• Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Czaty AI - zapytania, porady, zastosowanie

Czaty AI - zapytania, porady, zastosowanie 20 Sty 2026 07:27 #888624

• Marlenka
  • Marlenka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 22833
Chiarodiluna wrote:
Dziękuję. Bardzo dobre. Bardzo bezdusznie maszynowe. Pouczające także w kwestii czysto strukturalnej i systemowej, niezależnie od tematyki ogrodniczej. Przyszłość jawi się jednak strasznie.

Czy wszystko, co znajduje się w nawiasach kwadratowych jest zawsze zmienną do podmiany, w rozumieniu likwidacji nawiasu kwadratowego na rzecz konkretnego tekstu?

Ten wpis także?:

„Dla każdej cechy dopisz typ dziedziczenia: [często dominująca] / [często recesywna] / [poligeniczna] / [nie wiem].”

Na taki:

„Dla każdej cechy dopisz typ dziedziczenia: często dominująca, często recesywna, poligeniczna, nie wiem.”
Pozdrawiam Marzena
Za tę wiadomość podziękował(a): del

Zielone okna z estimeble.pl

Czaty AI - zapytania, porady, zastosowanie 20 Sty 2026 15:18 #888650

• KouoJo
  • KouoJo's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 331
Chat GPT Ci odpowiada :happy4: :

Tak — w tym szablonie nawiasy kwadratowe pełnią DWIE różne role.

1) Nawiasy jako „miejsce do uzupełnienia” (to podmieniasz)

To są fragmenty typu:
  • `A = [nazwa odmiany A]`
  • `A: [wczesność, typ wzrostu, ...]`
  • `CEL: 1) [np. smak: ...]`

Tu zawsze chodzi o to, żebyś usunął nawias kwadratowy i wstawił konkretną treść (albo wpisał „brak danych”).

Przykład:
`A = [nazwa odmiany A]`
→ `A = Ludmila’s Pink Heart`

2) Nawiasy jako „etykiety/wybory do oznaczania” (tego NIE podmieniasz)

To są fragmenty, gdzie nawiasy nie oznaczają zmiennych, tylko zestaw dozwolonych kategorii, które AI ma stosować jako „tagi”.

Dokładnie tak jest w zdaniu:
„Dla każdej cechy dopisz typ dziedziczenia: [często dominująca] / [często recesywna] / [poligeniczna] / [nie wiem].”

Tu nawiasy są po to, żeby było jasne: to są etykiety do wyboru, z których model ma wybrać jedną (dla każdej cechy).

Czy można to przepisać bez nawiasów?
Tak — i będzie równie poprawne (czasem nawet czytelniejsze). Twoja wersja jest OK:
„Dla każdej cechy dopisz typ dziedziczenia: często dominująca / często recesywna / poligeniczna / nie wiem.”

Ukośniki (/) są tu praktyczne, bo wyglądają jak lista opcji i ułatwiają modelowi trzymanie się „tagów”.
Joanna z wietrznej górki
Ostatnio zmieniany: 20 Sty 2026 17:12 przez KouoJo.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, del, Chiarodiluna

Czaty AI - zapytania, porady, zastosowanie 24 Sty 2026 17:37 #888822

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4062
Zaadaptowałem „Prompt 2.0 PRO” do realizacji analiz pod kątem odtworzenia produktu komercyjnego Gourmansun F1. Oczywiście podstawowym utrudnieniem pozostaje fakt utajnienia rodziców tego pomidora.

GourmansunF1.jpg

Niemniej znani są rodzica pomidorowych odpowiedników: Anacoeur i OxHeart Pineapple (Pineapple x Giant Yellow Oxheart).

Zaistniał już także zestaw moich operacyjnych krzyżówek wyjściowych.

Ostatnim elementem pozostawały także odmiany pomidorów nie wzięte przeze mnie pod uwagę do krzyżowania, ale podlegające wyborom A.I., oczywiście już po uprzednim odwołaniu zakazu zawartego w „Prompt’cie 2.0 PRO”. ;)

Wnioski mam następujące:

1. Spektrum otrzymywanych mądrych, wartościowych i cennych danych ulega jednoznacznej poprawie przy pracy w trybie promptów PRO, w odniesieniu do zadawania „krótszych i głupszych pytań o charakterze niemaszynowym”. Dochodzimy bowiem nawet np. do poziomu mutacji recesywnej genu Crimson High Lycopene na chromosomie 6.

2. O dziwo jednak, wybór przez A.I. tej jednej, teoretycznie najwłaściwszej, autorskiej krzyżówki ze zbioru kilku analizowanych jest identyczny w trybie pracy profesjonalnej, jak i w trybie „głupkowatych pytań użytkownika”, co rodzi wątpliwość, czy niezależnie od doskonałości promptu A.I. nie korzysta czasem z takiej samej "głupkowatej" bazy danych i odpowiedź końcowa musi być tak samo nieprofesjonalna. A zatem być może tylko profesjonalne komercyjne oprogramowanie jest realnie pomocne.

3. Pomimo ustalenia, która z moich krzyżówek może być najwłaściwszą do kontynuacji (to jest oczywiście jakaś wartość), to niestety algorytm ostatecznie zaopiniował taką, której nie mogłem przygotować z powodu nieposiadania w zbiorach jednego z rodziców. Co nie oznacza, że nie jest on do pozyskania na przyszłość. O ile sama rekomendacja A.I. pozostaje tu wiarygodną.

Zrodziło się też przy okazji ważne dla mnie pytanie! Czy jeśli wstępna konwersacja z A.I. rozpocznie się na podstawie znakomitych promptów PRO, to czy kolejne pytania mogą już utracić swoją pierwotna jakość, bo A.I. stale będzie się już odwoływała do znakomitego początku, czy też rozmowa przez dalsze, mniej mądre i obarczone usterkami pytania może zboczyć na manowce i stać się tandetną wobec oczekiwanego jej rezultatu? Generowanie kolejnych promptów o jakości PRO nie jest jednak łatwe dla osoby nie obytej z tematem i bez nawyku myślenia maszynowego.

Proszę zatem kompetentne w temacie osoby o dodatkowy komentarz.
Paweł

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...od-w-dolinie-wieprza

Google Maps
51°34'03.9"N 22°04'53.1"E
Ostatnio zmieniany: 24 Sty 2026 17:45 przez Chiarodiluna.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, del

Czaty AI - zapytania, porady, zastosowanie 31 Sty 2026 07:57 #889090

• KouoJo
  • KouoJo's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 331
Chyba nikt się nie czuje na tyle kompetentny.

Ja ze swojego niewielkiego doświadczenia mogę napisać, że gdy konwersacja była długa to od czasu do czasu pytałam, żeby mi napisał na jakich założeniach się opiera. W czasie rozmowy, to o czym rozmawialiśmy je zmieniało. Czasami nawet brałam tą odpowiedź, wybierałam z niej to, co mi pasowało, otwierałam nowe okno i tam to wklejałam z nowym zapytaniem. Jednak to tylko moje kombinowanie.

Myślę, że jak masz takie wątpliwości to wklej dokładnie to zapytanie do kilku darmowych chatów :) Ja nie umiem odpowiedzieć i nie będę tu halucynować ;)
Joanna z wietrznej górki
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Chiarodiluna

Czaty AI - zapytania, porady, zastosowanie 31 Sty 2026 09:28 #889091

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
Kiedy szukamy charakterystyki pomidora w trybie wyszukiwarki, a następnie sprawdzania wyświetlanych linków odnośnikowych dostajemy zupełnie inny przekaz, niż przy badaniu zagadnienia w trybie A.I.. I nie chodzi tylko o samą niekwestionowaną zaletę otrzymywania zbiorczej wiadomości na bazie przetworzenia wielu różnych źródeł: zdefiniowanie – rozwinięcie – podsumowanie – propozycja kierunku dalszego zgłębiania tematu. Chodzi głównie o rodzaj i jakość używanego słownictwa.

Np. w odniesieniu do pomidora KLARA posługuje się terminem: „Najwyższy uzysk masy netto z owocu” i jego trzema składowymi:

1. Zredukowana przestrzeń nasienna z dominacją w strukturze zwartego, gęstego miąższu.
2. Mały i miękki rdzeń w stosunku do średnicy owocu.
3. Wysoka gęstość właściwa, przez co owoc o tej samej objętości co inna odmiana jest fizycznie cięższy.

(Ryzyko konfliktu: Wysoki uzysk masy netto często koreluje z niższą soczystością).

Albo w przypadku Brandywine (Sudduth’s)„Najwyższe ryzyko ekonomiczne uprawy” i jego 4 składowe.

1. Niska plenność (Volume Risk): To fundament – roślina zajmuje tyle samo miejsca w szklarni, co odmiana wysokoplenna, oferując niewspółmiernie mniej.
2. Wysoki odsetek odrzutu (Quality Risk): Cienka skórka i skłonność do pękania (radialnego i koncentrycznego).
3. Brak trwałości (Shelf-life Risk): Bardzo miękka strukturę i wysoka aktywność enzymatyczna po zbiorze, co wyklucza transport i logistykę hurtową.
4. Koszty nakładów pracy (Labor Intensity): Wymóg precyzyjnego prowadzenia, usuwania staśmionych kwiatów i ochrony przed chorobami liściowymi.

Albo:

Partytura smaku (Brix/Acid Ratio) - stosunek zawartości cukrów (mierzonych w skali Brix) do kwasów organicznych.

Coustraleé – lider rankingu befsztyków u A.I. "Gemini":

1-108.jpg

Coustraleé (sezon 2023)

2-103.jpg

Coustraleé (stanowisko w gruncie / 2023)

„Odmiana o najwyższym stopniu przewidywalności wzrostu i wiązania owoców. Dobrze radzi sobie z wyższymi temperaturami w tunelach. Ryzykiem jest nadmierne zakwaszenie owoców przy niedoborze słońca. Pozytywnie oceniana za wigor. Negatyw to mniejsza "szlachetność" smaku.
ZALETY: Najbardziej przewidywalna wysoka plenność w grupie befsztyków.
WADY: Wymaga intensywnego cięcia i prowadzenia.”

(Gemini)

3-97.jpg

Coustraleé (stanowisko w gruncie / 2023)
Paweł

Google Maps
Ostatnio zmieniany: 31 Sty 2026 09:30 przez Chiarodiluna.

Czaty AI - zapytania, porady, zastosowanie 18 Mar 2026 17:28 #891207

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
Niby ma się już jakieś doświadczenie, ale jak coś się robi tylko jeden raz w roku, to można nie być w pełni pewnym, jak coś należy wykonać. Zawsze planowałem sobie przygotować przypominajkę, ale teraz takie rzeczy robią się automatycznie.

PROMPT:

Temat: Ogrodnictwo. Zasady siewu nasion.

Sposób ujęcia: Czytelna tabela praktyczna.

Opis zadania:

W kolejnych wersach w tabeli umieść alfabetycznie nazwy następujących roślin:
( … )

W kolejnych 4 kolumnach w tabeli podawaj parametry dla każdego z warzyw:
1 – termin wysiewu nasion
2 – głębokość siewu nasion w cm
3 – odległość miedzy roślinami w rzędzie w cm
4 – odległość miedzy rzędami w cm

Normalnie chwila i wszystko gotowe. I tak ze wszystkim, co tylko wpadnie do głowy. A jak się nie spodoba, że w tabeli jest termin siewu pomidora na połowę marca, to można nakazać wprowadzenie zmiany na początek kwietnia.
Paweł

Google Maps

Zielone okna z estimeble.pl

• Strona:
  • 1
  • 2
Wygenerowano w 0.383 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum