TEMAT: <ID> Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami

Odp: Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 20 Cze 2012 20:42 #48851

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 54472
Na pytanie czy opryskiwać odpowiem- kwestia wyboru. Ja nikogo nie zmuszam. Ja w tym wątku starałem się pomóc osobom, które postanowiły stosować środki ochrony roślin. A czym wykonać opryski i kiedy wyjaśniłem wydaje mi się w sposób jasny i wystarczający.A jezeli po opadach deszczu mamy zarazę na krzakach to znaczy, że zlekceważyliśmy zagrożenie i przespaliśmy sprawę. W każdym razie środki kontaktowe nie nadają się jako zapobiegawcze a tym bardziej interwencyjnie. Reszta jest w tym wątku ale należy go czytać dokładnie i ze zrozumieniem.

I proszę nie liczyć na to, że będę się tu wdawał w jakieś filozoficzne dyskusje.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 21 Cze 2012 16:23 #49179

• Daro65
  • Daro65's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 924
Nie ma co filozofować zaprawdę. Dzisiaj widziałem u znajomego zniszczone przez zarazę pomidory w gruncie. Oj szybko to idzie w tym roku. Ma jeszcze piękne sztuki w "szklarni" , ciekawe odmiany i spore już owoce. Zabezpieczył niejakim Timorexem a ja sobie myślę, że tyle pracy może pójść w kosmos...

Pozdrowienia

Odp: Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 21 Cze 2012 18:29 #49212

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Niewielu zdaje sobie sprawę, że zaraza ziemniaczana stała się wyjątkowo groźną chorobą pomidorów od momentu zawleczenia do Europy zarodników typu A2. Walka z ta choroba wymaga zdecydowanych zabiegów odpowiednimi środkami

doradztwowarzywnicze.pl/?p=2476
Preparaty typu Timoreks czy wyciągi z grejfruta są może i dobre ale na pozostałe choroby grzybowe czy bakteryjne. Przy zarazie dają tylko złudne nadzieje, ze robiąc oprysk właśnie uchroniliśmy swoje pomidory od zarazy. Późniejszy kontakt z rzeczywistością jest bolesny.

Jeszcze raz przestrzegam, że w tym roku wielu z Was, którzy mają do ZZ lekceważący stosunek bedzie oglądać pomidory z własnej uprawy na zdjęciach tych forumowiczów, którzy podeszli do tematu poważnie.
Za tę wiadomość podziękował(a): robchem, Szczypiorek

Odp: Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 22 Cze 2012 11:04 #49462

• Uni57
  • Uni57's Avatar
Po zeszłym roku, kiedy to przez moje gdybanie straciłam większość roślin (nie miałam żadnego tunelu i rosły pod gołym niebem), traktuję zarazę bardziej serio. Niestety Timorex mi wtedy nic nie dał, bo za dużo było deszczu i właściwie tylko się narobiłam bez sensu, bo trzeba było od razy polecieć systemicznym... :/ A tak sobie czekałam jak osioł aż zaraza dopadła, wtedy dopiero użyłam Signum, bo akurat było. Aż mnie wzdryga jak sobie wspomnę moją bezmyślność. :dazed:

W zeszłym tygodniu opryskałam pomidory w gruncie i folii Mildexem z nawozem. Teraz szykuję się na Curzate, bo pogoda jakaś taka buro-dwuznaczna. Bardzo dziękuję Ci, pomodoro, za te porady, są konkretne i takie, jak trzeba. A opryski dolistne z nawozów pomogły mi uporządkować sprawę przebarwień i niedoborów na liściach, w tej chwili pomidorkom nic nie dolega, no, może tylko mszyce dopadły mi część krzaczków pod chmurką i nie chcą się wynieść mimo perswazji opryskiwaczem. ;)
Ostatnio zmieniany: 22 Cze 2012 11:07 przez Uni57.

Odp: Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 23 Cze 2012 12:01 #49742

• Dhrakar
  • Dhrakar's Avatar
Najlepszy opis ochrony pomidorow jaki znalazlem, wszystko wytlumaczone konkretnie, zwiezle i na temat, kazdy powinien to zrozumiec. Pomodoro wielki szacunek i i podziekowania za ten temat, z utesknieniem czekam na podobny poradnik o nawozeniu, wiem ze kiedys, gdzies tlumaczyles jak nawozic odpowiednio pomidory ale nie moge tego znalezc, mam nadzieje ze umiescisz tez tutaj cos takiego w jednym watku, poczatkujacym jak ja twoja wiedza naprawde oszczedza godzin poszukiwania w sieci i straconego czasu na nieudane eksperymenty w ogrodzie, Jeszcze raz wielki szacunek za twoja wiedze i dzielenie sie nia z nami Pozdrawiam :D

Odp: Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 24 Cze 2012 10:30 #49906

• AB
  • AB's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 95
Czy ten system oprysków można zastosować również do ziemniaków. Przeczytałem ulotki Mildexu, Curzate i Acrobata - wspomina się na nich również o ziemniakach.

Odp: Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 24 Cze 2012 13:19 #49938

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Ponieważ biologia ziemniaka różni się od pomidora ochrona jest nieco inna. W obu wypadkach jednak decydujace o udanej uprawie są dwie sprawy :
- należy być szybszym od zarodników zarazy czyli nie można lekceważyć zagrożenia i w porę reagować
- stosować preparaty, które skutecznie chronią a nie tylko pudrują ziemniaki

Poza tym należy mieć na uwadze, że zaraza atakuje najpierw wczesne ziemniaki więc z reguły pojawia sie wcześniej niż na pomidorach.

Poczytaj sobie jak Cię temat interesuje doradztwowarzywnicze.pl/?p=2476

Odp: Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 24 Cze 2012 17:50 #49965

• jamles
  • jamles's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 92
pomodoro, niby wszystko napisane, ale wolę zapytać .....
8 czerwca zrobiłem oprysk Ridomilem, ale po niespełna 2 godzinach trochę popadało
i dlatego 11 czerwca użyłem Mildexu a wczoraj 23 czerwca pryskałem CurzateM,
kolejny oprysk wypadałby ok 3 lipca i czego użyć? Mildexu czy Ridomilu, a może
w zależności od prognoz pogody zrezygnować lub opóźnić oprysk?
Pomidory rosną w gruncie, do każdego oprysku dawałem siarczan magnezu
i do pierwszego magiczną siłę, wczoraj florovit.
Leszek

Odp: Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 24 Cze 2012 20:58 #50001

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Przepraszam, przeoczyłem.

Myślę, że na razie dość z opryskami, tym bardziej, że pogoda zapowiada sie nie najgorsza.
Za tę wiadomość podziękował(a): jamles

Odp: Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 25 Cze 2012 09:42 #50139

• Uni57
  • Uni57's Avatar
Czyli jak raz pryskałam Mildexem, to wstrzymać się z drugim opryskiem? Pogoda w istocie jakby lepsza jest, pojawia się więcej słońca, wiatr suszy rośliny i jest ogólnie cieplej. Rośliny wyglądają zdrowo, właśnie kwitną i wiążą pierwsze owoce.

Mam jeden dylemat, tym razem nie chodzi o moje pomidory, ale rosną w sąsiedniej szklarni (moich rodziców). W tym roku ponownie dopadła je brunatna plamistość liści, na razie stadium początkowe. Mój tata jest wyznawcą Miedzianu, tzn. innych środków za bardzo nie uznawał i w ogóle opryski moi rodzice uważają za "ZUOOO", ale jakoś udało mi się do niego dotrzeć z argumentami. Na tę chorobę stosuje się m.in. Topsin. Pomidory były raz pryskane Medzianem, a na zarazę niczym. Czy mogę połączyć w jednym oprysku Topsin i np. Mildex, żeby za jednym zamachem ochronić rośliny przez dwiema chorobami? Niestety, jak się doczytałam, zakres działania środków na zarazę i brunatną plamistość nie pokrywa się. Zarazy na ichpomidorach na razie nie widać. Zaznaczam, że już poradziłam tacie przerzedzenie roślin i wietrzenie, niestety nie czyścili niczym szklarni i kijków po zeszłym roku...

Odp: Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 25 Cze 2012 12:07 #50184

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Niestety nie możesz mieszać

leksykonsadowniczy.pl/mieszanie.php

Brak szukanego preparatu jest równoznaczny z brakiem informacji o możliwości mieszania.

Osobiście nie widzę z tym większego problemu. Topsinem trzeba opryskać już, skoro rośliny są chore. Przeciw zarazie powiedzmy za 2-3 dni. Należy jednak przed opryskiem Topsinem usunąć wszystkie liście z objawami choroby lub nawet całe krzaki.

Odp: Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 25 Cze 2012 18:57 #50249

• AB
  • AB's Avatar
  • Gold Boarder
Dzisiaj zdałem sobie sprawę, że mam część pomidorów zarażonych alternariozą. Wcześniej myślałem, że to przebarwienia wywołane brakiem substancji mineralnych. Po usunięciu nieciekawych gałązek i oprysku Mildexem wydawało mi się, że problem zniknął. W sobotę pryskałem jeszcze Curzate. Dzisiaj zauważyłem na dolnych liściach, czarne plamki - na 90% to alternarioza. Te które zauważyłem, usunąłem. Na razie nie jest tego dużo i krzaki całościowo wyglądają dobrze. Czym potraktować to paskudztwo?

Odp: Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 25 Cze 2012 21:35 #50298

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
No niestety. Przestrzegalem tu. Kiedy sie czeka na objawy -tak to jest. Te zarodniki, ktore zdążyły wykiełkowac przed opryskiem dadza na roslinie ślady choroby. Co masz robić ?.
Na razie nic. Usuwać liscie lub ich części na ktorych pojawia sie plamy

Odp: Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 26 Cze 2012 09:01 #50391

• AB
  • AB's Avatar
  • Gold Boarder
Prawdopodobnie tę część sadzonek kupiłem już zarażoną. Pan sprzedawca, zdaje się, tłumaczył, że to naturalne przebarwienia wynikające z obumierania starszych liści.

Odp: Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 26 Cze 2012 14:35 #50466

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Dlatego właśnie jestem zwolennikiem startowego oprysku zapobiegawczego pomidorów wysadzanych do gruntu Miedzianem od spodu liści. Liście rozsady są z natury delikatniejsze niz roślin już wyrośnietych w gruncie i są przez to bardziej podatne na infekcję.
Ale nie wierzę, by rozsada była już zakażona alternariozą. To musiało przyjść z zewnatrz.

Odp: Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 26 Cze 2012 18:13 #50492

• AB
  • AB's Avatar
  • Gold Boarder
Dlaczego, akurat, w tym przypadku Miedzianem?

I wielka prośba do forumowiczów. Może ktoś może polecić jakiś sprawdzony, bardzo dobrze zaopatrzony sklep internetowy ze środkami ochrony roślin.
Za tę wiadomość podziękował(a): Sonka

Odp: Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 26 Cze 2012 20:43 #50521

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
AB wrote:
Dlaczego, akurat, w tym przypadku Miedzianem?

Zakładam , że pytasz bo nie wiesz, a nie dla hecy.
Nie koniecznie Miedzian. Może być również Curzate Cu. Te dwa środki działaja zapobiegawczo tak przeciw grzybom jak i bakteriom. Są co prawda jeszcze preparaty ekologiczne jak wyciagi z grejfruta ale są droższe - to raz, a po drugie,nie jestem przekonany do ich skuteczności. Środków p. bakteryjnych w ochronie roślin jest niewiele i głównie są to zwiazki miedzi. Stąd Miedzian
Za tę wiadomość podziękował(a): Grafka

Odp: Ochrona pomidorów w gruncie i pod osłonami 26 Cze 2012 22:38 #50591

• AB
  • AB's Avatar
  • Gold Boarder
Pytałem, bo nie wiedziałem. Dzięki za wyjaśnienia.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 1.048 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum