• Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Kłosowiec (Agastache)

Kłosowiec (Agastache) 26 Lip 2017 22:28 #557658

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 12149
  • Otrzymane dziękuję: 7465
Kłosowiec 'Kudos Coral' hybryda o ciekawych kwiatach w kolorze pąsowego różu i lekko turkusowych listkach.
Kwiaty i liście tej byliny wydzielają korzenny zapach.

Klosowiec-kudos-Coral.jpg


Klosowiec-Kudos-Coral-kwiaty.jpg
Ostatnio zmieniany: 26 Lip 2017 22:33 przez Hiacynta.


Kłosowiec (Agastache) 29 Lip 2017 17:24 #558008

  • Iwona M
  • Iwona M's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 218
  • Otrzymane dziękuję: 448
Nasionka kłosowca dostałam z forumowego straganiku, chyba od Emalii112, wysiałam i wyrosły dwa kolory: biały wyższy i trochę niższy fioletowy. Powinny u mnie bez problemu przezimować.

20170729_171617.jpg


20170729_171716.jpg

Kłosowiec (Agastache) 29 Lip 2017 17:30 #558010

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7150
  • Otrzymane dziękuję: 7757
Zimuje bez problemu, bardzo fajnie rozsiewa się nie tak bardzo agresywnie, ale najważniejsze spróbuj kwiatostanami posypać sałatkę np z pomidorów, zobaczysz jaki daje fantastyczny smak
Za tę wiadomość podziękował(a): ahan, Iwona M, Armasza, Horti

Kłosowiec (Agastache) 30 Sie 2017 05:20 #562611

  • bez
  • bez's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2287
  • Otrzymane dziękuję: 1091
Kłosowiec, potocznie zwany anyżkiem:

bez

Kłosowiec (Agastache) 11 Wrz 2017 17:43 #564378

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 976
  • Otrzymane dziękuję: 1330
Kłosowiec, nasionka z Forum od Emalia. Nie dość, że piękny, to cały czas odwiedzany przez wszelkiego rodzaju owady i motyle

IMG_2468.jpg


IMG_2469.jpg
Pozdrawiam cieplutko
Hanka

Kłosowiec (Agastache) 11 Wrz 2017 17:48 #564381

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7150
  • Otrzymane dziękuję: 7757
A spróbuj przyprawić nim dynie zapiekana, zupę dyniową, pycha.

Kłosowiec (Agastache) 11 Wrz 2017 17:52 #564383

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 976
  • Otrzymane dziękuję: 1330
Dzięki, na pewno spróbuję :flower1:
Pozdrawiam cieplutko
Hanka

Kłosowiec (Agastache) 24 Wrz 2017 14:04 #566021

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 12149
  • Otrzymane dziękuję: 7465
Kłosowiec 'Blue Fortune', podobno jest to krzyżówka Agastache Foeniculum x Agastache rugosa.
Faktem jest, że ma długie, ciemnoniebieskie kwiatostany,

klosowiec-kwiaty.jpg



a jego liście pachną anyżowo, w smaku natomiast są słodko-anyżowe.

klosowiec-blue-fortune.jpg

Kłosowiec (Agastache) 24 Wrz 2017 21:09 #566117

  • Horti
  • Horti's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 486
  • Otrzymane dziękuję: 697
Emalko, czy suszyłaś albo mroziłaś jego listki?
Pozdrawiam,
Dorota

Kłosowiec (Agastache) 19 Gru 2017 14:13 #579255

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7150
  • Otrzymane dziękuję: 7757
Dopiero teraz zauważyłam Twój wpis Dorotko. ja przede wszystkim suszę kwiatostany i to używam całą zimę.
IMG_00702-3.jpg
images1-2.jpg
Ostatnio zmieniany: 19 Gru 2017 16:20 przez Emalia112.

Kłosowiec (Agastache) 19 Gru 2017 17:19 #579267

  • Horti
  • Horti's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 486
  • Otrzymane dziękuję: 697
Emalko, dziękuję. :) To w przyszłym roku ja też. Nie wiedziałam, że to taka pychota. Zrobiłam nawet ocet z pigwy z liśćmi kłosowca. Rewelacja. Zobaczę jak przetrwa zimę moja młoda kępa. Przed kilku laty wypadł mi, więc i tak będę siać. To pyszne zioło i piękne do tego.
Pozdrawiam,
Dorota

Kłosowiec (Agastache) 19 Gru 2017 18:50 #579284

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9869
  • Otrzymane dziękuję: 14999
Kłosowca poznałam dzięki Emalce; drobniutkie jak mak nasionka mają bardzo przyjemny, lekko anyżowy aromat i doskonale komponują się zarówno ze słodkimi deserami, jak i podnoszą smak mdłej czasami dyni - do zupy ich nie stosowałam, natomiast świetnie pasowały do pieczonej Hokkaido czy muskata.
Liści nie miałam, używałam tylko ziarenek - myślę, że dodatek kłosowca do oleju też zdałby egzamin jako urozmaicenie smaku.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka

  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: Emalia112
Wygenerowano w 0.238 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum