TEMAT: Truskawki - uprawa, porady, choroby

Truskawki - uprawa, porady, choroby 28 Cze 2025 18:43 #879673

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2209
U mnie sezon trwa, w tym roku mamy wyjątkowe truskawy, a już miałam zrezygnować z uprawy. Dobrze że wywaliłam kupne sadzonki, jeszcze z 5 tych bylejakich krzaczków mi zostało do wymiany
truskawki28.06.2025.jpg
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Miragoral, pszczolka, ewakatarzyna, EwG, Grzebuła, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Truskawki - uprawa, porady, choroby 29 Cze 2025 00:36 #879683

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 5613
Klarkia25 wrote:
U mnie sezon trwa, w tym roku mamy wyjątkowe truskawy, a już miałam zrezygnować z uprawy. Dobrze że wywaliłam kupne sadzonki, jeszcze z 5 tych bylejakich krzaczków mi zostało do wymiany
truskawki28.06.2025.jpg

Mniam :P Wyglądają apetycznie. Ja u siebie niestety nie mam tak wyrośnietych ładnych truskawek.Próbuję znaleźć przyczynę. Chyba im ziemia nie odpowiada. Za mało żyzna, poniżej szpadla albo mniej już żółty piach się zaczyna. Jak dawałem obornik w rządku to wyciągałem jałową, żółtą ziemię, :jeez: Choć cebuli wsadzonej obok truskawek to nie przeszkadza bo nie ma długich korzeni i rośnie nawet nawet.
Pozdrawiam Grześ
Ostatnio zmieniany: 29 Cze 2025 00:37 przez Grzebuła.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Truskawki - uprawa, porady, choroby 29 Cze 2025 19:55 #879717

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2209
Grzesiu moim skromnym zdaniem dla truskawki lepszy piach niż glina. ona przecież bardzo głęboko idzie korzeniami. Może powinieneś poczytać o nawożeniu? Ja przeczytałam cały ten wątek i znalazłam (zwłaszcza na początku) mnóstwo wskazówek i informacji. I staram się tego trzymać. Inna sprawa to jakość sadzonek, ja już byłam bliska rezygnacji z uprawy
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: lucysia
Wygenerowano w 0.819 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum