Miałam wczoraj przesłać moje propozycje nasion na Targ ale się nie wyrobiłam czasowo.
Aniu więc proponuję poniższe nasionka:
1. Amish Paste – już pytałam ile porcji przygotować (
10,20 czy więcej ? )
2. Aly Mustang - ( podłużny, ok. 10 dkg, mięsisty, słodki, dobry do jedzenia i na przetwory )
3. Ałtajskij Krasnyj - ( Томат Алтайский красный ), wysoki, czerwony, może poleżeć , smak mocny słodki z nutką kwasku,
4. Big Green Drwaf
5. Cuore Del Ponente – sakiewka, wysoki, bardzo wydajny, mięsisty, słodki ale nie mdły, zdrowy ( był w gruncie)
6. Damskie Palchiki- Томат Дамские пальчики ) mięsisty 50-70 g,OG, kompaktowy, wczesny,
7. Jabłocznyj Lipieckij - Томат Яблочный Липецкий, 150-300g, wysoki 1,8m, pyszny
8. Korniejewskije Krasnyje - Томат Корнеевские красные, wysoki, ciemno czerwony, mięsisty, twardy, mało nasion,
9. Sybirskij Tigr Rozowyj - Томат Сибирский тигр розовый.najpierw fioletowy w trakcie dojrzewania ciemno różowy,wysoki - folia, grunt ok.1 m, owoce 150-250 g,
10. Tulipan - Томат Тюльпан. różowy, sercowaty, mięsisty ,
11. Zołotoj Kłyk - Томат Золотой клык -żółty, podłużne do 15 cm, wysoki, mięsisty, 150-300g, nie rozgotowuje się, dobry na sałatki,
12. Zołotoj Dożd - Томат Золотой дождь -
żółta koktajlówka, słodkie, w kiściach, 1,5-1,8m
13. Scabitha – (Томат Скабита ) czerwono/żółte, wysoki,owoce małe, owalne z charakterystycznym wzorkiem, do 100 g, skórka bardzo cienka,
14. Potribny Razmir- (
to jest spolszczenie z j.ukraińskiego потрібний розмір ), rosyjska nazwa to: Томат Нужный размер(Nużnyj Rozmier)
Nasionka tej odmiany mam z ubiegłorocznego Targu. Nie mogłam nic znaleźć na jego temat na stronach rosyjskich więc wrzuciłam w tłumacza z ukraińskiego na rosyjski i znalazł się .
Dla mnie pomidor wart uprawiania bo: jest wysoki, mocno słodki z nutką kwasku taki prawdziwy a nie mdły, twardy, dla mnie super dobry,
15. Sandul Moldovan
16. Sisters
17. 100 Pudov - Томат Сто Пудов – czerwona sakiewka
Wpisywałam nazwy rosyjskie dla osób chcących prześledzić odmiany na wschodnich stronach bo zdjęć krzaków prawie nie mam, zdjęcia niektórych odmian już umieszczałam a pozostałych nie ma mi kto w tej chwili wkleić