• Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Kristalon pomarańczowy

Kristalon pomarańczowy 06 Cze 2024 22:35 #859706

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 53237
Pokaż mi ten mój post, w którym pisałem o dodawaniu do kristalonu pomarańczowego saletry wapniowo amonowej.
Nie wolno mieszać nawozów wapniowych ze stężonymi nawozami fosforowymi.
Ostatnio zmieniany: 06 Cze 2024 22:37 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Azbi, del, Bobka

Zielone okna z estimeble.pl

Kristalon pomarańczowy 07 Cze 2024 00:18 #859709

• Grzegorz
  • Grzegorz's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 175
pisałeś o saletrze amonowej, pisałem wcześniej czy dobrą kupiłem, nic nie napisałeś w tej kwestii to myślałem, że o taką ci chodziło, podlałem krzaki koncentratem kristalonu pomarańczowego i saletry wapniowo amonowej. Wyleje ten koncentrat, jest się czym martwić ?
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobka

Kristalon pomarańczowy 07 Cze 2024 08:34 #859716

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
29 maja o godzinie 1.15 pisałeś :
Grzegorz wrote:
zrobię ten koncentrat bo im pewnie wszystkiego brakuje ......

nie będzie problemu z tą saletrą amonową?

Odpowiedziałem Ci 6 godzin później :

pomodoro wrote:
.... nie wolno mieszać nawozów wapniowych z fosforowymi ,ponieważ może dochodzić do wytrącania się fosforanu wapnia.
Ostatnio zmieniany: 07 Cze 2024 08:53 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Bobka

Kristalon pomarańczowy 07 Cze 2024 11:02 #859724

• Grzegorz
  • Grzegorz's Avatar
  • Senior Boarder
Grzegorz wrote:
chyba złą saletrę kupiłem "Saletra Wapniowo Amonowa" ? i w butelce gdzie jest koncentrat na dnie coś się ciągle nie chce rozpuścić. Pomidory ruszyły, mają ładne ciemno zielone liście.

jak często można podlewać tym koncentratem?

Chodziło mi o ten komentarz.

Ja nie mam do ciebie o to pretensji, popatrz co wyskakuje w google po wpisaniu saletry amonowej, tylko worki 25kg a właśnie ta saletra wapniowo amonowa jest w małych workach, w tym sklepie co ja kupowałem nie było samej nazwy saletry amonowej była tylko saletra wapniowo amonowa, założyłem że to o taka ma być.
www.google.com/search?q=saletra+amonowa&...ceid=chrome&ie=UTF-8

czy ktoś wie jakie problemy mogą być teraz, każdy krzak został podlany 600ml rozpuszczonym koncentratem.

ja kupiłem to wpolu.pl/ogrod-start-saletra-amonowa-mg-...ZR-87HBoCShEQAvD_BwE
Ostatnio zmieniany: 07 Cze 2024 11:07 przez Grzegorz.

Kristalon pomarańczowy 07 Cze 2024 11:49 #859726

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7718
Też kupiłem taką saletrę a niewielki dodatek dolomitu do saletry amonowej wynika najprawdopodobniej z przepisów unijnych dotyczących przeciwdziałaniu terroryzmowi czy jakoś tak. Granulat wystarczy rozpuścić w gorącej wodzie a wtedy jeden syf opadnie na dno a drugi syf zastosowany do granulacji wypłynie na górę.
Jeżeli ta saletra miała by w składzie saletrę wapniową to taki klarowny płyn otrzymany po jej rozpuszczeniu został by potraktowany siarczanem amonowym to powstały w wyniku reakcji gips spowodował by zmętnienie.
Ostatnio zmieniany: 07 Cze 2024 11:55 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): del, Grzegorz

Kristalon pomarańczowy 07 Cze 2024 14:05 #859730

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Grzegorz wrote:

czy ktoś wie jakie problemy mogą być teraz, każdy krzak został podlany 600ml rozpuszczonym koncentratem.

Część fosforu może ulec blokadzie. W ostateczności mogą być problemy z niedoborem fosforu, o ile w glebie jest go za mało.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobka, Grzegorz

Kristalon pomarańczowy 07 Cze 2024 15:45 #859732

• TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1498
Grzegorz wrote:
[]...]popatrz co wyskakuje w google po wpisaniu saletry amonowej, tylko worki 25kg a właśnie ta saletra wapniowo amonowa jest w małych workach, w tym sklepie co ja kupowałem nie było samej nazwy saletry amonowej była tylko saletra wapniowo amonowa, założyłem że to o taka ma być.
[...]
ja kupiłem to wpolu.pl/ogrod-start-saletra-amonowa-mg-...ZR-87HBoCShEQAvD_BwE

Kupiłeś saletrę wapniowo-amonową zawierającą 27% azotu.
Klasyczna saletra amonowa ma 34% azotu.
Różnice % trzeba uwzględnić przy dawkowaniu.
Szukaj saletry amonowej 34N - jak teraz patrzę faktycznie zniknęła w opakowaniach mniejszych niż 25kg.
pozdrawiam,
Tomek
Za tę wiadomość podziękował(a): del, Bobka, Grzegorz

Kristalon pomarańczowy 07 Cze 2024 23:43 #859758

• Grzegorz
  • Grzegorz's Avatar
  • Senior Boarder
te nawozy co kupiłem starczą mi na kilka lat, wezmę tą saletrę wapniowo amonową i rozrobię tak jak polecał krecik stary, 50g na 10l i będzie git, później kristalon pomarańczowy 5g na 10l.

Kristalon pomarańczowy 10 Cze 2024 12:42 #859894

• Grzegorz
  • Grzegorz's Avatar
  • Senior Boarder
Napisałem do producenta i tak mi odpisał, chyba najlepszy sposób to rozsypać saletrę wapniowo amonową, a krstalonem pomarańczowym pryskać po liściach(tylko jaka proporcja :huh: ), a jak będą owocowały pomidory to już tylko kristalon pomarańczowy pod krzaki.
Zrzutekranu2024-06-10123246.jpg

link z odpowiedzi
www.nawozyogrodnicze.pl/produkty/wszystk...ruqqTUOFQK_awhXpZX47
Ostatnio zmieniany: 10 Cze 2024 12:42 przez Grzegorz.
Za tę wiadomość podziękował(a): del, Bobka

Kristalon pomarańczowy 10 Cze 2024 13:30 #859904

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Posypowe nawożenie granulowanym nawozem to ryzyko podwójne. Pierwsze, to realna możliwość przedawkowania nawozu, drugie- jeśli nadejdzie susza po aplikacji nawozu, to będzie sobie on leżał na glebie, a rosliny będą głodować.

Ja proponuję zamiast kupować saletrę wapniową kupić czystą saletrę amonową i zrobić z niej koncentrat wraz z pomarańczowym kristalonem. Natomiast saletrę wapniowo- magnezową zostawić sobie na wiosnę do uzupełnienia azotu w glebie przed siewem czy sadzeniem rozsady.

Jest możliwość nabycia czystej saletry amonowej w małym opakowaniu allegro.pl/oferta/saletra-amonowa-34n-1k...-warzywa-13536711233

Do sporządzania koncentratu z kristalonem pomarańczowym starczy tego na 50 litrów koncentratu.
Ostatnio zmieniany: 10 Cze 2024 13:32 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, tgrzebien, del, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, jack90, Grzegorz

Kristalon pomarańczowy 25 Lip 2024 12:05 #863042

• tgrzebien
  • tgrzebien's Avatar
  • Gold Boarder
  • Tomek
  • Otrzymane dziękuję: 102
pomodoro wrote:
Grzegorz wrote:
Witam posadziłem pomidory nic nie dałem pod krzak, mam kristalon pomarańczowy, jak rozrobić nawóz, jaka proporcja na tym etapie, mam 46 krzaków podlewam je 40 litrami wody.

Zrób sobie koncentrat. Odważ 100 g tego kristalonu + 20 g saletry amonowej i uzupełnij do objętości 1 litra deszczówką albo wodą demineralizowaną. Skład wtedy się zmieni i będzie : 12,8 % azotu + 12 % fosforu P2O5 + 36 % potasu K2O. Dla kwitnących pomidorów dawka 8 ml/l, a dla owocujących 10 ml/l.

PS. Ja używam tego kristalonu do podlewania deszczówką, ponieważ zawiera magnez. Azot i wapń uzupełniam saletrą wapniową, która mi leży od kilku sezonów i trzeba ją zużyć. Przy podlewaniu wodą z kanału melioracyjnego używam czerwonego kristalonu. Woda ta zawiera wapń i magnez.

Pisałem już w innym temacie o Kristalonie, a teraz podepnę się tutaj. @Pomodoro piszesz, że ty uzupełniasz wapń saletrą wapniową, a w ostatnim poście zalecasz użyć saletry amonowej zamiast wapniowej. Czyli jednak nie trzeba uzupełniać wapnia przy podlewaniu deszczówką? Bo już się pogubiłem.
Wynik badania gleby z 30.04.2018r. pH: 7,78, N-NO3: 15, N-NH4: <5, P: 30, K: 12, Ca: 1275, Mg: 72, Cl: <10, zasolenie 0,15.
Wykonanie wg zaleceń: 0,4 kg/10 m2 siarczanu potasu + 0,4 kg/10 m2 superfosfatu wzbogaconego + 0,4 kg/10 m2 saletry amonowej + torf kwaśny około 30 l/10 m2.
Po wysadzeniu podlewane nawozem z Biedry do pelargonii 3ml/l kranówki.

Kristalon pomarańczowy 25 Lip 2024 12:24 #863044

• Emilia
  • Emilia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4149
Myślę że tu chyba jest błąd bo też nie ogarniam jak "... saletrę wapniowo- magnezową zostawić sobie na wiosnę do uzupełnienia azotu :blink: "
Pozdrawiam
Emilia

Kristalon pomarańczowy 26 Lip 2024 09:13 #863090

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
tgrzebien wrote:
Czyli jednak nie trzeba uzupełniać wapnia przy podlewaniu deszczówką? Bo już się pogubiłem.

O tym również pisałem, że przy produkcji podłoży torfowych producenci używają do odkwaszania torfu kredy w ilości ok 6 kg/m3. Wynika z tego, że podłoża na bazie torfu odkwaszonego zawierają w litrze 6 g kredy, a to w przeliczeniu na czysty wapń daje 2400 miligram. Norma zawartości wapnia w podłożu dla pomidora wynosi 1200-1500 mg/l, zatem przy uprawie w podłożu torfowym istnieje nadwyżka wapnia. Nie ma więc konieczności w przypadku podlewania roslin deszczówką uzupełniania wapnia.Magnez natomiast musi być uzupełniany, dlatego do fertygacji wskazane jest użycie kristalonu pomarańczowego skorygowanego czystą saletrą amonową dla podniesienia zawartości azotu, którego w tym kristalonie jest za mało.
Ostatnio zmieniany: 26 Lip 2024 10:16 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, del, Bobka

Kristalon pomarańczowy 26 Lip 2024 09:30 #863093

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Emilia wrote:
Myślę że tu chyba jest błąd bo też nie ogarniam jak "... saletrę wapniowo- magnezową zostawić sobie na wiosnę do uzupełnienia azotu :blink: "

Ja przekopuję glebę tylko wiosną. Mam rozrobiony koncentrat saletry potasowej z saletrą amonowo-wapniową 100+100 g/l. Przed przekopaniem gleby zraszam ją rozworem tego koncentratu przy pomocy podlewaczki. Ilość takiego koncentratu w przeliczeniu na m2 odpowiada niedoborowi potasu i azotu w mojej glebie wykazanemu przy analizie gleby.
Użycie saletry amonowo-wapniowej wynika z tego, że zamawiając saletrę amonową czystą otrzymałem tą z domieszką wapnia i postanowiłem ją w przedstawiony wyżej sposób wykorzystać.
Ostatnio zmieniany: 26 Lip 2024 09:53 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): del, Bobka

Zielone okna z estimeble.pl

• Strona:
  • 1
  • 2
Wygenerowano w 0.397 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum