TEMAT: CIASTA, CIASTECZKA i DESERY

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 17 Paź 2016 02:00 #506406

  • MagdaH
  • MagdaH's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Uzależnienie roślinne silniejsze jest niż inne
  • Posty: 1127
  • Otrzymane dziękuję: 1030
Od samego czytania tyłek mi rośnie... :think: Nie powinnam wchodzić na ciastkowe wątki :happy-old:
Za tę wiadomość podziękował(a): Amlos


CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 17 Paź 2016 09:47 #506428

  • Kerstin2309
  • Kerstin2309's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Hoya - moja miłość.
  • Posty: 6430
  • Otrzymane dziękuję: 2014
Madziu, nie tylko tobie. :happy: A że ja niepoprawny łasuch jestem, to tylko patrzeć jak będę wkrótce wyglądała tak, że nie wiadomo czy łatwiej będzie mnie przeskoczyć czy obejść? :think: :devil1: :devil1:
Pozdrawiam. Dobrego dnia.
Ostatnio zmieniany: 17 Paź 2016 09:47 przez Kerstin2309.

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 17 Paź 2016 10:44 #506442

  • Kerstin2309
  • Kerstin2309's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Hoya - moja miłość.
  • Posty: 6430
  • Otrzymane dziękuję: 2014
ROGALIKI NA PIWIE.

(Ja biorę 3 razy więcej składników, bo po upieczeniu błyskawicznie znikają!)

2 szkl. mąki (ja używam tortowej z Biedronki, bo jest najdelikatniejsza)
1/2 szkl. piwa
25 dkg margaryny
1 op. cukru waniliowego
dżem lub konfitura

Mąkę przesiać, a następnie posiekać ją z margaryną, dodać cukier waniliowy i piwo. Uformować kulę i wstawić ją do lodówki na całą noc. Następnego dnia wysypać stolnicę mąką, schłodzone ciasto rozwałkować i pokroić na trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć trochę dżemu lub konfitury, zawinąć rogaliki.Układać je na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec w średnio gorącym piekarniku na złoty kolor. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem. Rogaliki są najsmaczniejsze na drugi, trzeci dzień.

P.S: Po upieczeniu rogalików szybko je chowam, bo gdy tylko je wyłożę na widok ogólny mojej rodzinki, to nie mija 15 minut i rogalików już nie ma. Są warte zachodu. Moim gościom też smakują.
Pozdrawiam. Dobrego dnia.

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 29 Paź 2016 15:10 #508251

  • słowikowo
  • słowikowo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 660
  • Otrzymane dziękuję: 1016
Królewiec

70 dag. mąki pszennej
1 i 1/2 kostki margaryny
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki miodu
3 żółtka
1 łyżecz. sody

Mąkę posiekać z margaryną. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto.
Podzielić na III części , każdą rozwałkować i upiec placki w temp. 180 C* przez 20 min.

Masa
1/2 litra mleka
5 łyżek cukru
5 łyżek kaszy manny
1 kostka margaryny lub masła rośl.
1 cukier waniliowy

Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanil.
Wsypać kaszę i mieszając rózgą gotować aż masa zgęstnieje.
Porządnie ostudzić pod przykryciem by uniknąć " kożucha " .
Tłuszcz utrzeć i cały czas ucierając dodawać po łyżce ugotowanej kaszy.

Dodatki
słoik powideł śliwkowych
polewa czekoladowa
wiórki do posypania.

Złożenie ciasta
I placek posmarować powidłami + masa z kaszą + II placek + powidła + masa z kaszą + III placek i polewa na wierzch.
Ps. Musi parę dobrych godz. poleżakować w chłodnym miejscu !!!

Smacznego
cf74cf12b7-2.jpeg
Ostatnio zmieniany: 29 Paź 2016 15:15 przez słowikowo.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kerstin2309, Adasiowa, Betula

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 29 Paź 2016 17:53 #508278

  • Amlos
  • Amlos's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 9058
  • Otrzymane dziękuję: 4347
MagdaH wrote:
Od samego czytania tyłek mi rośnie... :think: Nie powinnam wchodzić na ciastkowe wątki :happy-old:

:rotfl1: Twoje zdrowie, Magdo! :drink1: Bardzo poprawiłaś mi humor :rotfl1: :devil1: :happy4:


pozdrawiam - Ania

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 29 Paź 2016 20:02 #508317

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Marki/W-wa
  • Posty: 587
  • Otrzymane dziękuję: 706
Słowikowo, dzięki za przypomnienie o Królewcu. Robiłam to ciasto, ale dawno temu, jak byłam nastolatką. Chyba zrobię, by sprawdzić, czy nadal smakuje tak samo dobrze.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): słowikowo

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 11 Lis 2016 19:49 #510371

  • anianiekurzak
  • anianiekurzak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 417
  • Otrzymane dziękuję: 382
14996379_1318804814819474_1586164847_n.jpg


Wspomnienie lata.... :flower2: ciasto " Leśny mech "

Składniki
Ciasto:
450 g mrożonego szpinaku
250 g cukru
3 duże jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanki mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
300 ml śmietany 36%
2 śmietanki fixy
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
owoc granatu
(Tylko u mnie zamiast granatu są owoce sezonowe: maliny, jeżyny, poziomki, komosa...)

Wykonanie:
1.
Ciasto: Szpinak rozmrażamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody. Do miski wybijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy pomału olej, nie przerywając miksowania. Następnie dodajemy przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy szpinak, delikatnie mieszamy.
Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180'C przez 1 godzinę lub do tak zwanego "suchego patyczka". Studzimy.

2.
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy fixy i cukier puder. Z ciasta odcinamy wierzch i rozdrabniamy odciętą górną część na okruszki. Na ciasto wykładamy śmietanę, posypujemy obficie okruszkami i leciutko dociskamy dłonią, aby nie odpadały. Całość posypujemy pestkami granatu.
Pozdrawiam serdecznie Ania.
Ostatnio zmieniany: 11 Lis 2016 23:33 przez Kerstin2309.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 19 Lis 2016 18:45 #511403

  • Kerstin2309
  • Kerstin2309's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Hoya - moja miłość.
  • Posty: 6430
  • Otrzymane dziękuję: 2014
To i ja dodam zmodyfikowany przepis na to ciasto znalezione w necie, czyli:

Ciasto ''Leśny mech'' z dynią.
(w nowej odsłonie z lekkim kremem na bazie dyni i maślanki.)

Składniki na blaszkę 35x25 cm

Ciasto:
450 g mrożonego szpinaku
3/4 szkl. oleju
5 jajek
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
1 szklanka musu z pieczonej dyni
1 pomarańcza
1/2 szkl. maślanki naturalnej
galaretka pomarańczowa
3 łyżki cukru
1 łyżeczka żelatyny


Wykonanie:

Ciasto: Szpinak rozmrozić na sitku, odcisnąć, zmiksować na gładko z olejem. Białka ubić na pianę dodać cukier, ubijać aż się rozpuści. Dodawać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem i szpinak, mieszając na najmniejszych obrotach miksera. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić, ściąć wierzch i pokruszyć go. Pozostały placek przekroić na dwa blaty.


Krem: Pomarańczę wyszorować, zetrzeć skórkę, a sok wycisnąć (powinno być pół szklanki). Galaretkę wsypać do miski razem z żelatyną, dodać cukier, zalać 3/4 szklanki wrzątku i mieszać, aż się wszystko rozpuści, wystudzić. Chłodną galaretkę umieścić w lodówce. Gdy będzie już lekko tężejąca zmiksować ją na pianę, dodać sok z pomarańczy, skórkę, maślankę oraz mus z dyni. Cały czas miksować na dużych obrotach, gdy wszystko się połączy wstawić na chwilę do lodówki. Połowę gęstniejącego kremu wyłożyć na jeden blat, przykryć drugim, resztę rozsmarować na wierzchu i posypać pokruszonym ciastem, schłodzić.
Pozdrawiam. Dobrego dnia.
Za tę wiadomość podziękował(a): anianiekurzak, Betula

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 19 Lis 2016 21:09 #511430

  • anianiekurzak
  • anianiekurzak's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 417
  • Otrzymane dziękuję: 382
Krem z musu dyniowego plus pomarańcza brzmi smakowicie. :P
Pewnie fajnie wygląda :hearts:
Pozdrawiam serdecznie Ania.

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 19 Lis 2016 21:53 #511437

  • Kerstin2309
  • Kerstin2309's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Hoya - moja miłość.
  • Posty: 6430
  • Otrzymane dziękuję: 2014
A wygląda tak:

thumb_400x300_10.jpg

(fotka zapożyczona z netu)
Pozdrawiam. Dobrego dnia.
Za tę wiadomość podziękował(a): anianiekurzak, Adasiowa, Betula

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 22 Lis 2016 12:43 #511738

  • Haneczka
  • Haneczka's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 1
  • Otrzymane dziękuję: 5
Przejrzałam większość przepisów i chętnie bym je wszystkie wypróbowała.

Sama mogę wam zaproponować przepis na bardzo szybką szarlotkę.

40 dag mąki
15 dag margaryny
1 jajko
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z tych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Jedną z nich wyłożyć na wysmarowaną margaryną blaszkę. Położyć na ciasto starte jabłka zmieszane z 2-3 łyżkami bułki tartej (ilość jabłek - ile kto lubi). Rozwałkować drugą część ciasta i wyłożyć na jabłka. Piec przez 40 minut w temp. 180 stopni.

Przepis szybki i naprawdę smaczny :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Kerstin2309, anianiekurzak, tilia66, Adasiowa, słowikowo

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 08 Gru 2016 21:35 #513544

  • edek86
  • edek86's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 395
  • Otrzymane dziękuję: 404
Macie jakiś sprawdzony przepis na pierniczki świąteczne?
Pozdrawiam, Michał

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 08 Gru 2016 22:39 #513550

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11688
  • Otrzymane dziękuję: 7057
W tym wątku jest sporo przepisów na pierniki :)

Ja z kolei polecam piernik z czarnej fasoli :)

Trzeba przygotować 2 szklanki ugotowanej, odcedzonej czarnej fasoli,
3 jaja,
2 - 3 łyżki oleju
kilka łyżek kakao, ale bez kakao ciasto też jest ciemne, więc ten dodatek nie jest konieczny
1/3 szklanki miodu lub cukru
szczypta soli,
po 1/2 łyżeczki cynamonu, kardamonu, może też być gotowa mieszanka piernikowa,
odrobina imbiru,
cukier waniliowy,
szczypta chilli lub odrobinę więcej, jeśli ktoś lubi pikantność i grzanie :)
ok. 1/2 torebki proszku do pieczenia lub 1/2 łyżeczki sody do pieczenia

gorzka czekolada na polewę i bakalie do posypania

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.

Wszystkie składniki trzeba zmiksować na gładką, gęstą masę. Proszek do pieczenia lub sodę dodać na samym końcu miksowania. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia, wyłożyć łyżką ciasto.
Pieczenie trwa 20-30 minut, najlepiej jednak sprawdzić czy ciasto jest upieczone wbijając drewniany patyczek.

Na wystudzone ciasto wylać polewę czekoladową i posypać bakaliami.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kerstin2309, Adasiowa, Betula

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 21 Gru 2016 10:42 #514920

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 11688
  • Otrzymane dziękuję: 7057
Trochę nietypowy przepis na pierniczki z dodatkiem mąki żytniej dostałam od znajomej. Podobno pyszne, więc zapisuję sobie dla pamięci :)
Witam, przesyłam przepis na pierniczki. :)

Składniki:

- 0,5 kg mąki żytniej,
- 1 kg mąki tortowej,
- 0,5 kg miodu,
- 1 margaryna,
- 0,5 kg cukru,
- 1 szkl. gorącej wody,
- 2 łyżki przyprawy do piernika,
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 4 jajka

1. Na wolnym ogniu roztopić margarynę z miodem.
2. Na suchej patelni skarmelizować cukier, jak będzie brązowy dodać szklankę gorącej wody. Ostudzić.
3. Do miski wsypać mąki, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i jajka.
4. Powoli dodać ostudzony miód z margaryną oraz skarmelizowany cukier.

Ciasto będzie lekko lepiące, ale nie należy dodawać mąki, ponieważ zrobią się twarde. Najlepiej ciasto przetrzymać w lodówce przez noc i pierniczki robić na następny dzień. Piec w 160° przez 15 minut lub do momentu gdy się zrumienią.

Smacznego!
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 22 Gru 2016 11:38 #514971

  • renaa
  • renaa's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 267
  • Otrzymane dziękuję: 316
Szukam "babcinego" przepisu na ciastka z maszynki :yummi:
Pozdrawiam,
Renia
Za tę wiadomość podziękował(a): kokolidek

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 26 Sty 2017 17:39 #519665

  • Kallinka
  • Kallinka's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 4
  • Otrzymane dziękuję: 10
Ja korzystam z tego przepisu na ciastka z maszynki:
0,5 kg mąki pszennej
2 żółtka
150g cukru pudru
250g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki, szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Do maszynki do mielenia mięsa - przykręcamy specjalną nakładkę do ciasteczek (ustawiając swój ulubiony kształt).
Ciasto partiami wkładamy do maszynki i kręcimy. Powstające w ten sposób węże dzielimy na kilkucentymetrowe kawałki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciastka. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180*C około 10-15 minut.

Najlepszy jest ten maślany smak, przypomina się dzieciństwo.
Za tę wiadomość podziękował(a): tilia66, Adasiowa, Emalia112

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 19 Lut 2017 14:35 #524176

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8493
  • Otrzymane dziękuję: 12151
DOMOWE BATONIKI MUSLI

Nigdy wcześniej nie robiłam tego typu słodkości, dopóki zaprzyjaźniona właścicielka mojego psiego klienta nie przyniosła mi batonika ze sklepu; był dobry, nawet bardzo, może odrobinę za słodki, ale lektura składu na opakowaniu trochę mnie przeraziła. Postanowiłam spróbować własnych sił w produkcji zdrowej przegryzki :)
Nie zawsze mam czas zjeść coś w spokoju, a jeden czy dwa batony w torebce zabezpieczają mnie przed nagłą utratą energii.

2 szklanki mieszanki płatków, nasion i orzechów - robię ją samodzielnie wykorzystując płatki owsiane, orkiszowe, ziarna sezamu i siemienia lnianego oraz łuskanego słonecznika, posiekane orzechy włoskie, wiórki kokosowe, pestki dyni

1 niepełna szklanka suszonych owoców: rodzynki, żurawina, morele, śliwki

1 duże jajko
1 łyżka płynnego miodu ( dałam leśny )

Wszystkie sypkie składniki lekko prażę na suchej patelni, a następnie studzę. Mieszam z suszonymi owocami, dodaję całe jajko i miód. Całość mieszam mieszadłami hakowymi miksera do połączenia się wszystkich składników. Jeśli lubicie, możecie śmiało dodać kakao, cynamon lub inną ulubioną przyprawę.
Blachę natłuszczamy masłem, wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy masę "ciasteczkową" - najlepiej łyżką zwilżaną zimną wodą. Pieczemy w 160 stopniach około 15 minut; ja trzymałam w piekarniku dłużej, około 25 minut, bo lubię zrumienione ;-) Po upieczeniu studzimy ( ważne !!! ciasto musi być zimne ) i kroimy w kwadraciki lub prostokąty i przechowujemy w puszce lub słoju.

"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Dorota15, skorpion, tilia66, Armasza, Łatka, CHI, lucysia

CIASTA, CIASTECZKA i DESERY 19 Lut 2017 15:19 #524180

  • CHI
  • CHI's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 678
  • Otrzymane dziękuję: 1145
Jutro jadę do miasta - dokupię brakujące składniki i będę "walczyć".
Lubię przegryźć takie batoniki, ale po kupnych puchną i swędzą mi usta - takie uczulenie, głównie na soję i inne modyfikowane... Mogę "robić za testera" :mad2:

Moderatorzy: TeBe, pszczelarz5
Wygenerowano w 0.653 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum