TEMAT: Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 19 Paź 2017 21:54 #570453

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 13536
  • Otrzymane dziękuję: 23754
Bingo! Dana, dziękuję Ci pięknie :kiss3:
Malkar, to co ;-)? Próbujemy ? U mnie dyni też pod dostatkiem, ale musi to być jedna z twardszych odmian. Zastanawiam się nad Butternutem ... lub, jeśli ktoś ma, Luminę lub Ambar.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka


Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 20 Paź 2017 14:23 #570527

  • Szymek
  • Szymek's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 194
  • Otrzymane dziękuję: 231
Malkar wrote:
Znalazłam w necie przepis na kiszoną botwinkę. Robił ktoś z Was? Nie wiem czy warto się w to bawić. Botwinkę jeszcze mam- zasiałam więcej buraczków, żeby starczyło dla rodziny córki a oni nie jedzą botwinki.
Witam po długiej nieobecności. Znalazłem kilka przepisów, gdzie autor ocenia kiszonki w skali od 1 do 5 i kiszoną botwinkę ocenia na 5, więc myślę, że warto sprawdzić.
Link do źródła: zdrowe-kiszonki.pl/kiszona-botwinka-w-so...ie-buraka-cwiklowego

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 20 Paź 2017 21:52 #570649

  • Malkar
  • Malkar's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 748
  • Otrzymane dziękuję: 627
Szymek, właśnie tam znalazłam przepis na kiszoną botwinkę.

Trzeba wybrać jakąś dynię do kiszenia. Ale najpierw muszę kiszonkę z czerwonej kapusty przełożyć do słoików. I jeszcze mam w kuchni gar dyni, która się "kandyzuje".
Pan Bóg, gdy świat stworzył, najpierw se na uciechę ogródek założył.
Pozdrowienia dla wszystkich. Małgorzata

A u mnie w ogrodzie

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 20 Paź 2017 22:55 #570670

  • MagdaH
  • MagdaH's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Uzależnienie roślinne silniejsze jest niż inne
  • Posty: 1256
  • Otrzymane dziękuję: 1208
Adasiowa wrote:
[...]ale kisiłam musztardowca ( liście ) - i powiem Ci, że było warto. [...]
Aniu ja w temacie nie do końca kiszonym: musztardowca miałaś, a da się go przechować w zimie? chodzi mi o to czy w pojemniku da radę w pomieszczeniu jasnym, chłodnym, tak mi surowe liście zasmakowały, że sie waham...

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 22 Paź 2017 16:32 #570862

  • Malkar
  • Malkar's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 748
  • Otrzymane dziękuję: 627
Dzisiaj była próba kiszonki z czerwonej kapusty- kapusta kiszona według przepisu, który zamieściłam w tym wątku.
Wyszła bardzo kwaśna, soli było w sam raz, liście zmiękły, a kiszonkę można jeść na surowo.
W przyszłości dam mniej porów i jabłek też starczy połowa a dołożę kminku i liści laurowych. W przepisie w ogóle nie było przypraw.
Pan Bóg, gdy świat stworzył, najpierw se na uciechę ogródek założył.
Pozdrowienia dla wszystkich. Małgorzata

A u mnie w ogrodzie

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 22 Paź 2017 19:29 #570917

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 13536
  • Otrzymane dziękuję: 23754
Madziu, nie gniewaj się, ale nie odpowiem na to pytanie. Ukisiłam parę dużych liści, które od razu powędrowały do zupy, więc nie miały szansy na dłuższe przechowanie.
Myślę jednak, że odpowiednio ukiszone, przykryte w całości płynem i przechowywane w chłodnym miejscu spokojnie wytrzymają.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Ostatnio zmieniany: 22 Paź 2017 19:30 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): MagdaH

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 24 Paź 2017 22:23 #571292

  • MagdaH
  • MagdaH's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Uzależnienie roślinne silniejsze jest niż inne
  • Posty: 1256
  • Otrzymane dziękuję: 1208
Hihihi, bo mnie chodziło o musztardowca niekiszonego, żeby sobie rósł w donicy albo wiaderku z dziurami i dawał surowe liście zimą. Bardzo mi podeszła jego pikantność :)

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 24 Paź 2017 22:34 #571294

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 13066
  • Otrzymane dziękuję: 8208
Magduś, takie pytanie najlepiej zadać w wątku o uprawie sałat :)

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...-i-warzyw-lisciowych

Bo w tym, to tylko kisimy i wszystko kojarzy się z kiszonkami :happy:
Za tę wiadomość podziękował(a): MagdaH

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 10 Lis 2017 22:20 #574212

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 623
  • Otrzymane dziękuję: 739
W zeszłym roku na Jarmarku Dominikańskim w Gdańsku kupiłam "urządzenie" do szatkowania kapusty.Kosztowało chyba 10zł.
Od tamtej pory nic innego nie używam do tego celu.Kiszę tylko główkę,lub pół na bieżące spożycie.Na większą ilość chyba by się nie nadawało,ale na moje potrzeby jest idealne i zajmuje niewiele miejsca. poza tym jest to urządzenie wielofunkcyjne,ale nie pamiętam jakie jeszcze kuchenne czynności można nim wykonać.

IMG_20171110_215737.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Emalia112, Armasza

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 15 Mar 2018 12:38 #595672

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8305
  • Otrzymane dziękuję: 9904
Dziś otworzyłam słoik kiszonej cukinii. Smaczna, ale mocnie ukiszona jak ogórki, jest tak kwaśna, że nadaje się tylko jako dodatek np do sałatki ziemniaczanej.

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 15 Mar 2018 22:06 #595777

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 623
  • Otrzymane dziękuję: 739
Natrafiłam dzisiaj na przepis na kiszona dynię.
smacznapyza.blogspot.com/2018/03/dynia-p...a-kiszona-tarta.html
W Biedronce są dynie piżmowe i kupiłam jedną na placki.Może połowę spróbuje ukisić.Może być smaczna,bo jest dużo przypraw w przepisie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Szymek, Dino_saur

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 15 Mar 2018 22:28 #595780

  • Szarotka
  • Szarotka's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 47
  • Otrzymane dziękuję: 132
W ubiegłym roku wiosną kisiłam rzodkiewkę. Do zalewy dodawałam oczywiście sól i odrobinę miodu. Taka rzodkiewka bardzo smakowała domownikom do kanapek, sałat i jako jarzynka obiadowa.
Rzodkiewka była z własnego ogrodu.
Michalina
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, pszczelarz5, Betula, Szymek, Dino_saur

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 16 Mar 2018 18:09 #595922

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 623
  • Otrzymane dziękuję: 739
Ta dynia z Biedronki była w połowie sparciała.Starczyło tylko na placki.Z kiszeniem trzeba poczekać do jesieni. Oczywiście,jeżeli na co się nie zanosi wcześniej będzie lato.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dino_saur

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 22 Mar 2018 21:09 #596980

  • Szarotka
  • Szarotka's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 47
  • Otrzymane dziękuję: 132
:screem: Najwyższy czas nastawić zakwas na żur wielkanocny. A może uda się też upiec chleb na zakwasie. Kiszę też buraczki na barszczyk.
Michalina

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 23 Mar 2018 09:32 #597046

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 623
  • Otrzymane dziękuję: 739
Wczoraj wieczorem wyjęłam z lodówki prawie dwuletni zakwas w celu dokarmienia.Jak zwykle dodałam żytnią mąkę 2000 i wodę. Stoi w cieple,ale nie widzę bąbelków.
Czy coś jest z nim nie tak? Chcę upiec chleb,ale boję się że nie urośnie.

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 23 Mar 2018 09:40 #597050

  • Dino_saur
  • Dino_saur's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 489
  • Otrzymane dziękuję: 942
Jak zapach przyjemny (kwaśne jabłka) to daj mu czas - 2-3 dni. Dosyć długo był w stanie spoczynku, ale powinien ruszyć.
Jak chcesz długo zakwas przechowywać to lepiej zamrozić lub wysuszyć. Ale taki może też ruszy.
Może też być sprawa proporcji przy budzeniu go - ja bym spróbował do wymieszanej wody z mąką dodać niewielką ilość zakwasu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 23 Mar 2018 21:15 #597127

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 623
  • Otrzymane dziękuję: 739
Jak nic nie piekę to dokarmiam go raz w tygodniu.Być może,że dodałam za mało mąki na tą ilość zakwasu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dino_saur

Bo ukisić można wszystko - przepisy na kiszone warzywa 22 Cze 2018 15:38 #614468

  • Szymek
  • Szymek's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 194
  • Otrzymane dziękuję: 231
Biorę się dzisiaj za kiszenie fasolki szparagowej. Mam nadzieję, że po porażce z tamtego roku, tym razem się uda ;)
Fasolkę podgotowałem i zrobiła się trochę miękka, a według przepisu powinna być twarda. Zobaczymy.
1. Fasolkę podgotowałem z liściami laurowymi i przepłukałem zimną wodą.
2. Przygotowałem wodę zimną z sieci z łyżką soli niejodowanej, bez substancji przeciwzbrylającej i niecałą łyżką cukru na litr wody.
3. Do słoików 400ml-500ml wrzuciłem liście i łodygi lubczyku, liście kopru, fasolkę i baldachy kopru.
Słoiki narazie pod luźnym wieczkiem. Czas pokaże...

P1010046-2.jpg
Ostatnio zmieniany: 22 Cze 2018 16:13 przez Szymek.

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.138 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum