TEMAT: FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 15 Maj 2016 11:13 #469125

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 68331
Wczoraj wywiozłam na ogród rozsady; spędzą tam najbliższy tydzień. Ustawiłam skrzynkę w zacisznym, osłoniętym miejscu, ogaciłam grubą folią tak, aby zimny wiatr nie miał dostępu do delikatnych pędów.

Tak wyglądała przed przeprowadzką do skrzyni... najwyższe to tyczne.

Żyj tak, jakby jutra miało nie być....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, Lana

Zielone okna z estimeble.pl

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 17 Maj 2016 11:25 #470272

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 50257
Fasolka szparagowa tyczna w dalszym ciągu na balkonie,czeka na wysadkę do gruntu.Nocuje na balkonie.Do gruntu w czwartek lub piątek.

WP_20160517_10_18_46_Pro.jpg
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, kuhara, Adasiowa, rozalia, Lana

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 23 Maj 2016 20:23 #472985

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Karłowe Contender i Supernano - na pierwszym planie centralnie i z lewej.
Zawsze wysiewałam fasolki wprost do gruntu , mniej więcej w połowie maja. W tym roku miałam własną rozsadę - zostawiona na ogrodzie w pojemnikach przetrwała spóźnioną Zośkę i teraz rośnie już w gruncie :)

Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, rozalia, Lana

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 26 Maj 2016 22:35 #474274

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Fasola tyczna Blauhilda już objęła w posiadanie palik ... posadzona w ubiegły weekend była o wiele mniejsza.
Wszystkie fasolki są, przypominam, z rozsady.

Druga tyczna, Goldmarie, rośnie w podobnym tempie, ale nie wpadła jeszcze na to, że może skorzystać z podpory. Karłowa Supernano radzi sobie też dzielnie, natomiast na innej karłowej, Contender, "stare" liście zastrajkowały ( rozsada stała tydzień w pojemnikach na działce wtedy, gdy szalała Zośka ); młode są na szczęście o.k.

Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Lana, patrycja

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 26 Maj 2016 23:03 #474301

• patrycja
  • patrycja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2062
U mnie Zośka też tak załatwiła szparagówkę. Ale większość tych brzydkich liści oberwałam i jakoś się trzyma :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 27 Maj 2016 05:49 #474350

• bozena
  • bozena's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 359
Moja tez straciła dużo kolorów , ma teraz żółtawy , sąsiad doprawił ja opryskiem , a ja mam nadzieję że jednak doczekam się fasolki :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, rozalia

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 31 Maj 2016 15:33 #476072

• Edyta D
  • Edyta D's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 767
Witajcie, szukam informacji na temat fasoli Jaś. Dziś weszłam do tunelu a tu taka niespodzianka. Wczoraj podlewałam tylko siarczanem wapnia i na pewno tego zeschnietego listka nie było.

IMG_20160531_132731.jpg

IMG_20160531_132717.jpg

U mnie fasoli nigdy za mało. Wręcz ją uwielbiam, z młodymi ziemniaczkami i sałatką...mniam :)

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 31 Maj 2016 15:43 #476074

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 56825
Podlewałaś siarczanem wapnia ? Uprawiałaś już wcześniej w tunelu fasolę Jaś ?

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 01 Cze 2016 21:01 #476620

• Edyta D
  • Edyta D's Avatar
  • Platinum Boarder
Podlewałam saletrą wapniową, mój błąd przy wypowiedzi. Fasolę od kilku lat usiłuję wyhodować, ale jeśli z uprawy nie mam nawet czego wrzucić do zupy, to niestety jest to bardzo marna uprawa :( Zależy mi na niej bardzo, po prostu uwielbiam wszystko co strączkowe.
Tunel mam dopiero od kwietnia, także nie wiem co będzie. U nikogo nie widziałam fasoli w tunelu czy szklarni, myślisz że to zły pomysł?
Dziś wygląda kwiatowo

IMG_20160601_201029.jpg

i szparagowa

IMG_20160601_201040.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, patrycja

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 01 Cze 2016 21:03 #476622

• Edyta D
  • Edyta D's Avatar
  • Platinum Boarder
Yyy..co to>? Dwa posty się zrobiły? Wcześniej zaznaczyłam, że chcę dostać powiadomienie o odpowiedzi w tym wątku, a nie dostałam, dlatego Pomodoro nie widziałam Twojego pytania.

Edytko, zbędny, podwójny post usunęłam :)
Ostatnio zmieniany: 01 Cze 2016 21:30 przez Adasiowa. Powód: usunięcie zdublowanego postu

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 01 Cze 2016 21:28 #476637

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Jak żyję pierwszy raz widzę fasolę Piękny Jaś uprawianą w tunelu Nie wiem jak będzie wyglądać zapylanie w tak wysokiej temperaturze.
Sam z ciekawością będę obserwował ten eksperyment.

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 01 Cze 2016 21:32 #476638

• Edyta D
  • Edyta D's Avatar
  • Platinum Boarder
Czytałam o tym zapylaniu i przez te kilka dni jest deszczowo i chłodniej, no zobaczymy. Jak będzie na dwie zupy to już większy sukces :)

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 01 Cze 2016 21:43 #476647

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja mam ciekawą fasolę tyczną na suche ziarno. Nasiona z Austrii. Biała, okrągła z orzełkiem. Dość spore nasiona. Mam jedną tyczkę na rozmnożenie
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, Edyta D

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 01 Cze 2016 21:51 #476658

• Edyta D
  • Edyta D's Avatar
  • Platinum Boarder
Na pewno dobra odmiana to połowa sukcesu. Pytałam na rynku o Twoje pomidory Sława Nadrenii, ale tylko oczy na mnie postawili i tyle w temacie :)

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 01 Cze 2016 21:56 #476663

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Mietku, jeśli istnieje taka możliwość, a Ty wyrazisz zgodę, to poproszę o rezerwację kilku nasionek tej fasoli na straganikowe wymiany lub odkupienie.
Edytko, takie rarytasy tylko u nas :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Edyta D

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 01 Cze 2016 22:43 #476718

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Będę pamiętał. Na razie nie wiem ile nasion zbiorę i czy w ogóle zbiorę.

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 01 Cze 2016 22:58 #476725

• Edyta D
  • Edyta D's Avatar
  • Platinum Boarder
Pomodoro, proszę Cię, no a kto jak nie Ty? :)

FASOLA SZPARAGOWA - wysiew, nawożenie i uprawa fasoli w gruncie i w pojemnikach, odmiany 02 Cze 2016 07:36 #476779

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Tak wygląda ta fasola, o której wczoraj pisałem

unnamed-1.jpg

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.736 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum