TEMAT: Pomidory 2016 - jak się sprawują w naszej uprawie

Pomidory 2016 - jak się sprawują w naszej uprawie 15 Gru 2016 06:40 #514337

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Ma-Do! Dzięki za odpowiedź. Choć trochę zmartwiła mnie jego niska plenność. Wysadzę go do folii, może mu to bardziej podpasuje, w końcu w Teksasie jest gorąco.
Pozdrawiam
Bea
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

Pomidory 2016 - jak się sprawują w naszej uprawie 15 Gru 2016 22:39 #514420

  • Ma-Do
  • Ma-Do's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 58
  • Otrzymane dziękuję: 190
Camelio/Asiu-Texas Star wg mnie jest b smaczny.słodyczy i kwasku ma tyle ile trzeba ,nie jest mdły ,ani wodnisty.Ponieważ stracił pierwsze owoce te,które dojrzały jadłam dopiero we wrześniu.
A tak w ogóle wsadziłam go w dość chłodnym i trochę zacienionym miejscu,więc się nie dziwię,że był taki efekt..Ale wiem,że jest wart by go mieć.
Beo-gdyby zaraza go nie dopadła,owoców byłoby znacznie więcej, ale niestety sierpniowe ochłodzenie i deszcze zrobiły swoje.W szklarni na pewno będzie mu lepiej.
Pozdrawiam , Małgosia
Ostatnio zmieniany: 15 Gru 2016 22:48 przez Ma-Do.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): camellia

Pomidory 2016 - jak się sprawują w naszej uprawie 19 Gru 2016 20:59 #514836

  • grazyna255
  • grazyna255's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 455
  • Otrzymane dziękuję: 643
Adasiowa wrote:
Jeśli do wyboru na przeciery byłyby dostępne tylko trzy odmiany: San Marzano, Mazarini i Opałka, to którą z nich polecacie bezwarunkowo ? Znam tylko pierwszą, z jednego krzaczka zebrałam około 26 owoców, dojrzewały stopniowo, zdrowiutkie i nawet na kanapce bardzo smakowały. Na Targu będzie dostępna też Mama Leone, polecana jako typowo przerobowa.

Chciałam zauważyć, że Mazarini to fajny pomidor w typie Bawolego Serca. Na przeciery.... hm... no cóż - ma mnóstwo suchej masy bo to mięsisty pomidor, ale specjalnie na przeciery bym go nie sadziła. Ja go mam do jedzenia. Na przeciery leci wszystko co zmięknie i nie zostanie na czas pożarte. Czyli mix kilkudziesięciu odmian.
Jak zdecydujesz się sadzić Mazariniego to nie mów głośno, że to z myślą o przecierach. To szlachetna odmiana i może się... obrazić. ;)

Ja gdybym miała posadzić pomidora tylko na przeciery to wybrałabym Red Pear's. Jest bardzo plenny, mięsisty i słodki a zarazem ma dobrą barwę na przeciery. Jest również świetny do wszystkiego innego - na kanapki czy do podjadania. Pierwsze owoce mogą mieć słaby smak, szczególnie jak się je przenawozi.
Ogród bez chemii




"ZACZNIJ TAM GDZIE JESTEŚ
UŻYJ TEGO, CO MASZ,
ZRÓB CO MOŻESZ" (A. Ashe)
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Terri, rozalia, Betula

Pomidory 2016 - jak się sprawują w naszej uprawie 14 Cze 2017 21:38 #548453

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Do następnej części wątku poświęconego uprawie pomidorów w danym sezonie ( 2017 r ) zapraszam TUTAJ
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.351 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum