TEMAT: Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu

Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu 12 Lut 2025 22:36 #871514

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 34424
Moja to ta z filmu, jeśli o tym pisałeś.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Kajtkowa

Zielone okna z estimeble.pl

Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu 13 Lut 2025 13:14 #871541

• Kajtkowa
  • Kajtkowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3039
Alu czy ta motyka sprawdza się na Twojej glinie? Na jednej rabacie mam uparcie zwięzłą ziemię - raj dla chwastów wszelkiej maści i ból moich pleców.

P.S. Ktoś zabawnie przetłumaczył "Dutch hoe" jako duńską zamiast holenderską ;)
Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka

Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu 13 Lut 2025 19:23 #871559

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Elu, myślałam tak jak Ty, że to nie nasze gliny, ale nadaje się, ścina chwasty tuż pod ziemią albo przy samej ziemi. Dobrze mi się nią robiło - na grządkach, bo na ugorze to już nie, na ugorze się nie da. Ja jestem z niej zadowolona.
Alicja
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Kajtkowa

Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu 13 Lut 2025 23:04 #871567

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11558
Mam kilka starych narzędzi na działce - nie zamienię ich nigdy na żadne nowe, błyszczące fiskarsy, gardeny czy inne. Miałam również cudowną łopatkę do sadzenia, taką do ręki, ale przepadła :placze: Tak samo jak stare malutkie pazurki z łukowato wygiętymi drucikami. Ja osobiście nie mogłabym pracować czymś takim:

pazurki.jpg

Moje zagubione były z drewnianymi rączkami. Ile bym dała, żeby gdzieś odkupić :thanks:

Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu 13 Lut 2025 23:59 #871572

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8064
Wybierać i kupować. Trzonek chyba we własnym zakresie. www.google.com/search?q=+pazurki+metalow...ATGgB64B&sclient=img
U Gardeny też były podobne.
Zrzutekranu2025-02-13235616.png
Ostatnio zmieniany: 14 Lut 2025 00:03 przez KaLo.

Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu 14 Lut 2025 07:55 #871579

• Kajtkowa
  • Kajtkowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3039
Marzenka wrote:
Mam kilka starych narzędzi na działce - nie zamienię ich nigdy na żadne nowe, błyszczące fiskarsy, gardeny czy inne.

Marzenko, a co zrobić jak nigdy nie miało się starych? :think:
Ela
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Marzenka, Bobka

Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu 14 Lut 2025 14:12 #871619

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11558
Elu dla mnie te fiskarsa są brzydkie i mało poręczne. Jakby Forumki powklejały zdjęcia tych łopateczek czy pazurków, to może wśród nich odnlazłyby się takie upragnione. Ten nowoczesny design nie przemawia do mnie, dlatego staram się dbać o stare graczki, widły , motyczki które mam po mamie i ojcu. Ładne narzędzia ma Monty Don. ;)

Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu 14 Lut 2025 17:44 #871661

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8064
Kajtkowa wrote:
...a co zrobić jak nigdy nie miało się starych? :think:
Szukać wśród dzisiejszej produkcji ale o wyglądzie i z materiałów jak te stare. Można też odwiedzić różnego rodzaju giełdy z rupieciami albo składnice złomu. Ludziska wywalają na złom prawdziwe perełki. Ostatnio trafiłem na złomie widły amerykany za 5 zł. :woohoo: a syn nabył kilka siekier, w tym kilka starych kowalskiej roboty i to po 1.5 zł/kg. Oczyścił z rdzy, wypolerował, oprawił nowe toporzyska, naostrzył i sprzedał za godziwe pieniądze.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka

Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu 15 Lut 2025 02:04 #871709

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
Motykę duńską/holenderską mam z Fiskarsa, bo u nich ją zobaczyłam, "kopaczkę normalną" od śp. kowala ze wsi, a widły nie mają napisanej firmy, więc nie wiem skąd pochodzą, jedne grabie z Anglii - dziadek przywiózł 50 lat temu, a te z gracą z ogrodniczej firmy, szpadelek mam damski, ale nie różowy ;), "normalny" szpadel nabiera tyle mokrej ciężkiej gliny, że mam biedę to udźwignąć, więc wolę ten damski - wszystko nim zasadzę. Nie przywiązuję wagi do firmy, tylko do funkcjonalności, nie wszystkie narzędzia, które sprawdzają się na glinie, sprawdzą się na piaskach i odwrotnie, plastikowe pazurki dobre dla wnuka do piaskownicy, nie na moją glinę - mogłabym podczas pracy z nimi śpiewać: "...do zajechania jeden krok...", nie wiem kto to w ogóle wymyślił, ale może dlatego, że plastik tańszy od metalu, teraz wszystko jest plastikowe.
Alicja
Ostatnio zmieniany: 15 Lut 2025 02:18 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Kajtkowa, renmanka

Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu 15 Lut 2025 17:13 #871767

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 12328
Z tym fiskarsowym plastikiem to nie o taniość chodzi. To jest nowoczesne tworzywo, bardzo trwałe. Mam małą łopatkę, widełki i grabie do liści z tego tworzywa. Jak to dostałam na prezent z 15 lat temu, to się w duchu uśmiechnęłam: milutkie zabawki, strach to wziąć do ogrodu. Od tamtego czasu łopatka i grabie są w ciągłym użytkowaniu, sprawdzają się wyśmienicie i nie widać po nich upływu czasu. Chciałabym być wykonana z takich materiałów :rotfl1:
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Kajtkowa, Babcia Ala

Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu 30 Kwi 2025 10:40 #876340

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3656
Nie znalazłam odpowiedniego wątku to tu zapytam - wieszak na cięższe narzędzia ogrodnicze - łopata, widły, grabie..
Mam kawałek przęsła ogrodzeniowego, takie typowy, drut ze 4mm i do niego potrzebowałabym jakieś haczyki zaczepiane nie na stałe, coś w stylu jak na zdjęciu (to plastikowy na zagłówek) a może macie jakiś inny pomysł na haki, może ktoś coś widział co by się nadawało?

panel.jpg
haczyk-2.jpg
Pozdrawiam, Milena
Ostatnio zmieniany: 30 Kwi 2025 10:41 przez Klarkia25.

Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu 03 Lip 2025 19:08 #879888

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
Takie proste narzędzie ogrodnicze do nawadniania 'kropelkopodobnego' ;)

BECZKANAWADNIANIE.jpeg
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Fafka, Łatka, Babcia Ala

Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu 13 Paź 2025 23:11 #884136

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 12328
Fafka wrote:
Wypatrzyłam takie ciekawe z polskiej firmy Cellfast model ergo (czy energo - bo i tak piszą), mają fajne wyprofilowanie na stopę. Wykonane z hartowanej stali borowej. Nie znam się, podobno dobra. Najważniejsze, że opinie pełne pochwał.

Latem pytałam o te widły i w końcu je kupiłam. Jestem bardzo zadowolona. Teraz jesienią nie rozstaję się z nimi. Dały radę z wykopywaniem kilkunastoletniej piwonii, która rosła w ciężkiej glinie (sadziłam, gdy jeszcze nie byłam piwoniowa i żadnych dobrótek do gleby nie dawałam). Przekopały warzywnik, ja tam na końcu trzonka tylko się pałętałam :silly: :happy3: A teraz wciąz coś przesadzam. Kompost też fajnie się nabiera.

Klarkia25 wrote:
Fafka, powiem Ci szczerze, że to metalowe pod stopę mnie nie kręci. Funkcjonalnie nie wiem jak to się sprawdza to się nie wypowiem.

Oj, jak mnie kręci już teraz to metalowe pod stopę :lol: Bardzo wygodne ustrojstwo dla stopy. Normalnie daję ogrodowego Nobla. :P
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczolka, Babcia Ala, Klarkia25

Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu 16 Paź 2025 19:08 #884218

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
Czyli sukces :)
Pozdrawiam, Milena

Narzędzia ogrodnicze to połowa sukcesu 27 Paź 2025 13:18 #884596

• pszczolka
  • pszczolka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 701
Oj, jak mnie kręci już teraz to metalowe pod stopę :lol: Bardzo wygodne ustrojstwo dla stopy. Normalnie daję ogrodowego Nobla

Dzięki rekomendacji Fafki zakupiłam i potwierdzam, że są super. Dziękuję :thanks:
Pozdrawiam Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala, Klarkia25

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.389 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum