TEMAT: Wszystko o uprawie w foliaku - wady i zalety szklarni, tunelu foliowego

Wszystko o uprawie w foliaku - wady i zalety szklarni, tunelu foliowego 09 Mar 2025 22:11 #873118

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16641
Ewuś ja też zrobiłam drugie drzwi, myślę, że one są niezbędne. Ja tunel traktuję obecnie tylko jako "wylęgarnię" dla rozsady, ale w okresie maja temperatura też bardzo wzrasta w ciągu dnia i drugie wejście musi być, aby obniżyć temperaturę w tunelu.
Pozdrawiam
Ewa

" Życie, to jedna
Wielka przygoda."
Ostatnio zmieniany: 09 Mar 2025 22:41 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobka

Zielone okna z estimeble.pl

Wszystko o uprawie w foliaku - wady i zalety szklarni, tunelu foliowego 09 Mar 2025 22:35 #873119

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9569
Raczej drugie drzwi się przydają. Lepsza wymiana powietrza.

Wszystko o uprawie w foliaku - wady i zalety szklarni, tunelu foliowego 09 Mar 2025 23:28 #873120

• romek10356
  • romek10356's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 258
konieczne w upalne dni dodatkowy przewiew na pewno pomoże

Wszystko o uprawie w foliaku - wady i zalety szklarni, tunelu foliowego 10 Mar 2025 21:27 #873165

• Pysiu
  • Pysiu's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 352
Kilka dni temu oglądałem program o tematyce rolniczej w TV ale nie pamiętam nazwy. Wszystko co jest w sprzedaży wczesną wiosną jest hodowane pod folią ale aby krzaczkom nie było za gorąco boki tych tuneli mają podwijane.Nasze tuneliki nie mają w większości możliwości podwijania boków foli.I teraz po obejrzeniu eksperymentalnej pogody na lato 2025 włos mi się zjeżył na plecach, ponieważ zapowiadane średnie temp miesięczne są w większości kraju przekroczone o kilka stopni.Moim zdaniem przygotujcie sobie maty ( filtry ) zacieniające nasze uprawy. Ja kilka lat temu kupiłem fizelinę o szerokości 3 m dł 100m. Tnę odcinek o długości foliaka i z zakładem 2m przykrywam namiot. Aby filtr był stabilny podczas wiatru do kubełków 10 litrowych szt 4 na każdy foliak zalałem cement i zatopiłem hak z pręta fi 8 z uchem do którego na czterech rogach mocuję sznurkami mój filtr. Temperatura spadła ok 5 st w pierwszej wersji pierworocznej. W wersji następnego lata każdą włókninę wykąpałem w niebieskiej farbce do tkanin. Temperatura spadła o 10 st co mnie i moje pomidorki b. ucieszyło.
W związku z powyższą dyskusją drugie drzwi są konieczne z konieczności dobrostanu naszych śliczności.
Po osiągnięciu nocnych temperatur powyżej 10 st. nie zamykam foliaków.
Pozdrawiam ciepło ale umiarkowanie.
Mieszkaniec Warmii
Ostatnio zmieniany: 10 Mar 2025 21:33 przez Pysiu.

Wszystko o uprawie w foliaku - wady i zalety szklarni, tunelu foliowego 10 Mar 2025 22:03 #873166

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 37100
Portal pogodowy wetteronline.de tak podsumował prognozy długoterminowe, tj. powyżej 10 dni - nadają się tylko do kosza na śmieci. Tu akurat chodziło o prognozę jaka będzie zima, ale dotyczy to wszystkich prognoz długoterminowych.
winterprognose.png
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, jagodka27, del, Bobka

Wszystko o uprawie w foliaku - wady i zalety szklarni, tunelu foliowego 11 Mar 2025 03:32 #873169

• Pysiu
  • Pysiu's Avatar
  • Expert Boarder
Babciu Alu
Obym był fałszywym prorokiem.
Mieszkaniec Warmii
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala, Bobka

Wszystko o uprawie w foliaku - wady i zalety szklarni, tunelu foliowego 11 Mar 2025 07:42 #873172

Słuchałam jakiś czas temu wywiadu w programie Naturalnie o ogrodach z Magdaleną Przybylak-Zdanowicz (autorka Ekologicznego Poradnika Księżycowego) - podcast #256. Przepowiadała, że to będzie bardziej wilgotny rok, nie będzie takiej suszy jak w zeszłym roku. Niestety ta wilgoć ma przynieść ze sobą sporo chorób grzybowych. Przymrozki też mają być mniej dotkliwe niż w zeszłym roku. Czy ma rację to zobaczymy. Profilaktycznie będę chciała mocniej zadbać o pomidorki w tunelu i w grządkach by je uchronić przed ZZ.
Patrycja, okolice Lublina, uprawiam wysokie pomidory w tunelu foliowym (3x6m), te niższe odmiany w podwyższonych skrzyniach oraz kilka w donicach.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Pysiu, Bobka

Wszystko o uprawie w foliaku - wady i zalety szklarni, tunelu foliowego 26 Mar 2025 09:55 #874133

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9569
Ogarniam dziś temat czy taka ręczna maszyna do szycia z Li...dla da radę przyszyć zamek do folii? To dość gruba warstwa to nie wiem czy to nie za słabe urządzenie? Ktoś to testował?

Wszystko o uprawie w foliaku - wady i zalety szklarni, tunelu foliowego 06 Sie 2025 11:29 #881753

• PaulaPola
  • PaulaPola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4140
Czy ktoś z forumowiczów ma namiot do uprawy zbudowany na konstrukcji namiotu wojskowego ns 64?

Wszystko o uprawie w foliaku - wady i zalety szklarni, tunelu foliowego 10 Sty 2026 21:40 #888028

• Pysiu
  • Pysiu's Avatar
  • Expert Boarder
Paulo Polu
dopiero teraz odczytałem Twoje pytanie, myślę,że nie zamontowałaś na tym stelażu folii. :woohoo:
Po pierwsze, rozstaw stelaża nadaje się li tylko do brezentu, moim zdaniem rozstaw pionowych prętów powinien być mniejszy od 1m.
Dzięki małemu rozstawu przęseł uzyskujesz prawidłowe podparcie folii w lecie i w zimie (śnieg nie zrobi Ci psikusa tworząc doła )
Po drugie wzdłużny szkielet z każdej połówki namiotu powinien być też przynajmniej wyposażony w trzy konstrukcję wsporcze (dla folii) . Ale wzdłużne elementy ( rurki) powinny być zamontowane w płaszczyźnie folii a nie pod konstrukcją łukowatą np. rurki z PVC instalacyjne.
Po trzecie wszystkie stelaże powinny być owinięte bandażem wigoniowym lub zwykłym co osobiście sprawdziłem . Moje folie 5-letnie wytrzymują 8-9 lat.
Po czwarte, folia ma być tak naciągnięta aby na wietrze nie łopotała, każde uderzenie o stelaż mikroskopijnie przeciera folię .
Po piąte główne pręty zabetonowane do podłoża a folia zakopana na 1/2 m.
Wiatry u nas na Warmii bywają ostatnio porywiste.
Pozdrawiam ciepło.
Ziomek
Mieszkaniec Warmii
Za tę wiadomość podziękował(a): del, Bobka

Wszystko o uprawie w foliaku - wady i zalety szklarni, tunelu foliowego 24 Kwi 2026 07:33 #892755

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30281
Poproszę o rady dotyczące uprawy :pomidorów, ogórków, papryki i warzyw liściastych w
tunelu foliowym .
Tunel ma dwoje drzwi i 8 okienek otwieranych ,2 m wysoki .

Co wolno i o czym pamiętać, a czego nie wolno robić by nie stracić roslin .

Opryski -jeśli to jakie dawki i jak często ?
Nawożenie-jakie i rodzaje nawozów ,dawki i jak czesto ?
Podlewanie -jak często?

:hug: :coffe:
Prawdziwy przyjaciel okazuje miłość przez cały czas i jest bratem, na którym można polegać w chwilach udręki.
2026 rok .

Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .

Wszystko o uprawie w foliaku - wady i zalety szklarni, tunelu foliowego 24 Kwi 2026 07:45 #892758

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13622
Od niedzieli teraz to będzie ważny wątek i dla mnie, bo na działce mam wreszcie wymarzoną szklarnię:
493d73a1-0509-4153-9747-d957b3668cd4-2.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Evien, del, jack90

Wszystko o uprawie w foliaku - wady i zalety szklarni, tunelu foliowego 28 Kwi 2026 22:36 #892923

• Marcin82
  • Marcin82's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5
Cześć wszystkim.

To mój pierwszy post tutaj, więc na początek się przywitam. Mam u siebie taki tunel jak na zdjęciu i w tym roku czeka mnie wymiana folii. Poprzednio była założona UV4 i w sumie wytrzymała 3 lata, ale po tej zimie już całkiem odpuściła. Popękała w wielu miejscach, więc nie ma sensu jej łatać.

Na ten sezon zamówiłem folię UV5 różową i zanim ją założę, chciałbym od razu trochę poprawić wentylację. W tunelu będą głównie pomidory, więc zależy mi, żeby nie robiła się za duża wilgoć i żeby dało się to normalnie przewietrzyć.

Myślę o tym, żeby w drzwiach zrobić moskitierę, a nie samą folię na sztywno. Do tego chciałbym dać moskitierę w tych górnych trójkątach z przodu i z tyłu oraz w tylnym oknie. Tak sobie jeszcze wymyśliłem, żeby dorobić do tych miejsc dodatkowe ramki z folią, żeby w razie potrzeby można było te moskitiery zasłaniać — na przykład wczesną wiosną albo jak trafi się chłodniejszy okres.

Tylko zastanawiam się, czy to wszystko ma sens i czy taka wentylacja wystarczy przy pomidorach. Może ktoś z Was robił coś podobnego i może podpowiedzieć, jak to się sprawdza w praktyce? Może jeszcze coś warto zmienić teraz, zanim naciągnę nową folię? Wolę poprawić konstrukcję od razu, niż później ciąć i przerabiać świeżo założoną folię.

Z góry dzięki za wszystkie rady.
IMG20260427111150.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, del, Bobka, jack90, Lulu

Wszystko o uprawie w foliaku - wady i zalety szklarni, tunelu foliowego 29 Kwi 2026 07:04 #892925

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 23127
Witamy nowego Oazowicza. :)

Dla pomidorów ważny jest przewiew od dołu. Najlepiej byłoby tak nałożyć folię aby dało się podwijać jej boki do góry. Jeśli nie całe to chociaż jakieś kawałki. Coś na kształt gotowych tuneli z podwijanymi bokami folii. Pewnie najłatwiej będzie zamontować rzepy na folii i na konstrukcji.
Pozdrawiam Marzena
Za tę wiadomość podziękował(a): del, Bobka, jack90

Wszystko o uprawie w foliaku - wady i zalety szklarni, tunelu foliowego 29 Kwi 2026 07:20 #892926

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30281
Marcin 82 :flower1: Na forum :)
Miło będzie śledzić Twoje działania :bravo:
Świetna konstrukcja ,ja uczę się też uprawy, ale w dużym tunelu z folii.
Jest tutaj dużo wiedzy o ogrodach i "budowlach" ogrodowych :)
Miłego pobytu tutaj życzę :)
Prawdziwy przyjaciel okazuje miłość przez cały czas i jest bratem, na którym można polegać w chwilach udręki.
2026 rok .

Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Ostatnio zmieniany: 29 Kwi 2026 07:20 przez Bobka.
Za tę wiadomość podziękował(a): del, jack90

Wszystko o uprawie w foliaku - wady i zalety szklarni, tunelu foliowego 18 Maj 2026 23:41 #893835

• Pysiu
  • Pysiu's Avatar
  • Expert Boarder
Fajna konstrukcja, ale się napracowałeś!!!!!!!!!!!!!!.
Aby przedłużyć trwanie Twojej folii musisz koniecznie zaokrąglić wszystkie kanty konstrukcji co jest już pewnie po temacie , ponieważ pewno przykryłeś ją folią.
Jeżeli nie to kup tkaninę wigoniową ( bandaż) i całą drewnianą konstrukcję obwiń. Jeżeli nie kupiłeś jeszcze folii to poszukaj pięcioletniej białej, w różowej strasznie bolą oczy.Jedna b. ważna zasada folia nie może się telepać musi być naciągnięta bez wybrzuszeń.Pierwsza moja folia na konstrukcji metalowej (rurki 3/4 ")wytrzymała 5 lat a druga po obwinięciu bandażem wigoniowym 8. Moim zdaniem podtrzymanie folii na dachu i bokach powinno być rozmieszczone max 1 m aby folia sie nie wybrzuszała na wietrze.
Powodzenia
PS.
Z mojego doświadczenia konieczne są drugie drzwi ponieważ temperatura w lecie dochodzi do 40 st w środku foliaka (na Warmii) i aby ją obniżyć konieczny jest przeciąg i filtr rzucony na dach z
tkaniny białej tzw fizeliny obniża mi temp o 5 st. Zaprojektuj na wstępie system mocowania do podwieszenia sznurków trzymających pomidory . Polecam pręt zbrojeniowy fi 10 pomalowany farbą i podwieszony do konstrukcji wzdłuż linii sadzenia pomidorów. Stosuj pomidory wysokie prowadzone na jeden pęd.
Trzymaj się w miarę ciepło a to dopiero początek trudnej drogi ogrodnika.!!!
Mieszkaniec Warmii
Za tę wiadomość podziękował(a): del

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.456 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum