TEMAT: OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 28 Maj 2018 22:24 #609175

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 50322
serwisant ja uprawiam ogórki tylko w gruncie,więc to co pisałem dotyczy tylko tej uprawy. :drink1: :drink1:
Pozdrawiam Józek!!
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): serwisant

Zielone okna z estimeble.pl

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 29 Maj 2018 21:38 #609407

• Adriаn
  • Adriаn's Avatar
Udało mi się ukorzenić ogórka
Screenshot_2018-05-29-08-51-15.png

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 31 Maj 2018 16:03 #609800

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 68331
Pokój dzienny i sypialnia z baldachimem gotowe.

Musiałam usunąć klosze chroniące do tej pory ogóreczki, a ponieważ słońce praży niemiłosiernie, temperatura w cieniu 30 stopni, to na szybko zasunęłam "firankę".

Zdjęcie mieszkańców zrobione tylko jednemu, błyskawicznie, bo promienie słoneczne już o 7 rano nieźle operowały.

Suyo Long tydzień po wysadzeniu
Żyj tak, jakby jutra miało nie być....
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, rozalia, patrycja, Mamma

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 31 Maj 2018 16:08 #609803

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14475
Dobrze zrobiłaś z ta firanką, bo z doświadczenia : najwięcej oparzeń mam po usunięciu kloszy. A i tak mimo ze staram się usuwać po 16-tej lub w pochmurny dzień.
Moje już dwa tygodnie po usunięciu kloszy.
IMG_20180530_111137.jpg
IMG_20180530_111141.jpg
Ostatnio zmieniany: 31 Maj 2018 16:11 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, rozalia, Mamma

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 31 Maj 2018 16:11 #609804

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Firankę ściągnęłam przed 6 rano z karnisza w pokoju :oops: i biegiem na działkę, a tam .... masakra, duchota po nocnej ulewie, temperatura w słońcu .... szkoda słów, więc nie wytrzymałam do popołudnia. Teraz dopiero wizyta w sobotę, więc "baldachim" będzie sobie wisiał. Z jednej strony doczepiony do płotka, a z drugiej przyszpilony do ziemi śledziami ukradzionymi foliakowi.

Hmmm, te moje coś malutkie w porównaniu z Twoimi :happy:
Ostatnio zmieniany: 31 Maj 2018 16:12 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 31 Maj 2018 16:15 #609806

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 18550
Ale pomysłowo ta firanka. Moje ogórki cały dzień w słońcu.
20180531_161009.jpg

Ścieżki czekają na wypielenie, ale 33*C w cieniu to za gorąco :jeez:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 31 Maj 2018 16:18 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Edyta-ka

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 31 Maj 2018 16:19 #609810

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
A co Ty chcesz tam pielić Mamma :jeez: ? Ogród musi żyć, mieć duszę, a nie przypominać miejski chodnik. U mnie pomiędzy ogórkami uwijają się jaszczurki, więc im nie przeszkadzam ...
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 31 Maj 2018 16:23 #609812

• tadeo68
  • tadeo68's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 998
Adasiowa wrote:
Firankę ściągnęłam przed 6 rano z karnisza w pokoju :oops: i biegiem na działkę, a tam .... masakra, duchota po nocnej ulewie, temperatura w słońcu .... szkoda słów, więc nie wytrzymałam do popołudnia. Teraz dopiero wizyta w sobotę, więc "baldachim" będzie sobie wisiał. Z jednej strony doczepiony do płotka, a z drugiej przyszpilony do ziemi śledziami ukradzionymi foliakowi.

Hmmm, te moje coś malutkie w porównaniu z Twoimi :happy:
Kurna jaka ulewa??? u mnie spadło wczoraj może 10 kropli

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 31 Maj 2018 16:28 #609814

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 18550
Oj, kochana... bez pielenia to ta dżungla, która u mnie rośnie pochłonie wszystko bardzo szybko. Nigdy nie używaliśmy żadnych randapów i chwasty to wykorzystują. Na dokładkę w tym roku ogródek jest po ugorze więc jest tego pełno.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 31 Maj 2018 16:39 #609819

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Tadzik, lało pół godziny w nocy w Sierosławiu, tam, gdzie jeżdżę na działkę. W samym Poznaniu .... taka susza i duchota, że szkoda słów.

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 31 Maj 2018 16:55 #609824

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14475
Moje sa starsze w ten dzień w którym Tobie wychodziły z ziemi, wróć z perlitu,Moje już były drugi dzień w ziemi. Inna rzecz że ja wysadzałam bardzo malutkie, nie czekałam na liść właściwy. siałam do kubków po 5 i musiałam po dwa, trzy usunąć, a nie mogłam tego zrobić przed wysadzeniem, bo perlit bym naruszyła..

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 31 Maj 2018 17:27 #609825

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Dziękuję za pocieszenie :kiss3: Najważniejsze jednak, aby rosły zdrowo i obdarowały mnie choć kilkoma ogórkami, aby wstydu nie przynieść ....

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 31 Maj 2018 22:19 #609902

• chochliczka
  • chochliczka's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23
Udało mi się chyba w porę opanować te zmiany chorobowe moich ogórków- oberwałam te chore listki, zaczęłam mniej podlewać i dałam im świeże powietrze bez ograniczeń- zdjęłam im z glowy ten malutki namiot.A dziś zauważyłam,że pierwszy ogórek mi już kwitnie :D
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Adasiowa, Emalia112

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 01 Cze 2018 09:10 #609943

• Adriаn
  • Adriаn's Avatar
Wsadzić ukorzenionego ogórka do ziemi czy jeszcze poczekać
20180601_090723.jpg
Ostatnio zmieniany: 01 Cze 2018 09:12 przez Adriаn.

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 01 Cze 2018 09:22 #609947

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Wiesz co Adrian ? Podoba mi się Twój zapał i ciekawość świata :) Być może sadzonka ogórka powinna mieć bardziej rozbudowany system korzeniowy, zwłaszcza, że nawet kwitnie, więc będzie potrzebowała więcej składników pokarmowych do ruszenia ze wzrostem.... spróbuj dodać do wody Polopirynę S ( pół tabletki rozpuszczone w 0,5l wody ) i w takim roztworze umieść tę roślinkę - zobaczymy, czy w poniedziałek będą widoczne efekty. Polopiryna ze względu na zawartość kwasu acetylosalicylowego dobrze wpływa na rozrost korzonków.
Trzymam kciuki!
Za tę wiadomość podziękował(a): Adriаn

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 01 Cze 2018 09:39 #609952

• Kgolebiowski
  • Kgolebiowski's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 189
Moje ogórki siedzą pod butlami i czują się dobrze, sprawdzam dwa razy dziennie. Część jest od osłoną firanki z włókniny. Z cukinii musiałem usunć butle parę dni wcześniej ponieważ zaczynały parzyć się.
Ostatnio zmieniany: 01 Cze 2018 09:41 przez Kgolebiowski.

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 01 Cze 2018 09:49 #609955

• Adriаn
  • Adriаn's Avatar
Nie mam polopiryny a kwiatek jest męski to nie zaowocuje ale na czubku ma żeński kwiatek jak się trochę lepiej przekorzeni i się troche ochłodzi bo teraz jest 34 stopnie to go posadze w tunelu teraz by go słońce spaliło ale po niedzieli będzie chłodniej

OGÓREK - wysiew, rozsada i uprawa w gruncie i pod osłonami część II 01 Cze 2018 10:09 #609962

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Odnośnie butli - mogłam sprawdzać stan rozsad co trzy dni - i pomimo nie podlewania oraz naprawdę wielkich upałów ziemia wokół roślinek była wilgotna, ścianki wewnętrzne butli porywały krople wody. Żadna sadzonka nie ucierpiała podczas pobytu pod kloszami ( choć wyobrażam sobie, jaki "klimat" panował wewnątrz przy temperaturze w słońcu 37 stopni ) od warunków pogodowych.
Klosze zdjęłam wczoraj, ponieważ kolejna wizyta na działce dopiero jutro, a do tego czasu listki zaczęłyby dotykać ścianek, stąd pomysł z firanką :oops:
Tylko jeden ogóreczek ma kłopoty z wykształcaniem następnych liści - nowe są bardzo skarłowaciałe i blade, ale kładę to na karb gniazda mrówek - skubane, już naprawdę nie mogły znaleźć sobie innej miejscówki :(

Adrian, może być i aspiryna, ale skoro i takiej nie znajdziesz, to jednak poczekałabym na pojawienie się większej ilości włośników. No i jednak usunęłabym kwiaty, aby energia rośliny poszła w lepsze ukorzenienie.
Za tę wiadomość podziękował(a): chochliczka

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.754 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum