TEMAT: Pomidorowy Targ

Pomidorowy Targ 29 Sty 2017 15:14 #520255

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Nie widzę konieczności dawać zamiennie K-37/5 i przyprawiać się o ból głowy, skoro obiecałem nadesłać K-37 .

A tak w ogóle to jest nonsensem posługiwanie się w nazewnictwie odmian pomidorów symbolem K- ileś tam. W rezultacie tego w kraju krąży pod tą samą nazwą jakaś tam ilość różnych de facto odmian pomidorów jako, że selekcje roślin oznaczonych tym samym symbolem przeprowadzało w jednakowym czasie grono przeróżnych osób każda z osobna wg swoich upodobań.
Ostatnio zmieniany: 29 Sty 2017 15:16 przez pomodoro.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Pomidorowy Targ 29 Sty 2017 15:49 #520262

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Przyznaję, że właśnie te K są moją największą bolączką :( Co prawda krążą formalne opisy poszczególnych rozszczepień, bardzo zdawkowe, ale jeśli ktoś zapyta o szczegóły, to co? mam odsyłać gdzie indziej ? Nie mogę w nieskończoność wykorzystywać Waszej cierpliwości i życzliwości ... bo sama powinnam to wiedzieć, prawda ?

Aby nie ciągnąć już tego tematu - wpiszę w Formularz taką nazwą, jaką przyślecie.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Pomidorowy Targ 29 Sty 2017 16:21 #520271

• pouder
  • pouder's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2609
Są tacy, którzy chcą hodować rozszczepienia pomidora K/37 stworzone i nazwane przez Anię "kozulę" numerami i te numery są dla nich. Sadzę różne numery i zaobserwowałam, że pewne różnice między nimi są. W tym sezonie oprócz podstawowego K/37 chcę wybrać jeden z numerów i tego się trzymać bo sadzenie wszystkich rozszczepień nie ma sensu.
pozdrawiam Karina
Za tę wiadomość podziękował(a): Ingrid, Adasiowa, Kaja, Marysia80

Pomidorowy Targ 29 Sty 2017 16:51 #520277

• badzia
  • badzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2507
Aniu, znów poklikałam w formularz :jeez: Z kopertą zwrotną wyślę kilka odmian, których nie masz na liście zamówień. Po 1-2 opakowań, bo już się wyłuskałam z nasion.
Ostatnio zmieniany: 29 Sty 2017 17:02 przez badzia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Pomidorowy Targ 30 Sty 2017 08:03 #520349

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Adasiowa wrote:
, ale jeśli ktoś zapyta o szczegóły, to co? mam odsyłać gdzie indziej ?

Sądzę, że powinnaś odsyłać do ofiarodawcy nasion.

Trudno wymagać na przykład od pani pracującej w banku spermy, by znała osobiście każdego dawcę :rotfl1: :rotfl1:

Pomidorowy Targ 30 Sty 2017 08:31 #520353

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
pouder wrote:
Są tacy, którzy chcą hodować rozszczepienia pomidora K/37 stworzone i nazwane przez Anię "kozulę" numerami i te numery są dla nich.

Rzecz w tym, że kozula wypuszczała do ludzi krzyżówki nieustalone i selekcja poszczególnych pokoleń była kontynuowana przez przeróżne osoby. I to selekcja bez izolacji przestrzennej . W rezultacie czego powstał odmianowy galimatias.
Ja mam trochę kilkuletnich nasion z pierwszego wysiewu K-37 w bodajże 8 pokoleniu i wysiewam je systematycznie co roku. Widzę często różnicę w wyglądzie krzaków i owoców, ale wybieram nasiona tylko z tych krzaków, które mi odpowiadają. Na akcję wysłałem tylko nasiona z ub. roku

Pomidorowy Targ 30 Sty 2017 08:48 #520354

• rozalia
  • rozalia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7800
Ja nazwą się nie sugeruję przy wyborze, ale wybornym smakiem na pierwszym miejscu, potem zdrowotnością i plennością. Sugeruję się opiniami o nich na forum. Kupowane w sieci nie wszystkie spełniły moje oczekiwania.
Pozdrawiam.Rozalia

Pomidorowy Targ 30 Sty 2017 11:49 #520384

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11817
Wczoraj złożyłam zamówienie na pomidory małe - dla koleżanki i na kilka dla siebie, koperta ,,na wszelki wypadek '' była wysłana ze znaczkiem  s tu zła wiadomość. Od 1 lutego poczta zmienia - podwyższa opłaty za przesyłki. Aniu, ja już nie będę chciała nic i teraz problem bo prawidłowa opłata za list obowiązuje tylko do jutra. Jak nie zdążysz spakować to po prostu napisz na kopercie, że dopłaca odbiorca - tylko nie wiem czy tak można.Zawsze jakieś niespodzianki.Pozdrawiam Ela 
Pozdrawiam Ela

Pomidorowy Targ 30 Sty 2017 13:31 #520416

• Marysia80
  • Marysia80's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1568
Emalko, Camellia ma rację. Wszystkie określenia typu bycze serce, wołowe itp. dotyczą tylko wyglądu danego owocu. Są to różne odmiany podobnego kształtu.
Kozule powinny być nadal wypuszczane jako K numer . Tego chciała Ania Kozula.
Pozdrawiam, Ania.
Ostatnio zmieniany: 30 Sty 2017 13:45 przez Marysia80.
Za tę wiadomość podziękował(a): Emalia112

Pomidorowy Targ 30 Sty 2017 16:44 #520445

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6412
Zostałam obdarowana niewielka ilością oryginalnych nasion rosyjskich pomidorów i postanowiłam symbolicznie się podzielić. Są to odmiany:
Churma,Kłusza,Wielmoża,Byczyje Serdce Oranżewyje,Czudo Rynka,Cziornyj Mawr i Rozowyj Gigant.
Nie znam tych odmian,a więc musicie sami poszukać charakterystyk.
Dodałam zebrane w zeszłym roku nasiona pomidora Serdce Ashabada,ponieważ uważam ze to jest bardzo fajny pomidorek.Twardy,smaczny, niewysoki do ok.80 cm i najdłużej ze wszystkich leżał nieuszkodzony jesienią na szafie.
Spakowałam także nasionka selera listkowego (oryginalne nasiona),nasiona sałaty na łodydze własnoręcznie zebrane.Sałata rośnie do ok.1 m i z łodygi obrywa się bardzo delikatne długie liście.
Wieczornik damski to dosyć wysoki kwiat dwuletni podobny do floksów,ale bardzo ładnie pachnący wieczorem.Sam się rozsiewa,ale łatwo go wyrwać jeżeli nie chcemy go mieć wszędzie.Do mnie także przywędrował kiedyś nie wiadomo skąd.
Na pierwszym zdjęciu jest młoda sałata,a na drugim już dorosła przed kwitnieniem.
005-4.jpg

Saata-2015.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Marysia80

Pomidorowy Targ 30 Sty 2017 16:53 #520447

• andziasz
  • andziasz's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 738
Donoszę i ogłaszam doszły nasionka :dance: :thanks:
Nic tak nie cieszy jak dłubanie w ziemi :)
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...czescia?limitstart=0

Pomidorowy Targ 30 Sty 2017 18:44 #520477

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Kajusia, czymże zasłużyliśmy na takie dobrodziejstwa :happy: ? Pomidorki i sałaty, ale i wieczornik damski !!! Wiele dobrego o nim czytałam, a skoro utkwił w mojej pamięci, to tym bardziej zainteresuje miłośników kwiatów - oj Edytka się ucieszy ...

Mietku, no doprawdy :oops:

Dotarły dzisiaj koperty zwrotne od Victora i Lololi - a wraz z nimi rosyjskie nowości - oczywiście już uwzględnione w Formularzu ( przepraszam, jeśli błędnie wpisałam nazwy - tłumaczyłam "na żywca" z rosyjskiego ). Lolola - super! Bardzo dziękuję :kiss3:

Pomidorowy Targ 31 Sty 2017 20:01 #520732

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
I kolejne koperty zwrotne .... nadesłane przez Terri, Tilię, oraz Fox1961 - bardzo dziękuję nie tylko za koperty, ale także za nasionka :) Dzisiaj Pomidorowy Targ wzbogacił się także o Malinowego Retro, którego m.in. dostarczyła nam Horti - Dorotuś, bardzo dziękuję :)

Aaaaaa, mamy też seler liściowy !!!! I nowe dynie, ale o nich w innym wątku ;-).

Pomidorowy Targ 31 Sty 2017 21:23 #520759

• Horti
  • Horti's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3754
Aniu, bardzo poszę :) :hug:
Pozdrawiam,
Dorota

Pomidorowy Targ 01 Lut 2017 14:42 #520922

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Miłych wiadomości ciąg dalszy :)
Dotarły kolejne koperty zarówno te zwrotne, jak i z darami; Rozalko, Edytko, Kaju - bardzo serdecznie Wam dziękuję :kiss3:. Przy okazji zaznaczę, że ogórki nadesłane przez Rozalię, opisane jako I, II i III to ogórki gruntowe i pod taką "nazwą" będą funkcjonować w Formularzu.
Selery liściowe jako zioło ( zieleninka ) natomiast umieściłam w Formularzu Inne Warzywa i Zioła.

pozdrawiam cieplutko....

Pomidorowy Targ 01 Lut 2017 15:17 #520939

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Nasiona już w drodze do Ciebie- Aniu

Pomidorowy Targ 01 Lut 2017 15:37 #520950

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Widzicie ? Czy można być szczęśliwszym Świstakiem :happy: ?

Pomidorowy Targ 01 Lut 2017 17:08 #520976

• rozalia
  • rozalia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7800
Te ogórki 1-2-3 to Hermes, Julian i Izyd. Ale który jest który, bo podczas suszenia kartki się pomieszały . Wszystkie u mnie plonowały bardzo dobrze. Należy pamiętać,że to były z F1.
Pozdrawiam.Rozalia

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.663 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum