TEMAT: Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie - 2017

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 24 Kwi 2017 07:35 #537071

• BlueAnna
  • BlueAnna's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 126
Moje pomidory też w większości gotowe do wysadzenia. Zawsze robiłam to 1 maja, ale teraz nawet dwutygodniowe prognozy nie dają mi takiej możliwości. Co robić z takimi sadzonkami, wystawiać na dzień na zewnątrz?
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 24 Kwi 2017 08:26 #537072

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Aniu chyba musimy zacząć je hartować.Ja też ociągam się z wystawieniem na taras,ale to już czas.Tylko pogody musimy pilnować.A to nie łatwe , bo potrafi zmienić się w momencie.
Za tę wiadomość podziękował(a): BlueAnna

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 24 Kwi 2017 08:30 #537073

• kurjan
  • kurjan's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1436
Pomidor jest rośliną o wysokich wymaganiach cieplnych, wrażliwą na chłody (0 - 5 stop.C) i przymrozki. Przy spadku temperatury poniżej 0 stop. C rośliny marzną i giną. Optymalna temperatura wzrostu mieści się w granicach 22 -27 stop.C w dzień i 16- 18 stop.C w nocy i jest uwarunkowana fazą rozwojową pomidora i intensywnością światła. Temperatura powyżej 30 stop.C i poniżej 10- 12 stop C stanowi tzw. maksimum i minimum rozwojowe. W związku z wymaganiami cieplnymi ważna, szczególnie dla uprawy polowej, jest długość okresu bezmroźnego, która powinna wynosić co najmniej 4 miesiące.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, Kasionek, patrycja, Edyta D

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 24 Kwi 2017 12:36 #537102

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6410
Do podtrzymywania pomidorów w szklarni macie sznurki przymocowane do drutów z możliwością luzowania,czy montowane na sztywno?
Ostatnio zmieniany: 24 Kwi 2017 12:37 przez Kaja.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 24 Kwi 2017 13:45 #537109

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43723
Kiedyś miałem luzowane.W tym sezonie jednak zastanawiam się,czy nie mocować do podłoża na sztywno i podwiązywać tak jak przy paliku. :drink1: :drink1:
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Kaja

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 24 Kwi 2017 17:52 #537144

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Ja mam luzowane. Tak jest mi najłatwiej. Wiążę u góry, oplatam wokół łodygi pomidora i nie muszę kombinować jakby tu je do podłoża przymocować.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kaja

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 24 Kwi 2017 18:52 #537153

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4765
A ja jakie mam? :)
Wiąże sznurek za łodygę pomidora przy samej ziemi i okręcam krzak wokół sznurka. Drugi koniec wiąże do drutu który zamocowany jest wzdłuż konstrukcji tunelu. Zarówno przy łodydze jak i na drucie sznurek wiązany tak żeby bezproblemowo go poluzować.
Piotr :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kaja, Kasionek, patrycja

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 24 Kwi 2017 21:27 #537207

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja też zawsze miałam luzowane,ale po koniec sezonu pod wpływem ciężaru krzaka zawsze rośliny zjeżdżają i pomyślałam,że może lepiej będzie przymocować sznurki na stałe do drutu i potraktować je wtedy jak paliki w gruncie.Jednak na zdjęciach upraw zawsze widać,że sznurki nie są przymocowane na stałe i chyba jest jakiś powód dlaczego tak właśnie jest.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 26 Kwi 2017 11:09 #537475

• Edyta D
  • Edyta D's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 767
Ze względu na brak czasu nie udało mi się posadzić pomidorów. Dziś chciałam to zrobić, ale szczerze boję się - zapowiadają temp w nocy 1 st. Może przetrzymam je jeszcze do soboty pod agrowłókniną.
Niektóre krzaki wyglądają okropnie, chyba niedługo umrą :( :cry2:

IMG_20170426_104127.jpg

IMG_20170426_104153.jpg

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 26 Kwi 2017 11:47 #537483

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53239
Edyta

Przede wszystkim przyzwyczaj się do siewu w terminie. A jeśli już popełniłaś ten grzech staraj się spowolnić wzrost pomidorów . Choćby poprzez kilkakrotne przesadzanie. Pomidor wybiegnięty na pierwszym zdjęciu już zaczyna mieć objawy zdrewnienia łodygi. Nad podłożem jest wyraźnie węższa niż u góry i przebarwiona.Niekoniecznie trzeba przesadzać coraz do innych pojemników. Wyciągnąć z kubka, otrzepać korzenie z podłoża i ponownie wsadzić. Albo ogłowić i wyprowadzić nowy pęd czy pędy. Teraz już na takie makagigi jest jednak za późno.
Ostatnio zmieniany: 26 Kwi 2017 11:52 przez pomodoro.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 26 Kwi 2017 12:09 #537489

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Pokazywałem tu ładną rozsadę z sadzonek wierzchołkowych pomidorów wysianych jeszcze przed świętami BN. Na Twoim miejscu bym zaryzykował taką uprawę. Nie ma zbytniego problemu z miejscem na parapetach, bo siejesz parę sztuk pomidorków. Nie musisz się martwić, że Ci wybiegną, bo i tak ścinasz im wierzchołki. Ukorzeniasz w wodzie i sru do kubków. Taka sadzonka stoi zanim nie wypuści dostatecznej ilości korzeni i co najważniejsze nie jest już taka skłonna do wybiegania. Nie trzeba zużywać prądu na doświetlanie i jest przy tym niezła zabawa i doświadczenie . Jeszcze raz wkleję zdjęcie, by Cię zachęcić na przyszłość

IMG_3876-2.jpg

Zaraz po majowym weekendzie wysadzam 6 sztuk tej rozsady do gruntu i zacznie się nowa przygoda z utrzymaniem ich przy życiu. Jak nie wyjdzie mówi się trudno. Sadzonek mam i tak nadkomplet.
Ostatnio zmieniany: 26 Kwi 2017 12:12 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, pouder, patrycja, Edyta D, Renia

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 26 Kwi 2017 12:28 #537493

• Edyta D
  • Edyta D's Avatar
  • Platinum Boarder
Spróbuję zrobic tak jak mówisz.
Swoich nadmiar dwóch tacek oddałam koleżance już jakiś czas temu. Oby u niej jakoś rosły.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 26 Kwi 2017 14:34 #537518

• zielonaplaneta
  • zielonaplaneta's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 163
Kaja wrote:
Do podtrzymywania pomidorów w szklarni macie sznurki przymocowane do drutów z możliwością luzowania,czy montowane na sztywno?

Kaju, nie ma potrzeby robić regulowanego sznurka. U góry zaczepiasz do stelażu namiotu albo odciągu poziomego.a na dole pętla nie zaciskająca się na łodygę pod pierwszy liść . W miarę wzrostu rośliny okręcasz wokół sznura pomidora i jednocześnie redukujesz liście od dołu więc pętla dolna przemieszcza się coraz wyżej. Ja prowadzę pomidory 2na1 tzn dwa pomidory przy jednym sznurku z czego tylko jednego okręcam wokół sznurka,a drugiego wokół niego. :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 26 Kwi 2017 14:52 #537522

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13061
W tunelu posadzę pomidory Robin F1, Lianne F1 2 - 3 maja. Miałem je w ubiegłym roku.
Dziś wewnątrz tunelu zainstalowałem konstrukcję z listewek , którą nakryję nad posadzonymi pomidorami agrowłókniną w razie minusowych temperatur w nocy. Jest to dodatkowe zabezpieczenie, gdyby temperatura w noc spadła poniżej -2*C.
Sadząc pomidory pod korzenie daję dodatkowo obornik - oczywiście oddzielę korzenie od obornika warstwą ziemi ok.5 - 10 cm.
Pomidory prowadzę przy sznurkach. Łodygę w miarę wzrostu okręcam dookoła sznurkiem. Jest on oczywiście cały czas luźny by nie "wbijał się" w pęd. Oczko sznurka na dole musi być przez cały czas uprawy pomidorów luźne. Co roku daję nowe sznurki by nie przenosić do tunelu chorób grzybowych. Pomidory prowadzę na 2 pędy, ale co drugi krzak. Jak wszystkie będą na dwa pędy to będzie za duże zagęszczenie i przez to zły przepływ powietrza co wiąże się z zagrożeniem chorób grzybowych.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, rozalia, iwcia55, patrycja

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 26 Kwi 2017 20:01 #537582

• badzia
  • badzia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2507
Zielonaplaneta,dlaczego pętla na dole łodygi ma się przesuwać ku górze? Ja zostawiałam ją na dole do końca,wtedy krzak mi się nie kiwał, nie osuwał się no i mniej roboty. Poluzować czy podciągnąć - regulowałam u góry.
Ostatnio zmieniany: 26 Kwi 2017 20:05 przez badzia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Kaja

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 27 Kwi 2017 08:09 #537662

• Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Platinum Boarder
Też zawsze regulowałam naciąg sznurka u góry,ale jak pisałam często sznurki same się luzowały i miejsce wiązania było przy samym drucie,a pomidor prawie na ziemi.Bez drabiny nie dało się tego poprawić,bo szklarnię mam dosyć wysoką.Być może jest jakiś inny sposób wiązania sznurka pod drutem niż ja robię, aby się sam się nie przesunął.Ja robię to tak, że z odciętego końca sznurka robię pętlę,przekładam go przez jej środek i zaciskam.

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 27 Kwi 2017 08:15 #537664

• Edyta D
  • Edyta D's Avatar
  • Platinum Boarder
W ubiegłym roku miałam sznurki, a w tym kupiłam tyczki bambusowe 240 cm wysokie za 109,60 za 40 szt.

Ok, zobaczymy co z tego wyjdzie. Zanurzone w przegotowanej, chłodnej wodzie.

IMG_20170427_080709.jpg
Ostatnio zmieniany: 27 Kwi 2017 08:18 przez Edyta D.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia

Uprawa pomidorów pod folią i w gruncie 27 Kwi 2017 08:27 #537670

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Wydaje mi się, że zostawiłaś tym sadzonkom zbyt dużo liści.
Za tę wiadomość podziękował(a): Edyta D

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.730 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum