• Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Ryby na naszych stołach

Ryby na naszych stołach 11 Lis 2016 18:58 #510366

  • Zofix
  • Zofix's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 245
  • Otrzymane dziękuję: 354
To może i ja podzielę się przepisem na pieczonego łososia. Wychodzi równie pyszny jak Ani, ale przyprawiam go trochę inaczej. W ten sposób przyrządzam go od lat.
Kawałki łososia ze skórą skrapiam sokiem z cytryny, smaruję musztardą Dijon, solę, pieprzę, posypuję kurkumą.
Wkładam do rondla, skrapiam oliwą, przykrywam pokrywą. Nagrzewam piekarnik na 200 stopni C grzałka góra-dół i wkładam rybę na 15 minut. Po tym czasie zdejmuję pokrywę i piekę jeszcze 15 minut do zrumienienia. Można podać z surówką z kiszonej kapusty. Polecam wypróbować, bo warto. :yummi:
Pozdrawiam - Zosia
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Betula


Ryby na naszych stołach 08 Gru 2016 18:56 #513532

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8342
  • Otrzymane dziękuję: 3007
Ja bardzo często na święta Chanuki wykonuję obowiązkowo ŚLEDZIE PO HAWAJSKU. Są naprawdę przepyszne! Oto przepis:

5 filetów śledziowych
1/2 puszki ananasa
1 biała cebula
1 łyżka majonezu
2 łyżeczki musztardy
1 łyżka śmietany
1 łyżka soku z ananasa (z puszki)
pieprz ziołowy do smaku

Filety śledziowe myjemy w zimnej wodzie. osuszamy i kroimy w średniej wielkości plastry. Ananasy kroimy w nieduże cząstki, zaś cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. W osobnej misce przygotowujemy sos; mieszamy ze sobą majonez, musztardę, śmietanę i sok z ananasa. Polewamy nim śledzie, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Chłodzimy w lodówce przez ok. godzinę przed podaniem. Smacznego!
Pozdrawiam. Krystyna.
Ostatnio zmieniany: 08 Gru 2016 18:57 przez Forumowa Żabula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Betula

Ryby na naszych stołach 06 Sty 2018 21:54 #581449

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 7992
  • Otrzymane dziękuję: 9280
Papryczki Piquillo nadziewane dorszem
400 g mięsa z dorsza dorsza
12 papryczek piquillo
250 g cebuli
100 g zielonego pieprzu
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
olej do smarzenia
sól

Umieścić dorsz na patelni z 1/2szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i wyjąć. Pokruszyć dorsza i zlać do kubka wodę z gotowania ( bulion z dorsza).

Drobno posiekaj cebulę, zielony pieprz i czosnek. Wszystko ułożyć na małym ogniu na patelni z dodatkiem oleju. Kiedy warzywa są lekko miękie, dodaj dobrze odsączony dorsz i smaż, aż ryba zmieni kolor. Przełóż dorsza i warzywa na talerz ale zostaw soki, które zostały na patelni.
Napełnij paprykę farszem i połóż je na blasze do pieczenia , pokrop olejen i piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Aby zrobić sos, podgrzej na patelni z pozostałymi sokami bulion dorsza, który masz w kubku odlany, pozwól mu trochę odparować i dodaj śmietanę

Wylać sos na półmisek układać w nim papryki.
Smacznego
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza

  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.100 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum