TEMAT: Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 14 Lut 2016 21:16 #435325

• pouder
  • pouder's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2609
Jeszcze raz wielkie dzięki, u mnie wiosny mokre to azot dam w kwietniu coby za wcześnie nie poszedł do morza. :)

Karina
pozdrawiam Karina
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 14 Lut 2016 21:48 #435342

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Za tę wiadomość podziękował(a): grzesiek59, pouder

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 14 Lut 2016 22:14 #435365

• pouder
  • pouder's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2609
Przeczytane ze zrozumieniem, nawet mam z zeszłego roku i jest dobrze przechowany.
pozdrawiam Karina
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 16 Lut 2016 08:10 #435707

• leszek0921
  • leszek0921's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4941
Ogród zagrabiony . :ouch: Za tydzień jadę z ziemią do stacji chemicznej , zobaczymy co w niej siedzi . :search: I będę na pewno musiał uśmiechnąć do Pana Mietka :idea1: o pomoc . :drink1:
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Krecik stary

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 16 Lut 2016 10:15 #435728

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Znajomość składu swojej gleby daje duży komfort w uprawie roślin nie wyłączając komfortu psychicznego.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, leszek0921, Zbyszko46

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 16 Lut 2016 10:43 #435742

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43727
Wczoraj dodzwoniłem się do OSChR.Z nadmiaru pracy pełnomocnik na mój rejon nie może przyjechać.Planowałem więc na jutro jechać osobiście.Jednak muszę przełożyć wyjazd,bo od godzin rannych pada deszcz(z płatkami śniegu) i nie mam możliwości pobrania próbek.Wizyta odłożona do poniedziałku,gdyż próbki przyjmują właśnie w środy i poniedziałki. :drink1: :drink1:
Pozdrawiam Józek!!

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 16 Lut 2016 10:56 #435747

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Józiu- zdążysz. To dopiero luty. Po inne lata to nawet nikt by nie pomyślał w tym czasie, by cokolwiek robić na działce .
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 16 Lut 2016 11:12 #435748

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 43727
Mieciu masz rację.Ale sam sobie trochę namieszałem chcąc przyspieszyć prace.Sałatę chcę wysadzić w połowie marca.Przed jej wysadzeniem muszę dać obornik rzędowo pod pomidory,a przede wszystkim ułożyć folię na namiocie.Pogoda jest jaka jest i nie zawsze mogę pracować na powietrzu.Czasem boję się,że czegoś zapomnę i nie zrobię.Jeśli nie dam obornika,nie posadzę sałaty,bo będzie rosła w środku pomidorów.Napisałem sobię ściągę,co kiedy,co i jak,tylko nie wiem,gdzie ją położyłem. :rotfl1: :rotfl1: :drink1: :drink1:

A teraz obserwuję wschody pomidorków na akwarium.Rano było 3 siewki,teraz jest 5 szt. :supr3: :supr3:
Pozdrawiam Józek!!
Ostatnio zmieniany: 16 Lut 2016 11:24 przez Krecik stary. Powód: uzupełnienie

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 16 Lut 2016 12:40 #435764

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Z nawożeniem pod sałatę poczekaj do analizy. Raz, że na pewno trzeba będzie dać nawóz azotowy. Dwa - może okazać się, że składników jest na tyle, iż lepiej nie dawać obornika pod warzywa o krótkim okresie wegetacji, by nie kumulowały w sobie azotu i potasu.
Czekamy więc na analizę
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 17 Lut 2016 13:07 #436107

• Florka
  • Florka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 290
Pomodoro, prośbę mam do Ciebie wielką. Jutro wiozę ziemię z tunelu (pomidory) do analizy.
Tunel od 4 lat, folia zdejmowana na zimę,ziemia, w miarę regularnie co jesień nawożona rzędowo obornikiem bydlęcym ( jesienią 2015 nie nawiozłam,bo planowałam już wiosenne badanie gleby). Czy, gdy będę miała wyniki to mogę liczyć na Twoją pomoc w ustaleniu nawożenia; czego i ile?
Wydaje mi się że ta ziemia jest gliniasta, dość ciężka, taka "twarda" - na tyle zbita, że jak wyrywam marchew, to muszę ją najpierw podważyć, bo inaczej korzeń się urwie i połowa marchwi zostanie w ziemi. Choć jednocześnie na powierzchni jest piaszczysta.
Dużo w niej kamyków, mimo corocznego wybierania. Bardzo dużo dżdżownic (tych nie wybieram ;) ).
Przy podlewaniu woda zachowuje się jak rtęć - krople "uciekają" w ogóle nie wsiąkając, dopiero po jakimś czasie.

Uprawiam w niej różne warzywa, truskawki, pomidory - jakoś tam jest, ale myślę,że może być lepiej.

Dlatego końcu postanowiłam poznać, czego moja ziemia naprawdę potrzebuje i jak mogę jej pomóc "być lepszą".
Dzisiaj w UG dowiedziałam się, że to rola klasy V B ( nic więcej nie umiano mi powiedzieć).
Pomożesz?
Ostatnio zmieniany: 17 Lut 2016 13:13 przez Florka.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 17 Lut 2016 13:46 #436110

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Jesteś zarejestrowana na FO ?. Jeśli tak, to jaki masz tam nick ?.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 17 Lut 2016 13:49 #436113

• Florka
  • Florka's Avatar
  • Gold Boarder
fllorka

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 17 Lut 2016 14:13 #436120

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziękuję Ci bardzo. Jestem Ci winien wyjaśnienie. Otóż chętnie pomagam każdemu, za wyjątkiem hejterów z FO. Stąd moje pytanie.

A teraz co do Twojej gleby. Wspomniałaś, że gleba ma wtrącenia kamienne. Jeśli jest to kamień wapienny, Twoja gleba jest rędziną szkieletową. Bywają gleby , które w profilu mają otoczaki / takie wygładzone kamienie rzeczne/. Klasa gleby świadczyłaby, że jest to gleba zdegradowana. Jeśli kamienie w glebie są wapienne należy się spodziewać wysokiego pH. To, że woda słabo wsiąka znaczy , że zawiera sporo koloidu. Na pewno trzeba będzie uzupełnić azot jako, że gleby otwarte tracą azot w okresie jesień-zima-wiosna. Jeśli pH nie będzie zbyt wysokie damy mocznik. On poprawia strukturę gleby wskutek zjawiska kalcynacji. Mocznik w glebie hydrolizuje do amoniaku i dwutlenku węgla, a tenże dwutlenek węgla reaguje z jonami wapnia tworząc kredę, a jednocześnie w tej reakcji odszczepiają się dwa jony wodorowe/ kwasowe/ zakwaszające glebę. Wytrącona kreda zaś rozluźnia strukturę. Ponadto na Twojej glebie wskazane będzie dodatkowe rozluźnienie poprzez systematyczny dodatek torfu. To czy odkwaszonego, czy nie, wskaże nam analiza. Kompost utworzony z rodzimej gleby niewiele daje w tym przypadku, bo nadal zawiera dużo koloidów. Co do pozostałych składników tj. fosforu, potasu, wapnia i magnezu ustalimy postępowanie po uzyskaniu wyników analizy.
Ostatnio zmieniany: 17 Lut 2016 14:18 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Ave, Florka, pszczelarz5

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 17 Lut 2016 14:29 #436128

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Oto cytat z klasyfikacji gleb:
Gleby klasy V – gleby orne słabe. Do tej klasy należą gleby kamieniste lub piaszczyste o niskim poziomie próchnicy. Są ubogie w substancje organiczne. Do tej klasy zaliczmy również gleby orne słabe położone na terenach nie zmeliorowanych albo takich, które do melioracji się nie nadają.
Ostatnio zmieniany: 17 Lut 2016 14:30 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Florka

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 17 Lut 2016 16:04 #436146

• Florka
  • Florka's Avatar
  • Gold Boarder
cyt>Jestem Ci winien wyjaśnienie. Otóż ...

pomodoro
Domyślałam się i jasne, rozumiem :) .

I bardzo dziękuję. Do tej informacji o glebie V klasy też dzisiaj dotarłam. Gdyby nie to, że 10 lat na niej walczę, to po takiej informacji chyba bym sobie odpuściła.
Kamyki, które w niej znajduję to rodzaj otoczaków. Jakieś 6 lat temu nawieźliśmy ze 2 wywrotki ziemi ogrodowej,żeby ją wzbogacić, ale to się pewnie już zużyło.
Dobrze, teraz idę poczytać jeszcze raz, co do mnie napisałeś, bo co to jest kalcynacja i inne takie, to pojęcia nie mam :blink:
Cieszę się, że nie będę z tym moim ziemskim kłopotem sama :) Dzięki

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 17 Lut 2016 16:28 #436154

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Tu masz wytłumaczenie wytwarzania kalcytu

pl.wikipedia.org/wiki/Mocznik
Za tę wiadomość podziękował(a): Florka

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 17 Lut 2016 18:26 #436184

• Skoanna
  • Skoanna's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 18
No to się odważę i ja o coś zapytać. Uprawiam warzywa w pojemnikach na tarasie. Jestem w przededniu urządzania go zupełnie od nowa. Nowe skrzynki, nowy wsad do nich itd. Sen z powiek spędza mi aktualnie ziemia. Wstępnie obliczyłam że do wszystkich pojemników potrzebowałabym ok 43 worki 50l ziemi- duży koszt.
Mogę jednak kupić ziemię ogrodową na wywrotki- czarnoziem ( firma zakładająca ogrody zapewnia że to czarnoziem wysokiej klasy- ale analizy twierdzą, że nie mają, gwarantują że nadaje się do warzyw po zwapnowaniu- tak się dokładnie pan wyraził)tak byłoby ekonomiczniej. Gdyby firma była pod bokiem poszłabym po woreczek ziemi do analizy. Niestety to 65km Bliżej nie znalazłam nikogo z czarnoziemem, chętnego do sprzedaży 0,5t. Więc analiza ewentualnie dopiero jak już ziemia będzie u mnie. Lepiej kupić wapnowaną, czy nie wapnowaną, a o ew. wapnowaniu zadecydować po analizie?
Przyszedł mi do głowy też inny pomysł -czy mogę sporządzić mieszankę torfu który jest tańszy od ziemi z ziemią np uniwersalną i np z Rosahumusem który pozostał mi z poprzedniego sezonu. Mam też perlit, 2 woreczki po 20l.
Jeśli tak to jak taka mieszanka miałaby wyglądać, chodzi mi o proporcje i skład.
Pojemniki będą używane głównie do produkcji pomidorów, papryk, bakłażanów, cukinii i ogórków, sałat oraz ziół. Zakładam że uprawa będzie ekologiczna najbardziej jak tylko się da. Nawożenie biohumusem i innymi nawozami naturalnymi, obornik, gnojówki z roślin.

O! Doczytałam kilka postów ostatnich w temacie. Ja też nie jestem hejterem z FO choć mam tam profil od chyba 2 tygodni. Żeby było zabawniej to trafiłam tu dzięki temu profilowi, bo jedna z dziewczyn podała mi link do tematu dotyczącego środków ochrony roślin, który skierował mnie do Was :bravo: z czego bardzo się cieszę, bo łyknęłam już sporo przydatnej wiedzy
Ostatnio zmieniany: 17 Lut 2016 18:34 przez Skoanna.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw 17 Lut 2016 18:28 #436186

• Florka
  • Florka's Avatar
  • Gold Boarder
pomodoro- Mietku -poczytałam,szczerze mówiąc, rozumiem mniej niż więcej, ale i tak w całej rozciągłości zdam się na Twoją opinię. Czy mam oznaczać azot i poziom próchnicy w glebie, czy sobie darować?
Ostatnio zmieniany: 17 Lut 2016 18:36 przez Florka.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.791 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum