TEMAT: Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 05 Lut 2025 09:20 #870873

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 26474
Wpisz swoje zapytanie w rozmowy przy kuchennym stole ,to Ci odpowiem .Są poważne powody zdrowotne za ....Tutaj już nie bo to nie ten temat . :)
A moderatorów poproszę o przeniesienie może tej
luźnej rozmowy ,bo temat główny się zaśmieci :woohoo:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na rok 2025
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 05 Lut 2025 09:48 #870876

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 31258
Pewnie chodzi o kwas pruski, może należy zmienić lekarza.
TU MOZNA coś poczytać.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, bietkae, jagodka27

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 05 Lut 2025 11:56 #870881

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 26474
Jak nie wiadomo o co chodzi to lepiej to przedyskutować jak ktoś chce i dowiedzieć się u źródła ,jeśli ktoś może coś podpowiedzieć ale wcale nie ma też obowiązku dyskusja :rotfl1:
A lekarze są ok . :)
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na rok 2025
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 08 Lut 2025 17:38 #871115

• alors
  • alors's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 163
Mam nasiona pomodora „Jérusalem”. Uprawiałem go w 2024. Jeśli zapytanie nadal aktualne, to podeślę nasiona.

surk wrote:
Coeur De Boeuf De Jérusalem, znana również jako „Jérusalem” lub „Jérusalem Giant”, to odmiana pomidora pochodząca z Izraela. Okrągłe, lekko sercowate owoce rosną w gronach od 3 do 5 do średniej wagi od 300 do 450g. Dojrzewają do barwy różowo-czerwono-pomarańczowej przez około 70 do 80 dni. Mięsiste pomidory z niewielką ilością nasion mają pyszny smak i długi okres przydatności do spożycia. Rośliny bardzo dobrze plonują. Tyle opisu a teraz do rzeczy. Miałem swoje nasiona zebrane w 2022 r, ale niestety diabeł nakrył ogonem i nie mogę ich znaleźć. Próbowałem je wysiać z zakupionych nasion ale niestety wszystkie cztery nasionka nie wyszły. Na naszym targu ich nie widzę. W związku z tym mam prośbę, czy ktoś ma w swoich czeluściach nasiona tego pomidora. Chciałbym go wysiać w tym roku i dołączyć do swoich nasion.

20240804_084249.jpg

20240804_084645.jpg
pozdrawiam
Staszek
Ostatnio zmieniany: 09 Lut 2025 20:26 przez Marlenka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, jagodka27, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, surk

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 08 Lut 2025 18:35 #871123

• surk
  • surk's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 766
Doczytałem, że Coeur De Boeuf De Jerusalem a Jerusalem to jednak dwie różne odmiany. Na chwilę obecną bardzo dziękuję Ci za informację. Na pewno tej odmiany nie ma na naszym targu więc na jesień możesz wysłać nasionka tej odmiany na targ pomidorowy. Czy to jest jasny, duży pomidor? Proszę możesz go opisać.
Andrzej
Ostatnio zmieniany: 08 Lut 2025 18:35 przez surk.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, jagodka27, del, ewakatarzyna

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 08 Lut 2025 19:36 #871134

• alors
  • alors's Avatar
  • Junior Boarder
Pod postem są 2 zdjęcia. Myślałem, że Ty mi powiesz, że to są te pomidory :-) U mnie były pomarańczowe z czerwonymi pasemkami. Raczej średniej wielkości. Bardzo słodkie, soczyste, w sam raz na soki.
Nasion tej odmiany nie wysyłałem na targ, gdyż mam wątpliwości... opis pomidora dostępny w netach nie do końca pasuje to tego co u mnie wyrosło... W każdym razie moje nie były aż tak czerwone.
www.tomatofifou.com/en/produit/jerusalem/
pozdrawiam
Staszek
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, bietkae, jagodka27, ewakatarzyna

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 08 Lut 2025 19:48 #871137

• surk
  • surk's Avatar
  • Expert Boarder
No właśnie, te twoje bardziej pasują do odmiany Jerusalem. Pamiętam, że moje były właśnie bardziej czerwone. Pozostałe parametry podobne. Zdobyłem nasiona z Belgi tessgruun.eu/tomatoes/ztotgcdbj , będę wysiewał zobaczymy co będzie, jeszcze tylko 5 miesięcy :) .
Andrzej

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 08 Lut 2025 20:09 #871140

• alors
  • alors's Avatar
  • Junior Boarder
Mnie się wydaje że bardziej do Jerusalem Giant. Zobacz: www.tomatedecharme.com/product-page/jerusalem-giant
Nasiona mam od znajomego z Francji. Uprawia tego pomidora od wielu lat i nie jest specjalnie zainteresowany rozstrzyganiem czy to Jerusalem czy Jerusalem Giant..
pozdrawiam
Staszek

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 08 Lut 2025 20:46 #871146

• surk
  • surk's Avatar
  • Expert Boarder
Problemem jest, że nie wszyscy do końca podają pełną nazwę odmiany i potem rodzą się nieścisłości. Niektórzy piszą, że Jerusalem to to samo co Jerusalem Giant albo to samo co Coeur de boeuf de Jerusalem. Ale twoje może być tak jak piszesz. Coś z tego wyrośnie. Na pewno go pokażę i opiszę.
Andrzej

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 09 Lut 2025 21:38 #871300

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 19822
Przejrzałam kilka stron z bazami pomidorów i kilka stron sprzedawców nasion i wszędzie odmiana Jerusalem Giant jest befsztykiem bicolorem, a odmiana Coeur de boeuf de Jerusalem i Jerusalem jest czerwonym sercem. Te dwie ostatnie wydają się być tym samym.
Pozdrawiam Marzena
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, del, ewakatarzyna, surk

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 10 Lut 2025 19:37 #871377

• AniaR
  • AniaR's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 236
Ja odnośnie poszukiwanego Harvard Square: siałam go i jadłam: faktycznie jest smaczny i mięsisty, jak na przedstawionym wcześniej zdjęciu. W tym roku, jak nic się nie stanie, postaram się naprodukować nasionek, żeby starczyło dla wszystkich zainteresowanych. :yummi:
Ostatnio zmieniany: 10 Lut 2025 19:39 przez AniaR.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, mymysteryy, Marlenka, Miragoral, jagodka27, del, ewakatarzyna, MaSa, Ewaewa

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 10 Lut 2025 19:55 #871380

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10854
Uprawiałam Harvard Square w 2019 roku. Potwierdzam, bardzo dobry. Skoro taki poszukiwany, to może go powtórzę i też postaram się zasilić PT. ;)

P8115273.jpg

P8115275.jpg
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, pouder, Marlenka, Miragoral, bietkae, jagodka27, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, MaSa, Ewaewa, AniaR

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 15 Lut 2025 11:54 #871724

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2925
Dziękuję obu Paniom za odzew w sprawie Harvard Square.

Zaproponowaną na poprzedniej podstronie małą listę pomidorowych odmian oczywiście podtrzymuję, ale w aktualnej sytuacji muszę jednak wspomnieć, że dla mnie samego przestała być już kierunkowo istotna. Będę bowiem już za chwilę w sytuacji, kiedy będę mógł stwierdzić, że nie ma już takiej odmiany pomidora, o której bym mile nie pomyślał, a nie miał jej jeszcze u siebie w skrzyneczce. /No dobra, …może ewentualnie jeszcze tylko jakiś tam Minusiński Champion ;) /. A jeszcze niedawno nie przewidywałem nawet podobnego komfortu. :woohoo: Trzeba się będzie zatem już tylko skupić na uczynieniu z tego wszystkiego jakiegoś pożytku. :flower:

Jeszcze tylko małe sprostowanie względem wcześniej popełnionej nieprecyzyjności odnośnie skądinąd bardzo ciekawej odmiany - Brandywine Red (Landis Valley Strain) [RL].

Owoce nie za duże 240-360 gram, czerwone, okrągłe, gładkie, lekko spłaszczone i delikatnie żebrowane na górze.

Jest to całkiem inna odmiana niż dostępna na targu Brandywine Red. Istnieją doniesienia, że Brandywine Red Landis Valley jest tą prawdziwą odmianą Brandywine Red (Amish Heritage, 1885 rok, Chester / Pensylwania / USA).

Natomiast dotychczasowa Brandywine Red powinna być opisywana jako Brandywine Creek – i ma mieć znacznie większe, później dojrzewające i bardziej żebrowane owoce w stosunku do autentycznej Brandywine Red - Landis Valley oraz ziemniaczane liście na krzewie, zamiast dających lepszy plon ogólny liści RL.

Oczywiście nie upieram się, tylko poddaję pod ewentualną dyskusję. Chętnie też pouprawiam w tym sezonie jeśli tylko szczęśliwie dotrą i może nawet skonfrontuję z równie intrygującym Lipieckim Jabłkiem znad Woroneża.

BrandywineLandisValleyStrain.jpg

Brandywine Red (Landis Valley Strain) [RL]
źródło: The New Jersey Agricultural Experiment Station // Peter Nitzsche // cropped

Jeszcze raz – udanego sezonu Wszystkim Wam! :flower1:
Paweł

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...od-w-dolinie-wieprza

Google Maps
51°34'03.9"N 22°04'53.1"E
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Marlenka, Miragoral, bietkae, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, surk, AniaR

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 16 Lut 2025 17:21 #871870

• Ina
  • Ina's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 94
Nie wiem gdzie mogę zgłosić błąd w opisie pomidora COEUR DE BOEUF w AWN Oaza 2020-2025. Kupiłam te nasiona i w opisie jest napisane ,,barwy malinowej" natomiast w spisie ,,kremowo biały". :woohoo:
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna, zwykły chłop

Pomidory - odmiany po targu + poszukiwane 16 Lut 2025 17:43 #871872

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8783
Najlepiej by było w wątku z listą, ale tu pewnie też wpis zostanie zauważony.

O zauważonych błędach Kazik pisał w TYM poście
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 16 Lut 2025 17:44 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, ewakatarzyna, Babcia Ala, Ina

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.913 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum