• Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. IV

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. IV 19 Lip 2026 20:55 #896095

• Aryana
  • Aryana's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 46
zibi123 wrote:
Witam. Na niektórych krzakach pomidorów i ich liściach jest coś takiego z czym nie spotkałem się do tej pory. Na spodniej części liści występują brązowe plamki.
Górne strony liści wyglądają normalnie. Łodygi ok. Owoce ok. Najmłodsze liście ok. Pomidory połowicznie osłonięte (zadaszenie łukowate w gruncie). Proszę o pomoc. Pozdrawiam
Zbyszek

20260717_200821-2.jpg

Ja podobne plamki mam na pomidorach od kilku sezonów. W ubiegłym roku na Forum zasugerowano, że to może być wirus TSWV. Początkowo plamki są tylko na spodzie liści, później są już widoczne na górnej części. Z tego co widziałam, niektóre osoby wyrywają takie krzaki, bo kolejne zarażają się od siebie. Ja je zostawiałam. Miały mniej owoców, ale miały :) Nie było na nich żadnych plamek - te były tylko na liściach.
Ostatnio zmieniany: 19 Lip 2026 20:56 przez Aryana.
Za tę wiadomość podziękował(a): zibi123

Zielone okna z estimeble.pl

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. IV 19 Lip 2026 20:56 #896096

• zibi123
  • zibi123's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5
Powiększyłem. Nie mam pojęcia co to jest...

Plamy01.png

Plamy01-2.png
Ostatnio zmieniany: 19 Lip 2026 21:08 przez zibi123.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. IV 19 Lip 2026 21:28 #896097

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 37626
To białe, ziarenka piasku od padającego deszczu?
Plamy to wirus TSWV.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. IV 19 Lip 2026 22:08 #896102

• zibi123
  • zibi123's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5
Babcia Ala wrote:
To białe, ziarenka piasku od padającego deszczu?
Plamy to wirus TSWV.

Co na ten moment można zrobić? :placze:
Może jak napisała Aryana, nie będzie tak źle...? :mercy: :unsure:
Załamka...
Ostatnio zmieniany: 19 Lip 2026 23:25 przez zibi123.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. IV 20 Lip 2026 06:23 #896111

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5686
Odświeżę ten link ephytia.inrae.fr/en/C/4943/Tomato-Know-a...l-diseases-and-pests Ja bez doświadczenia nie odważyłabym się podać przyczyny. Np zdjęcie 14 z tej strony /fitotoksyczność/ I nie żebym kwestionowała diagnozę Babci Ali, bo jak poprzeglądałam je na tej stronie to tych wirusów jest tyle...i tak powszechne

fitotoksyczno.jpg
Pozdrawiam, Milena

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. IV 20 Lip 2026 08:46 #896115

• Ilona58
  • Ilona58's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 158
Witam.A u mnie zagościła zaraza.Wczoraj właśnie znalazłam 2 krzaki w gruncie.Dziś oprysk infinito.
Załączniki:

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. IV 20 Lip 2026 17:38 #896126

• Aryana
  • Aryana's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 46
Klarkia25 wrote:
jak poprzeglądałam je na tej stronie to tych wirusów jest tyle...i tak powszechne

fitotoksyczno.jpg
Kiedy ja zauważyłam na liściach w ubiegłych sezonach takie plamki, też starałam się znaleźć przyczynę. Nie było to łatwe. Albo nikt nie wiedział, co to. Albo sugerował jakieś niedobory. Tutaj podpowiedziano mi, że to wirus TSWV. A jako że miałam go już na kilku krzakach stwierdziłam, że sprawdzę jak będą się "zachowywały" ;) . Oczywiście, należy brać pod uwagę to, że będą wyglądały gorzej i, jak wspominałam wyżej, zapewne zaczną zarażać inne. Niemniej, u mnie rozwój tej choroby był na tyle powolny, że zebrałam z nich trochę pomidorów. A pozostałe krzaki, rosnące w pobliżu, miały różne plamki, niedobory itd. ale owocowały na tyle, że z plonów byłam zadowolona :)
Ostatnio zmieniany: 20 Lip 2026 17:40 przez Aryana.
Za tę wiadomość podziękował(a): Klarkia25

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. IV 20 Lip 2026 18:31 #896127

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5686
Ja, jak napisałam, nawet nie próbuję :)
W tym linku wyżej jest opisany wirus TSWV ze zdjęciami ephytia.inrae.fr/en/C/5308/Tomato-Main-symptoms Czy to dobry opis nie mnie oceniać. Jedno stwierdzenie jest interesujące
"Należy zauważyć, że wzrost roślin jest silnie zahamowany. Gdy nie jest on zahamowany, nie zawsze przebiega symetrycznie; w takim przypadku możemy zaobserwować krzywiznę wierzchołkową (nazywaną przez Brazylijczyków „ vira cabeça ”). Należy zauważyć, że rośliny mogą być również chlorotyczne. Gdy infekcja nastąpi przed pojawieniem się pierwszego grona, owoce nie rozwijają się. Jeśli owoce już są, ulegają deformacji i ich wzrost jest ograniczony ."
Szkoda, że tak dokładnie nie jest tam opisany wirus PVY ephytia.inrae.fr/en/C/5254/Tomato-Main-symptoms
Pozdrawiam, Milena

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. IV 20 Lip 2026 18:55 #896129

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 37626
Jak raz zachorujesz na katar, to kolejny raz rozpoznasz, że to katar - piszę o sobie. A dlaczego to jest TSWV, bo jest bardzo powszechny w środowisku, występuje na bardzo wielu roślinach. Objawy nie są szablonowe, można je tylko upakować w jakieś ramy, dużo zależy od środowiska, warunków uprawy, aury, etc. U każdego infekcja będzie przebiegać trochę inaczej. Same z siebie pomidory nie będą się zarażać, ale można przenieść na dłoniach, narzędziach, ubraniu, warunkiem jest przerwana skórka rośliny, czyli np. ocierając się o pomidory ubraniem, którym wcześniej otarliśmy się o chorego pomidora, być może bez objawów. Wilki należy usuwać ręcznie, nie dotykając dłonią miejsca zranionego, to da się zrobić. Ten wirus przyszedł do Europy przez Francję i z tego co czytałam, to Francuzi wiedzą o nim najwięcej, a ja na pomidorach w ciągu 40 lat miałam już prawie wszystko, taka ze mnie ogrodniczka :crazy:, a zaczynałam w czasach, gdy nie było ZZ pędowej, a i tak pomidory zarażone ZZ wynosiłam wiadrami. Czemu głupia nie wzięłam taczek, nie wiem :rotfl1:
Utylizować uprawę czy nie, niech każdy decyduje sam.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 20 Lip 2026 19:04 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łasiowa, owsianka, zibi123

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. IV 22 Lip 2026 16:44 #896165

• tomekgt
  • tomekgt's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 305
W foliaku takie liście na dwóch pomidorach. Głównie w środkowej części krzaka.Łodyga i owoce bez widocznych zmian.
Alternarioza? Septorioza? Czym potraktować?
20260722_123242.jpg

20260722_123252.jpg

20260722_123317.jpg
Ostatnio zmieniany: 22 Lip 2026 16:53 przez tomekgt.

Zielone okna z estimeble.pl

• Strona:
  • 1
  • 2
Wygenerowano w 0.377 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum