TEMAT: Porzeczki - uprawa, cięcie i nawożenie

Porzeczki - uprawa, cięcie i nawożenie 09 Lut 2025 17:31 #871256

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8035
Nie ma takiej możliwości aby zabezpieczyć się na "zaś". Albo oprysk albo stara firanka do przykrycia krzewu w czasie lotów tego osobnika.

images.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Klarkia25

Zielone okna z estimeble.pl

Porzeczki - uprawa, cięcie i nawożenie 09 Lut 2025 18:03 #871261

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3225
KaLo wyczytałam, że lata głównie 2-4 tygodnie przed zbiorem, przykrycie na tyle wystarczy? Nie zauważyłam żeby latał, ale mogłam nie zwrócić uwagi
Pozdrawiam, Milena

Porzeczki - uprawa, cięcie i nawożenie 05 Kwi 2025 00:53 #874706

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8035
Agrest kwitnie więc ok. tydzień, dwa po kwitnieniu wymagany jest pierwszy oprysk na amerykańskiego mączniaka agrestu. Następnie jeszcze ze dwa opryski w odstępach 10-14 dni w zależności od użytego środka.
Porzeczki czarne już mają zielone listki . Dzisiaj na działce zaobserwowałem mrówki biegające po pędach i pierwsze biedronki na szczytowych pąkach . Pojawiły się też czerwone przebarwienia więc na bank wiosenne pokolenie szkodnika jest już aktywne. Podobne czerwone plamki zaobserwowałem na dopiero co rozwijających się pąkach porzeczek białej i czerwonej. Rozprawienie się z pierwszym pokoleniem mszyc zaoszczędzi bólu głowy w sezonie.
Przypominam też o pierwszych opryskach śliw i wisienek na raka bakteryjnego - nabrzmiewanie pąków i na brunatną zgniliznę pestkowych tuż przed kwitnieniem i drugi raz pod koniec kwitnienia oraz grusz i jabłoni na parcha w stadium pomiędzy zielonym i białym pąkiem, drugi raz w połowie kwitnienia.
Jeżeli ktoś ma pigwowce , które owocują kiepsko mimo bujnego kwitnienia to oprysk na brunatną zgniliznę na początku i pod koniec kwitnienia powinien wydatnie poprawić owocowanie.
.
Ostatnio zmieniany: 05 Kwi 2025 00:56 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Miragoral, Marku

Porzeczki - uprawa, cięcie i nawożenie 07 Cze 2025 21:59 #878791

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9677
Bałem się że przymrozki uśmierciły mi kwiaty ale mam wrażenie że owoców jest więcej niż zwykle. Porzeczki czarna i żółta
20250607_175810.jpg

20250607_180413.jpg
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, Babcia Ala

Porzeczki - uprawa, cięcie i nawożenie 16 Wrz 2025 11:30 #883138

• Stanko
  • Stanko's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 37
Czy 20 letnią słabą porzeczkę polecacie odmłodzić czy wymienić? Planuje zrobić nowe duże doły z dobrą ziemią. Regenerować czy iść już w młodą sadzonkę? Co się bardziej opłaca żeby nie zmarnować dużej ilości dobrej ziemi? Pod porzeczkami został już sam piasek , więc i tak będę musiał je wykopać.
Ostatnio zmieniany: 16 Wrz 2025 11:36 przez Stanko.

Porzeczki - uprawa, cięcie i nawożenie 16 Wrz 2025 12:31 #883139

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9677
Jeżeli pożeczka była smaczna i dobrze plonowała to ja bym ukorzenił nowe zdrowe pędy. Całego krzaka bym nie przesadzał.
Ale to tylko moje zdanie.
A co do kwestii co się bardziej opłaca to odpowiedziałeś sam sobie
Napisałeś że porzeczka jest słaba no to czas poświęcony na wątpliwą reanimację poświęć na nowe sadzonki. Jeżeli nie potrzebujesz na już miejsca po starej porzeczce możesz zrobić i jedno i drugie.
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 16 Wrz 2025 12:35 przez zwykły chłop.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: lucysia
Wygenerowano w 0.348 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum