• Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Ryby na naszych stołach

Ryby na naszych stołach 11 Lis 2016 18:58 #510366

  • Zofix
  • Zofix's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 199
  • Otrzymane dziękuję: 289
To może i ja podzielę się przepisem na pieczonego łososia. Wychodzi równie pyszny jak Ani, ale przyprawiam go trochę inaczej. W ten sposób przyrządzam go od lat.
Kawałki łososia ze skórą skrapiam sokiem z cytryny, smaruję musztardą Dijon, solę, pieprzę, posypuję kurkumą.
Wkładam do rondla, skrapiam oliwą, przykrywam pokrywą. Nagrzewam piekarnik na 200 stopni C grzałka góra-dół i wkładam rybę na 15 minut. Po tym czasie zdejmuję pokrywę i piekę jeszcze 15 minut do zrumienienia. Można podać z surówką z kiszonej kapusty. Polecam wypróbować, bo warto. :yummi:
Pozdrawiam - Zosia
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Betula


Ryby na naszych stołach 08 Gru 2016 18:56 #513532

  • Kerstin2309
  • Kerstin2309's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Hoya - moja miłość.
  • Posty: 6734
  • Otrzymane dziękuję: 2174
Ja bardzo często na święta Chanuki wykonuję obowiązkowo ŚLEDZIE PO HAWAJSKU. Są naprawdę przepyszne! Oto przepis:

5 filetów śledziowych
1/2 puszki ananasa
1 biała cebula
1 łyżka majonezu
2 łyżeczki musztardy
1 łyżka śmietany
1 łyżka soku z ananasa (z puszki)
pieprz ziołowy do smaku

Filety śledziowe myjemy w zimnej wodzie. osuszamy i kroimy w średniej wielkości plastry. Ananasy kroimy w nieduże cząstki, zaś cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. W osobnej misce przygotowujemy sos; mieszamy ze sobą majonez, musztardę, śmietanę i sok z ananasa. Polewamy nim śledzie, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Chłodzimy w lodówce przez ok. godzinę przed podaniem. Smacznego!
Ostatnio zmieniany: 08 Gru 2016 18:57 przez Kerstin2309.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Betula

  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: TeBe, pszczelarz5
Wygenerowano w 0.087 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum