• Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Ryby na naszych stołach

Ryby na naszych stołach 11 Lis 2016 18:58 #510366

  • Zofix
  • Zofix's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 281
  • Otrzymane dziękuję: 486
To może i ja podzielę się przepisem na pieczonego łososia. Wychodzi równie pyszny jak Ani, ale przyprawiam go trochę inaczej. W ten sposób przyrządzam go od lat.
Kawałki łososia ze skórą skrapiam sokiem z cytryny, smaruję musztardą Dijon, solę, pieprzę, posypuję kurkumą.
Wkładam do rondla, skrapiam oliwą, przykrywam pokrywą. Nagrzewam piekarnik na 200 stopni C grzałka góra-dół i wkładam rybę na 15 minut. Po tym czasie zdejmuję pokrywę i piekę jeszcze 15 minut do zrumienienia. Można podać z surówką z kiszonej kapusty. Polecam wypróbować, bo warto. :yummi:
Pozdrawiam - Zosia
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, marzena06, Betula


Zielone okna z estimeble.pl

Ryby na naszych stołach 08 Gru 2016 18:56 #513532

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8493
  • Otrzymane dziękuję: 3321
Ja bardzo często na święta Chanuki wykonuję obowiązkowo ŚLEDZIE PO HAWAJSKU. Są naprawdę przepyszne! Oto przepis:

5 filetów śledziowych
1/2 puszki ananasa
1 biała cebula
1 łyżka majonezu
2 łyżeczki musztardy
1 łyżka śmietany
1 łyżka soku z ananasa (z puszki)
pieprz ziołowy do smaku

Filety śledziowe myjemy w zimnej wodzie. osuszamy i kroimy w średniej wielkości plastry. Ananasy kroimy w nieduże cząstki, zaś cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. W osobnej misce przygotowujemy sos; mieszamy ze sobą majonez, musztardę, śmietanę i sok z ananasa. Polewamy nim śledzie, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Chłodzimy w lodówce przez ok. godzinę przed podaniem. Smacznego!
Tutaj mnie znajdziesz: www.facebook.com/krystyna.fraczak.96

Pozdrawiam. Krystyna.
Ostatnio zmieniany: 08 Gru 2016 18:57 przez Forumowa Żabula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, marzena06, Betula

Ryby na naszych stołach 06 Sty 2018 21:54 #581449

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9466
  • Otrzymane dziękuję: 13286
Papryczki Piquillo nadziewane dorszem
400 g mięsa z dorsza dorsza
12 papryczek piquillo
250 g cebuli
100 g zielonego pieprzu
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
olej do smarzenia
sól

Umieścić dorsz na patelni z 1/2szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i wyjąć. Pokruszyć dorsza i zlać do kubka wodę z gotowania ( bulion z dorsza).

Drobno posiekaj cebulę, zielony pieprz i czosnek. Wszystko ułożyć na małym ogniu na patelni z dodatkiem oleju. Kiedy warzywa są lekko miękie, dodaj dobrze odsączony dorsz i smaż, aż ryba zmieni kolor. Przełóż dorsza i warzywa na talerz ale zostaw soki, które zostały na patelni.
Napełnij paprykę farszem i połóż je na blasze do pieczenia , pokrop olejen i piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Aby zrobić sos, podgrzej na patelni z pozostałymi sokami bulion dorsza, który masz w kubku odlany, pozwól mu trochę odparować i dodaj śmietanę

Wylać sos na półmisek układać w nim papryki.
Smacznego
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, anaka

Ryby na naszych stołach 17 Sty 2020 11:48 #687580

  • anaka
  • anaka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 955
  • Otrzymane dziękuję: 5537
Zrobiłam to danie w Wielkanoc i powtórzyłam w święta Bożego Narodzenia ze względu na córkę,która nie je od pewnego czasu mięsa.Na szczęście lubi ryby np łososia,tuńczyka i makrelę.To danie jest dość drogie,ale na świąteczny stół super.Znalazłam w internecie.

ŁOSOŚ Z WARZYWAMI CIEŚCIE FRANCUSKIM.

Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 duży filet z łososia bez skóry
liście szpinaku
ulubiona przyprawa do ryb,skórka otarta z cytryny
serek mascarpone
pokrojone w kostkę suszone pomidory
1 jajko rozbełtane do posmarowania ciasta
Tak na prawdę można dać warzywa,które lubimy,byleby nie zawierały zbyt dużo wody,np obsmażony plaster bakłażana.

Najlepiej najpierw przygotować sobie rybę,powinna być w temperaturze pokojowej,wcześniej przyprawiona.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Ciasto odwijamy z rulonu,ale zostawiamy je jeszcze na papierze.W centralnym miejscu rozkładamy liście szpinaku,na nich układamy rybę.
100_4200.jpg

Na rybie układamy zaplanowane dodatki,a ciasto nacinamy dookoła w paski,które zawijamy do środka na przemian.Wierzch smarujemy jajkiem,można posypać sezamem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 30 min do zrumienienia ciasta.
100_4201.jpg

100_4205.jpg

Taka rybka smakuje również na zimno,polecam :yummi:
Naturalne ,niebanalne,własne.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, JaNina, ewakatarzyna

Ryby na naszych stołach 17 Sty 2020 11:55 #687581

  • pszczelarz5
  • pszczelarz5's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 705
  • Otrzymane dziękuję: 981
Witam , bardzo pięknie to wygląda a jeszcze bardziej apetycznie Koniecznie chcę to wypróbować :bye: :thanks:
Kocha się za nić, nie istnieje żaden powód do miłości
Pszczelastwo i budowle własne na działce
Poz.Krzys
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, ewakatarzyna

Ryby na naszych stołach 17 Sty 2020 11:58 #687582

  • anaka
  • anaka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 955
  • Otrzymane dziękuję: 5537
To pyszne, pokazowe i szybkie danie.Polecam serdecznie. :bye:
Znalazłam jeszcze zdjęcie z Wigilii,na którą oprócz tradycyjnego smażonego karpia przygotowuję pieczonego karpia.To jest mój autorski przepis ,który powstał w naszą pierwszą małżeńską Wigilię .

KARP ZE ŚLIWKĄ.
tuszka karpia
ok 200g śliwki suszonej
płatki migdałów
odrobina oleju do posmarowania ryby

Sprawionego karpia dobrze oczyszczonego 1 dzień wcześniej trzeba zasolić.Można go zostawić z głową beż skrzeli i oczu,ale ja nie lubię się z tym bawić.Schować do lodówki.
Na drugi dzień wyjąć rybę z lodówki około 1 godziny przed pieczeniem.Potem włączyć piekarnik z ustawioną temp. 180 stopni.
Karpia wyłożyć do naczynia żaroodpornego,posmarować skórę wcześniej naciętą olejem.W środek ryby włożyć kilka śliwek,można też skórkę z cytryny.
Piec karpia w zależności od wielkości 30 do 45 minut.Mniej więcej po 20 minutach rybę posypać z wierzchu śliwkami i płatkami migdałów.
Polecam ,rybka jest delikatna,aromatyczna.Musi być w święta,jemy również na zimno.Pychota. :yummi:
IMG_20191224_190045.jpg
Naturalne ,niebanalne,własne.
Ostatnio zmieniany: 17 Sty 2020 12:18 przez anaka. Powód: dodanie zdjęcia
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, Betula, ewakatarzyna


Zielone okna z estimeble.pl

  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.128 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum