TEMAT: Porzeczki - uprawa, cięcie i nawożenie

Porzeczki - uprawa, cięcie i nawożenie 09 Lut 2025 17:31 #871256

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7914
Nie ma takiej możliwości aby zabezpieczyć się na "zaś". Albo oprysk albo stara firanka do przykrycia krzewu w czasie lotów tego osobnika.

images.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Klarkia25

Zielone okna z estimeble.pl

Porzeczki - uprawa, cięcie i nawożenie 09 Lut 2025 18:03 #871261

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1049
KaLo wyczytałam, że lata głównie 2-4 tygodnie przed zbiorem, przykrycie na tyle wystarczy? Nie zauważyłam żeby latał, ale mogłam nie zwrócić uwagi
Pozdrawiam, Milena

Porzeczki - uprawa, cięcie i nawożenie 05 Kwi 2025 00:53 #874706

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7914
Agrest kwitnie więc ok. tydzień, dwa po kwitnieniu wymagany jest pierwszy oprysk na amerykańskiego mączniaka agrestu. Następnie jeszcze ze dwa opryski w odstępach 10-14 dni w zależności od użytego środka.
Porzeczki czarne już mają zielone listki . Dzisiaj na działce zaobserwowałem mrówki biegające po pędach i pierwsze biedronki na szczytowych pąkach . Pojawiły się też czerwone przebarwienia więc na bank wiosenne pokolenie szkodnika jest już aktywne. Podobne czerwone plamki zaobserwowałem na dopiero co rozwijających się pąkach porzeczek białej i czerwonej. Rozprawienie się z pierwszym pokoleniem mszyc zaoszczędzi bólu głowy w sezonie.
Przypominam też o pierwszych opryskach śliw i wisienek na raka bakteryjnego - nabrzmiewanie pąków i na brunatną zgniliznę pestkowych tuż przed kwitnieniem i drugi raz pod koniec kwitnienia oraz grusz i jabłoni na parcha w stadium pomiędzy zielonym i białym pąkiem, drugi raz w połowie kwitnienia.
Jeżeli ktoś ma pigwowce , które owocują kiepsko mimo bujnego kwitnienia to oprysk na brunatną zgniliznę na początku i pod koniec kwitnienia powinien wydatnie poprawić owocowanie.
.
Ostatnio zmieniany: 05 Kwi 2025 00:56 przez KaLo.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: lucysia
Wygenerowano w 0.380 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum