TEMAT: Cebula dymka i sianka cz. II

Cebula dymka i sianka cz. II 02 Lut 2026 10:03 #889208

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13527
Ja o swojej zimowej cebulce i czosnku to nawet nie chcę myśleć... Liczę się z tym, że na wiosnę będę sadziła więcej dymki wiosennej :jeez:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, olegowa, JaNina, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Cebula dymka i sianka cz. II 02 Lut 2026 10:25 #889209

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 61935
O czosnek się nie martwię. Natomiast o zimującą cebulkę trochę tak, ale tylko trochę. Ważne żebym miała wcześniej coś do sałatki i tyle. Nie musi być tego dużo.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, olegowa, ewakatarzyna

Cebula dymka i sianka cz. II 06 Lut 2026 14:08 #889428

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Dzisiaj lekko odchyliłam okrycie z zimującej. Tylko lekko, bo jeszcze są miejsca, gdzie okrycie jest przymarznięte do ziemi.

IMG_1955.jpeg

Trochę połamany szczypior, ale to nic, ważne, że cebulce nic nie jest.
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, papryczka

Cebula dymka i sianka cz. II 08 Lut 2026 13:51 #889529

• zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 424
To jest japońska cebula Kioto, pare postów wcześniej pisałem o niej, ja praktycznie nie jem zwykłej,ta jest lepsza, no i zielona do wiosny, o ile mórzów nie ma po -20, ale mróz jej dobrze robi, tworzy się wtedy taki glut (galaretka) w lisciach i to jest pożądane, jest bardziej soczysta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, ewakatarzyna

Cebula dymka i sianka cz. II 09 Lut 2026 12:38 #889581

• kazko47
  • kazko47's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6823
Od 2 lat uprawialiśmy cebulę cukrową Globo. Robiliśmy rozsadę, cebule były średniej wielkości, chociaż producent
pisze o wadze minimum 500 g.
W tym roku kupiłem Exhibition i Ailsa Craig i mam za kilka dni posiać nasiona na rozsadę. Tutaj producent
mówi o cebulach do 1 kg. Czy naprawdę cebule tych odmian osiągają takie rozmiary?
Kazik
Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd wyszliście. "Jonasz Kofta"
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, ewakatarzyna

Cebula dymka i sianka cz. II 09 Lut 2026 15:39 #889587

• olegowa
  • olegowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2299
Co prawda nie udało mi się uzyskać kilograma, ale do pół kilograma to sporo dorosło a nawet kilka 600 g.
Ta cebula jest bardzo smaczna, świetna do smażenia krążków cebulowych tylko do kanapek na kolację to wystarczy jeden - góra dwa plasterki.
Pozdrawiam Zosia
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, kazko47, ewakatarzyna

Cebula dymka i sianka cz. II 09 Lut 2026 15:41 #889589

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10536
Uprawiałem obie. W tym roku jest ailsa craig resztka nasion. U mnie były to duze cebule ale nie wielkie. Z tym ze jakoś specjalnie nie dbałem o nie. Zresztą na wielkich mi nie zalezy. Wolę takie na raz.
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, kazko47, JaNina, ewakatarzyna

Cebula dymka i sianka cz. II 09 Lut 2026 15:52 #889590

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Też wolę średnie i mniejsze cebule. Takie na raz, bo wtedy nie trzeba zostawiać kawałka cebuli na zaś.
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, kazko47, jagodka27, ewakatarzyna

Cebula dymka i sianka cz. II 09 Lut 2026 17:28 #889593

• kazko47
  • kazko47's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziękuję za podpowiedzi.

Też wolę mniejsze ale fajnie by było wyrwać z grządki cebulę, która ma 700-800 g. :)
Kazik
Ostatnio zmieniany: 09 Lut 2026 17:30 przez kazko47.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, jagodka27, JaNina, ewakatarzyna

Cebula dymka i sianka cz. II 09 Lut 2026 17:34 #889594

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
No tak, żeby mieć satysfakcję i zdjęcie sobie zrobić, to tak :wink2:
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, kazko47, jagodka27, ewakatarzyna

Cebula dymka i sianka cz. II 09 Lut 2026 18:51 #889599

• kazko47
  • kazko47's Avatar
  • Platinum Boarder
Oj tam, oj tam. Prawdę mówiąc, nigdy nie widziałem z bliska cebuli giganta. Będę chuchał i dmuchał żeby duże urosły.
Kazik
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, jagodka27, JaNina, ewakatarzyna, lusinda

Cebula dymka i sianka cz. II 09 Lut 2026 19:52 #889607

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16147
Bardzo lubię te słodkie cebule. Od kilku lat staram się robić rozsady, ale różnie to wychodzi. Przejrzałam wątek z początku 2025r i widzę, że kilka osób hoduje wspaniałe rozsady. Mam prośbę do Was kochani napiszcie jak to robicie, że wasze cebulki są takie piękne. Tak krok po kroku: kiedy posiać, czym nawozić, na co zwrócić uwagę.
Pozdrawiam
Ewa

" Życie, to jedna
Wielka przygoda."
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, badzia, bietkae, jagodka27, ewakatarzyna

Cebula dymka i sianka cz. II 09 Lut 2026 22:29 #889611

• bietkae
  • bietkae's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12800
Ewuniu, może skorzystasz z moich doświadczeń w uprawie cebuli cukrowej. Trzeba robić rozsadę dość wcześnie bo ta odmiana ma długi cykl ok. 8 miesięcy. Otóż ja robię tak:
w marcu kiełkuję nasiona na ręczniku, skiełkowane nasiona wkładam do palety z najdrobniejszymi komorami po 1 nasionku. Szczypior na bank się szybko wyciągnie ale spokojnie można go strzyc. Podłoże u mnie jak do wszystkiego: torf + trochę perlitu. Podlewam na podstawek palety najpierw samą wodą a później nawóz zrównoważony ( u mnie akurat kristalon zielony ) ale taki sam skład ma nawóz do ogórków, winorośli czy truskawek - nawozy rozpuszczalne. Cebuli za długo nie można trzymać w cieple bo może dostać grzyba. Do gruntu wysadza się pojedyncze sadzonki i nawożenie zależnie od tego co w ziemi.
Pozdrawiam Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, jagodka27, JaNina, ewakatarzyna, lusinda

Cebula dymka i sianka cz. II 10 Lut 2026 08:41 #889612

• papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1615
Wysiew na rozsadę najlepiej by było już zrobić . Wystarczy to zrobić w skrzynce na rozsadę rwaną , wiadomo im większy rozstaw wyjdzie tym lepiej , można też przepopikować siewki gdy podrosną . Nie przycinam szczypioru tak jak inni. Cebula ma duże wygania pokarmowe lepiej jej nie głodzić , podlewam nawozem do pomidorów- Pomodoro bez kombinowania . Ty masz ładne sadzonki to sama wiesz kiedy trzeba podlać by się żółte nie zrobiły. Tak jak każda rozsada potrzebuje światła nie koniecznie temperatury. Problemem są choroby - mączniak i zgnilizna szyjki - podstawy szczypioru , ja nie chroniłem ,to choć duże miałem to połowa zgniła po zbiorze. Na zdjęciach dobrze wyglądały. Pozwolę sobie nie zgodzić się z Janiną , nikt nie chce mieć kurdupli a tym bardziej się nimi chwalić. Z dużej cebuli można łatwo zrobić średnią lub małą , a odwrotnie się niestety nie da. Jeśli wysadzimy sto cebul to zbierzemy sto niezależnie od wielkości. Co innego gdy idziemy do sklepu i kupujemy na kg to wybieramy wielkościowo .
Staszek
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, jagodka27, JaNina, ewakatarzyna, lusinda

Cebula dymka i sianka cz. II 10 Lut 2026 09:32 #889620

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
papryczka wrote:
Pozwolę sobie nie zgodzić się z Janiną , nikt nie chce mieć kurdupli a tym bardziej się nimi chwalić. Z dużej cebuli można łatwo zrobić średnią lub małą , a odwrotnie się niestety nie da. Jeśli wysadzimy sto cebul to zbierzemy sto niezależnie od wielkości. Co innego gdy idziemy do sklepu i kupujemy na kg to wybieramy wielkościowo .

Pozwalam Ci się ze mną nie zgadzać :wink4:
Jednak pozostanę przy swoim zdaniu. Nie lubię z jednej dużej cebuli robić czterech małych. Wolę zużyć na kanapkę na przykład, jedną małą, niż 1/4 dużej, bo reszta znowu zostaje, a tego nie lubię.
Natomiast przy używaniu większej ilości cebuli, oczywiście wolę te duże.
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, jagodka27, ewakatarzyna, lusinda

Cebula dymka i sianka cz. II 10 Lut 2026 09:37 #889621

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
A wracając do rozsady, to też nie lubiłam przycinać szczypioru cebuli. Cebula to nie por. Szczypior cebuli to rurka, przez którą po przycięciu mogą dostać się do środka jakieś patogeny i nieszczęście gotowe. Teraz już rozsady cebuli nie robię.
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, jagodka27, ewakatarzyna, papryczka, lusinda

Cebula dymka i sianka cz. II 10 Lut 2026 10:15 #889624

• olegowa
  • olegowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2299
Cebulę wysiałam w sobotę. Wysiewam w pojemniki po pieczarkach i pewnie zdaniem wielu zbyt gęsto, rozsada (rwana) jest zwykle wątła ale po wysadzeniu do gruntu szybko odzyskuje wigor. Ważne jest by nie zabrakło jej wilgoci w ziemi.

Od lat korzystam z rady starszej pani która mi powiedziała: " to ty na wsi mieszkasz i nie wiesz, że cebulę sadzi się na kurzęcym gnoju".
Według niej kurzeniec dany jesienią daje dobry plon i chroni przed śmietką. Coś w tym jest, bo od kiedy korzystam z tej rady cebula rośnie dobrze i śmietka pojawia się sporadycznie.
Pozdrawiam Zosia
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, jagodka27, JaNina, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, lusinda

Cebula dymka i sianka cz. II 12 Lut 2026 14:18 #889726

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Mogłam w końcu odkryć całą cebulkę.
IMG_1976.jpeg
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Bobej, ewakatarzyna, zwykły chłop

Zielone okna z estimeble.pl