TEMAT: Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 29 Kwi 2020 10:20 #706553

  • Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Posty: 2153
  • Otrzymane dziękuję: 7235
U mnie arbuzy i cukinie super kiełkują ale dynie, tykwy i kabaczki kiepsko.


Swoją drogą jest jakaś strona, gdzie można sprawdzić które odmiany cukinii są krzaczaste, a które płożące? :)
Pozdrawiam Błażej
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, Nimfa, Szczypiorek


Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 30 Kwi 2020 15:45 #706768

  • Lana
  • Lana's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 415
  • Otrzymane dziękuję: 877
Kochani w tym roku mam mało miejsca do wysiewów i już nie mogę sądzić tak bezmyślnie wszystkiego co chcę.
Proszę o rady. Potrzebuję 3 no max 4 odmiany dyń że tak powiem takie perełki.
Z góry dziękuję za rady.

1) na zupę
2) na dżemy
3) na sok
4) do pieczenia w plasterkach
Ostatnio zmieniany: 30 Kwi 2020 15:45 przez Lana.
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 30 Kwi 2020 15:51 #706769

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Lanuś, z mojego doświadczenia wynika, że:
1. na zupę: Kareta Kopciuszka czyli rouge vif d'etampes, Muscat de Provence, Australian Butter
2. na dżem: Banana Blue, Galeaux, Delicata, figolistna ( na konfiturę )
3. na sok: Piena Lunga, Kareta Kopciuszka
4. do pieczenia: wszystkie buttercupy i acorny

Wypróbowałam i z czystym sumieniem mogę polecić.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 30 Kwi 2020 15:56 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Armasza, Marlenka, najemnik, magnes, anaka, Szczypiorek

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 30 Kwi 2020 15:58 #706770

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Aniu! Znakomita lista. Zrobiłabym prawie taką samą. Dołożyłabym tylko Hokkaido, Solar lub Uchiki Kuri (to bardzo podobne dynie). Znakomity kasztanowy smak, świetne do pieczenia, na zupę i wszystkie wytrawne potrawy.
Muscat de Provance dobra też na sok, a Piena Lunga na zupę.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 30 Kwi 2020 16:04 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Marlenka, anaka, Szczypiorek

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 30 Kwi 2020 16:55 #706783

  • brodus
  • brodus's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1175
  • Otrzymane dziękuję: 4820
Po waszych poleceniach widzę że posiałem odpowiednie dynie.

Jak urosną to bede szukał przepisów co z nich zrobić ;)

Moja lista wysianych dyń:
1) Lunga di Neapoli
2) Makaronowa Warszawska
3) Piżmowa Mascade de Provence
4) Uchiku Kuri
5) Honey
6) Boat Delicata
7) Dynia Figolistna
8) Golden Delicious
9) Hokkaido
10) Red Warty Thing
11) Piżmowa Butternut
12) Blue Hubbard

13) Hallowen
14) Ozdobna Gruszkowa
15) Turban
16) 3 gatunki tykwy

Zobacze co wzejdzie, pierwsze zaczynają wychodzić z ziemi.
Ostatnio zmieniany: 30 Kwi 2020 17:07 przez brodus.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, lucysia, Betula, anaka, Szczypiorek

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 30 Kwi 2020 16:56 #706784

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Generalnie wszystkie dynie piżmowe ( Cucurbita moschata ) nadają się do pieczenia ze względu na dość suchy miąższ o delikatnym orzechowym, raczej wytrawnym smaku.
Niektórzy uważają, że Hokkaido i Uchiki Kuri to ta sama odmiana - ale podobno są pomiędzy nimi różnice ( niuans smakowy ) - wg mnie dyńka tego typu jest bardzo uniwersalna, a na dodatek można ją piec i jeść ze skórką. Moim skromnym zdaniem odrobinę zbyt słodka jako danie obiadowe. Plenna, łatwa w uprawie i jedna z wcześniejszych odmian. Jeśli mamy ochotę na naprawdę wczesną, soczystą i słodką dynię to szczerze polecam Galeaux z jej charakterystyczną rzeźbą skórki ( wykwity cukru ) - zaprawdę, rewelacja.

Piena Lunga jest także świetna do chrupania na surowo - w smaku przypomina słodkiego, aromatycznego melona.

W tym roku, pomimo zarzekania się, że nie będzie dyniowatych na grządce, moja stara miłość do dyń i cukinii zwyciężyła i tym samym na parapecie wzeszły dynie: Australian Butter ( mój hit od .... zawsze ), Burgess Buttercup z nasion z 2015r i Blue Kuri jako eksperyment oraz cukinie: tradycyjnie Bianca di Trieste i okrągła Nizza.

Kiełkowanie i wschody obyły się, na szczęście , bez problemów. Oby tylko pogoda dopisała nam wszystkim, czego z całego serca życzę :kiss3:

edit: jako ciekawostkę polecam lekturę zapomnianego wątku z czasów, gdy byłam Dyniową Mamą ;-)

OPISY ODMIAN DYNIOWATYCH
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 30 Kwi 2020 17:06 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, sierika, podjadek, Armasza, Marlenka, Betula, Agusiak, pszczolka, anaka, Szczypiorek, brodus

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 30 Kwi 2020 21:20 #706847

  • Lana
  • Lana's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 415
  • Otrzymane dziękuję: 877
Adasiowa, bardzo dziękuje za listę. A propsze powiedz mi dynia Piena Lunga i dynia Lunga di Napoli to dwie różne dynie czy te samy?
Ja mam nasiona Lunga di Napoli ze swojej dyni. Właśnie przedwczoraj rozkroiłam i wybrałam nasiona. Surowej spróbowałam i nie smakowała mi za bardzo. Nie czułam smaku melona. Nasiona miałam oryginalne kupione we Włoszech. Może za długo była przechowywana ? Zrobiłam sok, ale też mi nie smakował i musiałam dodać jabłek i cytrynkę


94604376_671484253687844_8919895695033368576_n.jpg


94606212_233239881095007_6566467712355139584_n.jpg


95330054_261947348279862_6881237468817915904_n.jpg


94919484_159826315453382_3086608071523303424_n.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Marlenka, Pestka, Agusiak, anaka, Szczypiorek

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 30 Kwi 2020 21:26 #706852

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Lana, znam jedynie odmianę o nazwie Piena Lunga di Napoli :) Przyznaję, że zarówno ta, którą kupiłam kiedyś na rynku, jak i ta uprawiana przeze mnie miały skórkę jednolicie ciemnozieloną, bez jasnych plamek.
Smak dyni zależy w dużej mierze od warunków, w jakiej przyszło jej rosnąć, a głównie od zasobności gleby w wodę i składniki pokarmowe, a poza tym: im dyńka młodsza, tym bardziej soczysta. Owoc, który ulegnie przesuszeniu traci walory smakowe - zazwyczaj zjadam dynię na surowo na przełomie listopada/grudnia.

p.s. rewelacyjne kafelki :hearts:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Marlenka, Lana, anaka, Szczypiorek

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 30 Kwi 2020 21:35 #706857

  • Lana
  • Lana's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 415
  • Otrzymane dziękuję: 877
Czyli moja to nie Lunga di Napoli ? :jeez:
Za tę wiadomość podziękował(a): Szczypiorek

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 30 Kwi 2020 21:40 #706858

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Wygląda na rasową Pienę Lunga di Napoli, spokojnie :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Lana, Szczypiorek

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 01 Maj 2020 07:28 #706894

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Potwierdzam. Moja Piena Lunga di Napoli miała plamki, podobnie jak Twoja Lano. Myślę, że smak mogło pogorszyć długie przechowywanie. Ja miałam jeden krzak i dwa owoce z niego. Mimo, że warzyły po 12 kg zniknęły błyskawicznie, jedzone na surowo i w sokach. Miały faktycznie lekko słodki smak melona. Kupiona w moim ulubionym warszawskim gospodarstwie ogrodniczym też smakowała bardzo dobrze, natomiast kupiona na ryneczku już gorzej. Podejrzewam różnice w nawożeniu. Ja uprawiam ekologicznie, to gospodarstwo też, a jak była nawożona ta z ryneczku nie wiem.

Pawle! Przepisów na dynie i cukinie w dziale kulinarnym mamy mnóstwo od klasycznych już zup, przez kopytka, risotto, kotlety na keczupie kończąc. Polecam przepis na dyniowe ciasto 3-bit. U mnie stało się tradycją oprócz gęsiny świątecznego obiadu na 11-go listopada. Ważne by dobrać odpowiednią dynię do potrawy. Np. zupa z Muscat de Provance wyjdzie bardzo dobra, ale pieczone frytki okropne, bo grudkowate w konsystencji.
Pozdrawiam
Bea
Ostatnio zmieniany: 01 Maj 2020 07:35 przez Betula.
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka, Szczypiorek, brodus

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 01 Maj 2020 07:58 #706897

  • brodus
  • brodus's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1175
  • Otrzymane dziękuję: 4820
Wysiałem sporo odmian aby poeksperymentować w kuchni.
W tym roku ze wszystkim idę bardzo szeroko ale będzie selekcja na przyszły rok :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, anaka, Szczypiorek

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 01 Maj 2020 08:12 #706900

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Pawle uważam ze bardzo mądrze zrobiłeś. Jak masz tylko warunki to sam oceń . Np Niektórzy lubią zupę z Muscat de Provance, dla mnie jest niejadalna. Słodka, i ten zapach dobry do dżemu, ale w zupie mi przypomina znienawidzona zupę owocowa z dzieciństwa.
Ostatnio zmieniany: 01 Maj 2020 14:16 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Lana, Betula, Szczypiorek

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 01 Maj 2020 08:33 #706905

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5031
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Paweł ja ci powiem, że specem od dyń nie jestem. Za to miło mi jak w wielu wątkach widzę twoje wpisy, relacje, pytania. Po prostu wzór konspekt. A że "idziesz szeroko" z wysiewami to dobrze. Sam zobaczysz co ci pasuje a co nie. Ja robię tak samo. Z tym, że cię pocieszę. U mnie selekcja trwa już 3 rok. Kilka odmian sieję co roku, ale forumkowie tak ładnie piszą i zachwalają coraz to inne odmiany wszelkich warzyw, że człowiek zamawia, wysiewa i wcale mniej się nie robi. :dance:
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Betula, Pestka

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 01 Maj 2020 10:36 #706928

  • Lana
  • Lana's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 415
  • Otrzymane dziękuję: 877
Mi w zupie najbardziej smakowała dynia Marina di Chioggia. Rozcinałam na 4 czesci i piekłam w piekarniku. Później wydrążałam miąższ i robiłam zupę i chyba była najlepsza. Niestety w tym roku nie mam nasion. W poniedziałek pojadę do sklepu ogrodniczego może znajdę. W ubiegłych latach miałam nasioa kupowane we Włoszech. Zostało mi tylko opakowaie dyni Lunga Violina, ale nie wiem czy ją siać. W tamtym roku zapomniałam ją wysiać...


94889693_235129101099835_8991147123709837312_n.jpg

Tyle miałam dyń Lunga di Neapoli. Skorzystałam z dwóch. Jedą w listopadzie na zupy i pieczenie, drugą teraz na sok i na rozdanie zajomym. Ważyła 22 kg. Była największa.
Zrobiłam sok, racuszki, usmażyłam i zrobiłam 6 woreczków dla zajomych i 3 dla siebie
Bo nie da się tej dyni zjeść za jeden raz

95586089_167397657931142_9080581244894314496_n.jpg



94497663_1152270385116739_4095569986129494016_n.jpg


95609467_570251056942144_6489377696546553856_n.jpg
Ostatnio zmieniany: 01 Maj 2020 11:04 przez Lana.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Betula, Pestka, anaka

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 01 Maj 2020 12:01 #706955

  • Black Rose
  • Black Rose's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 455
  • Otrzymane dziękuję: 1048
Jesteśmy ogromnymi fanami cukinii/kabaczków i u nas najlepiej sprawdza się jednak wysiew bezpośrednio do gruntu.
Co prawda działkowy sąsiad robi wszystko, żeby jak najszybciej sprezentować nam mączniaka (np. rzuca nam swoje porażone liście przez płot) i najlepiej byłoby w tej sytuacji zrobić rozsadę, żeby jak najwcześniej przed wczesnosierpniową pandemią mączniaka zebrać plony, ale - "trudno" się mówi. Gdy brak miejsca na rozsady, trzeba znaleźć inne sposoby.
* Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.

Pozdrawiam, Urszula.

Ostatnio zmieniany: 01 Maj 2020 12:02 przez Black Rose.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Betula, anaka

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 01 Maj 2020 12:02 #706956

  • brodus
  • brodus's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1175
  • Otrzymane dziękuję: 4820
Coraz więcej dyń wystawia liścienie z ziemi :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, lucysia, anaka

Uprawa dyń, cukinii,kabaczków i patisonów, cz. 3 01 Maj 2020 13:46 #706972

  • najemnik
  • najemnik's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1381
  • Otrzymane dziękuję: 9133
U mnie wychodzą kiełki cukinii Bianca di Trieste. Muscat de Provance nadal uśpiony.
Ogrodnictwo to moje hobby, które daje satysfakcję i uczy pokory.

Zapraszam do wymiany kłączy dalii.

Pomidorowe pewniaki na 2025: Wielmoża, Bycze serce z noskiem, Gigant Podlasia, Cytrynek
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Adasiowa, Betula, Jaedda, Szczypiorek


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.889 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum