie dyni też pod dostatkiem, ale musi to być jedna z twardszych odmian. Zastanawiam się nad Butternutem ... lub, jeśli ktoś ma, Luminę lub Ambar.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka


Bo ukisić można wszystko 20 Paź 2017 14:23 #570527

  • Szymek
  • Szymek's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 206
  • Otrzymane dziękuję: 212
Malkar wrote:
Znalazłam w necie przepis na kiszoną botwinkę. Robił ktoś z Was? Nie wiem czy warto się w to bawić. Botwinkę jeszcze mam- zasiałam więcej buraczków, żeby starczyło dla rodziny córki a oni nie jedzą botwinki.
Witam po długiej nieobecności. Znalazłem kilka przepisów, gdzie autor ocenia kiszonki w skali od 1 do 5 i kiszoną botwinkę ocenia na 5, więc myślę, że warto sprawdzić.
Link do źródła: zdrowe-kiszonki.pl/kiszona-botwinka-w-so...ie-buraka-cwiklowego

Bo ukisić można wszystko 20 Paź 2017 21:52 #570649

  • Malkar
  • Malkar's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 590
  • Otrzymane dziękuję: 418
Szymek, właśnie tam znalazłam przepis na kiszoną botwinkę.

Trzeba wybrać jakąś dynię do kiszenia. Ale najpierw muszę kiszonkę z czerwonej kapusty przełożyć do słoików. I jeszcze mam w kuchni gar dyni, która się "kandyzuje".
Pan Bóg, gdy świat stworzył, najpierw se na uciechę ogródek założył.
Pozdrowienia dla wszystkich. Małgorzata

A u mnie w ogrodzie

Bo ukisić można wszystko 20 Paź 2017 22:55 #570670

  • MagdaH
  • MagdaH's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Uzależnienie roślinne silniejsze jest niż inne
  • Posty: 1148
  • Otrzymane dziękuję: 1054
Adasiowa wrote:
[...]ale kisiłam musztardowca ( liście ) - i powiem Ci, że było warto. [...]
Aniu ja w temacie nie do końca kiszonym: musztardowca miałaś, a da się go przechować w zimie? chodzi mi o to czy w pojemniku da radę w pomieszczeniu jasnym, chłodnym, tak mi surowe liście zasmakowały, że sie waham...

Bo ukisić można wszystko 22 Paź 2017 16:32 #570862

  • Malkar
  • Malkar's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 590
  • Otrzymane dziękuję: 418
Dzisiaj była próba kiszonki z czerwonej kapusty- kapusta kiszona według przepisu, który zamieściłam w tym wątku.
Wyszła bardzo kwaśna, soli było w sam raz, liście zmiękły, a kiszonkę można jeść na surowo.
W przyszłości dam mniej porów i jabłek też starczy połowa a dołożę kminku i liści laurowych. W przepisie w ogóle nie było przypraw.
Pan Bóg, gdy świat stworzył, najpierw se na uciechę ogródek założył.
Pozdrowienia dla wszystkich. Małgorzata

A u mnie w ogrodzie

Bo ukisić można wszystko 22 Paź 2017 19:29 #570917

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9093
  • Otrzymane dziękuję: 13293
Madziu, nie gniewaj się, ale nie odpowiem na to pytanie. Ukisiłam parę dużych liści, które od razu powędrowały do zupy, więc nie miały szansy na dłuższe przechowanie.
Myślę jednak, że odpowiednio ukiszone, przykryte w całości płynem i przechowywane w chłodnym miejscu spokojnie wytrzymają.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Ostatnio zmieniany: 22 Paź 2017 19:30 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): MagdaH

Bo ukisić można wszystko 24 Paź 2017 22:23 #571292

  • MagdaH
  • MagdaH's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Uzależnienie roślinne silniejsze jest niż inne
  • Posty: 1148
  • Otrzymane dziękuję: 1054
Hihihi, bo mnie chodziło o musztardowca niekiszonego, żeby sobie rósł w donicy albo wiaderku z dziurami i dawał surowe liście zimą. Bardzo mi podeszła jego pikantność :)

Bo ukisić można wszystko 24 Paź 2017 22:34 #571294

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11797
  • Otrzymane dziękuję: 7167
Magduś, takie pytanie najlepiej zadać w wątku o uprawie sałat :)

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...-i-warzyw-lisciowych

Bo w tym, to tylko kisimy i wszystko kojarzy się z kiszonkami :happy:
Za tę wiadomość podziękował(a): MagdaH

Bo ukisić można wszystko 10 Lis 2017 22:20 #574212

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 394
  • Otrzymane dziękuję: 420
W zeszłym roku na Jarmarku Dominikańskim w Gdańsku kupiłam "urządzenie" do szatkowania kapusty.Kosztowało chyba 10zł.
Od tamtej pory nic innego nie używam do tego celu.Kiszę tylko główkę,lub pół na bieżące spożycie.Na większą ilość chyba by się nie nadawało,ale na moje potrzeby jest idealne i zajmuje niewiele miejsca. poza tym jest to urządzenie wielofunkcyjne,ale nie pamiętam jakie jeszcze kuchenne czynności można nim wykonać.

IMG_20171110_215737.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza

Moderatorzy: TeBe, pszczelarz5
Wygenerowano w 0.332 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum