TEMAT: Kapusta głowiasta - biała, włoska i czerwona - uprawa

Kapusta głowiasta - biała, włoska i czerwona - uprawa 23 Lis 2019 22:57 #681896

  • Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3251
  • Otrzymane dziękuję: 9653
Moja główka ważyła 3,5 kg... Dobrze, że w domu są amatorzy kapuścianych liści w postaci psa,dziecka i królika
Załączniki:
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka


Zielone okna z estimeble.pl

Kapusta głowiasta - biała, włoska i czerwona - uprawa 23 Lis 2019 23:12 #681901

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15390
  • Otrzymane dziękuję: 50946
Znając zawartość tego antyzbrylacza można wyliczyć, ile może teoretycznie powstać cyjanowodoru. Będą to milionowe części grama. Poza tym cyjanowodór łatwo łączy się z różnymi aldehydami i ketonami stając się nieszkodliwym. Takich związków o charakterze aldehydów i ketonów jest w potrawach wiele. One nadają potrawom smak i zapach.

Samej soli raczej nikt nie jada :rotfl1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Armasza, Mamma, pszczolka, anaka

Kapusta głowiasta - biała, włoska i czerwona - uprawa 25 Lis 2019 20:31 #682051

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1848
  • Otrzymane dziękuję: 6161
Drobną sól niejodowaną marki Kotanyi widziałam w Carrefourze.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Mamma

Kapusta głowiasta - biała, włoska i czerwona - uprawa 25 Lis 2019 22:04 #682061

  • Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3251
  • Otrzymane dziękuję: 9653
Kaja u mnie na wsi - czyli we Włocławku są biedronki, stokrotki, Auchan,lidla i netto oraz Dino - które jest świetnie zaopatrzone w rozsady, nasiona i dymki. Tu zresztą kupiłam siatkę cebulki zimującej sens coś tam yellow. Ale takiej soli nie widziałam, więc użyłam niejodowanej ale ciut grubszej. Spokojnie czekam czy mi to kiszenie wyjdzie. A w międzyczasie szukam odp odmian różnych kapust, żeby na wiosnę mieć z czego robić rozsady
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, anaka

Kapusta głowiasta - biała, włoska i czerwona - uprawa 25 Lis 2019 22:11 #682062

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15390
  • Otrzymane dziękuję: 50946
Moja kapusta od wczoraj w słoikach, po 4 dniach kiszenia.



IMG_2030-2.jpg
Ostatnio zmieniany: 25 Lis 2019 22:15 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, bela, Kaja, Jaedda

Kapusta głowiasta - biała, włoska i czerwona - uprawa 26 Lis 2019 09:49 #682074

  • Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3251
  • Otrzymane dziękuję: 9653
Mietku na mojej kapuście dopiero wczoraj pojawiła się ta piana, dziś rano było już więcej. Jak dalej mam postępować?
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

Kapusta głowiasta - biała, włoska i czerwona - uprawa 26 Lis 2019 11:31 #682080

  • Zielona
  • Zielona's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1089
  • Otrzymane dziękuję: 4950
Przyznam się szczerze, że zawsze trzymam otwarte wiaderko lub beczułkę więcej niż 4 dni. Zawsze mama mnie uczyła, że z kapusty musi wyjść gaz, dopiero wtedy można zamknąć na głucho. Jak nie mam pewności czy już wyszedł, na wierzch zakładam rurkę fermentacyjną, tak jak do wina. Wtedy powietrze nie dochodzi z zewnątrz, a jednocześnie gaz ucieka.
Ja też nigdy nie zbieram piany, jak dobrze ukośnie piana sama opadnie.
No, ale to tylko ja tak robię. Może jest inny przepis, bardziej nowoczesny.
Pozdrawiam Alicja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka

Kapusta głowiasta - biała, włoska i czerwona - uprawa 26 Lis 2019 12:01 #682081

  • Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3251
  • Otrzymane dziękuję: 9653
Alicjo ja kiszę pierwszy raz wg przepisu Mietka, który podzielił się ze mną swoją recepturą :thanks: Dziś po pracy spróbuję czy coś mi wyszło z tego kiszenia :think:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Jan4, Zielona

Kapusta głowiasta - biała, włoska i czerwona - uprawa 26 Lis 2019 12:07 #682082

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15390
  • Otrzymane dziękuję: 50946
Musisz poczekać aż sok pokrywający kapustę zacznie opadać.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka

Kapusta głowiasta - biała, włoska i czerwona - uprawa 26 Lis 2019 12:43 #682083

  • Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3251
  • Otrzymane dziękuję: 9653
Tak zrobię Mietku ;) chociaż przyznam, że strasznie mnie korci posmakowanie tej kapusty jakby w garnku czekolada się kisiła :rotfl1:
Za tę wiadomość podziękował(a): magnes, anaka

Kapusta głowiasta - biała, włoska i czerwona - uprawa 28 Lis 2019 19:07 #682311

  • Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3251
  • Otrzymane dziękuję: 9653
Mietku dziś nastąpiła degustacja kapusty - wyszła pyszna :thanks: Czuć czosnek,ziele i liść laurowy.
Bardzo dziękuję raz jeszcze.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary, Armasza, anaka

Kapusta głowiasta - biała, włoska i czerwona - uprawa 28 Lis 2019 20:21 #682318

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7833
  • Otrzymane dziękuję: 51914
To jeszcze ja opiszę swój sposób na kapustę kiszoną. Ja robię tylko z dodatkiem kminku i soli oczywiście. Dlaczego tak ubogo? Dlatego, że moja zawsze służy jako baza do obiadowej surówki. Surówkę z kapusty kiszonej lubię słodko-kwaśną i dlatego dopiero na tym etapie dodaję świeżo startą soczystą marchewkę i surowe jabłko, no i oczywiście inne smakowe dodatki na które akurat mam ochotę. A na wyjadanie wprost ze słoika, zawsze mam kimchi. Wracając do mojego sposobu, to poszatkowaną kapustę solę w dużym garnku, żebym mogła swobodnie mieszać i masować kapustę :happy: Mniej więcej tak

20191126_111304.jpg

Wymasowaną kapustę zostawiam na około pół godziny. Po tym czasie jest już sporo soku. Przekładam do słoików, nie do pełna, bo się podniesie. Tak wyglądała we wtorek.

20191126_120754.jpg

A tak wygląda dzisiaj

20191128_195712.jpg

W poniedziałek, lub we wtorek, słoiki zakręcę na maksa i słoiki powędrują do lodówki na parę dni. Wtedy mi się zakrętki "zasysają". Później już do spiżarki. Sporadycznie zdarza mi się, że w pojedynczym słoiku kapusta jest miękka, ale wtedy idzie do zupy i nic się nie marnuje.
Edit: Zapomniałam, że do jednego słoika tym razem dodałam trochę suszonych owoców cytryńca, tak na próbę.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 28 Lis 2019 20:25 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, pszczelarz5, Mamma, pszczolka, anaka

Kapusta głowiasta - biała, włoska i czerwona - uprawa 28 Lis 2019 21:44 #682334

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3640
  • Otrzymane dziękuję: 16687
Jakoś mi się kapusta nie udaje, zawsze jest jakoś za mało soku i robi się ciemna.

Mietku, czy ja też mogę uśmiechnąć się o przepis :)

Janinko ile dajesz soli? Pomysł że słoikami w lodówce bardzo fajny. Nie trzeba pasteryzować.
Ja zawsze robiłam w słoikach z gumką, ale w piwnicy jest za ciepło.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 28 Lis 2019 21:46 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, JaNina, anaka

Kapusta głowiasta - biała, włoska i czerwona - uprawa 28 Lis 2019 21:57 #682338

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7833
  • Otrzymane dziękuję: 51914
Dlatego właśnie tarmoszę kapustę z solą, żeby puściła sok. Soli daję od 17 do 20 g na 1 kg kapusty. W słoikach z gumką też czasem robię. W mojej spiżarce też jest raczej ciepło. Poniżej 17* temperatura nie spada nawet z zimie.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Mamma, anaka

Kapusta głowiasta - biała, włoska i czerwona - uprawa 28 Lis 2019 22:02 #682340

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3640
  • Otrzymane dziękuję: 16687
Ja nawet deptałam :jeez: Może przez te susze i moje piachy, kapusta jest mało soczysta :think:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, anaka

Kapusta głowiasta - biała, włoska i czerwona - uprawa 28 Lis 2019 22:16 #682342

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7833
  • Otrzymane dziękuję: 51914
Mamma, przez moje wszystkie lata szalonych eksperymentów w kuchni :devil1: doszłam między innymi i do takiego wniosku...
Jak zaczynałam kiszenie kapusty w słoiku, to robiłam to tak jak w beczce, ale w mniejszej skali. Warstwa kapusty, warstwa soli i ugniatanie. I tak aż do pełnego słoika. Wtedy też bardzo często kapusta wychodziła mi ciemna i miękka jak flak. Od czasu jak ją ściskam w dłoni i zostawiam w spokoju, żeby puściła sok i dopiero wtedy przekładam do słoików sytuacja się ustabilizowała. Spróbuj może się uda. Spróbuj też tak jak robi Mietek, w końcu z pasteryzacją nie ma znowu tak dużo roboty, szczególnie jak pasteryzuje się w piekarniku. Wiem, że u Ciebie krucho z czasem, ale kapusta kiszona warta jest grzechu :happy:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Mamma, anaka

Kapusta głowiasta - biała, włoska i czerwona - uprawa 29 Lis 2019 09:06 #682353

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3640
  • Otrzymane dziękuję: 16687
Dziękuję Janinko :thanks:
Spróbuję różnych sposobów konserwacji i fajnie mieć też różne rodzaje w spiżarni.
Ktoś też coś wspominał o kapuście z żurawiną, ciekawe jaka wyszła.
Lubię kapustę kiszoną, ale niestety nie dam rady robić jej na bieżąco.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 29 Lis 2019 10:07 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, anaka

Kapusta głowiasta - biała, włoska i czerwona - uprawa 29 Lis 2019 14:01 #682374

  • Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3251
  • Otrzymane dziękuję: 9653
Dziś na obiad łazanki z kapustą własnoręcznie zakiszoną i grzybami - już nie mogę się doczekać... Tak się zastanawiam jak wyprodukować dobrej jakości rozsadę na wiosnę - w mieszkaniu trochę ciepło a w kwietniu chciałabym sadzić. :bad-idea:
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, bela, patrycja, anaka


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.396 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum