TEMAT: Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw - cz. 2

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw - cz. 2 15 Kwi 2025 19:03 #875410

• pablo-xyz
  • pablo-xyz's Avatar
  • Junior Boarder
  • Stary młody rolniczek małoobszarowy na dzierzawie
  • Otrzymane dziękuję: 26
Jeszcze raz dzięki i nie zawracam już głowy.
Posadziłem dzisiaj pierwsze w życiu ziemniaki, ciekawe co z tego się urodzi...
Paweł

Zielone okna z estimeble.pl

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw - cz. 2 15 Kwi 2025 19:10 #875413

pomodoro wrote:
Wysoka zawartość fosforu, magnezu i mikroelementów / miedź, mangan, cynk / świadczyłaby o zbyt częstym stosowaniu obornika. Przy uprawie w otwartym gruncie można z powodzeniem pominąć zawartość azotu w glebie, bo po zimie jest on wymywany z gleby ale w uprawie pod osłoną nie ma wymywania i azot przy nadmiernym nawożeniu może się kumulować. I teraz bądć mądry.

Jak patrzę się na te wyniki analizy, to można świra dostać. Zapotrzebowanie na fosfor pod osłoną jest bardzo duże. Ta tabela jest wzięta z publikacji polskiego Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach. Trudno taką poważną instytucję podejrzewać o świrowanie.

IMG_1140-21.jpg

W Polsce to jest/ dla pomidora / 190-230. Jednostki te same tj mg/l. W Twojej analizie norma / Target Value / jest określana na 8 mg/l. Jaja nieziemskie.

Potasu w tej analizie jest za mało. Można by użyć do fertygacji saletry potasowej , no ale nie wiadomo, czy azot już nie jest w glebie przekroczony. A poza tym, saletra potasowa służy do wytwarzania czarnego prochu. Władza, podobnie jak u nas, traktuje ogrodników, jako potencjalnych wywrotowców.

Podejrzewam , że to jest polityka. Nie możesz stanowić konkurecji dla agroholdingów. Chcesz pomidora, to won do marketu.

Myślałem nad siraczanem potasu.Obniżyło by to ph i dostarczyło brakujący potas. Akurat mam jeszcze 2kg z tamtego roku
Ale nie mam pojęcia ile i kiedy tego użyć. :think:
Nie chcę przedobrzyć jak z obornikiem.
Czy mógłby ktoś coś podpowiedzieć.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw - cz. 2 15 Kwi 2025 20:13 #875426

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 54382
Jaka jest powierzchnia uprawy ?.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw - cz. 2 15 Kwi 2025 22:29 #875437

Po odjęciu ścieżki i półek 35 metrów kwadratowych.Minus 3 metry kwadratowe truskawek.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw - cz. 2 16 Kwi 2025 07:44 #875447

• Marku
  • Marku's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 476

File Attachment:

Nazwa pliku: Skan_20250416.pdf
Wielkość pliku: 299 KB

Mam wyniki badań dwóch poletek.
Na kawałku oznaczonym "domki" rośnie w tej chwili żyto poplonowe.
"Środek" ma troszeczkę koniczyny białej i wyki siewnej ale w tak niewielkiej ilości że chyba bez wpływu na glebę.
Obydwa kawałki to grunt otwarty.
Pomodoro poproszę Ciebie jako nadwornego specjalistę od zaleceń co powinienem zastosować przy uprawie przede wszystkim pomidorów :hug:

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw - cz. 2 16 Kwi 2025 17:54 #875478

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Będziesz przykopywał te zielska ?

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw - cz. 2 16 Kwi 2025 18:13 #875480

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Młody ogrodnik wrote:

Myślałem nad siraczanem potasu.Obniżyło by to ph i dostarczyło brakujący potas. Akurat mam jeszcze 2kg z tamtego roku
Ale nie mam pojęcia ile i kiedy tego użyć. :think:
Nie chcę przedobrzyć jak z obornikiem.
Czy mógłby ktoś coś podpowiedzieć.

Moim zdaniem wchodzi w grę jedynie fertygacja tym siarczanem. Jeżeli Cię to interesuje obliczę dawkę i powiem Ci co i jak.
Za tę wiadomość podziękował(a): Młody ogrodnik

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw - cz. 2 16 Kwi 2025 18:56 #875482

Bardzo proszę.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw - cz. 2 16 Kwi 2025 22:55 #875509

• Marku
  • Marku's Avatar
  • Expert Boarder
pomodoro wrote:
Będziesz przykopywał te zielska ?

Będę. Żyto wiadomo obowiązkowo a na tym drugim kawałku w zależności ile jeszcze urośnie przez te 2, 3 tygodnie to albo przekopię albo co najmniej wzruszę ziemię po wierzchu.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw - cz. 2 17 Kwi 2025 07:46 #875526

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Na poletku nr 2 , przed przekopaniem żyta rozsyp 0,4 kg/10 m2 saletry amonowej.

Na poletku nr 1 rozsyp 0,3 kg/10 m2 saletry amonowej i 0,3 kg/10 m2 saletry potasowej i wymieszaj z glebą.

Ponieważ gleba Twoja zawiera nadmiar fosforu zasilaj rośliny w sezonie saletrą potasową przy podlewaniu w dawce 1 g/l wody. Dla ułatwienia można sobie sporządzić koncentrat o stężeniu 100 g saletry rozpuszczonej w litrze wody. Wtedy dawka wynosi 10 ml na litr wody do podlewania.

Uwaga

Ponieważ saletra amonowa nie reaguje z saletrą potasową można do wysiewu zmieszać obie saletry we wskazaych ilościach.
Ostatnio zmieniany: 17 Kwi 2025 07:50 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): del, Marku, Emilia

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw - cz. 2 17 Kwi 2025 11:07 #875547

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Młody ogrodnik wrote:
Bardzo proszę.

Zrób sobie koncentrat z tego siarczanu. Odważ 100 g, wsyp do butelki i dopełnij wodą do 1 litra. Dawka takiego koncentratu do podlewania to 5 ml/l, co odpowiada zawartości czystego potasu na poziomie 200 mg w litrze wody.

W trakcie sezonu pokaż zdjęcie swoich pomidorów po zawiązaniu pierwszych gron. Po wyglądzie ocenimy czy nie ma niedoboru azotu. Jeśli dolne liście będą jasnozielone trzeba będzie zmienić skład koncentratu dodając do niego jakiś nawóz azotowy. Nie piszę jaki, bo nie wiem jakie nawozy azotowe są osiągalne w Twoim kraju.
Ostatnio zmieniany: 17 Kwi 2025 11:10 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw - cz. 2 17 Kwi 2025 19:51 #875562

• Marku
  • Marku's Avatar
  • Expert Boarder
pomodoro wrote:
Na poletku nr 2 , przed przekopaniem żyta rozsyp 0,4 kg/10 m2 saletry amonowej.

Na poletku nr 1 rozsyp 0,3 kg/10 m2 saletry amonowej i 0,3 kg/10 m2 saletry potasowej i wymieszaj z glebą.

Ponieważ gleba Twoja zawiera nadmiar fosforu zasilaj rośliny w sezonie saletrą potasową przy podlewaniu w dawce 1 g/l wody. Dla ułatwienia można sobie sporządzić koncentrat o stężeniu 100 g saletry rozpuszczonej w litrze wody. Wtedy dawka wynosi 10 ml na litr wody do podlewania.

Uwaga

Ponieważ saletra amonowa nie reaguje z saletrą potasową można do wysiewu zmieszać obie saletry we wskazaych ilościach.

Wielkie dzięki.
Rozumiem że na obydwu kawałkach jest za dużo fosforu i zasilanie przy podlewaniu trzeba stosować i tu i tu.
Jeszcze tylko byś sprecyzował czy takie zasilanie mam stosować cały czas a jeśli nie to z jaką częstotliwością.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.512 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum