• Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Szybkie, pyszne dania obiadowe

Szybkie, pyszne dania obiadowe 13 Lis 2012 09:39 #87555

  • darob66
  • darob66's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 755
  • Otrzymane dziękuję: 366
="AGP-ON" post=5073]Podam patent na wykorzystanie resztek z lodówki
ciasto:

maka, woda, odrobina soli, pieprzu
Można dodać np curkumę lub co kto lubi

Mieszamy do jednolitej konsystencji, mniej więcej ciasta naleśnikowego.

mamy bazę, tera do ciasta wrzucamy to co mamy.
ja lubię z żółtym serem, cebulką, papryką i kiełbaską
Można dodawać co się ma: pieczarki, szynkę, itp
Mieszamy i smażymy na rumiany kolor.
Placuszki powinny być w miarę grube.

Na wierzch można posmarować ketchupem, położyć plasterek pomidora i np szczypiorek.

MNIAM

Robi się to błyskawicznie, smakuje jak pizza a przy okazji wykorzystujemy resztki z lodówki[/quot]
Rzeczywiście robi się je bardzo szybko,są bardzo smaczne...rodzinka się zajadała :)
Ostatnio zmieniany: 13 Lis 2012 10:55 przez . Powód: poprawiono cytat


Zielone okna z estimeble.pl

Szybkie, pyszne dania obiadowe 21 Lis 2012 19:36 #91314

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 474
  • Otrzymane dziękuję: 199
Dobre, tanie, szybkie... z biedronki :silly:
Ciasto francuskie z biedronki
kilka dużych pieczarek
ostry keczup
kilka plastrów sera żółtego,
kiełbasa lub szynka - co tam znajdziesz w lodówce
pomidor, cebula, oregano

Ciasto rozwijamy do połowy, smarujemy keczupem, na to w cienkie plastry pieczarki, ser żółty, wędlina, pomidor, cebula, oregano, troszkę soli i pieprzu, nakrywamy drugą połową ciasta, sklejamy brzegi, nakłuwamy widelcem wierzch i do piekarnika 200 stopni na 20 minut, i smacznego!! A jak wystygnie to też dobre do pracy na przykład :wit

Szybkie, pyszne dania obiadowe 18 Sty 2013 23:46 #112736

  • 's Avatar
Danie bardzo tanie i proste w wykonaniu.Moim wnukom smakowało.
Ziemniaki po afrykańsku

1 cebula
30 dkg ziemniaków
30 dkg białej kapusty
1 łyżeczka curry
2 pomidory
olej,sól,pieprz

Ziemniaki obrać,pociąć na kawałki i ugotować w osolonej wodzie.(lekko twarde)
Kapustę posiekać i sparzyć gotowaną wodą.
Cebulę obrać,posiekać, wymieszać z curry podsmażyć w garnku na oleju, dodać osączone ziemniaki, wlać 300 ml przegotowanej wody.Całość doprowadzić do wrzenia, dodać kapustę i gotować ok 15 minut,wrzucić pokrojone w kostkę pomidory, dusić ok 5 minut.Doprawić solą i pieprzem.

Szybkie, pyszne dania obiadowe 30 Kwi 2014 09:52 #250032

  • 's Avatar
Wiosną sporo czasu spędzamy na dworze a posiłki spożywamy na tzw.kolanie,dlatego u mnie często gości

"Jajecznica po chłopsku"

Na 1 porcję:
2-3 większe gotowane ziemniaki (mogą być z poprzednieo dnia)
3 jajka
1 duży plaster sera, może być też mała garść tartego
kilka plastrów mieszanej wędliny (salami, szynka, boczek itp.)
sól, pieprz
smalec do smażenia
szczypiorek
Sposób przygotowania:
Ziemniaki pokroić w większą kostkę. Wędlinę i ser w paski. Jajka roztrzepujemy w miseczce, dodajemy ser, lekko solimy i pieprzymy.

Na patelni rozgrzewamy trochę smalcu, wrzucamy ziemniaki, smażymy na złoto,

1-image_179.jpg


dodajemy wędlinę, chwilkę smażymy. Całość zalewamy jajkami z serem,

2-image_180.jpg



zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i zostawiamy omlet na ok. 5 min do ścięcia,

3-image_178.jpg


następnie przewracamy szeroką łopatką na drugą stronę i chwilę dosmażamy. Podajemy gorący posypany szczypiorkiem. Smacznego :)

4-image_177.jpg



Ten przepis można dowolnie zmieniać jeśli chodzi o dodatki. Możemy dodać co lubimy i wykorzystać ewent. pozostałości z poprzedniego obiadu np. warzywa typu brokuły itp.

Szybkie, pyszne dania obiadowe 21 Sie 2014 22:24 #293289

  • Krzysztofkhn
  • Krzysztofkhn's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 107
  • Otrzymane dziękuję: 46
Na szybko :
Na dużej patelni z kilkoma łyżkami tłuszczu smażymy w takiej kolejności :
3 cebule pokrojone w piórka,
40 dkg pieczarek w pokrojonych plastry,
2 papryki pokrojone w paski.
Jak to towarzystwo już będzie miękkie, dodajemy ze 2 puszki pomidorów, pieprz, sól, bazylie, paprykę ostrą .
Jak ten sos będzie smakowo OK. To / na męską buźkę 4, a na damską 2-3 / parówki kroimy na centymetrowe kawałki i wrzucamy do sosu na 1 minutę.
Zjadać należy od razu, bo jak parówki nasiąkną sosem, to już nie będzie to, to.
... ale zjadałem tę potrawę i po kilku godzinach.
Pozdrawiam Serdecznie

Krzysztof Khn.

Szybkie, pyszne dania obiadowe 25 Wrz 2014 19:14 #301414

  • 's Avatar
Dzisiaj na naszych talerzach zagościły Kotleciki z białej kapusty

1 główka białej kapusty
1 brokuł
1 jajko
kilka łyżek mąki
kilka łyżek bułki tartej
sól,pieprz,tłuszcz do smażenia

Kapustę drobno poszatkować,zalać wrzątkiem i gotować do miękkości.
Odcedzić,odsączyć i wystudzić.Dodać drobno pokrojony brokuł i jajko.Składniki dobrze wymieszać a następnie zagęścić mąką.Uformować kotleciki,obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na gorącym oleju.Aby były mniej kaloryczne osączyć tłuszcz ręcznikiem papierowym.
Ostatnio zmieniany: 25 Wrz 2014 19:14 przez .

Szybkie, pyszne dania obiadowe 25 Wrz 2014 20:34 #301446

  • 's Avatar
Polecam francuską tartę z serem camembert jest bardzo smaczna.

2 sery camembert
1 opakowanie ciasta francuskiego
3 duże jajka
300gr gęstej kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki rozmarynu
sól,pieprz
garść żurawiny
2 łyżki płynnego miodu


Ciastem francuskim wyłożyć formę do tarty.Camembert pokroić w plastry i ułożyć równomiernie na cieście.
W misce rozkłócić 3 duże jajka.Następnie dodać do nich gęstą śmietanę.Posypać tymiankiem oraz rozmarynem.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.Całość starannie wymieszać za pomocą łyżki.

Tartę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp.180 stopni.Po upływie 10 minut wylać masę jajeczno-śmietanową.
Zapiekać jeszcze przez 10 minut do momentu aż tarta się zarumieni.Żurawinę dokładnie wymieszać z płynnym miodem po czym wyłożyć na tartę.

Szybkie, pyszne dania obiadowe 30 Wrz 2014 14:51 #302465

  • Barbaara
  • Barbaara's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 301
  • Otrzymane dziękuję: 474
Piekielny ogień
Ostatnio przypomniałam sobie szybkie danie, jeszcze z dawnych czasów studenckich :)
Kiełbasę (mogą być resztki)pokroić w paski, podsmażyć, dodać sporą ilość grubo pokrojonej cebuli i dusić, aby cebula zmiękła. Przyprawić do smaku papryką, pieprzem i zalać wszystko rozwodnionym nieco przecierem pomidorowym.
Można przyprawić na ostro lub całkiem łagodnie, soli raczej nie sypać, bo kiełbasa jest zwykle dość słona. Doskonałe na ciepło z ziemniakami jak i na zimno z chlebkiem.
Pozdrawiam serdecznie - Basia

Szybkie, pyszne dania obiadowe 30 Wrz 2014 16:31 #302479

  • aga111
  • aga111's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 362
  • Otrzymane dziękuję: 156
Kiedy sezon ogrodowy w pełni , szukam i wymyślam szybkie dania , aby jak najmniej czasu spędzić przy garach .
Dość często robię coś takiego , wymyśliłam sama :)

Kupuję mrożone "warzywa na patelnię" duszę chwilę na odrobinie oleju , a gdy już są prawie miękkie (dzieje się to szybko :) ), zalewam sosem pieczeniowym jasnym lub ciemnym rozprowadzonym w nieco mniejszej ilość wody , niż jest podane w przepisie .
Całość dobrze mieszam i duszę do czasu zgęstnienia dania i miękkości warzyw .Doprawiam do smaku . Moim domownikom dokładam kawałek jakiejś wędlinki ,lub co kto tam lubi . Ja osobiście nie potrzebuję już żadnej wkładki . Pyszne i błyskawiczne danie :)

Polecam i życzę smacznego .
Za tę wiadomość podziękował(a):

Szybkie, pyszne dania obiadowe 08 Lis 2014 11:14 #311518

  • Barbaara
  • Barbaara's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 301
  • Otrzymane dziękuję: 474
Makaron kokardki z suszonymi pomidorami

Jest to szybkie danie, jedno z naszych ulubionych.
pokrojone suszone pomidory w oleju
Pierś kurczaka pokrojona w kostkę przyprawiam, podsmażam.
Dodaję pokrojoną w piórka cebulę, podsmażam do zrumienienia cebuli.
Dodaję do tego ugotowany al dente makaron, prażony słonecznik,
doprawiam do smaku ulubionymi ziołami, zwykle oregano, mieszam.
Podaje na stół zwykle z surówka z sałaty lodowej.

Proporcje tu nie są ważne, za każdym razem są inne i za każdym razem danie jest pyszne, zarówno na obiad, jak i na kolację. :)
Pozdrawiam serdecznie - Basia
Ostatnio zmieniany: 15 Lis 2014 14:39 przez . Powód: dodano produkt-pomidory suszone
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Szybkie, pyszne dania obiadowe 12 Lis 2014 12:04 #312822

  • Barbaara
  • Barbaara's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 301
  • Otrzymane dziękuję: 474
He, he,... tak szybko przygotowałam to danie, że zapomniałam dodać najważniejszy składnik - pokrojone suszone pomidory w oleju, na którym smażę mięsko i cebulkę... ech :flower:
Pozdrawiam serdecznie - Basia

Szybkie, pyszne dania obiadowe 08 Sty 2015 12:51 #327149

  • 's Avatar
Wątróbka w sosie własnym

Składniki

800 g wątróbki drobiowej
3 cebule
200 ml wody
Przyprawa do mięsa
Ostra czerwona papryka
Słodka czerwona papryka
Sól
Pieprz
Olej do smażenia


Najprostsza i najsmaczniejsza wersja drobiowej wątróbki.

Wątróbkę dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy przyprawą do mięsa i odstawiamy na jakieś 30 minut. Cebulę kroimy w piórka lub kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni (około 8 minut). Następnie dodajemy wątróbkę. Gdy będzie już podsmażona dolewamy wodę i doprawiamy przyprawami. Dusimy pod przykryciem około 15 minut na małym ogniu.

Szybkie, pyszne dania obiadowe 08 Sty 2015 13:32 #327174

  • Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4321
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Podam przepis na moje ulubione szybkie danie- odmiana makaronu z pomidorami z przepisu podanego przez Basię, w wersji, jaką ja przygotowuję :)

pierś z kurczaka,
zielone oliwki
suszone pomidory w zalewie
śmietana "do zup i sosów"
makaron penne
przyprawy do kurczaka- co kto lubi, ale pamiętać trzeba, że w zalewie z pomidorów już są przyprawy a w niej moczymy kurczaka przed smażeniem..


Makaron penne gotuję al dente.
Na patelni podsmażam pierś z kurczaka pokrojoną w kostki i uprzednio namoczoną w oleju z zalewy pomidorowej. Gdy kurczak zaczyna sie rumienić, dorzucam pomidory suszone, pokrojone w drobniejsze kawałki i połówki zielonych oliwek. Chwile duszę wszystko razem. Nastepnie na patelnię wkładam ugotowany makaron i kilka łyżek śmietany "do zup i sosów". Mieszam do połączenia się składników.
Po przełożeniu na talerz sypię wierzch potrawy tartym parmezanem.. i smacznego :lol:
Za tę wiadomość podziękował(a): , sierika, Adasiowa, Barbaara

Szybkie, pyszne dania obiadowe 09 Kwi 2015 20:16 #356514

  • olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Posty: 4286
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Mój dzisiejszy - przegląd lodówki :devil1:
Na patelni podsmażyłam resztki pieczonego schabu ze świąt, posiekane:
- cebulę i czosnek
- paprykę czerwoną i startą marchewkę
- zerwany z ogrodu, młodziutki podagrycznik :devil1:
jakieś resztki serów, jogurt naturalny

Ugotowałam makaron i dodałam to co wyżej. Bardzo nam smakowało :yummi:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]
Za tę wiadomość podziękował(a):

Szybkie, pyszne dania obiadowe 09 Paź 2015 21:18 #406751

  • 's Avatar
Wczoraj na kolację popełniłam po raz pierwszy danie o włosko brzmiącej nazwie Ślimaczki-pizzetki z ciasta francuskiego

Przepis dla 2 osób
1 op ciasta francuskiego 270 gr (25cm x 40 cm)
ok 70 g salami w plasterkach
100 g szynki gotowanej w plasterkach
100 g tartego sera np. Gouda
100 g gęstej śmietany (taka, którą można prawie kroić :))
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 pomidor
1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy
ewent. sól i pieprz

Salami, szynkę i pomidory kroimy w małą kosteczkę. W misce łączymy kolejno wszystkie składniki, na końcu przyprawiamy ewentualnie solą i pieprzem (ja nie solę ponieważ wędliny są wystarczająco słone).
Piekarnik nagrzewamy do 200'C.
Ciasto rozwijamy, farsz. rozsmarowujemy cienko na cieście

1-DSCF2004-001-2.jpg


Zwijamy od dłuższej strony w rulon

2-DSCF2006-001.jpg


i kroimy na plastry grubości ok. 2 cm, układamy na blaszce z papierem do pieczenia w lekkich odstępach i pieczemy ok. 20-25 min.
Wyjdzie ok. 16 pizzetek.

3-DSCF2007-001.jpg


Po wyjęciu z piekarnika tak szybko zniknęły,że fotki brak.
Ostatnio zmieniany: 09 Paź 2015 21:19 przez .

Szybkie, pyszne dania obiadowe 10 Paź 2015 19:55 #406873

  • 's Avatar
Dzisiejszy obiad to:
Mielony z marchewką do tego biały sos koperkowy i kiszony ogórek
50 dag mielonego mięsa
20 dag obranej marchewki
15 dag cebuli
2 ząbki czosnku
2 jajka
gałka muszkatołowa
zioła prowansalskie
majeranek
sól
pieprz
Mięso,cebulę zmieliłam ,dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę.Dodałam poszatkowaną na drobnych oczkach marchew oraz przyprawy i jajka.Wszystko dobrze wyrobiłam.Smażyłam na tłuszczu wytopionym ze słoniny po uprzednim wybraniu skwarek.

1-DSCF2004-005.jpg


2-DSCF2008-003.jpg

Szybkie, pyszne dania obiadowe 24 Lis 2015 17:06 #415188

  • 's Avatar
Dzisiaj na obiad zrobiłam Zapiekankę po chłopsku, do tego buraczki w plasterkach na słodko kwaśno.

2-DSCF2006-2.jpg


3-DSCF2012.jpg



Przepis na 4 osoby

Składniki

9-10 średnich ziemniaków
5 średnich cebul
4 ząbki czosnku
500g dowolnej kiełbasy
200g startego żółtego sera
masło do posmarowania naczynia żaroodpornego
olej do smażenia
garść posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
200 ml śmietany
jajko

rzygotowanie

Ziemniaki szorujemy i gotujemy najlepiej w mundurkach z dodatkiem soli. Obieramy i kroimy w talarki o grubości około pół centymetra.
Cebulę i czosnek drobno siekamy, zeszklić lekko na patelni. Kiełbasę kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli. Całość lekko podsmażamy i zdejmujemy z ognia.
Ścianki naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i układamy na dnie pierwszą warstwę ziemniaków, na co zużywamy 1/3 wszystkich talarków. Wykładamy na to połowę farszu cebulowo-kiełbasianego. Wykładamy drugą warstwę ziemniaków i resztę farszu. Na wierzch kładziemy ostatnią porcję ziemniaków.
Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z serem oraz jajkiem i doprawioną solą, pieprzem. Zapiekamy w temperaturze 175 st. przez około 30 minut.
Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki

źródło:Smaker.pl
Ostatnio zmieniany: 24 Lis 2015 17:07 przez .

Szybkie, pyszne dania obiadowe 24 Lis 2015 17:46 #415197

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9769
  • Otrzymane dziękuję: 14471
Często robię tą zapiekankę, ale jak wszystko musiałam zmodernizować, bo z jajkami była dla mnie za delikatna. Zalewam całość nie jajkami i śmietaną, a beszamelem, oczywiście na śmietanie. Ale to mój wymysł. Reszta tak samo.
Ale jak jesteśmy przy ziemniakach to proponuje ziemniaki po węgiersku. Nie wiem jak ta potrawa naprawdę się nazywa, ale nauczyła mnie to przyjaciółka węgierka.
Skład.:
1,5 kg ziemniaków
1 kg cebuli
30 dkg boczku
1 paczka słodkiej papryki mielonej
ostra papryka nie podaje ile, bo moje standardy nie zawsze są akceptowane. Według uznania.
Olej, ja daje sporo,ale według uznania.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę , tak 0,5 cm gotujemy 10 minut.
Na dużą patelnie dajemy olej,pokrojony boczek i cebulę pokrojoną w plasterki, dusimy pod przykryciem,
gdy cebula będzie miękka dodajemy odcedzone ziemniaki i paprykę mieszamy.Całość ma mieć czerwony kolor. Dusimy jeszcze 15 min i gotowe.
Za tę wiadomość podziękował(a):


Zielone okna z estimeble.pl

  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.451 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum