TEMAT: Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :)

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 12 Lis 2012 09:52 #87135

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 474
  • Otrzymane dziękuję: 199
Mój małż jestem zapalonym wędkarzem, niestety ryb do łowienia u nas jak na lekarstwo, na szczęście są hodowle pstrąga itp. Ale w związku ze swoja pasją przegląda regularnie różne portale i fora wędkarskie, oto co znalzł ostatnio. Zaprawdę powiadam Wam... umywają się wszelkie sushi, sashimi i inne takie...orgazm w ustach!
Przystawka z pstrąga (bo nie wiem jak się to nazywa...)
Proporcja na ok 35 dag czystego fileta
1 pstrąg (ok 45 cm) lub łosoś - koniecznie świeże
7 ząbków czosnku
koperek
100 ml sos sojowy
150 ml olej słonecznikowy
pieprz i papryka

Rybę wypatroszyć, umyć i dokładnie odfiletowywać. Następnie pokroić w cienkie ukośne paseczki i ciasno ułożyć w płaskim półmisku lub np. naczyniu żaroodpornym. Obficie posypać pieprzem i słodką papryką oraz koperkiem (może być suszony), to wszystko zalać wrzącym olejem z sosem sojowym: najpierw doprowadzamy do bardzo wysokiej temperatury olej, a następnie dodajemy ostrożnie sos sojowy, jak to zacznie wrzeć to zalewamy rybę.
Najlepsze jest na drugi dzień, ale można już jeść po minimum 1 godzinie.
Ostatnio zmieniany: 14 Lis 2012 12:44 przez Andzia1. Powód: korekta proporcji
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Malkar, Norka


Zielone okna z estimeble.pl

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 20 Lis 2012 21:54 #90940

  • Norka
  • Norka's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 123
  • Otrzymane dziękuję: 14
Mniam, mniam ... Jaki pyszny wątek! Szkoda tylko, że nie mam wędzarni i na razie nieprędko będę miała.
Wprawdzie mam beczkę, ale mój chłopek bez szczegółowego przepisu to raczej sobie nie poradzi. Andziu, może opiszesz jak ta skrzynka u Was działa? Takiego smaka mi narobiłaś na te swojskie wędliny, że szok. :happy4: (a może jakąś działalność kulinarno-wysyłkową rozwiniesz? :) )

Na pewno wypróbuję przepis na pasztet. Ciekawa jestem, jak długo można przechowywać taki w słoikach? Fajnie byłoby mieć trochę na później. Zwłaszcza, że mam dosyć tych wszystkich konserwantów, wypełniaczy, barwników, itd. itd. w kupowanym jedzeniu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Andzia1

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 21 Lis 2012 09:17 #91040

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 474
  • Otrzymane dziękuję: 199
Noreczko kochana :thanks: ... nasza skrzynka do wędzenia to prosta jak budowa cepa konstrukcja (str 2 tego wątku): skrzynka lub beczka, do której kopie się kanał (przykryty) ok. 2-3 m, na końcu tego kanału rozpala się ognisko i pali się tak, żeby było dużo dymu. Oczywiście skrzynka/beczka musi być nakryta czymś z wierzchu, u nas jest to stary jutowy worek, a w razie deszczu paleta obita folią :whistle: W środku skrzynki przybite są listewki, na których kładziemy drążki z powieszonym mięskiem do wędzenia. W przypadku beczki wystarczy po prostu zeprzeć to na rancie. Do wędzenia najlepsze jest drewno z drzew owocowych lub z olchy, ta ostatnia zwłaszcza dobra jest dla ryb i drobiu.
Nie jest to na pewno profesjonalna wędzarnia, zwłaszcza, że w niej nie da się wędzić całkiem zimnym dymem, ale nic to, zadanie swoje spełnia doskonale...

A co do pasztetu, to myślę, że kilka tygodni na pewno można trzymać, a w lodówce to i ze 3 m-ce bym zaryzykowała. Można też zapasteryzowany w małych słoiczkach, dla pewności zamrozić.

Działalność kulinarno-wysyłkowa... hmmm ... kuszące :rotfl1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Norka

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 21 Lis 2012 11:46 #91099

  • Norka
  • Norka's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 123
  • Otrzymane dziękuję: 14
Aniu, dziękuję za przepis na wędzarnię. :kiss3: Wiosną lub latem może spróbujemy coś uwędzić. :)
A jeśli chodzi o pasztet, to albo po prostu zmniejszę proporcje, albo część zamrożę. Dzisiaj kupiłam pasztetową w sklepie i jest twarda, i niedobra. Nie wiem, co oni tam dodali. :sick:
Za tę wiadomość podziękował(a): Andzia1

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 21 Lis 2012 12:13 #91124

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 474
  • Otrzymane dziękuję: 199
Po co czekać na wiosnę czy lato?? na święta jak znalazł będą własne wędliny :evil:
Ta porcja pasztetu z 1,5 kg kurczaka jest tak akurat na 3 osobowa rodzinkę.

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 21 Lis 2012 19:41 #91318

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 474
  • Otrzymane dziękuję: 199
Gołąbki dla super leniwców
Porcja dla 3-4 osób
ok. 50 dag mięsa mielonego
1 szkl ugotowanego ryżu (bo został z dnia poprzedniego np...)
pół główki kapusty niedużej
1 puszka pomidorów
1 op. przecieru pomidorowego
1 nieduża cebula, ząbek czosnku
sól, pieprz
Mięso mielone przyprawiamy tak jak na mielone kotlety tzn z bułką, jajkiem, przyprawami, dodać do tego troszkę wody, ryż i bardzo dobrze wyrobić. Formować malutkie kotlety, obtoczyć w bułce tartej i lekko obsmażyć.
Kapustę pokroić bardzo byle jak i połowę ułożyć w rondlu, lekko posolić, na to ułożyć usmażone kotleciki i przykryć resztą kapusty - mają być dobrze przykryte. To wszystko zalać sosem pomidorowym: cebule i czosnek zeszklić na odrobinie oliwy, dodać pomidory i przecier, doprawić solidnie pieprzem i ostrożnie solą. To wszystko dusić na małym ogniu jakąś godzinkę, albo dopóki kapusta nie zmięknie. I już gotowe....fajnie się też odgrzewa.
A na dodatek naprawdę jest mało kaloryczne, bo kotlety można zrobić z indyka np.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 21 Lis 2012 19:46 #91320

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 474
  • Otrzymane dziękuję: 199
Karczek lub udziec z indyka duszony w warzywach - danie jednogarkowe
1,5 kg karczku lub udźca
2 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
4-6 ziemniaków
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, sos sojowy, ocet balsamiczny
Karczek oczywiście umyć, pokroić na plastry ok.1,5 cm, każdy kawałek delikatnie przyprawić solą, pieprzem, papryką, majerankiem i odstawić do lodówki. W między czasie obrać warzywa i pokroić : ziemniaki w ćwiarteczki czy ósemeczki, resztę w plasterki, niezbyt cienkie, cebulę w piórka, czosnek posiekać. Wszystkie warzywa wymieszać w misce i przyprawić sosem sojowym, odrobiną octu balsamicznego. Warzywa też muszą postać jakieś pół godziny w tej marynacie, po tym czasie trzeba połowę wyłożyć do rondla lub bardzo dużego naczynia żaroodpornego. Następnie na mocno rozgrzanym tłuszczu obsmażam z każdej strony karczek, przekładam go do rondla na warstwę warzyw i przykrywam resztą warzyw. Polewam całość tym tłuszczem który został z smażenia i wstawiamy przykryte do piekarnika nagrzanego do temp. 160-180 na ok. 1 godz.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 22 Lis 2012 10:39 #91546

  • Norka
  • Norka's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 123
  • Otrzymane dziękuję: 14
O złociutka, ten przepis na gołąbki to po prostu dla mnie :lol: ! I dobrze, że można to odgrzewać. Przydają się przepisy na takie potrawy, bo różnie to bywa.

Jeśli chodzi o pasztet, to patrząc na ilości produktów myślałam, że tego więcej wychodzi. Jeśli na 3 osoby to spoko. :)

Z wędzarnią teraz nie da rady - dzień krótki i czasu mało. :(

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 22 Lis 2012 19:52 #91770

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 474
  • Otrzymane dziękuję: 199
Bardzo często robię tę wołowinę jako wystawny obiad :happy4: Prosta i pyszna - REWELACJA!
Wołowina w piwie po pszczyńsku
Składniki
300 ml piwa,
2 duże cebule,
2 ząbki czosnku,
8 steków wołowych (po ok. 100 g),
sól, świeżo mielony pieprz,
1 łyżka stołowa sproszkowanej papryki słodkiej,
200 ml rosołu mięsnego,
2 liście laurowe, l goździk,
50 ml słodkiej śmietanki,
1 łyżka stołowa ziaren zielonego pieprzu.

Cebulę i czosnek obrać, następnie pokroić w cienkie paseczki. Steki posypać solą oraz pieprzem, po czym oprószyć mąką. Połowę masła rozgrzać na patelni, usmażyć w nim steki i odstawić w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzać do 180 "C. Do pozostałego po usmażeniu sosu dodać resztę masła i przesmażyć czosnek z cebulą. Dodać paprykę, po krótkim smażeniu zgasić piwem i rosołem, następnie włożyć mięso, liście laurowe i goździk. Naczynie przykryć i wstawić na ok. 45 minut do rozgrzanego piekarnika, następnie zdjąć pokrywkę i smażyć kolejne 45 minut. Wyjąć mięso i do sosu domieszać śmietankę oraz dodać ziarna zielonego pieprzu. Po doprawieniu podawać z kopytkami polanymi sosem oraz z sałatą.

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 22 Lis 2012 19:54 #91772

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 474
  • Otrzymane dziękuję: 199
A ta wołowinka to danie dla każdej diety, ale także np. świąteczny obiad.

Wołowina z grzybami bez tłuszczu

½ kg wołowiny
25 dag grzybów mrożonych lub pieczarek
1 kostka bulionowa grzybowa
2 cebulki dymki z zielonym
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
0,25 szkl chudego mleka lub jogurtu naturalnego
Sól, pieprz, sok z cytryny

Mięso skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć, odstawić na ½ godziny.
Do teflonowego naczynia wlać ok. szklankę wody, dodać bulion grzybowy – zagotować. Do wrzącego wywaru włożyć mięso. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu, do tego dodać pokrojoną cebulkę.
Gotować do miękkości. Mniej więcej w połowie gotowania dodać grzyby mrożone lub pokrojone w większe kawałki pieczarki. Kiedy mięso będzie miękkie wyjąc z rondla, doprawić sos wg. uznania i zagęścić mąką z mlekiem lub jogurtem.

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 23 Lis 2012 09:47 #91989

  • Norka
  • Norka's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 123
  • Otrzymane dziękuję: 14
Andzia1 wrote:
Pasztet drobiowy - tani i w zasadzie szybki

Odlać ok. 1/2 l rosołu i zaparzyć w nim wątróbkę drobiową i słoninę.

Andziu mam wątpliwości, czy dobrze rozumiem tę część przepisu. Czy "zaparzyć" to znaczy włożyć do wrzątku, ale już nie gotować, czy chwilę pogotować?
Chcę go zrobić w tym albo w przyszłym tygodniu. Acha, a kurczaka całego kupujesz? Czy jakieś części kurczaka?

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 23 Lis 2012 10:03 #91993

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 474
  • Otrzymane dziękuję: 199
Noreczko, nie gotować już, żeby nie było "suche", a kurczaka kupuję całego. Można też wykorzystać inne gotowane lub duszone mięso jakie Ci zostaje z obiadów.

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 28 Lis 2012 12:08 #94330

  • Norka
  • Norka's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 123
  • Otrzymane dziękuję: 14
Andziu, w sobotę zrobiłam pasztet (część też dałam do słoików i do lodówki) i jest bardzo smaczny. :)
A do tego miałam smaczny rosołek. :lol: To mi się podoba! :flower1:

I już wiem, co źle robiłam w moim pasztetach - gotowałam wątróbki i zawsze było je widać i czuć, pod postacią
takich grudek. A teraz pięknie kremowa masa była. :drink1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Andzia1

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 06 Gru 2012 08:44 #97967

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 474
  • Otrzymane dziękuję: 199
RYBA PO JAPOŃSKU
1 kg ryby (to była panga, ale wiecie jak to z ta panga bywa... ja nie mama do niej zaufania)
1 słoik papryki konserwowej - czerwonej
1 słoik ogórków konserwowych
3 cebule
Rybę pokroić w kostkę , a warzywa w kosteczkę :P
Zalewa:
2 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
2 łyżki cukru
4 łyżki ketchupu ostrego (jak nie macie ostrego to można dodać kilka kropel tabasco)
4 łyżki octu
koncentrat pomidorowy - wszystkie składniki zagotować.
Ciasto naleśnikowe do ryby: 6 jajek+maka+jarzynka+pieprz (lub inne dowolne ciasto naleśnikowe)
Rybę usmażyć w cieście i ostudzić. Układać warstwami w misce lub jakimś naczyniu,któe może szczelnie zamknąć i zalać gorąca zalewę - odstawić na 1-2 dni.
Ostatnio zmieniany: 06 Gru 2012 08:49 przez Andzia1.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 07 Gru 2012 14:44 #98612

  • Norka
  • Norka's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 123
  • Otrzymane dziękuję: 14
Andziu, czy ten karczek z warzywami można podgrzać na gazie?
Zrobiłabym sobie wcześniej i miałabym w Nowy Rok, coby po szaleństwach
noworocznych nie bawić się w pichcenie.
A do garnka nie dodajesz wody? Tylko ten tłuszcz ze smażenia?

Oj, sorki, że tak ciągle pytam, ale kuchnia to nie moja broszka. ;)

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 07 Gru 2012 17:41 #98669

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 474
  • Otrzymane dziękuję: 199
Norka. kto pyta nie błądzi - jak mawiali starożytni Rosjanie :funnyface:
Można to odgrzać, pewnie, ale mogłabyś też przygotować dzień wcześniej i tylko zapiec po balandze, :happy4:
Nie dodaję żadnego tłuszczu dodatkowego ani wody, bo jarzyny też puszczają swoje soki, więc co dużo to i krowa nie zje...

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 19 Gru 2012 09:45 #103359

  • Joane
  • Joane's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 259
  • Otrzymane dziękuję: 133
Aniu chciałabym Ci podziękować za wspaniałe przepisy. :hug: Przedwczoraj zrobiłam pasztet. Jest przepyszny. Upiekłam w foremce i zrobiłam 3 małe słoiczki. :)
Wczoraj nastawiłam schab i dzisiaj obgotowałam już drugi raz. Teraz musi się ostudzić i potem konsumpcja próbna. :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Andzia1

Andzia poleca produkty z wędzarni i nie tylko :) 19 Gru 2012 10:00 #103363

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 474
  • Otrzymane dziękuję: 199
Joane...cała przyjemność po mojej stronie, to ogromna frajda kiedy wiesz, że ktoś korzysta z Twoich doświadczeń czy pomysłów! Smacznego!
Za tę wiadomość podziękował(a): Joane


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.318 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum