TEMAT: Lista ODMIAN POMIDORÓW AWN 2020 - 2025

Lista ODMIAN POMIDORÓW AWN 2020 - 2024 08 Sty 2025 23:24 #869147

• kazko47
  • kazko47's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6285
Dzisiaj skończyłem uzupełniać skoroszyt nowymi odmianami, jakie pojawiły się w tym straganiku.
Nowe odmiany są pisane na niebiesko we wszyskich zakładkach. W zasadzie wszystko poszło dobrze.
Nie udało mi się wyłapać wszystkich odmian z liśćmi ziemniaczanymi (PL) oraz variegata. Mam taką
prośbę, jak będziecie przeglądać skoroszyt i znajdziecie jakieś nieściłości czy błędy, piszcie o tym.

Są zmiany w zakładkach o krzyżówkach. Zrezygnowałem z pisania odmian z f-kami. Została tylko podstawowa
odmiana. Poszczególne f-ki praktycznie nie różnią się od siebie od f3 do f7-f10. Jeśli pojawią się
wyraźne zmiany w wyglądzie pomidorów w niskich f-kach, to i tak uprawiamy je w następnych latach do
pełnej stabilizacji krzyżówki.

Ja osobiście traktuję takie zestawienia jak skoroszyt czy inne listy odmian, jako ściągawkę. Przyznaję
że jest to duże ułatwienie podczas wyboru odmian do siewu w następnym roku. Natomiast dodatkowe informacje
szukam w postach.

Jeszcze ciekawostka. Przeglądałem listy odmian pomidorów w Krajowym Rejestrze Odmian COBORU na 2025r.
Wśród zgłoszonych do KR odmian znalazłem odmiany, które chciałem kiedyś pozyskać z IHAR-u. Teraz zostały
zgłoszone do badań przez Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach. Idą zmiany. A odmiany o których piszę to:
Bursztyn, Karzełek Chodowski, Mory 33, Reper.
Kazik
Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd wyszliście. "Jonasz Kofta"

Zielone okna z estimeble.pl

Lista ODMIAN POMIDORÓW AWN 2020 - 2025 11 Sty 2025 22:08 #869354

• kazko47
  • kazko47's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6285
W skoroszycie znajdują się następujące zakładki:

1. Pomidory duże i średnie.
2. Pomidory drobne, koktajlowe.
3. Pomidory forumowiczów.