TEMAT: CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 18 Lip 2020 21:35 #720917

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 61935
JaNina wrote:
I jeszcze dowód, że czosnek można sadzić piętrowo :happy:

20200715_162026.jpg

Myślałam, że posadziłam przez nieuwagę dwa ząbki obok, lub że jeden ząbek się jakoś podzielił. Musiałam jednak wsadzić ząbek, trochę się osunęła ziemia i nie widziałam pewnie, że w tym miejscu już jest i wsadziłam jeszcze jeden wyżej. Jak widać na zdjęciu jak jeden, tak drugi ładny :)
Takie sadzenie wyszło mi przez przypadek, ale ja sądzę, że ten wyższy, był posadzony tuż nad tym niższym, ale lekko z boku. Może Galka napisze coś więcej, bo ja planuję w tym roku posadzić tak jeden rządek. U mnie rządek, to 1,2m :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Krecik stary, bela, Nimfa, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 18 Lip 2020 21:42 #720923

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13294
Ewentualnie jakiś rysunek poglądowy też byłby przydatny.
Pozdrawiam
Bea

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 19 Lip 2020 07:59 #720947

• galka68
  • galka68's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1566
Pierwszy rzad gdzies tak 10-12 cm i drugi 8-9, ja o glebokosci. Moge wrzucic filmik, ale to po russku wszystko. Betula, to zaden problem. Palikiem dziurke, rzucasz zabek, przysypujesz i jakby obok znowu dziurka i zabek. Wrzuce, a jak nie mozna , to poprostu usuniecie i juz.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, bela, Betula, JaNina

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 19 Lip 2020 13:28 #721020

• Betula
  • Betula's Avatar
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Otrzymane dziękuję: 13294
Wrzucaj. Coś tam jeszcze pamiętam z lekcji rosyjskiego :)
Pozdrawiam
Bea

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 20 Lip 2020 17:18 #721191

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13717
Dzisiaj wykopałam swojego Harnasia i Ornaka. Nie żałuję ani jednej dziurki dla nich zrobionej. Ze 108 ząbków urosły dorodne głowy :) Wyłamując strzały, pominęłam 3 i mam je teraz szykujące się do rozkwitu. Nie chciałam się bawić w cebulki powietrzne ale jak już są, to zajmę się nimi, tylko muszę poczytać. Zdaje się, Adasiowa się bawiła :)

DSCN5882.jpg

DSCN5883.jpg

DSCN5888.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Ostatnio zmieniany: 20 Lip 2020 17:19 przez Nimfa.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Marzenka, Krecik stary, bela, Adasiowa, Betula, jurek49, magnes, Germanek, JaNina, Zygowa, ewakatarzyna

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 20 Lip 2020 20:10 #721214

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 68082
I bawię się nadal :) Aktualnie zebrane cebulki dosychają w altanie na działce, a we wrześniu zostaną posadzone na wydzielonej grządce.
Kilka przydatnych informacji na temat uprawy czosnku z cebulek znajduje się tutaj, więc zamieszczam link, aby nie powtarzać wiadomości: niepodlewam.pl/czosnek-z-cebulek-powietrznych-jak-sadzic/
Żyj tak, jakby jutra miało nie być....
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Marzenka, Krecik stary, Jonatanka, Betula, Nimfa, JaNina, Zygowa

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 20 Lip 2020 20:35 #721217

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Moje czosnki dosuszają się na specjalnie zbudowanym do tego celu mebelku.

73B5045C-2BC6-49D9-8971-D7EE6E7ED2E4.jpeg

Wygodny mebelek na różne inne rzeczy też :)
Janina

Między kuchnią a ogrodem

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 20 Lip 2020 20:56 #721223

• galka68
  • galka68's Avatar
  • Gold Boarder
Oj, co tam czekac na wrzesien, ja sieje pod plotem i mi to siedzi, a w dowolnym czasie i roku przesadzam, czasem i dwa lata siedzi)))

www.dacha6.ru/posadka-chesnoka-v-dva-yarusa-osenyu/
Betula Masz tutaj , a mozesz wrzucic do wyszukiwarki

посадка чеснока в два яруса

I ci wyda i filmiki i artykuly. Naprawde sprobowac mozna i posadzic gdzies kolo 20 sierpnia, to nic nie kosztuje. Dwa rzedy na probe
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Betula, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 20 Lip 2020 21:06 #721224

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Super, jest co poczytać. Może się skuszę. Tylko termin sierpniowy/wrześniowy mi nie pasuje, bo czosnki przeważnie sadzę po pomidorach lub papryce, a te są na grządkach do końca września :)
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, ewakatarzyna

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 20 Lip 2020 21:11 #721228

• galka68
  • galka68's Avatar
  • Gold Boarder
Oj, dla experementu odzaluj kolo plota pare cm )), u mnie znajoma w truskawkach sadzi, u mnie wogole sam wyrosl w malinach . Przeciez mozna pare zabkow na skrawku .
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Krecik stary, Nimfa, JaNina, ewakatarzyna, zwykły chłop

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 20 Lip 2020 21:14 #721232

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 56634
JaNina wrote:
Moje czosnki dosuszają się na specjalnie zbudowanym do tego celu mebelku.

U mnie góralskim zwyczajem suszy się pod strzechą :)

IMG_2404.jpg

Mimo dwukrotnego zalania wszystkie główki zdrowe.
Ostatnio zmieniany: 20 Lip 2020 21:18 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Marzenka, Krecik stary, Betula, magnes, Nimfa, JaNina, Zygowa, M a r i u s z, ewakatarzyna

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 20 Lip 2020 21:15 #721233

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
Coś wymyślę :) Moja natura eksperymentatora, zawsze bierze górę :happy:
Edit: Mietku, u mnie mebelek stoi pod okapem :)
Janina

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 20 Lip 2020 21:17 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, ewakatarzyna

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 20 Lip 2020 21:26 #721235

• galka68
  • galka68's Avatar
  • Gold Boarder
Tez bym powiesila, ale wnioslam do szopy, bo skradna. Jakas para alkoholikow sie zabletala, nigdy u nas nie bylo obcych ludzi, a tu jacys nie wiadomo skad. Ostatnio policja przyjechala, szukala, a oni usiedli na lawke u sasiadki, no i policja pomyslala, ze to wlasciciele dzialki i pojechali dalej. Wiec nie ryzykowalam.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Betula, ewakatarzyna

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 26 Lip 2020 07:32 #722145

• przemek1136
  • przemek1136's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12156
Pewnie mógłby jeszcze trochę podrosnąć ale wolałem nie ryzykować i wczoraj wykopałem swój czosnek.
007-119.jpg

008-110.jpg

027-36.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Jonatanka, pouder, Betula, ewakatarzyna

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 01 Sie 2020 21:10 #723159

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Czosnek suszący się u powały stwarza odpowiedni nastrój w ogrodowej altanie :) .

IMG_2433.jpg

Mimo dwukrotnego zalania wszystkie zdrowe. W przyszłym sezonie muszę zwiększyć ilość. Czosnku się nie imają ani ślimaki , ani turkucie.
Ostatnio zmieniany: 01 Sie 2020 21:17 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Jan4, pouder, ewakatarzyna

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 01 Sie 2020 21:17 #723161

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 49713
Mieciu mój w podobny sposób wisi sobie na balkonie.Słońce go nie sięga.Przewiew ma idealny i przede wszystkim również sucho bo deszcz nie dolatuje. :bravo: :bravo: :drink1: :drink1: :) :)
Pozdrawiam Józek!!
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, pouder, Nimfa, ewakatarzyna

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 01 Sie 2020 21:20 #723162

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
Do jesiennego wysadzania sobie powisi. Potem do piwnicy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, pouder, ewakatarzyna

CZOSNEK - uprawa, wymagania, odmiany, warunki przechowywania część II 07 Wrz 2020 15:45 #728024

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 68082
Wczoraj przygotowałam minipoletko pod uprawę czosnku z cebulek powietrznych ( wysianych ubiegłej jesieni i zebranych latem tego roku ). Materiału nasadzeniowego nie jest wiele, ale na potrzeby eksperymentu powinno wystarczyć. Cebulki zostaną wysadzone na grządce po ogórkach, które były nawożone rzędowo nalewką z końskiego obornika; myślę, że koniec września będzie odpowiednim terminem sadzenia.

W "suszarni" znalazłam jeszcze takie dwa skarby - najpewniej to jakieś cebule ( mam nadzieję, że jedna z nich to piętrowa ) - powędrują na inną grządkę, na której końcem października będą posadzone ząbki czosnku. Najpierw jednak muszę takie ząbki nabyć.

Żyj tak, jakby jutra miało nie być....
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Krecik stary, Bobej, Jan4, Armasza, Nimfa, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.871 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum