TEMAT: Nalewki - dzielimy się przepisami.

Nalewki - dzielimy się przepisami. 24 Sie 2014 07:38 #293785

  • Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1466
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Likier malinowy jest co prawda bardzo malinożerny, ale długo zachowuje piękny kolor oraz smak i zapach świeżych malin, a pewnie wielu z Was dysponuje jeszcze malinami.

Likier malinowy

Zestaw na 2 l likieru

3 kg dojrzałych malin
1 l spirytusu o mocy 95o
1 kg cukru

1,5 kg malin wsypać do gąsiorka i zalać spirytusem. Owoce można nieco ugnieść, alby były całkowicie zakryte.
Gąsiorek postawić w cieniu w temperaturze pokojowej na 24 godz.

Zlać spirytus z malin i zalać nim następne 1,5 kg świeżych owoców i ponownie odstawić na 24 godziny w takich samych warunkach jak poprzednio.

Po powtórnym zlaniu spirytus przefiltrować przez bibułkę/ filtr do kawy.

Zrobić syrop- rozpuścić 1 kg cukru w 420 ml wody. Zagrzać wodę w garnku, wsypać cukier, po rozpuszczeniu doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 min.

Do ciepłego jeszcze syropu wlać powoli spirytus, dobrze wymieszać, rozlać do butelek i pozostawić na 6 miesięcy do dojrzewania.

Maliny1.jpg


U mnie w tym roku zwyczajny nalew na malinach z laseczką wanilii, ale mam jeszcze odrobinę 7 letniego likieru, nadal rozpoznawalny zapach, tylko kolor już stracił.
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich
Za tę wiadomość podziękował(a): anabuko1


Zielone okna z estimeble.pl

Nalewki - dzielimy się przepisami. 02 Kwi 2015 10:56 #354719

  • beataogrodniczka
  • beataogrodniczka's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Moj ogrodek moje zycie
  • Posty: 54
  • Otrzymane dziękuję: 23
Witam. Moze zainteresuje Cie ten przepis na nalewke.Robie ta nalewke co roku;50-70dkg aronii,200 listkow wisni,2l.wody.To wszystko gotowac 10min.Po odcedzeniu dodac 0,5 kg.cukru,20g. kwasku cytrynowego,zagotowac. Po ostudzeniu dodac 0.5l.spirytusu. Powodzenia :jeez:

Moze jeszcze jeden przepisik na nalewke;Nalewka z pigwowca; :jeez: Owoce pigwowca obrac z nasionek i przekroic na kilka czastek. Wyplukac i zasypac cukrem. Odstawic az puszcza sok. Zlac sok,doslodzic do smaku i zalac spirytusem.Tyle ile ktos lubi.[slabsze lub mocniejsze] :flower2: Powodzenia.
Przebywanie i praca na dzialce to ogromna przyjemnosc.
Ostatnio zmieniany: 10 Wrz 2017 13:28 przez Hiacynta. Powód: połączenie treści 2 postów,
Za tę wiadomość podziękował(a): merlin

Nalewki - dzielimy się przepisami. 14 Maj 2015 20:03 #368724

  • Barbaara
  • Barbaara's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 301
  • Otrzymane dziękuję: 474
Nalewka cytrynowa orzeźwiająca, poprawiająca nastrój :wink4: (jak wszystkie nalewki) na letnie wieczory w ogrodzie, podana z kostkami lodu. :drink1:

15 cytryn
1,5 szklanki cukru
1 litr spirytusu 95%

Wyszorować cytryny, odciąć piętki cytryn, pokroić na plastry z pozostałą skórką. Zalać w słoiku spirytusem, zamknąć i odstawić na 10 dni. Odsączyć spirytus, pozostałe na sitku plastry cytryn przepłukać 2 litrami wody. Po kilku dniach nalewka gotowa do picia.
Pozdrawiam serdecznie - Basia

Nalewki - dzielimy się przepisami. 30 Cze 2015 21:31 #384613

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
Mnie dziś zostało całkiem sporo czerwonej porzeczki, której już mi się nie chciało przerabiać na kolejne dżemiki.
Zrobiłam nalewkę z czerwonej porzeczki: ;)

Skład:
3kg obranej z gałązek (szypułek) umytej czerwonej porzeczki
0,5 l gorącej wody
1kg cukru
spirytus
1 wódka

wyliczenia własne, eksperymentuje :P ;)
PS. nalewkę gruszkową też zrobiłam wg własnych proporcji i jest wyśmienita :D

Wszystko zalewam i do słoja :)
za jakieś 6 tygodni będzie można rozlać :)

Może ktoś się orientuje, czy można razem z ogonkami wszystko zalać?
Bo jak sobie pomyślę o obieraniu 10kg porzeczki to mnie krew zalewa :evil:

Tak wygląda zalane procentami 3kg owocu :)

DSC_0670.jpg
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/

Nalewki - dzielimy się przepisami. 30 Cze 2015 22:15 #384652

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Zepsujesz smak, poza tym na zdrowie nie wyjdzie, spróbuj widelcem jechać po kiściach....

Nalewki - dzielimy się przepisami. 30 Cze 2015 22:46 #384666

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
Dzięki :) A o widelcu nie pomyślałam, super pomysł :)
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/

Nalewki - dzielimy się przepisami. 30 Cze 2015 23:33 #384683

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10454
Nalewek z szypułkami nie robiłam nigdy :) Ale do sokownika to i owszem, porzeczki wrzucałam jak leci, łącznie z zieleniną :)

Nalewki - dzielimy się przepisami. 27 Sie 2015 23:37 #398475

  • annika
  • annika's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 4
  • Otrzymane dziękuję: 3
Ja od trzech lat robię nalewkę z macierzanki, którą zbieram samodzielnie i potem suszę. Do słoja wrzucam macierzankę, zalewam 1/2 l wódki i 1/2 l wina czerwonego wytrawnego. Potem dodaję ok. 250 g miodu (ostatnio to był lipowy). Odstawiam na 4 tygodnie, co kilka dni wstrząsając i po tym czasie zlewam do butelek. Nalewka jest aromatyczna, smaczna i ma działanie zdrowotne. Jeżeli coś mnie lub mojego męża bierze, to pijemy mały kieliszek i to naprawdę działa. Ale najlepiej pić jedną łyżkę codziennie profilaktycznie przez jakiś czas.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, ogrodnikowa

Nalewki - dzielimy się przepisami. 28 Sie 2015 09:27 #398519

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
A ile dajesz ususzonej macierzanki na podane proporcje?
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/

Nalewki - dzielimy się przepisami. 28 Sie 2015 10:45 #398545

  • violad
  • violad's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 220
  • Otrzymane dziękuję: 202
Jak dla zdrowotności ;) to nocino. Pierwszy raz robiłam. Wczoraj komisyjnie odbyła się degustacja. Zapach obłędny. Panie zachwycone, panom też smakowało, troszkę tylko marudzili, że kroplami żołądkowymi lekko czuć, ale to chyba moja wina, z gożdzikami trzeba ostrożnie. Ogólna ocena w skali do 10 to 8,5. Zobaczymy, jak przeleżakuje przepisane pół roku ( o ile dotrzyma, bo mimo marudzenia smak ma zarąbisty). Już zamówiłam zielone orzechy na przyszły rok.
Speców tylko chciałabym się spytać o kolor. Moje ma bardzo, bardzo ciemny kolor. Mój m mówi, że chyba powinno mieć bardziej jasny zielony kolor.
Jak co roku narobiłam też nalewki z płatków dzikiej róży. Tym razem w ilościach prawie hurtowych. Ci, co pili wiedzą dlaczego ;), i pomyśleć, że prawie całe życie byłam abstynentem!
Viola

Nalewki - dzielimy się przepisami. 30 Sie 2015 13:59 #398891

  • XYZ
  • XYZ's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Błądzę we mgle...
  • Posty: 3740
  • Otrzymane dziękuję: 7404
To nie nalewka, ale robimy dla zdrowotności :rotfl1: pierwszy raz cydr, jeżeli nie wyjdzie cydr... będzie jabcol:

30.08.15237.jpg


30.08.15238.jpg


30.08.15z262.jpg

Nalewki - dzielimy się przepisami. 21 Wrz 2015 21:22 #403325

  • merlin
  • merlin's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1542
  • Otrzymane dziękuję: 4511
Beatko ogrodniczko. Super przepis na nalewkę aroniową. Troszeczkę zmieniłam przepis dodając do aronii ~20dag malin i spirytus wymieszałam 1:1 z wódką. Ależ to dobre. A jaki piękny kolor. Mam jeden krzew aronii, dwa drzewa wiśni, alkohol niestety muszę kupić. Będzie stałą pozycją na jesienne wieczory. A jaka jest dobra herbatka z aroniową naleweczką. Polecam. :bye:

Nalewki - dzielimy się przepisami. 08 Paź 2015 19:10 #406579

  • majowa
  • majowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1315
  • Otrzymane dziękuję: 948
Marysiu, zostawiam przepis na nalewkę pigwową na miodzie

1 kg owoców, 1 l płynnego miodu, 0,5l wódki 45%, 0,5l spirytusu.
obrane owoce kroimy w ćwiartki lub mniejsze kawałki, wrzucić bez pestek do słoja i zalać wódką zmieszaną ze spirytusem. Zamknąć szczelnie na miesiąc. Co kilka dni potrząsnąć. Po miesiącu zlać alkohol do butelek a owoce zalać miodem na dwa tygodnie. Syrop miodowo-pigwowy połączyć z odlanym wcześniej alkoholem. Po kolejnych 2 tygodniach przefiltrować i rozlac do butelek. Odstawic na ok. 3 miesiące.
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, dodad, minohiki

Nalewki - dzielimy się przepisami. 10 Lis 2015 17:39 #412825

  • bajer
  • bajer's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 12
  • Otrzymane dziękuję: 5
Witam.Do mojej nalewki z pigwy dolożyłam kawalek korzenia imbiru a potem sok z 2pomarańczy i 1 cytryny .Jeszcze się klaruje a już wiem że będzie pyszna.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, majowa

Nalewki - dzielimy się przepisami. 10 Lis 2015 19:23 #412847

  • majowa
  • majowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1315
  • Otrzymane dziękuję: 948
Właśnie dziś zlewałam nalewkę i zalewałam owoce miodem. Już teraz, jeszcze bez miodu jest pyszna.
Bajer świetne połączenie pomarańcza i imbir, zapewne będzie smakowała znakomicie.
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

Nalewki - dzielimy się przepisami. 10 Lis 2015 19:33 #412849

  • olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Posty: 4286
  • Otrzymane dziękuję: 2962
Właśnie się zastanawiałam po co cytryna... :think: ?
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Nalewki - dzielimy się przepisami. 10 Lis 2015 21:37 #412885

  • bajer
  • bajer's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 12
  • Otrzymane dziękuję: 5
Sprubuj zobaczysz będzie orzezwiająca a nie mdła i będzie wit C kac chyba powinien byc mniejszy jak się za dużo wypije

Nalewki - dzielimy się przepisami. 11 Lis 2015 20:15 #413092

  • beatazg
  • beatazg's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Solina Bieszczady strefa 6a
  • Posty: 3673
  • Otrzymane dziękuję: 5766
Robiłam nalewkę z owoców pigwowca ,zasypując cukrem i zalewając wódką i zawsze była dosyć kwaśna ,ale czytałam ,że pierwszy sok jaki puszczą owoce należy zlać i zużyć do herbaty a dopiero potem należy jeszcze raz dodać cukier i zalać to alkoholem .Cytrynę może dodaje się do owoców pigwy , bo ona nie jest aromatyczna , chociaż dokładnie nie wiem , bo miałam kiedyś pigwę z nasienia ,owoce były małe i całkowicie bez smaku .

Beata :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.461 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum