TEMAT: Do lasu na grzyby - część druga.

Do lasu na grzyby - część druga. 27 Lis 2025 17:01 #885960

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 92047
Proszę o kontynuację tematu i pokazywanie znalezisk. Dawne trofea znajdziecie tutaj.
Ostatnio zmieniany: 27 Lis 2025 17:01 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa, Marlenka, jack90

Zielone okna z estimeble.pl

Do lasu na grzyby - część druga. 27 Lis 2025 18:04 #885967

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 65290
Proszę bardzo :)
Zbiór z 22 listopada br.
Może nie tyle spod śniegu, ale z zamarzniętymi kapeluszami - zebrane w dobrej wierze i z premedytacją, aby przygotować z nich aromatyczną marynatę ...
Lejkówka szarawa - bardzo ciekawy grzyb, o dużych gabarytach, rosnący w tzw. kręgach wiedźmy ( :think: :happy: ), na polankach wśród brzóz.
Jednakże po odmrożeniu okazało się, że nie tylko człowiek jest smakoszem tych grzybów; cóż ... :kiss:

likoszyk.jpg
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Marlenka, jack90, Klarkia25

Do lasu na grzyby - część druga. 27 Lis 2025 19:33 #885971

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12384
Adasiowa wrote:
Zbiór z 22 listopada br.
- zebrane w dobrej wierze i z premedytacją, aby przygotować z nich aromatyczną marynatę ...

Ja bym tak nie ryzykował, mamy jeszcze grzybki smaczniejsze. (w sobotę skoczę na Zielonki)

Cytat z Wikipedii
Grzyb trujący. W większości dawnych atlasów grzybów uważana była za grzyb niejadalny, niesmaczny, ciężkostrawny lub jadalny po odpowiedniej obróbce. Ewald Gerhard podaje np. że jest jadalna po wygotowaniu i odlaniu wody[11]. Obecnie jednak wiadomo, że powoduje zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Odpowiada za to zawarta w niej nebularyna. Jest to związek purynowy mający własności antybakteryjne np. w stosunku do prątka gruźlicy. Ma również własności cytostatyczne, jednak nie może być wykorzystany w lecznictwie ze względu na swoje silne własności toksyczne[12].
Zawiera klitocybinę A i B. Substancje te hamują rozwój prątka gruźlicy[13].

pl.wikipedia.org/wiki/Lejk%C3%B3wka_szarawa

No i tutaj proszę przeczytać tekst zaznaczony na czerwono

nagrzyby.pl/atlas/195

"Przestrzegamy przed zbieraniem i jedzeniem tych grzybów. Uważajmy go jako szkodliwy dla ludzi."

No chyba, że to jakiś medykament stworzony przez naszych przodków :think:
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 27 Lis 2025 19:43 przez jack90.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Marlenka

Do lasu na grzyby - część druga. 27 Lis 2025 19:47 #885972

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Dzięki, spoko :)
Jacku, a na jakich drzewach liściastych znajdujesz płomienice ? Czytałam, że najczęściej na wierzbach i topolach, a tymczasem zawsze włóczę się po iglastych lub z domieszką brzóz i dębów.
Chciałabym zapytać też, do czego je wykorzystujesz ?
Starałam się znaleźć choć kilka grzybów o nazwie wodnicha, ale szczęścia nie miałam :happy:
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Marlenka, jack90

Do lasu na grzyby - część druga. 27 Lis 2025 20:05 #885973

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12384
Aniu, proszę wróć do części pierwszej i wpisz w wyszukiwarce płomiennica/płomiennice/płomiennicy i mój nick. Pisałem o niej b.dużo.
Dodam jeszcze, że raz znalazłem ją na Brzozie. Tylko raz i pilnowałem tego drzewa jeszcze kilka lat, ale więcej nie wyrosła :(
Na iglastych nigdy nie widziałem.
W sobotę postaram się przeczesać lasy Kasi Mymystery. Główny cel to Zielonka i jej siostra Gąska Liściowata (o tej porze może być nawet więcej niż zielonej), ale powinna być jeszcze Gąska ziemnistoblaszkowa, niekształtna i wodnicha późna. Często ją (Wodnichę) tam widywałem w poprzednich latach. Może jeszcze się natknę. Szkoda, że dziś ma być -7°C, jutro podobnie.
Wodnichę pokazywałem w zeszłym roku. To jest właśnie z tego lasu, do którego się wybieram.

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/7...by?start=1620#867142
:bye:
Pozdrawiam,
Jacek
Ostatnio zmieniany: 27 Lis 2025 22:50 przez jack90.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Marlenka

Do lasu na grzyby - część druga. 27 Lis 2025 20:20 #885974

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję :hug:
Za tę wiadomość podziękował(a): jack90

Do lasu na grzyby - część druga. 27 Lis 2025 20:27 #885975

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Gąskę ziemistoblaszkową znajdowałam przez dość długi czas w okolicy mojej pracy - pod kosodrzewiną, którą nasadzono tam kilka lat temu, aby nadać temu miejscu bardziej przyjaznego charakteru. Grzybów było naprawdę mnóstwo, ale ze względu na bliskie sąsiedztwo ruchliwej ulicy nie ryzykowałam zbiorów :)
Wiesz .... dotychczas zbierałam tylko tradycyjne grzyby, czyli podgrzybki, borowiki, maślaki, koźlarze, kanie ... dopiero od zeszłego roku zaczęłam interesować się innymi gatunkami, a w tym odważyłam się na zbieranie blaszkowych.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, zwykły chłop, jack90

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.345 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum