TEMAT: Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw - cz. 2

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw - cz. 2 01 Cze 2024 11:05 #859169

• reniusia
  • reniusia's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25
Dziękuję bardzo. Czy można robić oprysk dolistny? Ostatnio non stop deszcze, to aż strach podlewać.

Zielone okna z estimeble.pl

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw - cz. 2 01 Cze 2024 12:17 #859180

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53243
Można ale nie non stop. Do oprysku stężenie większe 16 ml/l. Z dodatkiem kilku kropel płynu do naczyń.
Ostatnio zmieniany: 01 Cze 2024 12:17 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, reniusia

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw - cz. 2 02 Lip 2024 07:37 #861532

• Falka
  • Falka's Avatar
  • Fresh Boarder
Mam pytanie - przeprowadzam się niedługo w nowe miejsce i tam do dyspozycji będę miała 500 m2 ziemi. Myślę żeby zrobić do 100 m warzywniaka w przyszłym roku, a na resztę przygotować trawnik plus może jakieś drzewka owocowe. Kiedyś dawno temu były tu
uprawiane warzywa, obecnie spaceruje 10 kur. Niestety teren osiadł a i gleba jest mocno gliniasta więc po deszczach woda stoi. I teraz pytanie co z tym wszystkim najlepiej zrobić?
Wstępnie plan jest taki żeby podnieść teren dosypując gruboziarnistego piasku (niedaleko jest żwirownia więc to nie problem) i może jakiegoś obornika (ale nie wiem czy pod trawnik jest sens dawać obornik). Wszystko z tym piaskiem byłoby wymieszane z glebą traktorem. To według mnie pomoże rozluźnić ziemię i podnieść trochę teren żeby dało się wchodzić bez gumowców. Na ogródek warzywny myślę jeszcze zakupić parę ton kompostu z lokalnego zakładu kompostowania odpadów.
Chciałam jeszcze zrobić badanie gleby ale nie mam pojęcia kiedy? Przed piaskiem/po piasku? Podejrzewam, że ziemia może być kwaśna jeżeli nic tam nie rosło oprócz trawy przez wiele wiele lat.
Kiedy ten kompost najlepiej? W przyszłym roku na wiosnę czy na jesień?
I jak zaplanować uprawę warzyw? Iść w redliny czy od razu w grządki podwyższone? Boję się żeby mi tam woda nie stała. Wolałbym redliny albo na płasko bo to mniej podlewania i jeszcze jest glebogryzarka ręczna do dyspozycji a w podniesionych grządkach to jej nie użyje. Problem będzie też ze ślimakami bo są ich tam powtórne ilości.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw - cz. 2 02 Lip 2024 10:08 #861545

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Najprościej będzie uprawiać na redlinach.

IMG_29451-2.jpg

Po wymieszaniu z piaskiem oddać do analizy. Jeśli wystąpią duże niedobory, uzupełnić nawozami mineralnymi. Kwasowość wyregulować ewentualnie wapnowaniem. To wszystko jesienią. Wiosną uzupełnić poziom azotu w glebie, dać rzędowo obornik i wyredlić.

O nawożeniu rzędowym jest osobny wątek. forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/1...edowego-warzyw#27927
Ostatnio zmieniany: 02 Lip 2024 10:10 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, zwykły chłop, lusinda

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw - cz. 2 02 Lip 2024 11:28 #861548

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8241
Falka wrote:
Na ogródek warzywny myślę jeszcze zakupić parę ton kompostu z lokalnego zakładu kompostowania

Ja bym raczej nie brał tej ziemi na ogródek warzywny, trawnik tak, na kompost idą różne odpady np liście zarażone chorobami grzybowymi, niektóre patogeny zginą , ale część pozostanie i przyniesiesz sobie problem do ogrodu. Poza tym kompostowane też są resztki z naszych stołów i czasem zwykłe śmieci (to już wina naszej złej segregacji ) no i np trawa c koszenia przy drogach, gałęzie z przydrożnych drzew z całym dobrostanem zanieczyszczeń. Może trochę przesadzam, ale ja warzyw bym tym nie podsypał.
Decyzja należy do Ciebie.
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 02 Lip 2024 11:30 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): lusinda

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw - cz. 2 02 Lip 2024 18:53 #861570

• Falka
  • Falka's Avatar
  • Fresh Boarder
Ok, cenna uwaga z tym kompostem ale jakoś chciałam polepszyć glebę, dodać próchnicę. Co można na szybko zamiast tego? Nie mam możliwości teraz kompostowania dla tej działki we własnym zakresie... Może by się udało załatwić trochę obornika końskiego gdzieś z pobliża ale czy to nie będzie za mało? Co proponujesz w zamian?
Ostatnio zmieniany: 02 Lip 2024 18:56 przez Falka.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw - cz. 2 02 Lip 2024 18:58 #861571

• Falka
  • Falka's Avatar
  • Fresh Boarder
pomodoro wrote:
Najprościej będzie uprawiać na redlinach.

IMG_29451-2.jpg

Po wymieszaniu z piaskiem oddać do analizy. Jeśli wystąpią duże niedobory, uzupełnić nawozami mineralnymi. Kwasowość wyregulować ewentualnie wapnowaniem. To wszystko jesienią. Wiosną uzupełnić poziom azotu w glebie, dać rzędowo obornik i wyredlić.

O nawożeniu rzędowym jest osobny wątek. forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/1...edowego-warzyw#27927

Bardzo rzeczowa odpowiedź, o to mi chodziło, dziękuję. Bardzo się cieszę z tych redlin zamiast grządek podwyższonych.
Ostatnio zmieniany: 02 Lip 2024 18:59 przez Falka.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw - cz. 2 06 Lip 2024 14:57 #861807

• Falka
  • Falka's Avatar
  • Fresh Boarder
Mam jeszcze pół big baga perlitu po remoncie. Do rozsady nie zużyje tego przez 20 lat. Czy mogę to wrzucić w miejsce warzywniaka i przekopać z paskiem i ziemią?

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw - cz. 2 06 Lip 2024 19:57 #861824

• Fittipaldi
  • Fittipaldi's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16
Falka wrote:
Ok, cenna uwaga z tym kompostem ale jakoś chciałam polepszyć glebę, dodać próchnicę. Co można na szybko zamiast tego? Nie mam możliwości teraz kompostowania dla tej działki we własnym zakresie... Może by się udało załatwić trochę obornika końskiego gdzieś z pobliża ale czy to nie będzie za mało? Co proponujesz w zamian?
Rok temu kupowałem workowany kompost z firmy na K* żeby użyźnić glebę. Mieszałem 1:1 ze swoją ziemią na wiosnę.
Ostatnio zmieniany: 06 Lip 2024 20:00 przez Fittipaldi.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw - cz. 2 18 Lip 2024 15:24 #862711

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Nimfa

To tabela zapotrzebowania składników mineralnych dla roślin ozdobnych. Co prawda nie ma tu roslin, które wymieniłaś w swoim pw, ale generalnie widać większe zapotrzebowanie na fosfor w stosuku do warzyw. Stąd moja propozycja fertygacji koncentratem z żółtego kristalonu i saletry potasowej.

IMG_42211.jpg
Ostatnio zmieniany: 18 Lip 2024 15:24 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, Nimfa, Grzebuła, tomekgt, Sonka

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw - cz. 2 18 Lip 2024 15:30 #862712

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 4631
Straszne żarłoki z kwiatów ozdobnych.
Niepotrzebnie zmieniłem pożywkę kwiatom na czerwony kristalon przy okazji dokarmianiu pomidorów. Wrócę w takim razie do żółtego kristalonu z saletrą potasową.
Przydatna tabela. :)
Pozdrawiam Grześ
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Nimfa, Sonka

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw - cz. 2 18 Lip 2024 21:50 #862740

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12063
O jej Pomodoro! Bardzo dziękuję! Nie dosyć, że wyczerpująco odpowiedziałeś na moje pw, to jeszcze rozszerzyłeś o dodatkowe informacje. Wiedziałam, że oprócz mnie i inni będą zadowoleni.
A wszystko dzięki Twojej wiedzy i wielkiej życzliwości. :flower1:
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw - cz. 2 11 Sie 2024 11:41 #863924

• Sonka
  • Sonka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 852
Wczoraj zrobiłam w 120l beczce nastaw dla przyszłorocznych upraw. Do beczki powędrowała pokrzywa, mniszek lekarski, skrzyp, podgorecznik, liście bzu czarnego i 10 l worek suszonego obornika kurzego. Powstanie z tego niezła pulpa. Bedzie czym polać liście przy przekopywaniu.
Za tę wiadomość podziękował(a): lusinda

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw - cz. 2 04 Wrz 2024 16:15 #864818

• Bakus
  • Bakus's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12
Cześć, zamieszczam poniżej analizę gleby robioną w październiku 2023 jaką obecnie mam w szklarni (1) oraz ziemi do jakiej mam dostęp (2) w szklarni sadzę amatorsko pomidory i mimo stosowania się do zaleceń nawozowych mam problem z dojrzewaniem oraz wybarwianiem owoców jak również z różnymi niedoborami przypuszczam że może to być spowodowane wysokim PH oraz dużą zawartością wapnia, proszę o poradę czy warto wymieniać obecna ziemię na nową?

1.

2.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw - cz. 2 04 Wrz 2024 17:42 #864820

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Popatrz jakie są wymagania co do gleby w uprawie pod osłoną i sam się przekonasz, że ta druga ziemia jest jeszcze gorsza od pierwszej.

IMG_1140-17.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Bakus

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw - cz. 2 08 Wrz 2024 17:45 #864934

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
pomodoro wrote:
Jak co roku zgrabione liście drzew owocowych, lip i orzecha włoskiego są zwiezione na grządki i będą wiosną przykopane. Do wiosny częściowo się rozłożą. Dzięki temu zabiegowi moja ziemia klasy VI jest niczym ukraiński czarnoziem . :rotfl1:

IMG_40171.jpg

Gleba otwarta

Nawiązując do pozostawiania liści na grządce przez zimę. Co jeśli wolałbym przekopać ogródek przed zimą, ze względu na piaszczystą ziemię? Czy mogę liście też wtedy przekopać w ostrą skibę i podlać mocznikiem dla lepszego rozkładu? Rozumiem, że przy tej okazji już myślę o rzędowym nawożeniu warzyw, by nie kopać drugi raz wiosną.

Chciałbym wspomnieć, że planuje oddać wiosną próbki ziemi do analizy.

Mam dylemat czy oddzielnie oddać do analizy niedawno przyłączony niewielki areał w przybliżeniu 25 m2, który nie był badany wiosną 2023 roku. ( dodałem w tym miejscu sporo ziemi z wybiegu dla kur)
Pozdrawiam Grześ
Ostatnio zmieniany: 08 Wrz 2024 17:49 przez Grzebuła.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw - cz. 2 08 Wrz 2024 20:04 #864937

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja mam glebę wilgotną i to ze spadem. Po kilkunastoletniej uprawie przekonałem się, że przekopywanie jesienią i to z dodatkiem obornika nic nie daje. Najlepszym wyjściem jest porzekopywanie wiosną i nawożenie rzędowe obornikiem. Deszcz i topniejący śnieg wymywa składniki, a gleba wyglądała tak, jak gdyby nie była jesienią przekopywana.
Za tę wiadomość podziękował(a): Grzebuła

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw - cz. 2 08 Wrz 2024 23:44 #864943

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
Dał mi Twój wpis do myślenia.
Zastanawiałem się czy w obecnym roku spora ilość SZW na pomidorach o wydłużonych owocach i paprykach, z resztą podobnie jak w pierwszym roku uprawy w 2023 nie była związana z przekopywaniem ziemi wiosną.
Zobaczę, co pokaże analiza w przyszłym roku, może wapnia dalej jest mało w glebie. Chyba muszę się skupić na odmianach, które nie mają skłonności do SZW. Choć czasami trudno o takie informacje. Lubię też testować nowe odmiany.
Zdziwiłem się, że na Czekiście, Malachitowej Szkatułce, Cuor di Bue doświadczyłem SZW i jeszcze na paru innych odmianach, nawet befsztykach. Trochę spóźniłem się też z opryskiem wapniowym przy wiązaniu pierwszych gron. Także podlewanie zmieniłem na kropelkowe, a konewką ani razu nie podlewałem wokół krzaków, stosowałem za to ściółkowanie trawą.
Pozdrawiam Grześ

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.369 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum