TEMAT: UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 17 Wrz 2022 16:54 #813906

  • Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 5732
  • Otrzymane dziękuję: 13062
pomodoro wrote: Stosowałem wszystkie zalecenia podane w tym artykule.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kajtkowa, jagodka27, ewakatarzyna, Kornik


Zielone okna z estimeble.pl

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 17 Wrz 2022 20:03 #813935

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1544
  • Otrzymane dziękuję: 8228
U was pomidorki w "dojrzewalni" a u mnie jeszcze na krzakach, jakoś już brak chęci do zrywania zielonych, a i noga mi mocno dokucza. Zrywan tylko zapalone, reszta wisi delektując się przebłyskami słońca.


IMG_20220917_200451.jpg


IMG_20220917_200513.jpg


IMG_20220917_200530.jpg


IMG_20220917_200631.jpg
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 17 Wrz 2022 20:09 przez zwykły chłop.
Temat został zablokowany.

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 18 Wrz 2022 14:19 #814009

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
pawlisko wrote:
Adasiowa te ostatnie Twoje pomidorowe bidulki pięknie dojrzałe ślicznie wyglądają, a że są nie duże to są smaczniejsze.

Dziękuję za miłe słowa.
Nazwałam je bidulkami ze względu na warunki, w jakich przyszło im rosnąć w ostatnich dniach. Teraz, odkąd siedzą w domowym ciepełku, robią się z dnia na dzień coraz słodsze, a te zielone dość szybko nabierają rumieńców. Żółte Jokato mają grubą skórkę, ale za to są mięsiste, więc kiedy dojrzeje reszta, pójdą na suszenie i razem z ziołami trafią do oliwy. Później taką aromatyczną oliwę wykorzystuję do smażenia lub dodaję do surówek lub makaronu.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marlenka, Kajtkowa, jagodka27, Jaedda, ewcia12, ewakatarzyna, pawlisko, Kornik

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 18 Wrz 2022 17:52 #814035

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Dziś przywlekłem porcję pomidorów z dojrzewalni . Cieszą oko i podniebienie :). To odmiana Rzymski z nasion od Józia Krecika . Decyzja co do uprawy w przyszłym sezonie już zapadła. Będą tylko odmiany z genem twardości, aby spokojnie bez pośpiechu można było poświęcić się przetwórstwu.


IMG_3492.jpg
Ostatnio zmieniany: 18 Wrz 2022 17:54 przez pomodoro.
Temat został zablokowany.

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 19 Wrz 2022 20:22 #814103

  • Xeno
  • Xeno's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 199
  • Otrzymane dziękuję: 887
Babcia Ala wrote:

Coś temu Harzfeuer było, jakaś choroba - szara pleśń, alternarioza może początki bez wyraźnych objawów - uprawiam go od lat i on ma twarde pomidory, mogą poleżeć, na krzaku nie miękną.

Xeno takie lubisz, pięć pomidorów i prawie pełna mała skrzynka.

20220914_004154.jpg

Raczej na chorobę bym nie stawiał, bo owocował od połowy lipca do właściwie końca i różnic nie było, ani żadnych widocznych objawów. Może po prostu taką "odmiana odmiany", nasiona które z czymś się skrzyżowały. Na miękkość były podobne do Bawolego, może wina nasion bo dostałem je chyba od kogoś z większej torebki, nawet nie wiem jakiej były firmy.

Ładne, pozazdrościć. Za rok postawie w tunelu jakieś wielkoowocowe, a w grunt z 20 krzaków "przecierowych". Bardzo spodobało mi się Awizo, znacie może jakaś odmianę podobną ale ciągłego wzrostu? Czy może puszczać Awizo "wyżej" z wilków?
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Krecik stary, Marlenka, jagodka27, JaNina, ewakatarzyna, Kornik

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 20 Wrz 2022 16:34 #814159

  • Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 5732
  • Otrzymane dziękuję: 13062
Pomidory w tunelu zebrane - 3 wiadra 10 litrowe. Krzaki wyrwane i wyniesione na śmietnik.
Liście pomidorów zdrowe po opryskach IF i DMSO.
Ostatnio zmieniany: 20 Wrz 2022 16:42 przez Jan4.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Krecik stary, ewakatarzyna, Janta

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 21 Wrz 2022 18:48 #814226

  • Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1701
  • Otrzymane dziękuję: 10248
Wszystkie pomidory oberwane. Drobniejsze pójdą na sałatkę z zielonych pomidorów. Reszta może ciut dojrzeje.

20220921_152729.jpg


20220921_152653.jpg


20220921_152631.jpg
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Ostatnio zmieniany: 21 Wrz 2022 18:50 przez Zygowa.
Temat został zablokowany.

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 21 Wrz 2022 19:15 #814230

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1544
  • Otrzymane dziękuję: 8228
Edytko dziękuję za przypomnienie o sałatce z zielonych pomidorów :hammer: , a tak przy okazji, napisz jak robisz, niby mam tam jakiś przepis ale może Twoje smaczniejsze ;)
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 21 Wrz 2022 19:16 przez zwykły chłop.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zygowa

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 21 Wrz 2022 20:38 #814237

  • Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1701
  • Otrzymane dziękuję: 10248
Adaś, u mnie: zalewa - 2 litry wody, szklanka octu, pół szklanki cukru.
Pokrojone w plasterki pomidorki i cebulę pokrojoną w piórka mieszam z solą (łyżka soli na 1 kg pomidorów) i zostawiam na kilka godzin. Po tym czasie je odcedzam. Na dnie słoików lądują ziarna pieprzu, ziela i gorczycy oraz listek laurowy. Zalewam wystudzoną zalewą i pasteryzuję.

Jeśli robisz inaczej, podziel się proszę :)
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, ewakatarzyna, zwykły chłop, Tajga dzika

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 22 Wrz 2022 14:40 #814279

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1544
  • Otrzymane dziękuję: 8228
mój jest jakiś internetowy, Twój zdecydowanie szybszy, więc pewnie wypróbuję

IMG_20220922_142634.jpg



Pokażę jeszcze pomidorka który posmakował mojej mamie, niestety mam tylko jedno zdjęcie, bo pomidorki zostały zjedzone bez mojego udziału :P

Wielikan Ukraina

IMG_20220922_145048.jpg
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 22 Wrz 2022 14:56 przez zwykły chłop.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Adasiowa, Kaja, rozalia, Marlenka, Jaedda, JaNina, Zygowa, ewakatarzyna, Babcia Ala, Kornik

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 22 Wrz 2022 15:16 #814282

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Adaś, jeśli lubicie słodkości w słoikach, to mogę polecić dżem/konfiturę z zielonych pomidorów - z dodatkiem skórki z cytryny jest całkiem ciekawy, podobnie jak zielony kolor dżemu.

Zazwyczaj czekam, aż pomidory dojrzeją, bo prędzej czy później to się stanie, a jedyny mankament tego procesu to smak takich pomidorów: jednak te dojrzewające na słońcu są słodsze i bardziej aromatyczne. Na szczęście systematyczne dojrzewanie poszczególnych odmian pomaga mi w zaplanowaniu przetworów - nie muszę się spieszyć z produkcją zapasów, mogę na spokojnie buszować w sieci w poszukiwaniu nowych receptur, albo kompletować słoiki i zakrętki. Poza tym sama świadomość, że coś jeszcze dojrzewa na segmencie czy regale jest bardzo miła - zwłaszcza pod koniec września.

Pierwsze zagospodarowanie pomidorków - czyli tradycyjny przecier na zimową pomidorówkę:





I ciąg dalszy kucharzenia, czyli sos pommarola - włoski sos z dodatkiem marchewki i świeżej bazylii, duszony na oliwie z oliwek:



Aktualnie na kuchence zagęszczam leczo z pomidorów, papryki, patisona i cukinii. Z cebulą i ziołami, rzecz jasna.

Pozdrawiam cieplutko ...
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 22 Wrz 2022 20:45 #814303

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1912
  • Otrzymane dziękuję: 6412
Potwierdzam, że dżem z zielonych pomidorów jest dobry. Robię od dawna. W tym roku według takich proporcji.
1 kg zielonych pomidorów
1 cytryna, lub pomarańcza
1,5 szklanki cukru
1 łyżka startego imbiru
1 szklanka wody
Pomidory należy bardzo drobno pokroić. Dodać wodę, sok i skórkę z cytryny i imbir. Gotować do momentu aż się rozgotują (ok.40 minut). Dodać cukier i mieszając gotować jeszcze ok. 40 min. Przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut.
Ja nie kroję, ale siekam w rozdrabniaczu i wtedy nie dodaję wody, albo tylko trochę. Skórki też nie dałam, bo nie miałam ekologicznych cytryn. Imbir miałam własny.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Marlenka, bastis, del, ewakatarzyna, zwykły chłop, pawlisko

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 23 Wrz 2022 01:02 #814310

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15796
  • Otrzymane dziękuję: 53242
Smaczny i ładny pomidorek, ale niestety nie mogę z niego pobrać nasion ze względu na duży ślad posłupkowy. Na szczęście mam jeszcze nasiona z ubiegłych lat.


aussie2022.jpg
Temat został zablokowany.

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 24 Wrz 2022 21:48 #814458

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54390
14.09. pisałam, że zebrałam pomidory, zostawiając trochę małych na krzaczkach. Dzisiaj zebrałam wszystkie. Pogoda jaka była, każdy widział. Krzaki dalej zdrowe

20220924_112141.jpg


20220924_112226.jpg

ale pomidory jak wisiały tak zostały. No może lekko zmieniły kolor, ale to wszystko.

IMG_5729.jpg

Widać też trochę papryk. Jutro przetrę je sorbinianem potasu. Zawsze to parę kg owoców ;)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, kuhara, rozalia, jagodka27, ewakatarzyna, zwykły chłop, gregon, Kornik, Janta

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 25 Wrz 2022 11:25 #814488

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6312
  • Otrzymane dziękuję: 29654
Sorbinian do przecierania jaki: koncentrat przygotowany wg recepty Mietka czy rozcieńczony?
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, jagodka27, Janta

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 25 Wrz 2022 11:48 #814490

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1544
  • Otrzymane dziękuję: 8228
Ja w piątek na chwilę wpadłem do ogrodu, sporo pomidorków popękało od deszczu, ale są też ładne. Zerwałem trochę na sałatkę i dżem i ... zapomniałem zabrać :hammer: :tongue2: zostały w ogrodzie w kartoniku. Echch... ten PESEL :happy3:


Wyrwałem kilka krzaków papryki, rosła mi słabo w tym sezonie, wyrwane krzaki miały bardzo słaby system korzeniowy.

IMG_20220925_113909.jpg


IMG_20220925_113840.jpg


IMG_20220925_114001.jpg
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 25 Wrz 2022 11:52 przez zwykły chłop.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, jagodka27, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Janta

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 25 Wrz 2022 11:54 #814491

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54390
Alu, ja używałam takiego jak do oprysków. Tylko niedokładnie wyraziłam się o przecieraniu. Ja im robię krótką kąpiel i przecieram do sucha.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Babcia Ala, Janta

UPRAWA POMIDORÓW W GRUNCIE I POD OSŁONAMI sezon 2022 część II 25 Wrz 2022 12:04 #814492

  • mkwapisz
  • mkwapisz's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 9
  • Otrzymane dziękuję: 16
Dzisiaj zacząłem likwidację tunelu foliowego. Wycinamy wszystko jak leci. Może coś jeszcze dojrzeje, ale do końca września będzie już pusty. W tym roku tunel stał w zupełnie innym miejscu, gdzie gleba była nieprzygotowana. Pierwszy raz nie było żadnej agrowłókniny/tkaniny żeby chwasty nie rosły. Podlewanie kropelkowe (szpilki) + spinane opaski w których rosły krzaki zrobiły swoje. No i zasada 10 chwastów, tzn. jak wchodzisz do tunelu to wyrwij przynajmniej 10 chwastów. Po pewnym czasie w tunelu nic innego, niż to co trzeba nie rosło. Ziemia na około opasek była sucha jak wiór i nawet chwast nie miał jak wyrosnąć. Tunel na początku sezonu został przejechany glebogryzarką. Ziemia mięciutka, bez żadnych roślin. I ZERO ślimaków, które wcześniej masakrowały nam młode papryki i ogórki.
Ponieważ ziemia w tym miejscu okazała się bardziej niż licha, to część nawozów trafiła kropelkowo przy podlewaniu, a część (kreda i dolomit) z konewki prosto pod krzak. Woda nie rozpływa się i stoi w opasce.
Przy opaskach obawiałem się o korzenie pomidorów, ale dzisiaj na próbę parę wyciągnąłem. Łatwo nie było, a korzenie miały przynajmniej 50cm długości i rosły w najlepsze poniżej opaski. Największe problemy wcześniej miałem z San Marzano i SZW. W tym roku praktycznie nic takiego nie wystąpiło. No ale wapnia dostały dużo, praktycznie wg kalkulatora i początkowej analizy.
Żadnej zarazy ziemniaczanej w tym roku, chociaż na ziemniakach które rosły niedaleko to akurat miałem i trzeba było oprysk zrobić. Teraz widzę alternariozę na pomidorach. Nic na to nie poradzę, tunel jest już praktycznie zamknięty od początku września i wietrzenie jest ograniczone. Papryki zdrowe jeszcze dojrzewają. Ogórki skończyły się w połowie wakacji.
I tak mogę krótko podsumować ten sezon. Na przyszły ziemię już przygotuję jak tylko rozbiorę tunel.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, ewakatarzyna, zwykły chłop, Janta


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.875 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum