TEMAT: FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa - cz. II

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa - cz. II 25 Wrz 2024 20:35 #865619

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7074
Przez rogate, które z uporem wyjadały mi fasolkę w miejscach nieogrodzonych, tylko ze trzy razy zjadłam strączki w ciągu wakacji. :mad2:

Wysiałam za ogrodzeniem dosyć późno niską, żółtą szparagówkę. Pierwszy zbiór pojechał do córci 10 dni temu. Dziś zerwałam z pierwszego rządka i jest ponad dwa kilo, takiej młodziusieńkiej fasolki. W końcu pojemy. :yummi:

Jeszcze dwa rządki do oberwania.
Syn, który na końcówkę wakacji wpadł do nas na Roztocze, zorganizował pyszną kolację: fasolkę, schabowe z cukinii i kotleciki ziemniaczane...mniam... Zaraz siadamy do późnej kolacji, bo dzień był wyjazdowy.

20240925_143255.jpg
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Ostatnio zmieniany: 25 Wrz 2024 20:35 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Armasza, Miragoral, Mejra, Emilia

Zielone okna z estimeble.pl

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa - cz. II 26 Wrz 2024 17:54 #865652

• Miragoral
  • Miragoral's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5437
U mnie sarny lub łanie dobrały się do malin i jeżyn. Smakują im młode pędy. Nie gardzą też buraczkami. Fasolką wzgardziły.Trochę użyźniły grządkę. Mogły więcej.
Pozdrawiam
Mirka
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, kuhara, Krecik stary, Babcia Ala, Mejra, lusinda

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa - cz. II 11 Paź 2024 09:28 #866298

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7074
Mirko witaj w klubie. Jedyne wyjście to ogrodzić.
Znajomy leśnik powiedział, że na naszym terenie pojawia się coraz więcej wilków i dlatego sarny podchodzą coraz bliżej zabudowań, szukając schronienia.

Zebrałam ostatnie fasolki, będzie pyszny obiad. :yummi:

20241010_181829.jpg
Pozdrawiam Ewa

"Tutaj z wyjątkową mocą zdaje się przemawiać błękit nieba, zieleń lasów i pól, srebro jezior i rzek. Tutaj śpiew ptaków brzmi szczególnie znajomo..."
św. Jan Paweł II
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Krecik stary, Miragoral, Sonka

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa - cz. II 12 Paź 2024 23:46 #866344

• Sonka
  • Sonka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 852
Fasolka cudowna jak również towarzyszący jej koper. Mój jest narazie maciupki. Mam nadzieję, że weźmie się do roboty i przed zimą urośnie. Pozdrawiam.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.370 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum